V Sloveniji izkoriščevalski delodajalci dobijo strel v glavo

In to dobesedno. Delavec je prišel po svojo plačo in ker je ni dobil, je ustrelil svojega direktorja in njegovega sina. Danes se je to zgodilo v Mariboru, že jutri se lahko kjerkoli po naši mali podalpski. Razmere, katere smo dopustili ustvariti našim parlamentarcem, postajajo za vedno več državljanov nevzdržne….

In ne, ni razlogov za se čuditi ob takšnih dogodkih. Čeprav ni treba takšnih dogodkov niti jemati kot samoumevnost. Dejstvo je, da je pri nas vsak dan več delodajalcev, ki izkoriščevalsko teptajo delovno silo celo do te stopnje, da se še tista najbolj orto kapitalistična oblika tega sramuje.

Danes zjutraj mi je, nekaj ur pred strelskim obračunom v Mariboru, na FB-ju padla v oči kratka, a jedrnata zgodba Bojana K :

“To se mi je zgodilo danes zjutraj pred Merkatorjem v Domžalah. Kakšnih deset metrov stran od mene je stal delavec iz Bosne. Čez nekaj trenutkov se pred omenjenim možakarjem ustavi črn mercedes. Mož v kravati in beli srajci je pred delavca vrgel bankovec za 5 evrov in takoj odpeljal. Ker nisem mogel verjeti svojim očem sem stopil do možakarja, ki je z solznimi očmi pobral bankovec. Povedal mi je da je cel teden po14 ur /sicer neprijavljen/delal na nekem gradbišču za “gazdu”. Denar ki mu ga je kot psu (5 E) vrgel skozi okno mercedesa pa naj bi bilo plačilo za en teden celodnevnega garanja. Dogodek mi je segel do srca. Možakarju sem dal 20E . Najprej jih sploh ni hotel vzeti.Šele na moje prigovarjanje da naj si gre kupit nekaj za pod zob se mi je zahvaljeval kot da sem mu dal tisočaka. Toliko o tem dogodku.Vsak naj pri sebi razmisli kje smo in kam gre naša družba !?”

Res, kako bi se ti počutil/a, če bi ti bil/a na mestu tega delavca v tej zgodbi ? Kako se počutiš, ko veš, da se to dogaja v naši družbi vedno pogosteje ? Mar res misliš, da že jutri ne moreš končati v takšnem položaju ?

To so sicer zgodbe, ki se zaenkrat dogajajo in se še bolj bodo samo v zasebnem sektorju. Socialno ogrožene namenoma izpuščam v tem delu. Zaposlenim v Javnem sektorju se to pač ne more dogajati, ker plačo zagotovo dobijo. In jo bodo, dokler ne dobijo odpovedi.

Je pač tako, da so naši parlamentarci zakonodajo že svinjsko nesramno prilagodili delodajalcem realnega sektorja. In Gospodarska zbornica si želi še več pooblastil, za še večje izkoriščanje delovne sile, za pravico, da lahko delavca mečejo kakor, kamor in kadar hočejo.

Ne, ne bom zmetal vseh delodajalcev v isti koš, ker jih poznam kar nekaj, ki so do svojih delavcev korektni tudi v teh kriznih časih. A takšnih je vedno manj.

Zakonodaja, katero so sproducirali in dopolnjevali parlamentarci namreč že prav nesramno vzpodbuja delodajalce, da delavce izkoriščajo do onemoglosti in jim delovni prispevek plemenitenja njih premoženja za nameček še nočejo plačati, za kar jih naš pravni red celo ne kaznuje.

In kaj naj naredi potem človek, ki je delal po 16 ur dnevno, v zameno pa ne dobi plače in plačanih prispevkov po nekaj mesecev ?! Saj če človek vidi, da ima delodajalec resne težave v poslovanju še nekako določen čas nekako prenese, a ko vidi, da si delodajalec gradi vile, kupuje delnice, avtomobile, hodi na dopuste v eksotične kraje, njemu pa kljub vsemu ne izplača zaslužene plače, da bi lahko vsaj osnovno preživel sebe in družino…..

Človek pride domov po celodnevnem delu, brez plače…..po medijih posluša o novih in novih davkih….na polici ima sklepe izvršbe…gleda svoje otroke, za katere je pripravljen umreti, lačne….otrok ne zanimajo “igrice” odraslih, vsaj ne bi jih smelo zanimati….a velike otroške oči so zaradi lakote in “igric” odraslih že izgubile lesk življenja…..človek nima več kje vzeti….eni pa bogatijo na njegov (prazen) račun…. je to ta pravična družba ?

Na pritiske se sicer vsak od nas drugače odziva.  A ko človek tako in toliko pristane na dnu, sploh če ne po svoji krivdi, postane – nepredvidljiv. Tudi skrajno.

Nepredvidljiv do okolice. Nepredvidljiv do sebe. Lahko postane kamikaza, ki nima več česa izgubiti. Nobena medicinska stroka ne zmore predvideti, česa vse je sposoben človek, ko ostane brez vsega in se mu poskuša odvzeti še tisto malo človeškega. Dostojanstvo…..

Mogoče bo zvenelo nesramno, kar bom zdaj prijavil. To današnje streljanje delavca na delodajalca v Mariboru ima tudi dobro plat. Vsaj par naslednjih mesecev bodo prav vsi delodajalci redno poravnavali plače delavcem. A verjamem da tudi po slovensko hitro pozabili to obveznost po par mesecih. Razen, če se vmes spet ne zgodi takšen primer….

Ampak, a je res to družba v kakršni si želimo živeti. Si res želimo živeti v strahu, da bo kateri od oškodovanih delavcev, državljanov, za dosego svojih zasluženih pravic spet ubil šefa, pa še koga poleg ? Si res želimo divji zahod ? Orožje je namreč v Sloveniji dosti lažje dobiti, kot si marsikdo misli….

Ne, mislim, da jih je zelo malo takšnih, ki si želijo divji zahod v naši mali podalpski. Dejstvo je, da smo kot družba odgovorni pomagati ljudem na robu, sploh tistim, ki se tam znajdejo zaradi takšnih vzrokov, kot omenjeni primeri. In takšnih primerov se pri nas šteje že v 100tine 1000ev.

Kot družba smo enotno odgovorni tem osebam pomagati. Ker že jutri si lahko del njih. A ni dovolj jim pomagati s kakšnim evrom, ker to ni reševanje družbe, ampak trenutkov posameznika. Pomagati je treba, vsi za enega eden za vse, z odpravo generalnega vzroka teh dogajanj. Vseh 90 generalnih vzrokov pa se nahaja na Šubičevi 4 v prestolnici…..

Don Marko M

Jebeš kapitalizem (blog Don Marko M)

33 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V Sloveniji izkoriščevalski delodajalci dobijo strel v glavo

 1. Saj ne moreš verjeti, da je pri nas še vedno sužensjtvo, kakšna napredna družba je to, kjer samo manjšina živi človeka vredno življenje, večina pa dela in nima niti za kruh. Tak delodajalec, kot je opisan v zgodbi ,si razen strela v glavo niti drugo ne zasluži.
  Zgodba je srhljiva, za vse to kar se dogaja z delavci je v celoti odgovorna država, ki je zakone napisala tako, da se to preprosto mora dogajati. Čudi me, da so ljudje do sedaj zdržali.

 2. Dragica,

  mene bolj čudi kaj še čaka tistih 70% državljanov, ki ne podpira korupcije in delovanja parlamentarcev….čez 10 – 15 let bo prepozno, ker Slovenije takrat ne bo več, če se bo to nadaljevalo…..

 3. Slovenija, pravična dežela?
  Edini mogoči način, da se izkoriščanje konča, poleg nepokorščine državljanov. Ne delam brez pogodbe, ne delam brez plače v zakonskem roku in ne plačujem brez računa. Ampak dokler bomo take ovce, da bomo to sprejemali, tako dolgo nas bodo izkoriščali. Riba ima rep in glavo, čeprav smrdi pri glavi :o).

 4. žalostno je to, da v bistvu te delavce “z juga” izkoriščajo največ ravno njihovi ljudje, ki so obogateli in prišli do svojih podjetij ravno zaradi izkoriščanja svojih ljudi, mogoče sovaščanov, sokrajanov…

 5. karla,

  tej delavci “z juga” v začetni in končni fazi v Sloveniji delajo za slovenskega delodajalca….in ne, že nekaj let ni problem samo pri delavcih z juga, ampak vedno bolj tudi pri slovenskih državljanih….v bistvu mi je neumno se pogovarjati na nivoju deljenja delavcev po narodnosti ali drugi opciji – človek je tukaj, dela v tej državi, za to državo in ta država, torej naša družba, mu je dolžna omogočiti zaščito pri plačilu, kakor tudi vsem svojim državljanom za pošteno opravljeno delo in to je to….

 6. Marko moram ti povedat da res cenim tvoje zapise, madona enkrat morava na pir 🙂
  To kar pišeš so posledice vampirskega kapitalizma. To je piramidna igra ki enkrat pade. In gre proti koncu. In ko pade je ww3 sporedu. Vse se fura od stricev iz Bruslja to je fakt. Suverenosti ni več. Lp, hudes.

 7. Pa smo spet tam, k smo se ze enkrat zahakljali..

  Vecina teh “suznjev” je prisla iz juznih krajev, ker je Slovenija pac obljubljena dezela.. Pa ni. Naj grejo nazaj..

  Ne gre se za deljenje delavcev po narodnosti, gre se za to, da so pripravljeni delati “brez prijave” in za zelo nizke place, ker jim drugega ne preostane 1000km stran od doma.

  S tem delajo dvoje:
  1. sirijo crno zaposlovanje, kar zmanjsa priliv davka v drzavno blagajno
  in
  2. nizajo vrednost dela. Zakaj bi SLOVENSKI delodajalec raje najel slovenca, ki zahteva posteno placilo, ce caka 150 “juznakov” v vrsti, ki bi delali za 70% manj?

  Spet po drugi strani pa vidis veliko “juznakov”, ki se okoli vozijo z drazjimi avtomobili, kot marsikateri slovencelj, pa vseeno dobivajo podporo, ne placujejo vrtca in se nasplosno obnasajo, kot da so se kar v jugoslaviji (recimo, zanalasc ne govorijo slovenskega jezika..)

  Ampak to je spet tema, ki ima vsak svoj prav. Treba se je sprijazniti, da smo slovenci ovce, ki pustimo, da se redcimo z juznaki, da nam juznaki “kradejo” delo in nizajo vrednost delovne sile. Pri kitajcih si vsaj sami to delajo..

 8. Anže,

  vidim, da sploh nisi dojel bistva tega in teh dogodkov in tega zapisa….škoda, ker nekoč so v množici vseh sodelujočih v akciji tudi zate sodelovali tudi tej južnjaki, pa te to takrat ni motilo….skratka, hočem povedati, da skladno s pravili obnašanja na mojem blogu ne bom doovolil udrihanja izprijenega naiconalizma, sploh neupravičenega, in bom vsak takšen naslednji komentar, tudi tvoj, moderiral ali v celoti odstranil….pa zameril ali ne…

 9. Hudes

  tnx….in jaz cenim tvoje komentarje….za hmeljni zvarek vitaminov pa se komot najavi, da rečeva še kakšno bolj tekočo…. 😎
  o naši suverenosti pa sem itak že večkrat povedal….prvo tretjino smo izgubili z vstopom v EU, drugo z uvedbo eura, to tretjo pa nam ravnokar v naravi razprodajajo naši parlamentarci….in problem ne vidim toliko, da se to fura iz Bruslja, ampak da se zafura najprej v naši mali podalpski….

 10. Ohoh, cenzura.. Bos na naslednjih volitvah glasoval za Janso?

  Ne vem pa zakaj moras omenjati mojo akcijo spet.

  Poleg tega, odgovarjal sem na komentarje, manj na celotno zgodbo, ki je zalostna in kruta in bi tega v mercedesu rad videl viseti na teksaski nacin..

  Ce je kaj, je tukaj tvoj nacionalizem prisoten, ko vidis, da se “udriha po juznakih”. Resda imas vso pravico delati na SVOJEM blogu ravno to, kar ti srce pozeli, vendar se vseeno imam jaz pravico imeti svoje mnenje, ki pa v tem primeru ni cisto nic nacionalisticno.

  Se slabse, sem mnenja, da smo/so slovenci precej slabsi narod kot juznaki, pa vendar to ne spremeni dejstva, da so juznaki tisti, ki so GOSTJE v Sloveniji, ki so v Slovenijo prisli in zelijo imeti par drobtinic pogace. To pa delajo na nacin, ki sem ga omenil zgoraj, popolnoma brez nacionalisticne ideje, da je Slovencelj kakorkoli boljsi kot “juznak”..

 11. Anže,

  pravila obnašanja na mojem blogu so jasnno zapisana že od nastanka bloga in jih ne bom spreminjal….ko jaz pridem v goste h komu, spoštujem njegova pravila, če pa mi niso po godu, me pač ni tam….in to nima nobene zveze s cenzuro oz. svobodnim izražanjem mnenja….nenazadnje, če bi jo res izvajal na prvo, potem tega tvojega komentarja ne bi bilo….
  in če vidim, da se pojavi kdo v komentarjih, ki bodisi namerno ali nenamerno ni dojel bistva zapisa ima vso možnost, da me vpraša, kaj sem želel povedati in to bom z veseljem storil….nacionalističnih izbruhov, sploh neutemeljenih, pa tukaj enostavno ne obm dovolil in če ima kdo takšna nagnjenja in željo, potem ima vse možnosti preusmeriti te svoje misli na portale, ki živijo prav od takšnih komentatorjev….
  če ne razumeš, da bit človeka ni njegova barva, narodnost, opredeljenost in podobno, ampak njegova dejanja, potem ti jaz ne morem pomagati….po tvojem bi morali biti v Sloveniji za svoje delo plačani samo Slovenci, vse ostale, ki pošteno oddelajo v tej državi pa izkoristiti, da oddelajo brezplačno in jih potem še blatiti in nagnati….škoda, da nisi razumel v zapisu, da se to isto izkoriščanje dogaja tudi slovenskim državljanom v Sloveniji, kar te očitno ne moti….
  da sem omenil akcijo pa si vzpodbudil kar sam….želel sem ti namreč samo prikazati, kako se takrat na tisoče oseb, med njimi tudi južnjaki, niso spraševali, kakšne narodnosti si, ali si rdeč ali bel, homo ali hetero, ampak so dojeli, da je treba človeku pomagati brez predsodkov, kar so tudi naredili odprtega srca……in leta in izkušnje imaš, da to poanto dojameš tudi sam….
  pa še moj dobronameren nasvet – ne razočaraj po nepotrebnem mnogih in ne pokvari (si sam) vse za nazaj in/ali naprej….

 12. Zadeva je endemična v Sloveniji. Plačilna nedisciplina, predvsem s strani ”preseratorjev”, ki se vozijo v dragih avtomobilih, živijo v dragih stanovanjih in se vdajajo raznim luksuzom, hkrati pa ”ne morejo” plačati, so rak rana slovenskega gospodarstva.
  Sicer je eksekucija v sodobnih razmerah lahko videna kot pravična kazen in ima tudi brez dvoma močan odvračalni učinek, upoštevajoč, da ti ljudje ”okoli prenašajo” ne samo državo, ampak tudi povzročajo ogromne življenske stiske celi množici ljudem; vendar bi bila možnost tudi prevzgoja v delovnih taboriščih, npr. ali analogna sankcija. Smrtna kazen dan danes ni več tako priljubljena.

  Kar se tiče pa ”dampinga” na področju delovne sile – drži in res je, da kot ”gastarbajter” pač tvegaš, a žalostno je, da ”južnjaki” (sploh pa ”šiptarji”) dokaj redno plačujejo obveznosti tako do države kot do delavcev (čeprav res nizke, ampak so), medtem ko pa slovenski ”buđovani” z zelo težkim srcem plačujejo delavce, oz. jim je to zadnja briga, čeprav bi morala biti prva.

 13. Tale v črnem mercedesu pred Merkatorjem v Domžalah bi moral prejeti šus..ampak tisto siroče objokano, ki mu je delalo kot v starem Rimu (pa še tam se je suženj nahranil!) tega ni zmožno. Ampak na sto in sto takšnih primerov bo kakšen, ki bo se lotl te strategije. Pa ne samo izkoriščevalskega direktorja, ki se prevaža z mercedesom ali bmw jem kot bi bil kakšna Angela Merkel, ampak tudi kakšnega politika bo kdo kje sredi dneva na pločniku butnil ali pa poslanca itn…to postaja realnost. Sledil bo dvig popularnosti zasebnih varnostnikov, ki si jih bodo tako lopovi vseh vrst začeli najemati. In že smo v časih srednjega poznega veka, v fevdalizmu kjer je imel vsak kaj veljaven graščak svojo malo vojskico. Evo nam Slovenije – zgodbe o uspehu kajneda?!

 14. Za vse, ki ne vedo kako povezati konec z začetkom meseca!

  Ampak dragi moji, nekaterim – in teh je v Sloveniji zagotovo nekaj tisoč ali desettisoč (bodimo no tisto ta prav realni) – gre izjemno in žlahtno dobro. To je kot bi primerjali cesarja in enega dninarja, takšne so razlike. Vse skupaj pomešano pa seveda izgleda kot kislo zelje s kranjsko klobaso, vsem gre enako slabo, sama revščina itn – kar kvasijo noč in dan vsi mediji.
  Lep primerček:
  za leto 2012 je bil iz naslova dohodka iz obresti na naložena denarna sredstva pri bankah najvišji donos 483.000€! Ja dobro ste videli. Štiristo triinosemdeset tisoč evrov! To je 40.000€ na mesec, na vsakih 30 dni! Le za obresti na denar, ki leži na banki, pa to najbrž ni edino kar takšen človek oz takšni ljudje (saj jih ni malo) premorejo, najbrž s ne vozi v 30 let stari katrci in ne je 10 dni starega kruha in paštete!
  Pa naj presodi vsak sam.

 15. Še to. Govori pa se, da je bil to ta Šiptar, ki je zadel lani rekordni loto dobitek 4,5 milijona €, ki je šel lani januarja v MB.

 16. kofetar,

  ne bo šlo….za tisti 4,5 milijona loto dobitek se že celo leto govori zame, da sem zadel…čeprav sem se moral sfajtat s frendom, ker se je tudi zanj govorilo, da je zadel ta isti loto….on pa je kmalu nabil enega brata svoje bejbe, ker se je zanj tudi govorilo, da je zadel ta znesek….

 17. Hm…. ma ja saj prav, mogoče bojo kapitalisti dali plačo, če se bojijo. Obstaja pa tudi dosti “kapitalistov” , ki komaj zrinejo skozi mesec in če je potrebno bo prodal avto, da njegov delavec lahko hrani družino in so taki, ki čeprav lepo služijo se jim “po domače” jebe za vse skupaj. Ne briga ga če bo človek lahko plačal položnice, ne briga ga če bo delavec lahko privoščil otroku nove teniske…. In za take bi jaz kar legaliziral metek. Mogoče je malo grdo slišat a v kratkem bi se dosti stvari popravilo v tej lepi naši… “Far West” Sloveniji.

 18. Žal ali na srečo obstoječi družben sistem in razvoj temelji na negativni selekciji in egoizmu človeka, zato brez spremembe sistema ni rešitve! Alternativa že obstaja in ta je nadgradnja najbolj humanega družbenega sistema v svetu ali samoupravljanja, ki je delovalo, dokler ga kvazi partijci niso, zaradi svoje nesposobnosti in moralne pokvarjenosti uničli v škodo vseh poštenih in delovnih ljudi!

  Ko bo kriza dovolj velika in bo pozitivna energija delovnih ljudi usmerjena k združevanju in sodelovanju ZA novo družbeno skupnost po meri delovnih in pošteni ljudi in namesto proti obstoječemu sistemu in vladi bodo pričeli delovati ZA nov pravičneši družben sistem, takrat se bodo pričele radikalne spremembe! In te že potekajo v praksi pri tistih osveščenih in prebujenih , ki sprejemajo osebno odgovornost zase in sočloveka ter vedo, da le medsebojno sodelovanje in spoštovanje na pozitivnih vrednotah življenja ključ za osebno spremembo vsakega človeka ter hkrati pomeni tisto spremembo za vse, ki pomeni pot v novo skupnost in svobodo za vse!

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=desuszgsavinjska&e_id=184432

  lpt

 19. Molčali smo, ko so zasužnjili naše nekdanje sodržavljane iz bivše skupne države in danes drugi molčijo, ko se zasužnjuje nas. Dobili bo to kar smo si kolektivno zaslužili. Podarjena nam je bila država in zapravili smo jo. Njeno premoženje smo porazdelili RKC, tujcem in članom novo nastale domače kapitalistične kaste. Česar pa nismo porazdelili, da bi bilo potem uničeno, pa so izropali naši politiki, ki smo jih volili, se jim klanjali in iz njih delali tuzemske bogove.
  Želeli smo biti veliki Evropejci in postali smo južno evropska beda, ki se je vedno bolj glasno sramuje evropski sever. Če bi dvignili svoje od hlapčevstva povešene oči bi to že videli in če bi želeli to slišati, bi tudi slišali. Namesto, da bi gradili novo državo, smo jo uničevali in bebavo verjeli, da se da dobro živeti brez dela, brez tovarn in obrtnikov, pridnih kmetov in v naših razmerah tudi t. i. polproletarcev, in smo si domišljali, da bomo svoje bančne račune polnili na raznih borzah ter skladih in drugih kapitalistično izkoriščevalskih izumih.
  Vseh skupaj v državi nas je le za eno mesno četrt kakega ne največjega evropskega mesta in mi smo so ves čas domišljali, da smo nek pomemben , če že ne svetovni, pa vsaj evropski, faktor, ki se ceni, spoštuje in upošteva. Prišel pa je čas, ko se je zgradba naših nerealnih in bebavih pričakovanj ter upov nenadno podrla in spoznali smo, da od pričkanja o tem ali so imeli bolj prav partizani ali domobranci, od dvajsetletnega tekanja z lopatami in krampi po gozdovih in poljih ter izkopavanj kosti, podvajanj državnih proslav, čaščenja raznih Janš, Kučanov, Pučnikov, Erjavcev in drugih tem podobnih ikon, se ne da živeti, ne obleči in nahraniti svojih lačnih otrok. Nam obljubljeni ter navidezni in nerealen svet se nam je začel rušiti na na naše trde betice.

  V državi v kateri se člani raznih političnih in kapitalističnih kast in lobijev ne bojijo prava, tožilcev in sodnikov, se bodo sedaj očitno morali začeti bati pištol. Presenečenje? Seveda ne, saj se zgodovina človeštva ni začela pred triindvajsetimi leti. Le mi se iz dosedanjih zgodovinskih izkušenj nismo prav ničesar naučili. Še vedno si nismo pripravljeni priznati, da so v tem času nove Slovenije iz velike večine državljank in državljanov naredili kapitalistične tlačane in kapitalistične sužnje. Da se je fašizem že zelo globoko zažrl v našo kolektivno družbeno bit in da ponavljamo napake nekdanjih nemških nacional socialistov. Tudi mi smo našli svoje male Dolfije. Vsaj enega zagotovo. In Žide nadomeščamo z začasnimi delavci iz drugih republik ter sodržavljani iz teh istih republik ter občasno še z Romi ali kakimi drugimi nesrečnimi družbenimi skupinami.

  Začnimo si počasi začeti hladiti svoje vroče in prenapete betice in poglejmo realnemu življenju ter naši bodočnosti v oči. Naša “rešitev” bo ali v diktaturi, do katere ni več daleč in se jo že krepko vonja ali pa v demokraciji v tistem najbolj žlahtnem pomenu besede. Nimamo več veliko časa, da se odločimo po kateri poti bomo krenili naprej. Če želimo kot narod skupaj stopati v bodočnost, potem je to pot v demokracijo. Ne bo lahka in ne neboleča ter bo zelo travmatična. Za pot v diktaturo se niti ne rabimo več truditi, ker ta vedno pride sama in nam je že tlakovana. Vodi pa v konec države Slovenije in verjetno tudi v konec združenega slovenskega naroda.

  Naše še najbolj hudo ter prav patološko travmatično pa bo spoznanje ki ni več daleč, da nas tam kjer bi mi želeli biti ne želijo, nas ne cenijo in ne spoštujejo. Tja od koder pa smo prišli pa tudi več ne moremo.

 20. Kaj se šele sedaj razburjate? Ali ni to že ves čas nove samostojne države, kar je višek naredilo s tovšakovo, zidarjem, potem pa s katoliki: stresekom, štuhecekom, rodetekom, vsemi tremi jamniki (škofija, dars, banka). Ali niso ti izkoriščali bosance-mohamedance in jih potem, ko so delali po sloveniji, nagnali domov? Ali je to katoliuško? In vsi ste gledali zraven, sedaj se pa čudite? Ste pa res revčeki. Zdaj gonite resnico, prejšnja leta pa, ko so izkoroščali te ljudi, ste pa bili tiho? Tipično za katoliško Slovenijo!!!

 21. IN ŠE MALO BOLJ TOČNO IN PRAVILNO:
  Kaj se šele sedaj razburjate? Ali ni to pljačkanje, poniževanje dela in katoliško mafijaštvo že ves čas nove samostojne države, kar je višek naredilo s tovšakovo, zidarjem in ostalimi svetnmi in cerkvenimi tajkuni, potem pa s katoliškimi eminencami: stresekom, štuhecekom, rodetekom, vsemi tremi jamniki (škofija, dars, banka). Ali niso ti izkoriščali bosance-mohamedance in jih potem, ko so delali po Sloveniji, nagnali brez vsega domov? Ali je to katoliško, da ne rečem krščansko? Je katoliško, krščansko nikakor! In vsi ste gledali zraven in bili tiho, sedaj se pa čudite? Ste pa res revčeki. Zdaj gonite svojoi resnico, prejšnja leta pa, ko so izkoroščali te ljudi, ste pa bili tiho? Tipično za katoliško zaplankano in frustrirano Slovenijo!!!

 22. Razlog tem težavam (kriminalu) je globlji. Sama država ne plačuje opravljenega dela in od tu plačilna nedisciplina. Tisoče malih podjetnikov nima nobene možnosti, da bi izterjala dolg od večjih. Naša pravosodna oblast namerno uničuje drobno gospodarstvo in ščiti velike pokvarjene ribe. Naši veliki gradbeniki (nacionalni ponos) imajo (točneje – so imeli) v svojih vrstah cel trop pravnikov, ki so bili sošolci današnjih sodnikov in predvsem sodnic in v majhni mlaki kot je slovenija, seveda držijo skupaj. Pet let sem bil porotnik na sodišču in vem kakšna dvojna merila ima naše sodstvo. Praviloma je bil revež kaznovan in lopov oproščen.

  Se še spomnite na povodenj v Posočju? Takrat je bilo treba takoj začeti reševati imovino in ustvariti pogoje za življenje na prizadetem območju. Takrat ni bilo časa za javne razpise in ostalo birokracijo, treba je bilo ukrepati. Eden od teh je bil tudi podjetnik (mislim da se je pisal Puh) z gradbeno mehanizacijo, ki je bila takrat najnujnejša. Naivno je verjel, da mu bodo za delo tudi pravično plačali, vendar mu niso. Šele čez leta mu je delo, oziroma večji del tega, plačal takratni okoljski minister Podobnik. Pa veste, kaj je naredil, ko je za to izvedel predsednik takratne vlade Rop? Takorekoč ponorel je! Tulil je, kako neki si upa plačati sicer nesporno opravljeno delo, ko pa še niso izčrpane vse pravne možnosti!!!!!!!!!!!!!

  Iz najvišje oblastne pozicije je torej prišel ukaz, da se delo ne plačuje, temveč naj se gre raje na sodišče za katerega se ve, kako hitro dela. Mali obrtnik ali podjetnik pa naj medtem crkne.

  Seveda so to videli razni zidarji, tovšakovi, ….. in so zapopadli logiko. Kmalu zatem so po uradni dolžnosti tudi izbrisali nesoventne male podjetnike iz registra, pa čeprav so imeli velike terjatve do velikih. Tako jim ni bilo treba plačati nič. Vse to je oblast naredila nalašč in ne morda iz neznanja.

  Kot vemo zakone pri nas pišejo večje (izbrane) odvetniške družbe, ki (seveda slučajno) zastopajo velike ribe in krog mafije je sklenjen.

  Dogodki kot je mariborski so le malenkost. Delodajalec, ki je plačal za to z življenjem, je bil zelo verjetno tudi sam žrtev velikih rib. Ker pa sodišča ne delajo, ni imel nikakršne možnosti izterjati dolg, tako kot tudi ne njegov morilec od njega.

  Ali pri nas sploh obstaja kritična masa osnovne poštenosti, ki bi prekinila mafijski ples? Ali javno ne zasmehujemo tistih, ki so pripravljeni narediti kaj v smeri rešitve? Ali ne izpadejo kot Don Kihoti? Ne, mi (večinsko) raje verjamemo velikim ribam in jih volimo. Pri nas velja, da ni slab tisti ki na veliko krade, le če dobimo še mi kakšno drobtinico okradenega. Morala je pri nas izgubila domovinsko pravico leta 1941 in jo še do danes nismo rehabilitirali. Res kaže, da smo tako zmanipulirani in pokvarjeni, da nam bo še evropa obrnila hrbet in pustila gnilo državo pokvarjencem, da jo do kraja uniči (mi ne rabimo pomoči – mi sami zmoremo).

 23. Jocipros,

  jaz nisem bil tiho nikoli, ne pred leti, ne danes, kakor tudi ne večina bralcev in komentatorjev tega bloga, tako, da ne razumem tvojega razburjenja…..

 24. Dragi moji, vse skupaj je bilo že od začetka naše osamosvojitve zrežirano.Leta 92 je takratna peterletova vlada najprej ukinila SDK oz službo družbenega knjgovodstva ki je bila v prejšnji državi nekakšen filter. Vse transakcije so šle skozi to službo in se ni dalo ribariti v kalnem. Tistemu ki ni plačal dolgov so enostavno trgali od prilivov, torej idealen sistem, ki pa je bil napoti šakalom ki so čakali na plen. Da ,takrat se je začelo in še traja. Sicer pa je logično da je začelo prihajati do teh dejanj obupancev, čudi me da se ni začelo že prej kar samo priča o visokem pragu vzdržljivosti ljudi v naši deželi. Ko si ti lačen še gre, ko pa nimaš kaj dati otrokom……

 25. Che,

  res je…ukinitev SDK že v samem štartu samostojnosti je bil začetek poti v neodgovorno in zdemolirano stanje v državi, kar je ustvarjalo nenadzorovano tajkunstvo….vse te podvige tako levih, kot desnih parlamentarcev takrat in še danes pa plačujemo prav vsi, čeprav imamo še vedno možnost reči “NE, ne bomo plačevali vaših lopovskih podvigov”….a to možnost bomo državljani imeli še največ naslednji dve leti…..

 26. Zakaj zavajanje in zvračanje krivde na Peterleta? Zaradi nepoznavanja sigurno ne, ker so dejstva dostopna na spletu.

  Gre preprosto za najbolj gnusne laži v upanju, da se bo nekaj le prijelo.

  Skopirano:

  Kdo je ukinil SDK?
  Kdo je ukinil Službo družbenega knjigovodstva, SDK? Berem: »Z zakonom 25. 7. 1994 (Ur.l. RS, št. 48/94) se je SDK Republike Slovenije preimenovala v Agencijo Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje.«
  Kdo je bil tedaj na oblasti? Predsednik republike je bil Milan Kučan, predsednik vlade je bil dr. Janez Drnovšek, minister za finance je bil mag. Mitja Gaspari. Vodilna stranka je bila LDS.
  Čemu so tako hitro ukinili SDK, saj politiki še sedaj po 20 letih niso vzpostavili potrebne države prava!
  Kako bi komentiral? Vprašanje za desetletja? Ali je komentar sploh še potreben?
  Vsekakor, kdaj ga bomo doživeli?
  Franc Mihič

 27. Marko moral te bom razočarati. Te možnosti smo že zapravili. Nimamo jih več. Mi kot država enostavno več ne obstajamo. Smo le še politično administrativna fikcija.

 28. Afnogunc,

  jaz enostavno nimam namena izpostavljati nobenega imena posebej, razen če bi hotel namerno provocirati, ker zame je parlament tvorba 90 od ljudstva poslanih ljudi in povsem jasno je, da brez privolitve vseh v parlamentu prav noben posameznik med njimi ne bi ničesar dosegel…..in to velja od 91 dalje za prav vsa imena v parlamentu v enaki meri….zastonj je s prstom kazati samo na leve ali samo na desne, če pa so skladno, z roko v roki, sprejemali vse zakone skupaj, za tiste, katerih pa niso hoteli prevzeti odgovornosti nase so nas pa itak futrali z, v glavnem, nepotrebnimi referendumi…

 29. Stavenskovrhski,

  sicer bi se zlahka strinjal s teboj, a še vedno mislim, da smo država ljudje….čeprav že v zaskrbljujoči večini ljudje v zimskem spanju, a nekoč se bo treba zbuditi….vem ja, nepopravljiv optimist, a tolaži me, da nisem edini…

 30. Marko, Peterleta sem izpostavil zato, ker je vodil osamosvojitveno vlado. Zgodovinski spomin zahteva, da objektivno prikazujemo tisto, kar se je dejansko dogajalo. Zato ker veliko komentatorjev takrat še ni bila dovolj starih, da bi se zavedali kaj se je takrat dogajalo, temveč verjame interpretacijam tistih, ki so jim politično blizu. Sam se temu poskušam v čimvečji meri izogniti, mi pa vedno ne uspe. Potvarjanje (dokazljive) zgodovine mi ne da, da bi bil tiho, vsepreveč je tistih, ki resnico prikrajajo v skladu s svojimi prepričanji, pa naj bodo ta še tako zlagana. Che je najlepši primer take prakse.

  Posebno poglavje je pa, da se skuša ustvariti prepričanje, da so vsi politiki enaki in pokvarjeni. Tudi sam se spopadam s skušnjavo, da bi kdaj temu podlegel. Verjamem, da je recimo Drnovšek, kasneje Rop, pa Pahor in sedaj Alenka Bratušek močno razočarala svoje volilce in odtod prepričanje – vsi so enaki. Prav tako je na drugi strani. Peterle, Bajuk in Janša so za nekatere vir vsega zla, ki ga doživljamo.

  Navidez je situacija brezishodna, še posebej, če se dokazljiva dejstva ponarejajo. Nikoli ne bomo zmogli niti minimum soglasja za najnujneše skupne projekte, dokler bodo veljale laži. Sam poskušam objektivno, ocenjevati dogajanja in njih posledice. Pri tem mi ni težko kritizirati niti “svojih” – še več pravi bes me popade, ko “moji” delajo neumosti. Nikoli in nikdar pa ne bom rekel, da so vsi isti.

  Kako za vraga lahko ocenimo na volitvah, kdo je primeren za vodenje vlade, če nas ne zanimajo objektivni kazalci preteklih dogajanj. Tudi ko se na prizorišču pojavijo nove stranke, je treba videti ne le to kaj govorijo, temveč tudi to, s kakšnimi ljudmi hočejo to doseči. Delitev na naše in vaše nam pri tem ne more pomagati, čeprav vem, da tega dejstva ne morem spremeniti.

  Mogoče sem cinik, vendar si prav nič ne želim predčasnih volitev, ampak naj se izkaže sedanja vlada v vsem blišču (še opozicija ji ne nagaja, posebno še, če se spomnimo Bratuškove v lanskem letu), tako pred slovenskimi državljani, kot pred svetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *