Švedska uvaja 6 urni delovnik

Švedska ima, po mojem, že 10letja in še danes, daleč najbolj human družbeni sistem na svetu, katerega bi lahko primerjal le še s tistim socialističnim v časih SFR Jugoslavije. Toliko narodnostnih in medkulturnih različnosti na enem mestu, a Švedi, kot Švicarji in prej Juga dokazujejo, da se da enotno slediti skupnemu cilju urejene države, če so podstrešja urejena….

V letih krize, trdim umetno sproducirane, se različne države različno spopadajo z naraščajočo brezposelnostjo po Evropi. Eden prijemov v razvitih državah je tudi krajšanje delovnega časa zaposlenih.

Pri nemškem Porsheju so recimo zmanjšali delovnik vsem 17.000 zaposlenim na 34 ur tedensko, ob čemer so, kljub uri manj, delavcem ohranili enake polne plače.

Pa nadaljujmo s Švedi. Göteborg – 2 največje mesto Švedske s 530 tisoč prebivalci, kjer se je v teh dneh mestna uprava odločila izpeljati preizkus, po katerem bodo delavci JS tedensko oddelali namesto dnevnih 8, zgolj 6 ur, za nespremenjeno polno plačo kakopak.

A to ni prvi poskus nižanja ur delovnika na Švedskem, saj so v minulih letih, v glavnem na pobude feminističnih gibanj, to testno poizkušali že v večih mestih, a iz različih vzrokov projektov niso zaključili.

Še najdlje so, od leta 1990 do 2005,  skoraj polnih 16 let, vztrajali v mestni upravi Kiruna, mesta s 16.000 prebivalci, kjer so poskusno periodično izvajali 6 urni delovnik na 250 uslužbencih.

Čeprav so rezultati Kirunskega poizkusa dokazali, da se je v 6 urnem delovniku produktivnost zvišala za skoraj 30%, pa so od projekta odstopili 2005, ker se dejansko ni pričakovano zmanjšalo število bolniških odstotnosti uslužbencev. Človek pač ni stroj, da ga gripa ne bi polegla….

In ker je višja produktivnost 6 urnega delovnika že dokazana, zdaj vse upe tega projekta 6 urnega dela v Göteborgu polagajo v znižanje bolniških odsotnosti, da bi tako Švedski prihranili dodaten denar, čeprav jim ga res ne primankuje.

Da je to izvedljivo je dokazal tudi zelo podoben program v Volvo-vi tovarni v tem mestu, kjer so postregli z vzpodbudnimi rezultati pri zmanjševanju bolniških odsotnosti.

Tokratni poskus v Göteborgu pa je pomemben tudi zato, ker bodo ugodni rezultati prenešeni na nacionalni nivo rabe. Ali kot je rekel namestnik župana Mats Pilhem “Mislimo, da je čas, da Švedski damo to možnost”.

Uvajalno obdobje 6 urnega delovnika pa bo potekalo malo drugače, kot poskusi do sedaj. Mestne službe bodo razdeljene na dva sektorja, katera bosta tvorila eksperimentalna in kontrolna skupina delavcev. V eksperimentalnem delu bodo delavci delali po 6 ur, v kontrolnem pa po 8, obe skupini pa bosta enako plačani. Projekt bo zaključen v enem letu.

Mestne oblasti pričakujejo, da se bodo tisti uslužbenci s 6 urnim delovnikom psihično in fizično bolje počutili od tistih 8 urnih, imeli več prostega časa zase in družino ter temu primerno manj posegali po bolniških, obenem pa bodo s skrajšanim delovnikom tudi ustvarjeni pogoji za nova delovna mesta.

Švedi torej udarniško furajo v napredek okolju prijazni……..

V Sloveniji pa smo Švede že zdavnaj prehiteli

V resnici pa so Švedi 100 let za Slovenijo s tem revolucionarnim prijemom 6 urnega delovnika. Še več…..

Verjamem, da bi okoli 70% uslužbencev našega JS, sploh JU, takoj vpijajoče skočili na ulice in se polivali z benzinom, če bi jim kdo omenil ta švedski koncept 6 urnega delovnika.

Ta švedski eksperiment smo pri nas namreč že zdavnaj spravili v prakso in ga celo izdatno presegli. Dobrih 70% našega JS, sploh JU, že 23 let dela po 3 – 4 urnem dnevnem delovniku, v katerem jih dobrih 30% v teh 3 – 4 urah v glavnem meditira in se koncentrira za privat fušanje v naslednjih 4ih urah, seveda z opremo in materialom države, brez plačila rabe.

Rezultati tega slovenskega eksperimenta nižanja delovnih ur so bili celo tako dobri, da je 10% uslužbencev JS dodatno samoiniciativno nadgradilo eksperiment  še z zmanjševanjem ur tistega 3 – 4 ur delovnika, tako da uspešno oddelajo 0,15 ur, seveda s polno plačo, za dvig katere povprečno porabijo okoli 15 minut.

Še najbolj pa je nadgradilo ta eksperiment nižanja delovnih ur tistih 20 % nepotistično in frendli zaposlenih v JS, za katere itak nihče, poleg njih samih, ne ve, kaj sploh delajo in katerih ni šans najti na delovnem mestu niti s pomočjo STEHM-a, čeprav prevzeme plač redno izvajajo.

Skratka Švedi, dober poskus……Če pa bi se vam zatikalo s tem programom nižanja delovnih ur, pa kar pogumno na usposabljanje v našo malo podalpsko…..

Don Marko M

Delo naj bo veselje (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *