Obvezno služenje vojaškega roka v državah EU, za moške in ženske

Zame sicer dvoma ni – naborniki, ki služijo obvezni vojaški rok, dekleta in fantje, so neprecenljivo bogastvo svoje domovine. Slovenija se je temu bogastvu po čisti neumnosti odrekla, a zato se niso odrekle druge države po Evropi in svetu. In nadaljevanje zapisa bo presenetljivo. Sploh za tiste, ki še vedno mislijo, da je vojaški rok obvezen le še v zaostalih državah totalitarističnih režimov…..

Preden pa se lotimo teh sicer naprednih evropskih držav, le še osvežitev spomina, da je bil v naši mali podalpski že leta 2003 ukinjen naborniški sistem, s tem pa tudi obvezno služenje vojaškega roka za svojo domovino. In od takrat dalje imamo plačance….

Plačance, kateri letno za prispevke v NATO porabijo 7 milijonov, vsaka njih (NATO) misija stane davkoplačevalce dodatnih 8 – 12 milijonov, nekaj čez 7000 zaposlenih v Slovenski vojski, s tehniko vred, pa letno skupaj porabi med 450 – 500 milijonov €.

S plačano vojsko imamo torej predvsem enormne stroške in zanemarljivo nič koristne uporabnosti. Predvsem pa je jasno, da okoli 5k naših plačancev ni sposobno braniti niti Ljubljane v primeru napada, kaj šele cele države.

Za polovico manj denarja, kot letno porabi ta naša poklicna vojska, bi imeli letno okoli 30 tisoč nabornikov, ki bi služili narodu v najsodobnejši opremi in bili tudi po obveznem odsluženem roku vojaščine vedno pripravljeni spretno braniti svojo domovino, obenem pa bi v času služenja prvi in takoj priskočili v pomoč sodržavljanom v naravnih in drugih nesrečah, kakor mnogih drugih za sodržavljane koristnih opravilih, brezplačno seveda.

Država brez za obrambo večinsko usposobljenih državljanov, preko obveznega služenja vojaškega roka, je seveda že vnaprej obsojena na propad v primeru napada tujega agresorja, računati pa, da bi NATO ali UNPROFOR branila našo državo, je neresno in neodgovorno.

Še danes živeča praksa obveznega služenja vojaškega roka se je sicer pripeljala s Francosko revolucijo, ko se je morala novo ustanovljena galska republika braniti pred napadi tujcev, ki so hoteli to noro idejo suverenosti nekega polka uničiti že v koreninah.

Pred tem je namreč, v srednjem veku in kasneje, vojaški rok obvezno služilo le plemstvo, medtem, ko so navadni smrtniki služili le, če so hoteli. Razlog, da so se navadni smrtniki pod plemstvom vseeno prostovoljno odpravljali na vojne pohode pa je bil, da so tako prejeli davčne olajšave in tudi določen del vojnega plena.

S širjenjem demokratičnih revolucij, pa se je v večino evrospkih in svetovnih držav vpijala tudi praksa obveznega služenja vojaškega roka, kar je še posebej izstopalo v obdobjih 1. in 2. svetovne vojne, ko je obstoj posamezne države baziral ravno na tem, koliko državljanov je uspela mobilizirati.

Vendar pa je v današnjem času ostalo bolj malo držav, ki so ohranile obvezno služenje vojaškega roka, zaradi različnih razlogov – od zmanjšanja števila vojn, pritiskov javnosti, ugovorov vesti, do zmanjšanega odziva državljanov in splošnega upadanja discipline.

V nadaljevanju sicer ne bom navajal vse držav, ki še vedno izvajajo naborništvo, čeprav te na koncu čaka tudi zemljevid vseh držav sveta, kjer to izvajajo, temveč bom omenil predvsem tiste države EU, ki vsled svojega političnega, ekonomskega, vojaškega položaja, predvsem pa liberalno-demokratične ureditve z visoko stopnje osebne svobode predstavljajo posebno odstopanje v tem trendu.

Avstrija
Ekonomsko močna, ena najbogatejših držav sveta, liberalna, napredna v večini pogledov, članica EU od 1995, obkrožena z državami, ki je nikakor ne ogrožajo…

A vendar ta in takšna Avstrija odločno zavrača poklicno vojsko in še vedno meni, da je nujno obvezno služenje vojaškega roka 6ih mesecev za vse mladince nad 18im letom. Sicer dopuščajo tudi ugovor vesti, a v tem primeru se odsluži civilno 9 mesecev.

Vojska Avstrije (blog Don Marko M)
Švica
V bistvu ima Švica vse značilnosti, katere sem pripisal Avstriji in celo še več. Poleg ogromnega bogastva in visoke stopnje osebne svobode ima Švica namreč še – nevtralnost. V vojni niso bili že vse od 1815, celo Hitler jih je zaobšel, poleg tega pa niso članica NATO, niso članica EU, je pa članica UN, čeprav šele od 2002.

A vlada Švicarske Konfederacije niti ne pomišlja, da bi ukinila služenje vojaškega roka za svoje državljane, saj so prepričani, da je ravno njena vojska garancija njene svobode in nevtralnosti, čeprav je nobena okoliška država ne ogroža.

Švicarji naborništvo izvedejo pri 18em letu, usposabljanje traja 5 mesecev, ženske lahko služijo vojaški rok če želijo, seveda imajo tudi civilno opcijo. A najbolj zanimivo je, da dodeljeno orožje in opremo po odsluženju naborniki zadolžijo in odnesejo domov.
Vojska Švice (blog Don Marko M)
Danska
Zapisano do sedaj velja praktično tudi za to državo na severu Evrope. Le da postanejo Danci obvezniki služenja vojaškega roka pri 18em letu, služijo pa med 6 in 12 meseci, odvisno od roda dodeljenosti.

Čeprav je bila Danska 200 let pred 2. svetovno vojno nevtralna, pa je očitno, da imajo Danci radi vojsko. Vendar pa samo pri 53% mladincev ugotovijo sposobnost za služenje, od katerih pa se za potrebe danske vojske vpokliče okoli 10% le teh, zato pa preostalih 90% tvorijo prostovoljci. Dosti pa se jih odloča za civilno služenje.
Vojska Danske (blog Don Marko M)
Norveška
Država z najvišjim svetovnim standardom, z najvišjo možno stopnjo osebne svobode in strpnosti, a tudi z vojno obveznostjo, ki traja 6 mesecev.

Norveška je sicer pomembno prebila led tudi v NATO, saj je prva država, ki je začela v naborništvo vključevati tudi ženske. A ker dejansko nimajo potreb po veliki armadi, v bistvu vojaški rok služijo predvsem tisti, ki sami tako hočejo, a številka je še vedno zelo visoka.
Vojska Norveške (blog Don Marko M)
Finska
Še ena držav, ki odstopajo od pravil EU. V urejeni državi, ki sicer kot edina članica EU ni tudi članica NATO, čeprav meji z Rusijo, obvezno služenje vojaškega roka traja 12 mesecev, za vse moške po dopolnjenem 18em letu. Možno je tudi civilno služenje, ki traja takisto 12 mesecev.
Vojska Finske (blog Don Marko M)
Grčija
Kljub članstvu v NATO imajo Grki določeno obvezno služenje vojaškega roka ob dopolnjenem 19em letu, za dobo 9ih mesecev. Imajo tudi “dodatek”, da se lahko od državljanov, ki živijo na občutljivih območjih, torej ob meji s Turčijo, ki je sicer ravno tako v NATO, zahteva dodatno občasno služenje v Nacionalni gardi. A grška vlada je že napovedala, pod pritiskom Bruslja, večinsko profesionalizacijo vojske in nižanje števila nabornikov.
Vojska Grčije (blog Don Marko M)
Pa gremo še malo po svetu…..

Izrael
Judovska država je praktično na vseh svojih mejah obkrožena z državami, ki bi jo rade uničile, zaradi česar služenje vojaškega roka ni obvezno le za moške, temveč tudi za ženske.

Moški po dopolnjenem 18em letu služijo vojaški rok 3 leta, ženske od 2 do 3 leta. A moški so po tej izpolnjeni državljanski dolžnosti obvezani, da vse do dopolnjenega 40ega leta oddelajo tudi nekaj vikendov kot rezervisti, da pač ne bi pozabili, kako se brani svoja država.
Vojska Izraela (blog Don Marko M)
Južna Koreja
Skozi zgodovino prepolna agresorskih invazij na njeno ozemlje, nazadnje od Japoncev, kakor tudi dejstvo, da je še vedno v vojnem stanju s severno sosedo, Severno Korejo, v praksi pomeni, da so vsi moški državljani z Ustavo obvezani služenja vojaškega roka v času 21ih mesecev.

In če upoštevamo po številu prebivalcev, potem ima Južna Koreja drugo najštevilčnejšo vojsko na svetu, takoj za Severno Korejo.
Vojska Južna Koreja (blog Don Marko M)
Rusija
Vsi Rusi med 18 in 27 letom služijo vojaški rok 1 leto, možno je tudi civilno služenje. Glede na dejstvo, da ima Rusija najdaljšo kopensko mejo na svetu, ni pričakovati, da bi se kdaj to spremenilo, tudi zato, ker je to najcenejša oblika varovanja svoje države.
Vojska Rusije (blog Don Marko M)
Zato pa Turčija ne dopušča civilnega služenja vojaškega roka, temveč je vsak moški dolžan odslužiti svojo obveznost do države v 3eh tednih, pa do 1 leta, odvisno od izobrazbe in delovnega mesta.
Čeprav Brazilija, gostiteljica letošnjega nogometnega SP, ni bila napadena od 1865 leta in nima nobenih teritorialnih nesoglasih s sosedami, je tam služenje vojaškega roka obvezno za vse med 18im in 45im letom, traja pa od 9 do 12 mesecev.

Na spodnjem zemljevidu pa imaš na ogled še trenutno stanje obveznega služenja vojaškega roka  po svetu. Države obarvane z rdečo imajo še vedno obvezen vojaški rok, modre so ga ukinile, rumene ga nameravajo ukiniti, medtem ko zelene sploh nimajo vojske.

Don Marko M

Zemljevid služenja vojaškega roka (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Obvezno služenje vojaškega roka v državah EU, za moške in ženske

 1. Toda imaš naborniško vojsko, je po mojem filozofija republike. Kakor si napisal, to najdemo v francoski revoluciji, ko je bilo potrebno zbrati velike sile za spopad s plačanci, ki so do tedaj prevladovali. Gre se tudi zato, da so naborniki za interese države pogosto nezanseljivi. Sploh, ko pride do notranjih spopadov in morajo orožje usmeriti proti svojim ljudem. Tedaj so plačanci boljši. In tudi, ko gre za pošiljanje vojakov po svetu, v razne intervencije, je manj težav z javnim mnenjem, če umirajo prostovoljci.

  Profesionalna vojska je v bistvu odlična predvsem za imperije in za elite.

  Slovenija se je s pridružitvijo NATO paktu odločila za imperialno politiko. Postali smo del imperialnega stroja, le provinca. Tudi izgradnja slovenske vojske je šla v to smer. Da postane uporaben del večjega stroja. Z obrambo države se nihče niti ne ukvarja več, saj že naš zračni prostor branijo tuje sile.

  Če bi hoteli biti neodvisni, bi morali biti kakor Švicarji, ampak našo neodvisnost smo že tako prodali.

 2. Sašo,

  da bi naborniki bili za interese države nezanesljivi, se ne morem strinjati….nenazadnje je recimo Jugo armada bazirala na naborniškem sistemu in bila svetovni strah in trepet….in države, katere omenjam imajo to še vedno, pa sem prepričan, da če bi bili naborniki nezanesljivi, potem jih ne bi imeli….iz svojih osebnih spoznanj in izkušenj lahko mirno trdim, da poklicna vojska v nobenem primeru ni boljša od naborniške, je pa neprimerno dražja….
  a zadeva je nekje drugje…..svoje naborniške vojske pač ne moreš pošiljati na razne plačane misije, ker so namenjeni izključno branjenju svoje domovine….nič manj pa ni pomembno, da se naborništvo ohranja prav v urejenih, tudi politično, družbah, kjer so politiki odgovorni do državljanov in države in delujejo po konceptu združevanja in učvrščevanja državljanov, ne pa razdvojevanja…..zavednost branjenja svoje domovine, na svojih tleh, je pač višek pripadnosti svoji domovini in naborništvo je skrbelo in skrbi tudi za ta segment….
  Nmeci so imeli recimo naborništvo vse do 2011, ko so začeli preklapljati v poklicno vojsko, a tudi povedali zakaj – zato, da rešujejo problem nezaposlenosti….zaposleni pa morajo čuvati interese delodajalca, ne pa državljanov in države, razen če jim izjemoma delodajalec to kdaj ukaže….

 3. Ne, ne razumeš. Ti gledaš na državo kot skupnost državljanov, zdaj pa imamo države kot servise elit, ki državljanom le vladajo. V takšnem primeru država elit potrebuje profesionalno vojsko, ne naborniško, ker so plačanci lojalni tistemu, ki jih plača, naborniki pa, ker prihajajo iz vseh slojev, vsem državljanom.

  Saj, če pogledaš, mi po zahodu nimamo republik, mi imamo oligarhije s fasado demokracije. V Sloveniji pa še tega nimamo, ampak imamo neko čudno zmes 🙂

 4. jin, lepo si opisal, kako stvari stojijo. Kar naj si elita plačuje vojsko. V socializmu je bilo drugače, ker je bila “diktatura” proletariata. Po drugi strani pa ne vem, zakaj bi v služenje vojske silili pacifiste.

 5. Naborniška vojska ni združljiva z NATOm. Po moje bi bilo potrebno izstopiti, če bi jo želeli spet uvesti.

  Bila je pa neka ideja (dnevnik), da ob članstvu v NATU in plačanski vojski spet uvedli še neko novo TO, po možnosti na prostovoljni osnovi – to se pa mi zdi obupno slabo.

 6. Lepo napisano in argumentirano. Mislim, da sem sam ena zadnjih generacij, kjer je bilo sluzenje obvezno in upam, da se mi nikoli vec ne bo potrebno podrejati skupini arogantnih naduvancev, ki v zivljenju niso uspeli in je bila vojska edini izhod. Za obvezno sluzenje vojaskega roka mora bit drzava urejena, kar nasa ni. Najprej je potrebno imet drzavo rad, da si pripravljen umret zanjo. Danes bi vecina najraje videla, da ta nasa drzava cimprej umre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *