Slovenija bo v 2014 iz krize 100%

Da ne bo nesporazumov, naslovna izjava ni plod moje pogruntavščine, čeprav nisem ravno trezen stopil v letošnje leto. V resnici si danes, pri vsem svojem optimizmu in po vsem seštetem, ne bi dovolil podati te izjave niti skrajno zakomiran, ko bi mi bele miške vlekle ta napis na transparentu pred očmi, kaj šele trezen….

A ena naša bela miška je naslov še kako obešala na veliki zvon. Tista prekrižanih nog. In ne, tega ni javno izjavljala slovenskim medijem, pač pa si ekskluzivo te izjave lastijo mediji po Balkanu, katerim je napovedala svoje vrhunske dosežke vladanja za minulo in letošnje leto.

Pri nas pa Bratuškova raje uporablja ustaljen politični vzorec o napovedih izhoda iz krize, kot njena predhodnika. Ko sem malo brskal po arhivih izjav zadnjih 6 let, katere sta na tematiko krize podajala njena predhodnika Janša in Pahor, sem prišel do osvežitve….

Janša in Pahor kot bivša, in Bratuškova kot sedanji premier, so oziroma uporabljajo praktično iste besede, ko komentirajo izhod naše male podalpske iz krize. In to že 6 let. Kot kaže, so si v parlamentu dosti bolj enotni, kot je videti navzven….

Aja, da ne pozabim – danes seveda ni pomembno, da ni več prazničen dan – ker delo osvobaja, je nekoč en posebnež zgodovine ugotovil – ampak je pomembno, da valuta Euro praznuje rojstni dan. No, včeraj ga je, ampak praznovanje še kar traja. 25 let je dopolnil Euro. In kako zelo smo srečni, da ga imamo, kajne….

Euro (blog Don Marko M)

Pa se vrnimo k famoznim izjavam naših (bivših) premierjev, katere so uporabljali, ko je bilo potrebno slikovito opisati krizo v Sloveniji in izhod iz nje.

Začel bom s tistim, ki se prvi ni odzval na krizo, še več, postavil je temelje krizi v naši mali podalpski. Janez Janša. V svojem prvem mandatu se je, medtem ko je po svetu že krizno pokalo, obnašal, kot da je Slovenija na drugem planetu. V drugem nič drugače.

In ko je po svetu kriza že začela sesuvati, je Janša svoje poglede na krizo razlagal tako :

Janez Janša 2008
“Nobenih resnih znakov ni, ki bi dajali osnovo za govorjenje o recesiji.”

Janez Janša 2009
“Kriza je začasna.”

Janez Janša 2010
“Slovenija se neučinkovito spopada z gospodarsko krizo.”

Janez Janša 2011
“Slovenija gre po poti grškega scenarija.”

Janez Janša 2012
Kriza je stabilizirana. Slovenija ne potrebuje evropske pomoči za izhod iz krize.”

Janez Janša 2013
“Slovenija naj čim prej zaprosi za tujo pomoč.”

Potem je za Janšo prišel Borut Pahor. Danes celo predsednik države, kot dokaz, da se čudeži dogajajo. Takrat sicer še ni imel ob sebi svetovalke Princeske 1,2,3 del, za tako globoke misli kot danes, a vedel je vse o krizi in tudi kako iz nje.

Borut Pahor 2008
“Napovedujem boj proti krizi. Čas pred nami bodo ljudje videli kot čas upanja in ne čas strahu.”

Borut Pahor 2009
“Krize še nismo premagali, a tudi ona ni premagala nas.”

Borut Pahor 2010
“Gospodarske krize še ni konec, to še ni niti začetek njenega konca, toda to je zagotovo konec njenega začetka.”

Borut Pahor 2011
“Kriza Slovenije tokrat ne bo ujela nepripravljene.”

Borut Pahor 2012
“Zdi se, da krize ni konec, ampak se šele prav začenja.”

Borut Pahor 2013
“Ne bo še povsem konec krize, vendar bo skoraj zanesljivo začetek njenega konca.”

In potem je prišlo 6 leto krize v naši mali podalpski. In z njo Alenka Bratušek. Ki je takoj udarila, da ona pa že ne bo privolila, da bi bila naša mala podalpska poskusni zajček Bruslja. In potem je stekla v objem Merklovi, Barosu in ostalim v Bruselj, da ji povejo, kaj in kako delati. Kako jih držati na oblasti, za obdržati sebe na oblasti.

O krizi je tako uspela svoje povedati šele ob koncu leta, a v 2eh različnih verzijah, za tujino in doma.

Alenka Bratušek 2013 – za slovenske medije
“Upam, da bo leto 2014 Sloveniji prineslo postopno popuščanje krize.”

Alenka Bratušek 2013 – za medije po Balkanu
“Prepričana sem, da bo v letu 2014 Slovenija tudi uradno izšla iz recesije.”

Seveda sem zagovornik tega, da so vse besede, tudi najlepše, brez posledičnih dejanj brezpredmetne. Izjave naših “voditeljev” o krizi in rešitvi le te so znane. Prišli smo v 7 leto krize. Tisti v parlamentu ne kažejo nobenih znakov volje izhoda iz krize, čeprav bi jo lahko že zdavnaj rešili, a s tem bi izgubili večino vsega, kar imajo za svoje osebne potrebe še danes.

Ja, dosti modrosti in hitrega, odločnega ukrepanja bo potrebnega za izhod iz krize. Med državljani seveda, da ne bo pomote….

Don Marko M

Banke (blog Don Marko M)

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Slovenija bo v 2014 iz krize 100%

 1. Tako lažejo po vsej Evropi. Krize, da je že skoraj konec, zdaj da bo šlo na bolje, itd… Saj, enkrat je bo res konec, ampak ne po zaslugi evropskih in naših politikov. Bomo pač dosegli dno in bo lahko šlo samo še navzgor. Kar pa ni noben uspeh, čeprav ga bodo razglašali na vsakem koraku.

  Prihajamo pa očitno tudi v zanimive čase. Gospodarska rast ni več tako zelo pomembna, niti zadolženost države, važno da je bančni sektor zdrav. Ker, države kot Irska, Portugalska, Španija, Grčija, Slovenija, so vse vsako leto bolj zadolžene, rasti pa nimajo, ali pa je ta tu in tam minimalna pa je Irska že razglašena za uspešen projekt trojke, še kakšni drugi državi pa to kaže v prihodnosti. Državljani teh držav pa o tem uspehu ne vedo prav nič, ampak se še naprej spopadajo s posledicami krize.

 2. Zanimiva je Jinova ugotovitev, da je povsod po Evropi enako. Vsi lažejo, da bo krize konec.
  Ja, s tem se je mogoče strinjati. In iz tega potegniti kakšen pameten zaključek. V čem pa smo v Sloveniji posebni, da bi bilo pri nas drugače? Ali ima kdo v Sloveniji ali Evropi kakšen recept, kako se izviti iz krize?
  Namesto da se opleta z raznimi levičarskimi parolami bi se bilo dobro vprašati, kako postati konkurenčen azijskim delavcem, ki delajo za 100 eurov na mesec. Seveda je na mestu odgovor proletarcev, da je potrebno izdelovati izdelke z več dodane vrednosti. Problem je pač v tem, da takim izdelkom azijski delavci v nekaj dnevih dodano vrednost temeljito znižajo na nekaj eurov.
  Ja, od tega ima vedno nekdo dobičke. Ekstremne dobičke. Imajo jih tisti, ki imajo moč, imajo kapital, so sposobni. Ti so, paradoksalno največ v zgodovni naredili za reševanje največje revščine v nerazvitih delih sveta, obenem pa v vse večjo revščino pehajo bogati del sveta, ki, roko na srce še vedno porabi več, kot bi si zaslužil.
  To je to. Ni krize. Prej ko bomo to spoznali, lažje nam bo. Ne, ne bomo izšli iz krize, ker je ni. Znašli smo se v povsem novih razmerah globalizacije, kjer ne Evropa, še toliko manj pa Slovenije ne igrajo ključne vloge. Dobrine sveta se pač nekoliko pravičneje delijo med več prebivalcev sveta. Normalno je, da pri tem izgubljajo bogati.
  Torej, pozabimo na partizane in domobrance, pozabimo na Tita in Kralja Matjaža, poglejmo na sodoben svet brez teh očal.
  Slovenija se s skrajno težavo spopada s konkurenčnostjo Nemcev ali Francozov, v primerjavi z Azijci pa nima nikakršnih možnosti. Žal so azijske države, z izjemo Severne Koreje socializme in komunizme zavrgle, kljub temu, da jih v imenih še uporabljajo. Mi smo jih zavrgli v imenu, ne pa v praksi.
  Da ne bo pomote. Mislim, da je socialna država, kakršna je nastala v Zahodni Evropi po drugi svetovni vojni velik dosežek človeštva. Ne idealen, a velik. Kako velik bomo razumeli šele v prihodnje, ko nam ga bo globalizacija vzela. Če ne bomo storili nič in le sanjali pravično družbo. Kajti pravične družbe ni. O razvoju narave je Darwin povedal vse. Vedno zmaga močnejši.

 3. frenk,

  ni toliko stvar v tem, da parlamenatrci očitno lažejo že leta, ker jim takšno stanje dejansko ustreza, ampak je stvar v tem, da v Sloveniji ljudstvo še vedno ne podira parlamenta in prežene te goljufive parlamentarce, kot se to že dogaja po večini držav EU…
  in ne frenk, ni povsod po Evropi enako…niti po EU ni povsod enako….enako je samo tam, kjer v parlamentu sedijo skorumpirani politiki, ki delujejo izključno po direktivi komisarjev Bruslja….

  te direktive pa so jasne – ustvarjanje novodbnega suženjstva in popolne okupacije držav brez izstreljenega metka….in to jim lahko uspeva samo v državah, kjer so parlamentarci prodane duše, katere sploh ne briga za lastno državo in državljane, jih pa brigajo nagrade, katere jim elita Bruslja podeljuje za zvestobo….

  in res žalostno je, da večina državljanov naše male podalpske tudi po 6 letih intenzivneg alaganja levo desnih v enaki meri in razprodajanja države še vedno ne vzdigne svoje riti in enotno za skupen cilj boljšega jutri prežene iz parlamenta te levo desne skorumpirance in nastavi voditelje, ki bodo imeli jajca reči Bruslju NE…

  in tole, frenk, si se verjetno hecal :
  “Imajo jih tisti (dobičke), ki imajo moč, imajo kapital, so sposobni. Ti so, paradoksalno največ v zgodovni naredili za reševanje največje revščine v nerazvitih delih sveta.”

  zgodovina je namreč brez dvoma dokazala, da so ravno tej kapitalisti ustvarjali in še ustvarjajo največ revščine v nerazvitih delih sveta…še huje, tej isti v teh deželah namerno ustvarjajo najprej vojne, potem pridejo tej isti kapitalisti še kot “odrešitelji” prebivalcev iz revščine, v resnici pa jim tam samo plenijo naravna bogastva za svoj žep, delavce pa plačujejo cente na uro in potem se hvalijo kako razvijajo nerazvite….ne mi s takšnimi forami, no….

  sicer pa Kitajci že dolgo niso več, kar si nekateri še vedno zmotno predstavljajo….za kakovostne kitajske izdelke bo namreč potrošnik plačal najmanj toliko, kot če bi bili izdelani v recimo Nemčiji in tej delavci so spodobno plačani…
  po drugi strani pa bo za škart robo plačal nekaj centov in to so tisti delavci, ki rintajo za 1$ na uro ali še manj….

  po mojem je torej velika napak se primerjati s temi kitajskimi delavci za 100€ mesečno, ker sem pač mnenja, da je slovenska kakovost sposobna bistveno več, poniževati pa se nam res ni treba….
  a dejstvo je tudi, da se v večini držav EU iizvaja namensko razslojevanje in tako imamo recimo v Nemčiji, Avstriji in še kje delovno silo, ki je plačana od 14€ na uro pa navzgor, vzporedno pa se proizvaja vedno več sužnjev, ki delajo za 1€ na uro in to s eje začelo dogajati tudi v Sloveniji….
  dejstvo je pač, da bi kapitalisti radi imeli visoko kakovost za izjemno nizko ceno delovne sile in v ta mlin si ne smemo dovoliti zapasti….

  in zdaj si končno pogoltnil tudi pilulo mojih večletnih trditev, da krize ni in da je denarja več kot dovolj….seveda ga je, a tisti lakomni kapitalisti, ki so vsak dan premožnejši na račun par 100 tisoč novih revežev dnevno niti ne pomišljajo, da bi bolj pravično razdelili svoje nagrabljeno….in naši levo desni parlamentarci jim pri tem pomagajo….

  če hočemo rešiti našo državo, potem se moramo najprej odločno rešiti vseh teh 3 zgoraj navedenih in komplet parlamenta, ki nam že (najmanj) 6 let vztrajno in očitno lažejo in zavestno uničujejo našo državo in državljane….šele potem bomo lahko obrnili list napredka….

 4. Glede reševanja revežev se nisem nič hecal, popolnoma resno sem mislil, le razlagati se mi zdaj ne ljubi. Morda le toliko za ilustracijo, da pač delavec, ki v Aziji rinta za dolar na uro za Apple sicer res ustvarja lastnikom spodobne dobičke ali pa nesramne, če hočeš, a to hkrati pomeni, da ta delavec ni več lačen kot v tistih časih, ko so mu neuvrščeni nudili tisto, kar sami niso imeli. Ja, žal pa njegovi sindikati niso izpogajali plače 1000 dolarjev, ar bi mu teoretično sicer dvignilo življenjsko raven, a to bi pomenilo, da bi tiste računalnike ponovno sestavljali v kakšni Sloveniji in kriza bi se preselila tja, od koder je prišla. V azij so bili pač dolgo lačni, celo umirali so od lakote, toda niso govorili o krizi. Pa pustiva to.

  Tisto tvojo o denarju, ki ga je dovolj pa seveda ne kupim. Denarja je verjetno celo preveč, žal pa nima pokritja. Levičarji pač nikoli ne morete razumeti, da vsega za vse ne bo nikoli.

  Najbolj brez veze je seveda mantra levičarjev o izkorščanju revnih in manj razvitih s strani bogatih. Naj ti še enkrat omenim Darwina. Poskus s socializmom se pač ni obnesel. Bil je le še eden v vrsti dokazov, da je imel Darwin prav. Saj meni to ni všeč. Zelo rad bi videl in živel v družbi, kjer bi se vse dogovorili in ustvarili blaginjo za vse. Jaz zares verjamem, da je veliko komunistov v svetu v to resično verjela in si za to prizadevala. Verjamem, da je takih ljudi tudi danes veliko, mednje štejem tudi tebe (z rezervo, seveda, kajti v resnici te ne poznam, poleg tega pa si nekoliko preveč nagnjen k izkljčevanju drugačnih). Žal levičarji izhajate iz napačne teze, da je človek dober, solidaren, da skrbi za družbo, da mu je v ospredju družba in ne posameznik.

  Ja tudi taki so ljudje, toda žal je več takih, ki skrbijo predvsem zase in za svojo rit. Tako bo vedno. Darwinizem pač. Zato v svetu uspevajo družbe, ki to priznajo in so se temu prilagodile. Požrešnost in častihlepnost sta pač lastnosti, ki sta daleč močnejši čustvi kot nesebičnost in skromnost.

  Zato, Don, premisli pošteno, e je merklova kriva za naše tegobe. Ali pa kak drug politik iz Evrope. Merklova je odgovorna predvsem Nemcem. ČČe se ji malo fučka za Slovence, ji tega pač ne morem zameriti. Če nam noče dati dela, ki ga Azijci opravijo cenejše kot mi, ji tega tudi ne morem zameriti. Če nemškega davkoplačevalskega denarja noče dati Sloveniji, je to njihova stvar. Če hoče za svoja posojila dogovorjene obresti, je to nekaj najbolj normalnega na tem svetu. Kdor tega e razume, naj raje sadi krompir, bo naredil manj škode državi.

  Pa še tisto o konkurenčnosti Kitajcev. Ponižujoče je Slovence primerjati z njimi?
  Si prepričan, da je veliko Slovencev, k znajo boljše zašiti majico ali čevlje ali celo narediti več v enoti časa kot Kitajci? Izračunaj si, koliko delovnih mest smo izgubil v 20 letih v tekstilni, obutveni, lesni branži in jim prištej še tiste iz elektronske industrije in še kakšne. Kaj so se ti delavci naučili drugega? Telefonski aparat Iskre je ze davno iz mode. Niti zastonj ga nihče noče.

  Mi pa se pogovarjamo o neki državi, ki je propadla točno zaradi takih stvari in se hvalimo z zmago v neki vojni iz katere so poraženci izšli kot zmagovalci. Pa ne zato, ker so bili poraženci, temveč zato, ker so vedeli, kako se vrti svet. Od partizanskih zmag se žal ne da živeti. Da pa se, če izgubiš vojno, potegneš črto in začneš znova.

  Srečno v novem letu, Don.
  Kako kaj črna kitara? Tvoja odločitev me je spodbudila, zato sem si na stara leta omislil tudi sam črno harmoniko in vaje za prvi letnik glasbene šole. Svet je zato za odtenek lepši, če se bom naučil igrati bo lepši za cel ton.

 5. frenk,

  pustimo za tokrat globinske debate na to temo, bo še dovolj priložnosti, p aker sva o tem že kar nekaj predebatirala…aja, pa prosim ne mi govoriti, da sem levičar, ker nisem ne levičar ne desničar, tudi to sem ti že razložil nekoč….
  greva tokrat raje kar na zaključek….moje kitarske vaje sicer potekajo skladno s prostim časom, torej bolj na počasi, a zanesljivo….sem pa vesel, da je moja odločitev igranja kitare vzpodbudila v enako početje že 7 bralk/bralcev, ki so mi to povedali…tebe kot 8 pa na harmoniko….vesel sem za to tvojo odločitev, kot vseh ostalih, in ker nikoli ne veš mogoče nekega dne skupaj sedemo v krog in užgemo eno, dve, tri….Srečno v novem letu tudi tebi, frenk….

 6. Pingback: Le besede | Jinov svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *