Prihodnost – Rusi in Kitajci z valjarjem čez ZDA

Brazilija ostaja center sveta tudi po nogometnem SP. Največji skupine BRICS – Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, JAR – so namreč zbrani na trodnevnem sestanku z jasnim namenom – ustanovitvijo finančne institucije s konstruktivnim vplivom na svetovno ekonomijo. Enostavno povedano – imperij vrača udarec….

Skupina BRICS se je na ta korak odločila kot odgovor na delovanje ameriške Svetovne banke (WB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki že preveč let ne izpolnjujeta svojega nekdaj osnovnega poslanstva, to je nudenje finančne in tehnične pomoči državam v razvoju s ciljem zmanjševanja revščine ter pospeševanja ekonomske rasti in visoke stopnje zaposlenosti.

Kot zdaj že tudi slepi vidi, v zadnjih letih ameriška WB in IMF ne le, da nista pomagala, ampak že nesramno dobesedno uničujeta številne države v razvoju s svojimi pogojevalnimi posojili, ki države spravljajo v bankrot, dobesedno. In čas je, da se začne konec tej kavbojski-zahodni lakomni grabežljivosti po svetu.

BRICS je zato in tako sprejel odločne ukrepe v nasprotno smer. V teh treh dnevih v Braziliji ustanavljajo svojo razvojno banko in rezervni monetarni sklad. Vprašanje prehoda na rabo valute, ki ne bo več ameriški dolar, je tako le še vprašanje časa.

Nova razvojna banka BRICS ima svoj začetni kapital v vrednosti 50 milijard $, z objemom financiranja 100 milijard, s katerimi se bo v začetni fazi financiralo infrastrukturne projekte v državah BRICS in tistih po svetu v razvoju. Novi Monetarni sklad je predviden za pomoč državam, ki so, zaradi potez WB in IMF padle v krizo in ne zmorejo več poravnavati svojih kreditnih obveznosti do njiju.

Prva ugibanja, katera država bo prejemnica teh novih kreditnih sredstev, so usmerjena proti Argentini in napovedan prihod argentinske predsednice Cristina Fernández de Kirchner na ta sestanek, to samo še potrjuje.

Kitajci prispevajo največ

Kljub še nekaterim odprtim birokratskim vprašanjem, kot je recimo mesto sedeža in naziv te nove institucije, pa je že jasno, koliko bo v začetni fazi katera od peterice držav BRICS prispevala v ta sklad : Kitajska 41 milijard $, Brazilija, Indija in Rusija po 18 milijard in JAR 5 milijard $.

Ustanovitev tega Monetarnega fonda pomeni obenem tudi jasen odgovor na reformni zastoj IMF, saj je na aprilskem zasedanju WB in IMF propadla reforma IMF, ki je bila drugače v izvedbo sprejeta že 2010. Propadla pa je zaradi – veta v ameriškem kongresu.

Veto pa so kavboji postavili zato, ker je ta reforma predvidela premik pravic glasovanja državam v razvoju in tistim na začetku industrijske poti, kar kapitalizmu kavbojev pač ni sprejemljivo.

A zdaj BRICS, ki sicer (še) nima statusa mednarodne organizacije, niti carinske unije, niti območja svobodne trgovine, in so zaenkrat še najbolj podobni mehanizmu koristnega sodelovanja, američanom dokazujejo, da so spremembe možne. Sploh tisti del “več ekonomije, manj politike”.

Seveda zdaj ne bi več smelo biti dvoma, da so se države BRICS združile – in pridruževale se jim bodo še nove – tudi z dodatno ali gonilno željo – spremeniti Svetovni red.

Gre torej tudi za zelo jasen boj zoper hegemonijo in neenakopravnost, katero ZDA vrtijo po svetu.

Nove finančne institucije BRICS pa imajo vlogo drobljenja, tudi do uničenja če bo potrebno, Bretton Woods sistema, ki je 1944 leta določil dolar kot globalno vodilno valuto.

Mislim, da se ne bom prenaglil, če rečem, da ima tokratni sestanek BRICS v Fortalezi – zgodovinsko pomembnost za prihodnost sveta. Obenem pa me seveda zanima, kdaj bodo to dojeli tudi naši politiki in preklopili iz kavbojskega bendža na kozaško balalajko….

Don Marko M

USA (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prihodnost – Rusi in Kitajci z valjarjem čez ZDA

  1. Ravno danes zjutraj ,sem začel akcijo zbiranja denarja, za ameriško vlado, kao 1like=1euro, na svojem profilu, pa ni nekega, no, ne samo nekega; nobenega odziva ni… Lahko prispevaš en euro, če želiš, hehe Informacija je pa vzpodbudna..

  2. Mihajlo,
    vidim, da si nekako velikopotezno zastavil akcijo….odziva pa zaenkrat verjetno ni bilo, ker nisi uporabil marketinškega trika 1 = 2….torej kdor prispeva 1€, dobi takoj 2 v zameno…no daj, popravi to metodo, pa takoj prispevam….. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *