Izumljeno za učinkovit boj proti posiljevalskim drogam

Posiljevalske droge GHB, znane tudi kot tekoči ekstazi, postajajo vedno večji problem po svetu in mi smo samo delček sveta. Do sedaj se za učinkovit boj proti tej drogi stroka ni ravno kaj prida napenjala, so se pa zato posamezniki, predvsem žrtve zlorab te droge. Eden teh je izumil DrinkSavvy, kozarec in slamico, ki izdata prisotnost posiljevalske droge v kozarcu…..

Če kdo misli, da je ta brezbarvna in brezokusna posiljevalska droga zgolj problem mladine, se seveda moti. Dilerski izmečki, ki vlivajo GHB predvsem v pijače, ne izbirajo niti spola, niti starosti žrtve. Med spolno zlorabljenimi zaradi te droge so tako praktično otroci 13-14 let, kakor tudi tisti 50+ in seveda vsi vmes, obeh spolov.

In če kdo misli, da tej dilerski izmečki dolivajo posiljevalske droge samo v alkoholne pijače na večerno nočnih divjih zabavah, javnih ali privatnih, se spet moti. Dolivajo ga tudi v navadno vodo, katero nealkoholiki pijejo tudi na zabavah, v šolah, slaščičarnah, kafičih sredi belega dneva, skratka možnosti in priložnosti dovolj na vsakem koraku….

Varen si pač le, če počivaš dooma, pa še to le v primeru, da se stropnemu lustru ne zahoče bungi jumping.

V Sloveniji smo se šele lansko leto začeli počasi, a resneje, bojevati proti tej posiljevalski drogi, ko je policija odvzela prostost mladeniču, ki je kar preko spleta kupoval sestavine za to drogo in jo kar doma potem proizvajal, ter prodajal.

Sami smo vsak zase sicer lahko še kako pozorni in tako lahko naučimo tudi naše potomce, da se kozarca, ko si zunaj, pač ne izpušča iz rok ali oči, a to še ne pomeni, da ne bi mogla v sekundi nepozornosti kapniti kakšna kapljica te droge v kozarec.

Izmečki so vedno korak spredaj v kreativnosti tega početja, nenazadnje je to zanje smisel življenja, pa naj zveni še tako sprijeno.

Posledice zaužitja te posiljevanje droge pa so za posameznike lahko traume celega življenja, čeprav naj se večina sploh ne bi spominjala početja v tej omami, a mnogim prihodnost vseeno prinese to preteklost na pladnju, bodisi v podobi spolnih bolezni, nosečnosti in rojevanj najstnic, celo javnih objav po spletu početja v fazi omame….

Sam sicer še nisem zasledil, da bi v naši mali podalpski gostinski lokali ponujali možnost obiskovalcem testiranj njih pijače v kozarcu, torej ali je kdo primešal posiljevalsko drogo.

Je pa zato glede tega povsem druga zgodba v Angliji, kjer lokali, ki dajo kaj na svoje dobro ime, omogočajo v vsakem trenutku svojim strankam, da s pomočjo lakmusovega papirja, ki je človeštvu eden najstarejših indikatorjev bazičnosti, preverijo prisotnost posiljevalskih drog v pijači.

Dosti večji korak napredka v tej smeri odkrivanja pa je naredil Michael Abramson, nekdanji študent inženirstva, ki je bil tudi sam žrtev spolne zlorabe te droge na eni zasebnih zabav, kakor skozi čas tudi 3je njegovi prijatelji..

DrinkSavvy – tako se imenuje revolucionaren izdelek, katerega je izdelal Abramson z ekipo, ki je po poskusni seriji izdelka, za katerega je sredstva zbiral v spletni akciji, napovedal začetek redne proizvodnje od septembra letos dalje.

DrinkSavvy je v bistvu na videz povsem običajen komplet plastičnega kozarca in slamice, ki seveda lahko delujeta tudi ločeno.

A tako kozarec kot slamica sta izredno občutljiva ob stiku s posiljevalskimi drogami, predvsem najpogosteje uporabljenimi GHB, Rohypnol, Ketamin.

Ob stiku s temi drogami se namreč kozarec in slamica, pa naj gre za alkoholno ali brezalkoholno pijačo, v hipu obarvata z rdečimi črtami, ki jasno izkazujejo pristonost te droge v pijači.

Kot kaže, je svet končno dobil izdelek, ki se bo lahko zoperstavil v učinkovitem boju proti posiljevalskim drogam in mogoče začetna malo držaja cena bo zagotovo upadla z redno proizvodnjo.

Koliko bo sedaj ta izdelek deležen splošne javne uporabe, tako po šolah, v programih ozaveščanja zaščite pred posilstvi po svetu, kot tudi v gostinskih obratih in tudi zasebno, ko številke žrtev teh drog hodijo že v krepke milijone, je seveda stvar odločitve posamezne družbe in posameznikov znotraj le te.

DrinkSavvy seveda ni 100% zaščita pred posiljevalskimi drogami, je pa instrument odkritega učinkovitega boja proti le tem, ki lahko pomaga zmanjšati število žrtev tudi preko dosedanje polovice. Izumitelj je vrgel žogico, podajali pa si jo bodo seveda le tisti, ki se hočejo igrati to igro novih pravil…..

Don Marko M

DrinkSavvy (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *