Švedska uvedla višje davke za državljane z višjimi plačami

In medtem, ko pri nas Cerarjeva vlada in “desnica”, kar je isto, sanjata o uvedbi Socialne kapice, s katero bi revnejši plačevali davke tistih z višjimi plačami, pa kapitalistični Švedi ubirajo ravno obratno taktiko. Švedska je namreč uvedla višje davke za svoje državljane, ki več zaslužijo…..

Ta podatek bo seveda še najbolj šokiral naše “desničarje”, ki čvrsto zagovarjajo kapitalizem, ob čemer nimajo pojma o pravem kapitalizmu in enačijo ameriški/nemški neoliberalizem s klasičnim pravim kapitalizmom.

Zato pa Švedi dobro vedo, kaj je pravi kapitalizem in kako se mu streže, čemur jaz pravim zdravi kapitalizem, kar že 10letja praktično dokazujejo z enim najvišjih življenskih standardov na svetu in zelo visoko stopnjo demokracije in pravičnosti, ki se povsem razlikuje od ameriške ali nemške.

Višja plača, višji davki

Poslej bodo zaposleni na Švedskem, kateri prejemajo višje plače, plačevali državi višje davke. Enostavno.

Nova vlada je namreč sklenila od 2015 povečati davek na dohodek za vse svoje državljane, ki zaslužijo več kot 50.000 švedskih kron oz. 5.510 € mesečno.

Za Švedsko s 9.5 milijona prebivalci in 4,3 milijona zaposlenimi, kjer se običajen davek na plače giblje v razponu 31 – 33 %, to povišanje davka za tiste z višjimi prihodki pomeni nov prihodek za državo v višini 264 milijonov letno.

Vlada je poleg tega sklenila tudi, da bo znižala davke za upokojence, ki so v preteklosti plačevali višje davke, kot delavci s podobnimi mesečnimi prihodki.

Brez milosti proti lakomnim in nesocialnim podjetnikom in podjetjem

Obenem je vlada včeraj predstavila podrobneje tudi načrt, s katerim javnost seznanja, da bolnic in šol na Švedskem ne bodo niti pod razno upravljala podjetja in/ali posamezniki, ki so motivirani zgolj za ustvarjanje lastne koristi.

Tudi ta prijem predstavlja novo vizijo vlade s projektom “Socialna država brez motiva za osebno korist”.

Poudarili so tudi, da bo nakasneje do januarja 2015 postavljena posebna ekipa specialistov z nalogo, da razvijejo zakonodajo in državljanom predstavijo priporočila, kako vse je lahko dobiček izkoriščen za izboljšanje javnih storitev.

Cilj vlade v tem projektu je, da se katerikoli dobiček ponovno investira v storitve, ki so ga ustvarile ob čemer v vladi navajajo, da “bodo morali v bodoče lastniki podjetij znotraj socialnega sektorja dokazati, da so osredotočeni na skrbno izvajanje in varovanje teh storitev, ne pa prvenstveno na ustvarjanje dobička”.

Tako se ustvarja socialna država

Švedska ima že 10letja zelo konkurenčno kapitalistično ekonomijo, z res velikodušno socialno državo (kakršno smo imeli v Jugi) ki se financira skozi relativno visoke davke na dobičke, ki zagotavljajo distribucijo teh prihodkov skozi kakovostne storitve vsem družbenim slojem.

Zaradi takšnega koncepta delovanja na Švedskem cena otroškega vrtca nikoli ne presega 3% plače staršev in to ne glede ali gre za državni ali zasebni vrtec.

Podobno je tudi s celodnevnim varstvom otroka, za katerega je cecna določena do največ 2% plače staršev. Poleg tega pa je Švedska znana po zelo kakovostnem izobraževanju, šolnine na fakultetah pa se krijejo s štipendijami ali krediti.

Vsi delavci, v javnem in zasebnem sektorju, imajo zelo ugodne pogoje dela, še posebej pa v zdravstveni in socialni zaščiti, kjer jim delodajalci v primeru bolniške izplačujejo 80% delavčeve plače.

Nič slabše jim ne kaže pri dopustih, saj imajo z zakonom določeno letno minimalno 5 tednov dopusta, odvisno od dela seveda potem tudi več, ob čemer imajo tudi nadomestilo za letni dopust (naš regres) v višini med 20 – 55 € dnevno, odvisno pač od vrste opravljanja dela.

No, zdaj po teh švedskih prijemih od naših parlamentarcev seveda povsem normalno pričakujem, da bodo ponosno sprejeli to švedsko formulo in namesto socialne kapice dodatno obdavčili vse državljane recimo z mesečno plačo preko 2.500€.

A obenem pričakujem tudi, tokrat od Cerarja in parlamentarcev, da bo uredil tudi delujoči sistem, kot na Švedskem, torej tudi brez nepotističnih in skorumpiranih kadrov v Javnem sektorju.

Aja, pa če lahko kdo, lepo prosim, razloži sds komunajzarjem, da Švedska ni komunistična država kot vse države sveta, čeprav je svojčas prekopirala zdravstveni in šolski sistem iz socialistične Jugoslavije in jim še danes odlično služi…….

Jaz pa se grem še naprej čuditi, kako švedskim politikom, primerjalno z našimi, uspe s pol nižjimi davki kot pri nas, ustvariti 5x višjo kakovost življenja…..

Don Marko M

Švedska

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Švedska uvedla višje davke za državljane z višjimi plačami

  1. hja Vanja….
    Švedi so modro pobirali tiste najboljše stvari iz določenih sistemov po svetu, tudi iz Juge, in, tako kot Švicarji, ustvarili nekaj povsem svojega, čemur jaz pravim tisti zdravi kapitalizem o katerem naši kvazi “desni” zagovorniki kapitalizma nimajo pojma o pojmu….
    mislim pa, da za furanje takšnega sistema ne zadostujejo samo sposobni parlamentarci, ampak mora biti cela družba razumno prilagojena izvajanju le tega….pri nas je družba v prevelikem delu očitno usmerjena v natančno takšno miselnost, kot imamo vidne rezultate…..je pa res, da ta oblika skandinavskega sistema ne rabi posebne zaščite točno zaradi prej omenjenega razloga…..in tako pri nas levi simpatizirajo s takšno obliko skandinavskega kapitalizma, “desni” pa ga obsojajo, čeprav bi moralo biti ravno obratno, nam sredinsko neodvisnim pa je itak prav edino vse kar je prav…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *