Največji pogrebi svetovnih voditeljev – od Tita do Mandele

Jokalo je tudi nebo. A dež je dober znak. Svet se je danes tudi uradno v Johannesburgu poslovil od še enega velikana 20. stoletja – Madibe. Čeprav je jasno, da se ne bomo poslovili nikoli. Madiba bo pokopan v nedeljo, v svoji plemenski vasi Qunu. A njegov duh in osebnost bosta še naprej optimistično poganjala ta svet….

Ni ravno tako samoumevno, da bi kdo ostal velik voditelj tudi po svoji smrti, čeprav je izgledalo, da je to za časa življenja. Prvi dokaz te moje trditve se ponudi vsakič, ko pride trenutek oddaje spoštovanja na pogrebu določenega velikana.

Recimo na pogrebu “železne lady” Margaret Thatcher, ki je izumila neoliberalizem, ni bilo praktično nikogar od svetovnih voditeljev na nje pogrebu, čeprav so jo za časa življenja imeli po celem svetu polna usta.

In da obstaja življenje po življenju, spet dokazujejo tudi določeni svetovni velikani. Najboljši namreč še kako živijo tudi po smrti. Kar se mi zdi dobro. In prav.

Prav in dobro, da njihovo življensko delanje prav, ostane naboj zanosa, zgleda in upanja za prihodnost tudi po njih pogrebu.

Z današnjim dnem se je Nelson Mandela Madiba zavihtel pod sam vrh pokojnih velikanov. Takoj pod sam vrh. Kjer je bil tudi za časa življenja. In spremenil vrstni red največjih tudi po smrti. Ugibanj ali bo že na sedanji komemoraciji posegel po samem vrhu je bilo dosti.

Vrednost in pomen državnika/voditelja po svetu odražajo še posebej predstavniki delegacij držav, ki na njegovem pogrebu osebno izrečejo sožalje. Vzporedno s številom delegacij na pogrebu voditelja pa seveda teče seštevanje žalujočega ljudstva v državi in po svetu.

In Madiba je v hipu tudi na tem področju prehitel na stotine velikanov, ki so ravno tako ponos časa in človeštva. Prehitel je tudi papeža. Skoraj vse. Razen enega.

V nadaljevanju sledi, v od danes spremenjenem seznamu, še predstavitev prvih 5 največjih, ki so to bili za časa življenja in po njem in na katerih pogrebih je največ delegacij in držav osebno izreklo spoštljivo besedo in poklon.

Prvih 5 je prikazanih od 5ega mesta na začetku, do prvega na koncu zapisa.

Winston Churchill 
Obdobje življenja : 30.11.1874 – 24.01.1965
Pogreb : Bladon, 30.01.1965
Udeležba državnikov : 110 delegacij iz 62 držav
(23 predsednikov držav, 9 predsednikov vlad, 2 kralja, 3 kraljice)

Winston Churchill (blog Don Marko M)

Papež Janez Pavel II
Obdobje življenja : 18.05.1920 – 02.04.2005
Pogreb :  Vatikan, 09.04.2005
Udeležba državnikov : 180 delegacij iz 80 držav
( 44 predsednikov držav, 25 predsednikov parlamenta, 4 kralji, 5 kraljic)

Papež Janez Pavel II (blog Don Marko M)

Hirohito
Obdobje življenja : 29.04.1901 – 07.01.1989
Pogreb : Musashino no Misasagi, 24.02.1989
Udeležba državnikov : 150 delegacij, 90 držav
( 55 predsednikov držav, 11 predsednikov vlad, 3 kraljice, 2 kralja)

Hirohito (blog Don Marko M)

Nelson Mandela Madiba
Obdobje življenja : 18.07.1918 – 05.12.2013
Pogreb : Qunu, 15.12.2013
Udeležba državnikov na žalni slovesnosti : 192 delegacij iz 92 držav
( 52 predsednikov, 20 predsednikov vlad, 10 ministrov, 1 kraljica, 2 princa )

Nelson Mandela (blog Don Marko M)

Josip Broz Tito
Obdobje življenja : 07.05.1892 – 04.05.1980
Pogreb : Hiša Cvetja, Beograd, SFRJ, 08.05.1980
Udeležba državnikov : 209 delegacij iz 127 držav
( 38 predsednikov držav, 22 predsednikov vlad, 6 predsednikov parlamenta, 47 zunanjih ministrov, 4 kralji, 5 princev )

Tito (blog Don Marko M)

Nekaj mi govori, da prvo mesto na tej lestvici ne bo nikoli preseženo. In me, iskreno, niti ne preseneča. Kot me ne, da bo svet s takšnim duetom na vrhu vrten samo v pravo smer….

Don Marko M

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Največji pogrebi svetovnih voditeljev – od Tita do Mandele

  1. MARKEC !
    Čestitke dobro napisano za to priložnost ! A kaj misliš Markec ko se bo stegnil kakšen preprodajalec “uporabnega” železja, koliko zaslužkarjev s smrtjo bo prikapljalo na njegov pogreb ????

  2. Si nam pa prav lepo podtaknil peto mesto kot prvo a? Bravo. Saj takrat nisem bil ravno castilec ZK ampak, pogreb je pa bil da se rece.

  3. pa saj sem napisal veliki tisk na drobno, da so na koncu najboljši….ma jaz nisem bil nikoli niti simpatizer, kaj šele častilec večine članov ZKP, a to itak ni bil njih pogreb….sem pa vedno in bom spoštoval Tita in po pogrebu sodeč nas je bilo takšnih na zajetne milijone po celem svetu….me bo pa do nadaljnega res zanimalo, če bo še kdaj kateri voditelj sposoben izriniti katerega od teh iz te prve peterice…..

  4. ne, nisem pozabil…..objavil sem le prvih 5…..Kennedy, kljub svoji popularnosti med navadnimi smrtniki američani, ni bil med prvimi 5 niti prej, po pogrebu Madibe pa sploh ne…..
    na MMC so pač imeli dva dni več časa po moji objavi, da dodajo še nekatere, tudi tiste, ki niso bili voditelji….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *