Skupščina OZN – Slovenija zagovarja poveličevanje nacizma in fašizma !

Ne, to ni prvo aprilska – delegacija Slovenije na generalni skupščini OZN ni sprejela predloga resolucije za boj proti poveličevanju nacizma/fašizma in drugih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in nestrpnosti…..

Čeprav brez slovenskega ZA, je 115 članic, od 193 navzočih delegacij na skupščini OZN, potrdilo in sprejelo predlog resolucije boja proti poveličevanju nacizma v vseh oblikah, kakor tudi proti rasni diskriminaciji, ksenofobiji in nestrpnosti.

Meni zelo zanimivo je sicer, da o tako pomembni tematiki naši mediji sploh niso poročali in se delajo neumne, nobena beseda o tem dogodku ni zapisana niti na spletni strani Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Združenih narodih, kakor tudi ne na strani Društvo za Združene narode za Slovenijo.

V bistvu so naši mediji vsa ta leta molčali o glasovanjih naših parlamentarcev in delegacij v njih imenu v OZN o tematiki poveličevanja nacizma/fašizma.

Poskusi sprejetja resolucije boja proti poveličevanju nacizma/fašizma sicer v OZN niso nekaj novega, saj se glasovanja na to temo med članicami izvajajo letno že vse od leta 2005.

A dlje od sprejetja predlogov te resolucije niso prišli. Mogoče tudi zaradi tega, ker resolucije OZN v praksi niso obvezujoče in ne nosijo s seboj nobenih posledic za članice kršiteljice.

Na tokratnem zasedanju pa je le bilo sprejeto, da bo tokratni sprejeti predlog resolucije boja proti poveličevanju nacizma/fašizma enkrat za vselej poslan na glasovanje v potrditev na januarski skupščini 2015.

Glavno sporočilo te resolucije torej ostaja, katere države so naklonjene poveličevanju nacizma/fašizma, rasizma, ksenofobije in nestrpnosti in katere temu nasprotujejo, ob čemer je zame vzdržan glas vedno pomenil nasprotovanje predlaganemu, pomembna pa je tudi obrazložitev glasu.

Lansko leto 2013 je za predlog te resolucije poveličevanja nacizma/fašizma glasovalo 120 od 193 članic OZN, 57 je bilo vzdržanih, medtem ko so bile proti delegacije Marshallovih otokov, Kanade in ZDA.

Letos pa so bili glasovi med 193 članicami porazdeljeni tako :
– 115 članic je glasovalo ZA
– 55 vzdržanih od tega vse članice EU
– 3 proti (Ukrajina, Kanada, ZDA)

Popoln seznam glasovanja si lahko ogledaš na tej povezavi.

Slovenska delegacija, katere strošek obiska enega takšnega zasedanja nas stane 150.000 €, se je spet in znova, kot vsa ta leta, vzdržala glasovanja in tej EU mantri v bistvu podpore poveličevanju nacizma/fašizma so z vzdržanjem pritegnile tudi Hrvaška, BiH, Črna Gora in Makedonija.

Edina iz območja bivše skupne države se je ZA resolucijo, torej proti poveličevanju nacizma/fašizma, rasizmu, ksenofobiji in nestrpnosti, jasno in glasno izrekla zgolj Srbija.

Resolucija ima jasno, nedvoumno sporočilo

Sicer ne vem, če je potrebno ravno posebej opisovati katere in kakšne vse grozote je svetu prinesel nacizem/fašizem, a obrazložitev resolucije nudi tudi to okvirno pojasnilo prilagojeno današnjemu času.

Podporniki resolucije namreč izražajo zaskrbljenost zaradi širjenja različnih ekstremističnih neonacističnih ideologij ter političnih strank, gibanj in skupin po svetu. Nič manjša ni zaskrbljenost praznovanj vsakih oblik nacističnega gibanja, vključno s postavljanji spomenikov kolaborantov in pripadnikov nacistične ideologije.

Dodatno zaskrbljujoč pa je trend poskusov potvarjanj zgodovine, ki poskuša brutalnosti dejanj nacizma/fašizma in sodelujočih z njimi spreobračati in jih prikazovati kot nič krive za povzročene grozote in krivdo zvaliti na osvoboditelje boja proti nacizmu/fašizmu.

Ta dokument tako poziva članice ZN, da skladno z mednarodnimi standardi človekovih pravic sprejmejo učinkovite prijeme za preprečitev širjenja tega pojava in ekstremizma, ki predstavljata resno grožnjo demokratskim vrednotam.

Rusija prva z zakonom proti poveličevanju nacizma

In medtem, ko Nemčija vleče ostale članice EU po poti neobsojanj poveličevanj nacizma/fašizma, čemur s epriklanjajo tudi naši politiki, pa je Rusija kot prva, a zagotovo ne zadnja, začela odločno ukrepati.

Vladimir Putin je namreč Maj-a letos podpisal zakon proti rehabilitaciji in poveličevanju nacizma ter širjenju lažnih informacij o vlogi Sovjetske zveze v 2. svetovni vojni.

Kršiteljem tega zakona je zagrožena kazen 300.000 rubljev ali 3 leta zapora.

V kolikor pa posameznik krši ta zakon z zlorabo položaja se kazen poveča na 500.000 rubljev, zaporna kazen pa na 5 let. Zakon zajema tudi kazni za primere skrunitve datumov in spomenikov ruskih vojaških zmag.

S takšnimi zakonskimi prijemi bo sledila Kitajska in članice Evrazijskega območja…..

Naši parlamentarci pa se zelo trudijo, da takšnega zakona ne bi sprejeli

In če do zdaj tudi meni ni bilo ravno jasno, kako je možno, da so si po naši mali podalpski kolaboranti nacizma/fašizma, domobranski izdajalci, lahko gradili spomenike in paradirali s poveličevanji nacizma/fašizma, je zdaj vse bolj jasno.

To so lahko počeli zato, ker so naši parlamentarci podpirali poveličevanje nacizma/fašizma, torej dejanja tistih, ki so skoraj dobesedno izbrisali slovenstvo iz obličja Zemlje in če ne bi bilo borcev NOB, bi ga.

Očitno pa imajo naši parlamentarci, tako levi kot desni, tudi sodeč po dajanju navodil našim delegacijam na teh glasovanjih skupščin OZN, namen še naprej nič narediti proti poveličevanju nacizma/fašizma oz. ga dopuščati.

In tako vse dokler se jim ne bo, kot nekoč, spet zgodilo – ljudstvo. Tako, zdaj ko vemo kdo vse se sramuje naše edine zmagovalne, osvobodilne, slavne zgodovine, smo lahko pomirjeni.

dodano 27. novembra 2014 – Seznam delegatov članic OZN
Članek dopolnjujem s seznamom imen članov delegacij posameznih držav. Celoten seznam vseh delegacij, tudi delegacije Slovenije, se nahaja na tej povezavi

odzvali so se tudi iz MZZ :

Odziv MZZ glede glasovanja v OZN o resoluciji o poveličevanju nacizma

Resolucija Generalne skupščine OZN z naslovom “Boj proti poveličevanju nacizma, neo-nacizma in drugih praks, ki prispevajo k spodbujanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in sorodnih oblik nestrpnosti” je tradicionalna ruska pobuda, ki se sprejema z glasovanjem. Pri glasovanju so članice EU že vrsto let enotne in se vzdržijo.

EU je trdno zavezana h globalnemu boju proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in sorodnim oblikam nestrpnosti. Pri tem izhaja celovito iz Mednarodne konvencije o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije kot univerzalnega mednarodnopravnega inštrumenta na tem področju. V resolucijah, ki se sprejemajo v okviru 3. odbora GS ZN, tako kot zgoraj omenjena resolucija, morajo imeti jasen poudarek na perspektivi človekovih pravic. Sodobne oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in s tem sorodne nestrpnosti, vključno z zločini in diskriminacijo je obenem potrebno obravnavati na celovit in neselektiven način. Aktivnosti in ukrepi, predlagani v resolucijah, morajo biti skladni z mednarodnimi standardi človekovih pravic.

Vzdržani glas Slovenije in celotne EU izhaja iz vsebinskih elementov omenjene resolucije, med katerimi lahko npr. izpostavimo preveč restriktivno besedilo v kontekstu svobode izražanja in mirnega zbiranja in združevanja, kot je zapisano v 19., 21. in 22. členu Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, ali dejstvo, da naslov resolucije ne odraža dejstva, da samo besedilo, ki sledi, tematiko naslavlja zelo omejeno in neuravnoteženo.

Odločitve RS glede posameznih resolucij GS ZN so sprejete na podlagi celovitega predlaganega besedila resolucije in ne le posameznih vsebinskih poudarkov.

p.s.
ta zapis je izpostavljen tudi na blogerskem časopisu Drugi svet. Žal pa je tam komentiranje pod tem zapisom javnosti onemogočeno iz meni neznanih razlogov.
Tako sem postal prvi slovenski bloger, zapisu katerega je DS onemogočil komentiranje javnosti na svoji strani. In na to, da sem prvi, sem še posebej ponosen.

Don Marko M

Fak fašizem (blog Don Marko M)

20 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Skupščina OZN – Slovenija zagovarja poveličevanje nacizma in fašizma !

 1. Bi rekla, da ima danes že skoraj vsako slovensko pokopališče spomenik domobrancem.
  Po drugi strani opažam vsako leto več prižganih sveč na (dolga leta pozabljenih) partizanskih spomenikih 😉
  Politika poskuša, ljudje ne dovolijo.

 2. Slovenija zagovarja tudi poveličevanje komunizma, ki je še za odtenek hujši od nacizma in fašizma. Skratka sami tolitaristi žive v deželi tej….

 3. Marko dober in zelo aktualen prispevek. Zanima pa me zakaj na so na DS, kjer so na tvoj zapis opozorili in ga predstavili, potem zaprli komentiranje. Kaj takšnega tam doslej še nisem zasledil.

  Končno pa, aktualni in bodočo fašisti menda že ne bodo glasovali proti samim sebi in podpirali nekaj kar bi jim že jutri lahko škodovalo.

 4. Stavenskovrhski, tnx…..pa tudi za obvestilo o onemogočenem komentiranju tega mojega zapisa na DS, ker še nisem prej utegnil tja pogledati….poslal sem jim mail maloprej, odgovor še čakam…..
  sem pa ponosen, da sem prvi avtor izpostavljenega zapisa na DS z onemogočenim komentiranjem javnosti le tega….. 😎

 5. Dej nehite že enkrat s tem komunizmom, a je komu kaj manjkal…verskih praznikov , kokr se en prtožuje je bilo NIČ…vsak pa je lahko hodil v svojo cerkev, gradila so se stanovanja za navadne delavce, bile so službe, potovali smo po svetu brez vizumov…ah, brez veze…sej kdo ni takrat živel ne more vedeti.
  To kar pa se danes dogaja se še ni in upam, da bo slovenski folk zbral tolk poguma pa to bando zatolkel, da ni varijante da bi kdo od njih do parlamenta prišel….

 6. ODLIČAN ČLANAK, pošten u startu sa temom, možda malo brutalniji prema samim Slovencima, jer koliko ja znam Slovenija je bila uzdržana kao i europa. Samo su tri nacije glasale PROTIV a to je bila naravno zločinačka amerika, za njom Kanada i na kraju prava neonaci država Ukrajina

 7. General,

  glede sestave delegacije, ne le tokratne, temveč za vsa leta nazaj od 2005, ko se je glasovalo na to temo v OZN, sem poslal mail MZZ za poizvedbo….ko odgovorijo, če bodo upali seveda, imena objavim takoj, ko bodo….

 8. Milenko,

  zahvaljujem za čitanje i komentar….što se istine tiče, zna se, da je više puta brutalnija, nego zabavnija ali i da se od nje ne može pobeči….

 9. Imena ljudi, ki so se pri glasovanju vzdržali niti niso toliko pomembna, ker so navodila dobili od MZZ in ministra Karla Erjavca. Od pa je verjetno ukaz dobil iz Bruslja ali kakega drugega močnega centra, kjer so se, na zahtevo nekoga močnega in vplivnega, potem dogovorili, da se bodo pri glasovanju čredno vzdržali. Odgovornost za to sramotno dejanje je potrebno iskati pri zunanjem ministru, predsedniku vlade in pristojnem odboru DZ za zunanjo politiko.
  Zavili so se v molk in naj bodo pritiski javnosti še tako hudi, glasu od sebe ne bodo dali dokler bo le mogoče molčati in se sprenevedati. Pljunili so po vseh žrtvah fašizma in nacizma in to ne le naših slovenskih, temveč tudi po milijonih pobitih in trpečih ljudi drugih narodov in narodnosti. Očitno sta fašizem in nacizem naša bodočnost.

 10. Stavenskovrhski,

  glej, imena so ali niso pomembna, kakor komu…..meni recimo so, ko gre za osebe, ki zastopajo vse državljane in podajajo stališča v imenu vseh, sploh če se s takšnimi stališči ne strinjam…..
  zato sem zgoraj dopolnil zapis s povezavo do imen članov vseh delegacij, tudi naše….

  sem pa zadovoljen, da so se po tej moji objavi zganili tudi prvi naši mediji in začeli predstavljati to zgodbo….ker javnost pač mora več kot vedeti, kdo in zakaj v našem skupnem imenu podpira neka stališča, ki so v zgodovini skoraj uničila slovenstvo, namesto ponosno stati v bran naših že tako redkih zmagovalnih trenutkov zgodovine….

  sicer sem na nek način kdo vse nosi odgovornost za takšno držo v tem primeru že odgovoril v zapisu samem…..predstavniki naših delegacij na nastopih v tujini, tudi tam, so pač dolžni predstavljati stališča, katera jim naloži naš parlament….
  iz tega vidika je torej jasno, kdo vse je sedel v parlamentu od leta 2005 do danes in glede, da so se predlogi te resolucije potrjevali vsako leto posebej od leta 2005 do letos, je mislim jasno vse….

  zdaj ostane še videti, kako se bo naša delegacija odrezala januarja 2015, ko bodo na seji OZN ta večletni predlog tudi dejansko enkrat za vselej potrdili kot veljavno resolucijo…..še kako bom(o) pozorni na njih početje takrat…..

 11. General,

  saj ta grafika dejansko ustreza trenutnim rezultatom, bo pa že janurja spremenjena, ko bo končno glasovanje o resoluciji….sem pa na koncu dopolnil zapis z imeni članov delegacij, kar je tudi tebe zanimalo….lp

 12. General,

  hvala za dostavljeno povezavo, ki je očitno namenjena vsem medijem, da ne odgovarjajo vsakemu posebej……bo pa, po mojem, v svoji suhoparnosti in neprepričljivi neodločnosti povzročila dodaten dvig pritiska….

Leave a Reply

Your email address will not be published.