Kajenje je zdravo. Tobak ne povzroča raka, ampak ga preprečuje

Danes sem odločen vse proti tobačno nastrojene, ki že leta širijo neresnice in sovraštvo, postaviti na laž. Ker ima vse svoje meje. In ker ne morem in nočem dovoliti, da bi konstantno ponavljanje laži proti kadilskega lobija postala resnica….

Tokrat sem si za pridobivanje potrebnih znanstvenih dokazov vzel dosti več časa kot običajno, zato je zapis malo daljši, čeprav sem se potrudil čimbolj strniti v bistva najmanj osnovno potrebne informacije, za željne več pa so pripete tudi povezave.

V nadaljevanju bo prvenstveno govora o organskem tobaku brez aditivov in njegovih zdravilnih učinkih, obenem pa bo podana tudi primerjava le tega z E-cigaretami in industrijsko patentiranimi znamkami cigaret. Razlike med temi so namreč neprimerljive, saj so e-cigareti in brand industrijski prepolni kancerogenih sestavin in strupov, medtem ko organski tobak teh sestavin ne vsebuje.

Ameriška krovna agencija za hrano in zdravila (FDA) je v zadnjih 55 letih izdala dovoljenje za kar 600 kancerogenih kemikalij, katere se dodajajo industrijskim cigaretam, medtem ko je ameriško Ministrstvo za kmetijstvo (USDA) proizvajalce industrijskega tobaka zavezala k obvezni uporabi preko 70 različnih toksičnih insekticidov, pesticidov in hebicidov na njih poljih.

Posledično industrijske cigarete vsebujejo zelo malo tobaka, z raznimi dopolnili pa nato povečajo premer rezanega tobaka za 40%.

Kriva je Pipa miru….

Indijanci so nekoč izumili tobačno Pipo miru z razlogom – prvi je bil zdravje, drugi pozivanje k miru. Zaporedje lahko tudi obrneš, a ne da se obrniti dejstva, da nekdanji zaporniški priseljenci na Divji Zahod še danes ne razumejo bistva pipe miru.

Zato pa američki domorodci že 100 letja odlično vedo, da kajenje tobaka in cigaret iz njega ne le sprošča, temveč zdravi kašelj in še številne bolezni, čemur pritrjuje tudi sodobna znanost.

Prva znana žrtev gonje proti tobačnega lobija je bil član odprave Krištofa Kolumba, Rodrigo de Jerez. Ob vrnitvi v Evropo je je namreč ponosno prižgal tobak kar na ulici, ob čemer je njegov uhajajoči dim iz ust in nosu tako prestrašil mimoidoče, da so ga prijavili Španski inkviziciji, ki zanj ni imela milosti in ga je zaprla za cela 3 leta.

Je pa čez 100 let, ironično, španski zdravnik Nicolas Monardes v svoji knjigi pripisal tobaku zdravilno moč za kar 36 različnih takrat znanih zdravstvenih težav.

In danes, še nekaj 100letij kasneje, pa gledamo udrihanja proti tobačnih lobijev, ki nam prikazujejo slike 90 letnice s cigaretom v ustih in napisom “Kajenje ubija”. Koliko pa se vas je vprašalo, kako sploh je dočakala ta leta ta babica, če pa je skozi kadila….

Indijanci (blog Don Marko M)

Tudi uradni podatki postavljajo proti tobačni lobij na laž

Redne evidence posameznih držav, ki prikazujejo številke kadilcev in obolelih za rakom na pljučih, ravno tako ponujajo nesporne dokaze.

Največ odraslih kadilcev na svetu imajo na Japonskem in v Grčiji, a obenem imata ti dve državi tudi najmanjše število obolelih za rakom na pljučih.

Na drugi strani pa imamo tisti najmočnejši del proti tobačnega lobija ZDA, Avstralijo in par držav Južnega Pacifika, ki imajo uradno najmanj odraslih kadilcev, a zato imajo največje število obolelih za rakom na pljučih.

Komu torej koristijo absurdne laži zahodne medicine da “kajenje povzroča raka na pljučih” ? Odgovor v nadaljevanju….

Znanost dokazala neškodljivost tobaka, politiki prepovedali objave raziskav

Da bi katerakoli teorija postala sprejemljiva znanstveni skupnosti, mora biti dokazana skladno z zelo strogimi kriteriji, katere so znanstveniki skladno sprejeli. To velja tudi za dokazovanje (ne)škodljivosti tobaka….

Osumljena substanca, v tem primeru tobačni dim, mora biti izolirana in kot takšna uporabljena v dobro kontroliranih laboratorijskih eksperimentih, da bi lahko dobili potreben rezultat oziroma da bi lahko dokazali, da le ta povzroča raka pri sesalcih.

Kljub vsem poskusom in naporom, da izpostavijo na desetine tisočev občutljivih miši in podgan tobačnemu dimu 200tih cigaret dnevno, v obdobju celega leta, medicinska znanost do sedaj še ni prišla do prav nobenega rezultata, ki bi dokazoval, da tobačni dim povzroča raka pljuč vsaj enemu mišu in/ali podgani.

Da, prav si prebral/a – v zadnjih 45 letih nam stotine tisoč zdravnikov namerno laže o škodljivosti tobaka.

Takšni rezultati seveda niso (bili) v prid vladam različnih držav, predvsem ZDA in farmacevtskim lobijem, zato so prepovedali njih javne objave, s čimer pa niso uspeli utišati prav vseh znanstvenikov na svetu. V bistvu niti svojih ne….

Profesor Schrauzer je moral leta 1982 v ZDA pričati pred kongresno komisijo in pod prisego pričal, da je že dolgo poznano, da so nekatere sestavine tobačnega dima zelo dobro znane kot proti kancerogene substance (preprečujejo rak-a) in da so testirane na živalih.

Profesor pa se tukaj ni ustavil in je dodal še, “da se še nikoli ni izkazalo, da katerakoli sestavina tobačnega dima povzroča raka na pljučih pri ljudeh ob čemer nihče nikoli ni uspel producirati raka pljuč z vdihavanjem tobačnega dima na laboratorijskih poskusih na živalih”.

Črna kadilska pljuča – premišljena laž za strašenje kadilcev in zavajanje javnosti

V mrtvašnici pljuča kadilca in nekadilca izgledajo enako – roza. In edini način, po katerem lahko forenzični patologi lahko rečejo, da je nekdo bil kadilec je, če najdejo madeže nikotina na pokojnikovih prstih, škatlico Winstona ali Marlbora v oblačilu ali če kateri od sorodnikov nespametno prizna, da je bil/a kadilec.

Čigava zasluga so torej črna pljuča ?

Od rudarjev iz rudnika premoga, ki so, brez maske, celo svojo delovno dobo vdihavali zajetne količine mikroskopskih prašnih delcev črnega premoga. Kot pri radioaktivnih prašnih delcih, tudi te zaidejo globoko v tkivo pljuč in tam za vedno ostanejo.

Kajenje tobaka ščiti pred rakom na pljučih in še marsičem….

Številni se sprašujejo kako to, da so bili laboratorijske kadilske miške zaščitene pred smrtonosnimi radioaktivnimi delci in seveda tudi, zakaj današnje številke neprizanesljivo kažejo, da za rakom na pljučih umre neprimerno več nekadilcev, kot pa kadilcev.

Najbližje pravemu odgovoru utegne biti profesor Sterling iz univerze Simon Fraser v Kanadi, ki je v svoji raziskavi odkril, da kajenje tobaka dodatno pomaga ustvarjanju tankega sluzastega sloja v pljučih, ki ustvari zaščitni sloj, kateri zaustavi vse poskuse kancerogenih delcev pred vstopom v tkivo.

Da proti kadilski lobi še kako zavaja javnost z neresnicami priča tudi dejstvo, da se pljuča kadilcev uporabljajo tudi za transplatacije. V Veliki Britaniji recimo v ta namen uporabijo kar 40% pljuč kadilcev od vseh pljučnih donatorjev.

Pomaga pri procesiranju informacij in boju s stresom…..

V znanstvenih raziskavah izvedenih med leti 1990 – 1996, katere so izvedli različni strokovnjaki različnih univerz je ugotovljeno, da tobak z večjim deležem nikotina, katerega lahko najdemo tudi v paradižniku, krompirju, jajčevcih in papriki, omogoča boljše procesuiranje informacij v možganih.

Nikotin tudi popravlja negativne efekte skopolamina in ščiti pred demenco. Kajenje pomaga tudi v boljšem spopadanju s stresom

Ščiti pred shizofrenijo….

Objavljene raziskave v Neuroscience & Biobehavioral Reviews dokazujejo, da imajo oboleli za shizofrenijo potebo po tobaku in točno vedo, kolikšno količino tobaka potrebujejo, da bi zmanjšali efekt shizofrenije.

Nikotin v tobaku ne le da, v zmernih količinah, izboljša miselne sposobnosti možganov, dodatno reducira tudi psihopatološke znake shizofrenije, obenem pa tudi zmanjšuje negativne učinke antipsihotičnih zdravil.

Izboljšuje motorične izvedbe…..

V nizu raziskav med 1994-1998 je odkrito tudi, da kajenje tobaka omogoča boljšo motoriko, mišični spomin in zelo vpliva na boljše reflekse.

Kadilci tobaka imajo manjše težave s kilogrami….

Večinsko imajo kadilci manj težav z odvečnimi kilogrami, ker kajenje tobaka vpliva na dva načina – pospešuje metabolizem in topi globinsko maščobo, katere nalaganje je v glavnem razlog bolezni srca in ožilja ter diabetesa.

Imajo manj vnetij dlesni, kamna in zobnega kariesa….

Čeprav je znano, da mastni tobačni proteini sčasoma “obarvajo” zobe na rumenkasto, v bistvu omogočajo dosti boljše zdravje ust, dlesni in zob, kot pri nekadilcih.

Ob dejstvu, da kajenje tobaka zmanjša število glivic, bakterij in škodljivih mikroorganizmov v ustih in slini, imajo kadilci tudi manj vnetij dlesni, paredontoze, zobnega kamna in manj pojavov kariesa.

Imajo manj problemov z visokim pritiskom, preventivno pomaga tudi proti Parkinsonovi bolezni….

Dejstvo je, da tobak in cigaretni dim pomagajo k zmanjšanju stresa in krvnega pritiska, posledično pa so kadilci bolj sproščeni od nekadilcev. In čeprav nam proti tobačni lobiji poskušajo prikazati, da je tobak glavni vzrok bolezni srca in ožilja, pa na drugi strani vedno več znanstvenih raziskav potrjuje, da to enostavno ni res. Več o tem tudi na tej povezavi.

Obenem pa so znanstveniki dokazali tudi, da kajenje tobaka ne le ščiti pred nastankom Parkinsonove bolezni, temveč tudi v zajetni meri izničuje učinke same bolezni. Tukaj je le nekaj objavljenih raziskav, ki to potrjujejo :
– Attenuation of 1methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydrophyridine- induced neurotoxicity by tobacco smoke
– Protective effects of chronic nicotine treatment on lesioned nigrostriatal dopamine neurons in the male rat
– Cigarette smoking and neuroleptic-induced parkinsonism

Kajenje tobaka ščiti pred nastankom ulceroznega kolitisa (UC)

Ulcerozni kolitis je kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke in je eden glavnih povzročiteljev raka danke in debelega črevesa. O koristnosti kajenja tobaka v tem primeru so švedski znanstveniki objavili v Scandinavian Journal rezultate svojih raziskav pod naslovom “Does smoking tighten the gut?“, ki kažejo, da kajenje ščiti pred nastankom UC.

Istega leta pa so bili objavljeni tudi rezultati raziskave pod naslovom “Cigarette smoking and ulcerative colitis. A case control Study”, v kateri je pojasnjeno, da imajo nekadilci dosti več možnosti nastanka UC, še posebej pa osebe, ki so kajenje opustile.

Pozor – tekoči nikotin je smrtno nevaren

Zaenkrat je znano, da ima kajenje organskega tobaka brez aditivov, še najbolj zaradi učinka nikotina, poleg zgoraj navedenih, številne proti vnetne učinke. A vedeti je treba, da ta naravni nikotin deluje povsem nasprotno od industrijsko umetnega tekočega.

Umetni nikotin, katerega se uporablja tako v obližih pri odvajanju od kajenja, E-cigaretih in tudi industrijskih brand cigaretih, je zelo strupen in povzroča resno odvisnost, dolgotrajna raba pa lahko privede tudi do poškodovanja možganov.

Proti tobačne spletke vodi Svetovna zdravstvena organizacija

Največji nasprotnik kajenja tobaka je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je nastala pod okriljem OZN. In glede na to, da je krovna zdravstvena organizacija na svetu bi človek pričakoval od nje korektnost, nepristranskost, dostojnost….

A namesto tega WHO zamolči, kar ne bi smela, daje veto na objavo rezultatov negativnih učinkov radiacije, sistematsko ignorira na stotine naravnih preparatov in zdravil proti kancerogenim obolenjem, katerih ni moč patentirati in s katerimi ni moč (za)služiti.

Obenem pa oglašuje in profitira na številnih kontroverznih programih, kot so tudi obvezna cepljenja s toksičnimi in kancerogenimi cepivi, podpira kemoterapije in uporabo odpadnih citostatičnih zdravil na obolelih s HIVom in AIDSom.

Človek se vsled tega seveda logično vpraša, ali je WHO res usmerjena v čuvanje našega zdravja in ali jim je resnica o (naravnih) zdravilih res manj pomembna od profitiranih zastopanj gigantskih farmacevtskih podjetij in njih interesov.

Skladno svojemu stališču do tobaka in kajenja je WHO naročila tudi največjo in najdražjo študijo, od katere so pričakovali, da bo prikazala kako pasivno kajenje povzroča nastanek raka.

A dobili so nepričakovano – mednarodna raziskava 12ih najuglednejših znanstveno raziskovalnih centrov je v svojem 77 strani dolgem poročilu, ki bi moralo biti svetovno objavljeno 1998, pa ni bilo, predstavila da ni nobenega dokaza, da tobačni dim povzroča nastanek pljučnega raka.

Znanstveniki te raziskave namreč v kar 95% primerov pasivnega kajenja niso mogli povezati niti z eno samo boleznijo, medtem ko so lahko v 1,16% primerov lahko prikazali nerazločne povezave z nastankom katerkoli oblike raka, natančneje s kancerogenimi obolenji, ki po medicini nastajajo brez vpliva kajenja tobaka.

WHO je uspela zamolčati rezultate te raziskave, čeprav je pred tem poskušala na različne načine rezultate prikazati tako, da bi ustrezali uradni proti kadilski kampanji, a potem so se ji zgodili tej isti znasntveniki, ki so stopili pred medije in javno povedali, da WHO – laže in potvarja podatke.

Rezultatov raziskave WHO še do danes noče objaviti javnosti, čeprav so znasnstveniki tudi mimo njih povedali svoje, zato pa so še ostreje nadaljevali proti kadilsko gonjo po svetu.

Tako WHO vsakih par let reciklira svoje izmišljene in nedokazane ideje o škodljivosti kajenja tobaka in pasivnega vdihavanja tobačnega dima, a po fijasku 1998 ni nikoli več financirala raziskovanja, ki bi poskušala potrditi škodljivost kajenja tobaka.

Pred koncem….

Čeprav ni skrivnost, da v slovenski proračun kadilci prispevajo za okoli 500 milijonov več, kot nekadilci, pa ta moj zapis ne pomeni, da zagovarjam vsesplošno kajenje tobaka.

Enostavno sem želel prikazati le, da vladavina psihopatov, tudi v podobi proti tobačnih lobijev, namerno prikriva javnosti resnice in jih potvarja za lastne potrebe ob čemer je zgodba o tobaku le kapljica v morje vseh neumnosti.

Obenem pa se mi zdi prav, da ljudje razumejo enormno neprimerljivo razliko med organskim tobakom brez aditivov, ter umetno ustvarjenimi industrijskimi tobačnimi izdelki, ker tlačiti vse v isti koš je najmanj neodgovorno, predvsem pa krivično.

In za konec….

EU je, po ameriškem vzoru, že napovedala prepoved prodaje organskega tobaka brez aditivov od leta 2017 dalje. Obenem pa v nobenem delu niti ne omenja, kaj šele prepoveduje, proizvodnje in prodaje industrijskih tobačnih izdelkov. Ja, 3x lahko ugibaš, zakaj takšna odločitev EU.

Don Marko M

P.S. – Do takrat pa imamo tudi v naši mali podalpski še vedno možnost domače ljubiteljske pridelave pravega kakovostnega tobaka in še najboljše nasvete glede tega sem izbrskal na blogu Gojenje tobaka, če koga zanima.

Smoking (blog Don Marko M)

43 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kajenje je zdravo. Tobak ne povzroča raka, ampak ga preprečuje

 1. okej, sam ene par stvari, ker nimam časa za cel članek.

  Po 20 minut raziskave sem lahko zelo preprosto opazil, da je Grčija šele 3. po vrsti pri kajenju in Japonska šele 17. Zanimiv podatek za vse pa bo, da ima Srbija, ki je 2. na listi pokajenih cigaret na prebivalca tudi 2. največ smrti za rakom – kakšno naključje.

  In ja, rak pri dolgotrajnem kajenju je bil res napihnjen s strani protikadilskih kampanij. V bistvu je možnost za dolgotrajnega kadilca samo za 10% večja, da dobi raka in se poveča za slabih 6-8%, če vštejemo še ostale rake v ustni votlini. Taka da verjetno kadilec res ne bo umrl za rakom. Je pa tukaj še veliko drugih bolezni, ki se pojavijo zaradi kajenja in ki so veliko večji dejavnik smrtnosti pri raku kot so kardiopulmonalne bolezni in zastoji srca. Zraven pa spadata še dragi bronhitis in angina, emfizem in pa tudi koronarna bolezen.

  V bistvu 50% kadilcev umre za boleznimi, ki so povezane z kajenjem (na srečo niso rak) in ponavadi v povprečju živijo 14 let manj kot pa nekadilci. Seveda je vse to statistika in še zmeraj boste lahko vi tisti dedek ali babica, ki bo pri 80 kadila 2 škatli cigaretov na dan in se smejala vsem raziskavam, vendar mogoče pa ne boste.

  Veliko podatkov je bilo v protikadilski kampanji napihnjenih (kot tudi pasivno kajenje), vendar pa je trditi, da je tobak zdrav proti veliki premoči znanstvenih dokazov, ki kažejo nasprotno, če ne drugega neetično. Naj se vsak odloči sam ali bo kadil ali ne, ne pa prepričevati ljudi v potencialno nevarne in škodljive navade.

 2. thiew,

  glej, uvodoma sem pojasnil, da je zapis tokrat daljši….sicer lepo od tebe, da si uvodoma priznal, da zapisa nisi prebral v celoti, ampak ne razumem, zakaj potem sploh komentiraš….
  predlagam ti, da zapis v celoti prebereš in potem komentiraš, če česa ne boš razumel vprašaš, ker ta tvoj komentar zdaj izpade zgolj klasična mantra proti kadilsko udrihajočih brez vsake utemeljitve, na kar sem še posebej opozoril….aja, pa zelo rad bi videl, da dostaviš še kakšno povezavo zanstvene raziskave o škodljivosti organskega tobaka brez aditivov….

 3. Don Marko, Thiew je dobro izpostavil tvoje nedoslednosti glede Japonske, pa nanje nisi odgovoril. Prav tako bi od tebe pričakoval vsaj kakšen link več, glede na vse trditve–tako pa vse skupaj izpade kot en rant teoretika zarot, žal.

  Pa še tole: če že omenjaš organski tobak brez aditivov, potem je tvoj naslov članka zavajajoč. Napiši “Kajenje organskega tobaka brez aditivov je zdravo.” Trenutno zavajaš.

 4. marko,

  kot vidim, nimaš kaj povedati o tematiki zapisa…..to kar navaja thiew komentiram neposredno z njim in ni nobene potrebe tvojega asistiranja….linkov in naslovov do povezav, kjer bralce čakajo še dodatne povezave, pa je v zapisu več kot dovolj, če bi prebral, bi to opazil….
  kaj in kako bom napisal pa je seveda čisto moja stvar, a vsakemu, ki je prebral zapis je jasno, da tudi naslov ni nobeno zavajanje….torej, če imaš še kaj povedati o tematiki kot plod svojega dojemanja, potem lahko poveš, če pa je to vse, kar si imel povedati, tudi prav…..

 5. Rado,
  pa saj sem lepo opozoril, da je dolg… 🙂 ….drugače pa ja, tobačni lobi je za mano in se zelo trudi/jo v poskusih mi zabiti brco v sedalo, že ker mi na jezik ne morejo stopiti….

 6. Skladno s pravili obnašanja na blogu in zaradi nepovezanosti s tematiko zapisa je bil komentar odstranjen

 7. Prebral sem cel članek. Ko sem rekel, da nimam časa za cel članek sem mislil, da bi mi odgovarjanje na vsako posamezno dejstvo vzelo preveč časa zato sem izbral samo del tvojega članka.

  Da sedaj odgovorim na tvoj komentar. Dim tobaka, brez kakršnih koli dodatnih aditivov vsebuje več kot 40 kancerogenih ali možno kancerogenih snovi. To je brez dodatkov, ki se pojavljajo v cigaretah.

  In zakaj bi jaz moral kazati raziskavo, ki se je posvečala samo organskemu tobaku. Prosim, da mi ti predstaviš znanstveno raziskavo, ki kaže na razliko med naravnim in komercialnim tobakom.

  Dolgotrajne vplive kajenja, se na srečo ne meri v laboratorijih, ker bi to pomenilo, da bi morali imeti ljudi zaprte v laboratorijih po 30 let. Je pa zato bilo v zadnjem stoletju izvedenih več longitudinalnih študij, ki so raziskovale ravno to področje.

  In še nazadnje. Moje argumente si samo odslovil kot nek propagadni material, namesto da bi kakšnega od njih probal izpodbiti s svojimi argumenti. Še posebaj tvoje trditve, da sta Grčija in Japonska državi z največ kadilci in najmanj rakovimi (pljučnimi) obolenji. Grči je 3. po vrsti po kajenju in 16. po raku na pljučih. Kar pa sigurno ni dober pokazatelj. In tudi Slovenija tukaj ni nedolžna saj smo 7. po kajenju in 15. po rakavih obolenjih glede na št. prebivalcev.

  Se veselim tvojega odgovora.

 8. thiew,

  dejansko ne nasprotuješ nobeni navedbi o zdravilnih učinkih organskega tobaka, ker enostavno nimaš s čim svojega morebitnega nasprotovanja podkrepiti….sem te pa že prej lepo prosil, da dostavi povezavo statistične stopnje kadilstva, na katero se sklicuješ, pa nič od tebe….pa še link o kancerogenih snoveh v tobaku, katere omenjaš, lahko dodaš….če hočeš nekaj argumentirati, potem argumentiraj…evo, se že veselim, da jih boš predstavill vsem bralcem, kot sem jaz svoje….
  če pa si res prebral zapis, potem pa prosim, da prenehaš tlačiti v en koš organski tobak in industrijske tobačne izdelke, saj ravno takšna neodgovorna pavšalizirana tlačenja na kup spočenja proti propagandni material tobačnega lobija, na kar sicer opozarjam skozi cel zapis….

 9. No prav. Ti najprej jaz pošljem linke.

  tu je lista skajenih cigaret na prebivalca:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_cigarette_consumption_per_capita
  rak po državah:
  http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/lung-cancers/by-country/
  pa še ena povezava:
  http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/world/mortality/

  pa glede snovi:
  http://jnci.oxfordjournals.org/content/91/14/1194.full
  je pa malo na krajše napisano na wikipediji:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_tobacco

  Pa še en članek, ki govori o isti temi. Vedar je ravno tako kredibilen kot tvoj, ker ne uporablja virov:
  http://www.livescience.com/7914-warning-homegrown-tobacco-deadly.html

  Zdaj pa bi te prosil že končno, da pokažeš svojo znanstveno raziskavo, ki pravi da je domač tobak zdrav oz. vsaj neškodljiv na proti industrijskemu.

 10. thiew,

  ok, glej, 3x sem se lepo potrudil te opozoriti, da ne mešaš pojmov med organskim in industrijskimi tobačnimi izdelki, ti pa vztrajno ravno to in serviraš povezave, katere je sproduciral proti kadilski lobij, ki namerno in vztrajno v svoje statistike vpiše le “tobak”, potem pa v resnici opisuje zgolj industrijske tobačne izdelke, naivnim pa servira da je tobak le tobak in kao nobene razlike med organskim in kemično obdelanim…..upal sem, da boš razumel zapis, pa nič od tega….

  primerjava tabel v povezavah, katere si pripel pa dokazujejo ravno, na kar opozarjam….in sicer neskladnost celo med številom kadilcev industrijskih tobačnih izdelkov in obolelimi za rakom na pljučih…..ali enostavneje – samo ena država od prvih 10 z največ kadilci je obenem tudi na seznamu med prvimi 10 po številu obolelih za rakom na pljučih….in naprej je zadeva še bolj zanimiva, a ne tvoji tezi v prid….

  v bistvu mi lahko očitaš samo različnost statističnih podatkov po državah, ker si pač uporabil zadnje podatke proti kadilskega lobija, a tudi s tem nisi v ničemer spremenil bistva moje trditve o različnosti primerjalnosti med številom kadilcev in obolelimi za rakom na pljučih…..

  o učinkih tobaka na zdravje ravno tako prilagaš povezavo proti kadilskega lobija, saj je so za opis uporabljene reference v glavnem WHO….torej ravno tistega WHO, katerega omenjam v zapisu in kateri namerno ignorira organski tobak brez aditivov in njegove zdravilne učinke in ga namerno prišteva industrijskim tobačnim izdelkom…..
  jaz torej tudi na to namerno zavajanje WHO, kot gonilne sile proti kadilskega lobija opozarjam in dokazujem nasprotno, ti pa uletiš ravno z njih promocijsko propagando….

  niti ne provokativno, ampak kar nesramna pa je tvoja navedba, da v mojem zapisu ni navedenih virov….očitno si ti edini, ki jih ne vidi, čeprav jih mrgoli……

  glej, v zapisu sem zelo korektno opozoril tudi na škodljivosti industrijskih tobačnih izdelkov, a bit zapisa je še vedno organski tobak brez aditivov in njega zdravilni učinki, kateri so navedeni…..
  zato te pozivam, da se potrudiš argumentirano zanikati navedene zdravilne učinke organskega tobaka, a nikar spet s sklicevanji na statistike proti kadilskega lobija, kot si to do zdaj…..
  v kolikor pa ne zmoreš ničesar od navedenega zdravilnega zanikati, pa prosim naredi obema uslugo in prepusti prostor tistim, ki so zapis razumeli…..

 11. V celem članku imaš samo en direkten vir do svojih trditev in še ta se navezuje na cigarete in ne na domači tobak. Tako da če hočeš da jaz iščem raziskave povezane samo z organskim tobakam, potem tudi ti naredi tako.

  Potem je še nekaj trditev, ki se jih uspe najti z malo brskanja, ostale pa je povsem nemogoče najti. Seveda je možno, da jih tudi ni na internetu, vendar moraš v tem primeru podati dovolj specifično bibliotečno oznako.

  Tako da me zanimajo viri za tvoje trditve glede: WHO zarota proti kadilcem, tekoči nikotin, izboljšanje motoričnih spretnosti, ščitenje pred shizofrenijo, profesor Sterling in ščitenje pred rakom, politiki prepovedali objave raziskav o kajenju. Tisto o Japonski in Grčiji sva pa že itak ugotovila, da ni res.

 12. thiew,

  tisto o Japonski in Grčiji pa nisva ugotovila, da je res, ampak sem jaz ugotovil, da si podal linke, ki vsebujejo izključujoče podatke, ki čisto ovržejo tvojo trditev in potrdijo mojo…..
  za vire pa sem ti že lepo povedal….imaš jih v zapisu…skopiraj si naslove, daj stricu guglu v obdelavo in potem začni brati enega za drugim….jaz sem nehal pri 70, ti lahko nadaljuješ…..
  in zdaj res zadnjič povem – v svojem naslednjem komentarju se potrudi ovreči navedene znanstvene raziskave, ki dokazujejo zdravilne učinke organskega tobaka, ali pa je bil ta tvoj zadnji komentar tudi zadnji na to temo….ker če zapisa nisi razumel do zdaj, potem ne boš nikoli…..

 13. Takole. Uspel sem prebrati cel članek in preletel skoraj vse komentarje.

  Bravo, don Marko, ker si si vzel čas. Tako za raziskave, kot tudi za pisanje članka. Glede na napisano, ti je raziskava najbrž vzela več kot pol ure. In to je ravno tiste pol ure dlje, kot bi si sam vzel časa za takšno raziskavo. Razlog za to je preprost. Ker je lažje verjeti tistemu, s katerim te nenehno pumpajo, kot pa priznati, da v bistvu niti ne veš kaj je res. Priznam, tu živim v temi.

  Ne bom zagovorjal kajenja, saj sem sam še vedno le ozdravljeni kadilec, čeprav se ne bi smel tako imenovati. Kajenje ni bolezen, torej tega ne moreš pozdraviti. Je pa res, da lahko postaneš odvisen. A to lahko postaneš od marsičesa, ki pa niti malo nima zveze s kajenjem. Če si odvisnik, si odvisnik! Za skeptike sledi tukaj vprašanje. Zakaj pa deloholikov ne zdravijo? Odgovor: ker se temu reče nadurno delo.

  Je kajenje res slabo? Kakor se vzame in kar želite verjeti. Lahko verjamete tudi guglu, ki je vsekakor zanesljivi vir informacij. Če pa gugl ne ve, ve pa tetka Wiki. To sta resnično kredibilni storitvi, ki nimata nikakšne povezave s kapitalizmom, oziroma v sistemu Kdo da več, sta popolnoma neodvisni aplikaciji, ki nikdar ne bosta klonili zaradi denarja!

  In še uporabniško mnenje:
  Kajenje me je sproščalo, mi je vlivalo moči in pomagalo, da sem včasih stvari pogledal tudi z druge strani. Jutranji ritual je bil kava in cigaret, potem pa še s’kret. Ja, vem, klišejsko. Eeeee, je bilo pa odlično! In zakaj sem prenehal, če je bilo tako kul? Kaditi sem začel iz dolgočasja, ki je nato preraslo v strast. In tako nekako sem tudi prenehal. Bolj iz dolgočasja kot zaradi česar koli drugega.

  Pa naj napišem še to, da se moj zdajšnji kašelj (kadar sem bolan) ne razlikuje od tistega “kadilskega” kot so me vsi prepričevali. Prav tako še vedno nimam ferarija, ki bi si ga lahko privoščil, če ne bi kadil. In ja, prav vesel sem bil (kljub temu, da sem bil takrat še kadilec), ko so uvedli prepoved kajenja v zaprtih prostorih. Oblačila mi naslednje jutro niso smrdela, oči me niso pekle, več smo se začeli družiti in pogovarjati z ljudmi, katerih prej sploh ne bi opazili. In ne, tudi bolezni ni bilo zaradi tega nič več.

  Če pa bi bilo kajenje tako prekleto škodljivo, bi tobak že iztrebili. Sicer pa tudi na avtomobilih ne piše, da lahko povzročijo smrt, pa se vsak dan vozimo z njimi. In tudi letno več ljudi umre zaradi tega! Think about it.

 14. Sam tko vse raziskave, ki si jih ti navedel so bile narejene s cigareti in ne organskim tobakom. Niti ene raziskave ali znanstvenega članka nisi podal kot viri, ki bi uporabljal samo organski tobak.

  Ko pa že govoriš da moji podatki potrdijo tvojo trditev je tukaj tvoja trditev:

  “Največ odraslih kadilcev na svetu imajo na Japonskem in v Grčiji, a obenem imata ti dve državi tudi najmanjše število obolelih za rakom na pljučih.”

  1. Grčija in Japonska nimata največ odraslih kadilcev. -Ali si se v članku zmotil ali pa namerno zavajal.
  2. Grčija je 16, Japonska pa 53 po rakih na pljučih od 192 držav. -Vsekakor ne najbolj obetavni mesti.

  Tvoja naslednja trditev:

  “samo ena država od prvih 10 z največ kadilci je obenem tudi na seznamu med prvimi 10 po številu obolelih za rakom na pljučih.”

  Če boš vzel tako majhen vzorec, potem res ne moreš govoriti o korelaciji. Jaz sem zato vzel prvih 50 držav, ker se mi ni dalo ravnati z vsemi 192, ampak vseeno dovolj velik vzorec, da je lahko reprezentativen.

  Od 50 po številu skajenih cigaret jih je 35 tudi med prvimi 50 na seznamu raka na pljučih. To pomeni 70% povezavo. Težko zanemariti.

  In ja v nekih pogledih se vseeno strinjam s tabo. Proti kadilske kampanje so marsikatero njihovo trditev napihnile. Kot na primer rak na pljučih, ki kot sem omeni v svojem prvem komentarju sploh ni tako močno povezan z kajenje – vendar povezava še vedno obstaja. Tudi veliko drugi težav je povezanih s kajenjem, ki pa so ponavadi še večji faktor smrti zaradi kajenja.

 15. Čakaj, čakaj.
  Zdaj me pa poučite prosim. Vi to resno debatirate o “Zdravem tobaku”?
  Jaz sem mislil, da je Marko napisal parodijo.

 16. thiew,

  dobro, vidim, da si si vzel zdaj vsaj malo več časa za razumevanje…..kot sem ti že prej omenil, te naslovi raziskav, poleg linka, kateri so navedeni v zapisu, pripeljejo do najmnaj 70 znanstvenih raziskav….kot sem rekel, samo vnesi naslove in potem sledi zapisom, povedo vse potrebno….in ja, če boš pozorno bral boš ugotovil, da je govora o organskem tobaku…..
  če pa misliš, da razlgajajo tobak na splošno, torej tudi industrijski tobak, potem tobačni protikadilski lobij sploh dela vse možne krivice tobaku in kadilcem…..
  glej, jaz sem v zapisu izrecno poudaril in opozoril na nevarne škodljivosti industrijsko izdelanih tobačnih izdelkov, navedel tudi argumente za to, kakor tudi, da moj zapis nikakor ne pomeni zagovarjanja kajenja, vključno z organskim tobakom brez adititvov, čeprav je razlika med enim in drugim neprimerna, predstavitev česa je tudi namen tega zapisa…..navedel sem le bistvene razlike, tudi dokazano zdravilne učinke za organski tobak brez aditivov in stvar vsakega posameznika je kaj in kako bo….
  nenazadnje – proti kadilski lobij neumorno udriha proti temu početju za industrijske tobačne izdelke, z raznimi oglaševanji dobesedno ponižuje kadilce, zapravlja milijarde davkoplačevalskih sredstev za te kampanje, a se kljub temu delež industrijskih tobačnih izdelkov kadilcev veča…..
  toliko o tem, pa hvala, ker si si vzel čas za komentiranje….

 17. Samo,

  tvoj komentar, kot ozdravljenega kadilca, je še posebej dobrodošel….in obenem tudi dokaz, da si lahko vsak od nas izbere opcijo ali bo s tem sploh začel, kakor tudi prenehal….za kajenje v zaprtih protostih pa sem bil vesel tudi sam, čeprav kadilec, ki pa nikoli nisem kadil v zaprtih prostorih, sploh v prisotnosti nekadilcev…..
  spoštujem pač voljo in običaj drugega ravno toliko, kot on/a moje…

 18. Rado,

  vsak moj zapis na koncu vsebuje tudi oznako zvrsti in ko pišem parodije, na koncu piše kategorija:Satira….tokrat je to resna tematika…..zdaj pa pričakujem tvoje konzervativno mnenje…. 😉

 19. “tokrat je to resna tematika…..zdaj pa pričakujem tvoje konzervativno mnenje…”

  Nimam kaj reči, razen tega, kar sem že nekoč zapisal na svojem blogu:

  Gostilne – terapevtske ambulante za kadilce

 20. Jah, če pretiravamo so tudi zdrave stvari škodljive. Don Marko, to bi pa že lahko tako argumentiral, ne?
  Če bi kadili toliko kot so indijanci in tudi tak tobak kot so ga oni v tistem času, ko je bil zrak še ćist, in tudi na tak način, grem stavit da je reč res zdrava, sprošča in še kaj.
  Ko pa se to zlorabi pa pridemo do odvisnosti in bolezni.
  Enako je z vinom, kozarec ob kosilu je zdrav, vsak dan en liter pa pač ne in povzroča bolezni. Za vse stvari gre enako in tale članek je pač smešen samo zato, ker ne pove tega kar sem povedal jaz. Prepričevanje ljudi v kajenje na tak način je enako neetično kot reči :koka je edino zdravilo za višinsko bolezen-snifanje je zdravo (pozabite pa omeniti da je mišljeno kot žvečenje listov koke skupaj z apnencem).
  Glavno vodilo tu je:drogiraj se na tak način kot so se ljudje v preteklosti in upoštevaj socialni ritual, ki je v ozadju in bo vse vredu.
  Tudi gobe so zdrave, če jih ješ enkrat na leto na tak način kot južno-ameriški indijanci.
  Nevarne so tiste droge,ki so umetne brez dolgoletne socialne tradicije(kulture). Tudi kajenje spada sem, saj indijanci niso imelo 20 čikov v žepu ves čas in vsak dan!SOCIOLOGIJA DROGIRANJA dragi moji ni zanemarljiva stvar!

 21. punkeru,

  razočaran sem, da si nepozoren bralec in če je posledično kaj smešnega, je tvoj pavšalni komentar…..samo slepi namreč v zapisu ne opazi, poleg naštevanja zdravilnih učinkov organskega tobaka, tudi mojih jasnih opozorilnih pozivov k zmernosti rabe, kakor tudi opozoril o nevarnostih kajenja, posledično pa se nikogar prepričuje, temveč zgolj predstavlja dejstva in kot za vse se tudi v tem primeru vsak sam zase odloča kaj in kako…..tvoje ostale zmešnjave v komentarju, ki nima veze z zapisom, pa, vsled brezpredmetnosti, nimam namena komentirati, ker je že tvoja zmešnjava dovolj…..

 22. Kajenje “organskega” tobaka brez aditivov je enako škodljivo in nevarno kot klasične cigarete in nima zdravstvenih učinkov:

  http://www.livescience.com/7914-warning-homegrown-tobacco-deadly.html
  http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/tobaccocancer/cigarettesmoking/cigarette-smoking-safe-way-to-smoke
  http://tobacco.stanford.edu/tobacco_main/images.php?token2=fm_st124.php&token1=fm_img3610.php&theme_file=fm_mt010.php&theme_name=Fresh,%20Pure,%20Natural%20&%20Toasted&subtheme_name=Organic
  https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=is+smoking+organic+tobacco+safer+site:*.edu&spell=1

  Navedba: “današnje številke neprizanesljivo kažejo, da za rakom na pljučih umre neprimerno več nekadilcev, kot pa kadilcev” je laž. Od vseh smrti zaradi raka na pljučih je kadilcev 80% moških in 90% žensk.

  Vir: http://www.lung.org/lung-disease/lung-cancer/resources/facts-figures/lung-cancer-fact-sheet.html

  Glede na tvoje trditve bi človek res pričakoval več kredibilnih virov (*.edu linkov in ne senzacionalističnih člankov iz rumenega tiska). In a je res tak problem pritisnit zraven cel link “http:…” da rajše stalno ponavljaš da naj si jih gremo sami poguglat? Navajanje takih informacij brez vira in sklicevanje na neimenovane “znanstvene študije” in “strokovnjake” pač ni na nivoju.

  Ostalim komentatorjem tu ni treba dokazati in poiskati znanstvene študije da je kajenje organskega tobaka slabo (čeprav moji linki na začetku tega posta so blizu temu), ampak glede na to da si ti odprl temo bi moral že uvodoma ti predstavit strokovno študijo, ki to dokazuje. Drugače je vse to populizem, mlatenje prazne slame in služi le kot trepljanje po rami kadilcev.

  Za konec še komentar na primerjavo kajenja in fašizma. Najprej sem mislil da je to skoraj edina stvar v članku s katero se strinjam. Po premisleku, je v 20. stoletju zaradi posledic kajenja umrlo cca 100 mio ljudi. (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs339/en/). V istem stoletju je skupaj v Holokavstu, obeh svetovnih vojnah, v vseh dikratorskih režimih-nacističnih, fašističnih in komunističnih sistemih skupaj umrlo tudi cca 100milionov ljudi. Tako da je žal tudi ta točka diskutabilna.

  Lep večer,
  Nejc

 23. Nejc,

  iz tvojih priloženih linkov, tudi brez vsebine, je jasno, da navajaš le tiste, katere producira proti kadilski lobij in se nanašajo na pavšaliziranje kadilstva, čeprav skozi cel zapis opozarjam ravno na zlorabna zavajanja proti kadilskega lobija, ki namenoma v svoje statistike tlači industrijske tobačne izdelke in s tem namenoma zavajujoče tepta organske proizvode, kot pač lobiji to počnejo z avečino organskih produktov, ker pač jemljejo zaslužek tistim, ki jih umetno proizvajajo…..ne bo me čudilo, če boš v naslednjem koraku začel mlatiti tudi, da so GMO proizvodi škodijo samo kadilcem….

  link za statistiko, katero si dodal, je takisto brezpredmeten, najprej zato, ker se nanaša zgolj na področje ZDA (sam navajam podatke v svetovnem merilu), in potem ker navaja zgolj podatke za kadilce industrijskih tobačnih izdelkov, pa še za to ne poda nobenega nargumenta, dokaza…..
  ima pa statistika en zanimiv podatek, o katerem tokrat namenoma nisem pisal, ker bom to zaradi obsežnosti predstavil v enem kasnejših in sicer navedbo, da radiacijske bolezni povzročajo raka, tudi na pljučih…seveda gre za čisto ameriško sprenevedanje, ob upoštevanju koliko atomskih in drugače sevajočih bomb so američani razmetali po svetu…..

  svoje pavšaliziranje pa nadaljuješ tudi v primerjavah kadilstva s fašizmom, česar sam sicer ne navajam v besedilu, je pa to zapisano na sliki…fašizem je namreč, žal, širši pojem, kot pa le področje 2.svetovne vojne in je prisoten po svetu nepretrgoma odkar ga je tisti brkati pleskar začel poganjati, torej še danes in sistematsko uničuje ljudi, še posebej v ZDA, ki to svojo doktrino širijo po svetu, tudi proti njih volji, medtem, ko je volja do kajenja, tudi organskega tobaka, izključna odločitev posameznika…..

  kaj pa je treba ostalim komenatorjem tukaj dokazovati ali ne, pa na mojem blogu ni tvoja odločitev, pač pa moja….pavšaliziranj komentiranj, ki ne razumejo zapisa ali pa so že tako predelani v tem primeru pod vplivi proti kadilskega lobija kampanj, da furajo njih film, čeprav je moj zapis usmerjen ravno proti takšnim, pač ne odobravam in povsem sprejemljivo opozorim komentatorja, v tem primeru tudi tebe, kakšno stopnjo komentiranja pričakujem…..če te stopnje nisi sposoben ponuditi, potem pač svoja pavšaliziranja zadržiš zase in ne tratiš časa po nepotrebnem ne sebi ne meni, ne bom nič jezen…..

  pa lep pozdrav

 24. Povsem nerelevantna debata.
  Naj kadilci verjamejo v kar jih je volja. Važno je le, da smo normalni ljudje dobili solidna delovna okolja ter lokale kjer nam ni treba več bežati iz gostega, smrdljivega ozračja. ***
  In še nekaj, kadilci so odvisniki in kot taki so najbolj egoistična bitja na svetu. Zaradi svoje bolezni jim je malo mar za tiste, ki potrebujejo čist zrak.

  *** Zdaj jih moramo pregnati le še izpred predverij hiš, bolnišnic in drugih javnih zgradb, koder se normalneži še vedno moramo prebijati skozi goste oblake dima.

 25. Marko,

  če hočeva še naprej diskutirat, imam par predlogov:

  glede selektivnosti navedenih virov, te ponovno pozivam, da v naslednjem odgovoru prilepiš celotne linke (http..) do konkretnih virov ki dokazujejo nasprotno.

  jaz sem namreč s pregledom dostopnih kredibilnih informacij prišel do zaključka da je škodljivost organskega tobaka in industrijskih tobačnih izdelkov, enaka. Prosim dokaži nasprotno.

  Moj link za statistiko smrtnosti pacientov raka na pljučih, ki kaže samo ZDA – dodaj ti tistega ki kaže za celoten svet in ki kaže na % kadilcev organskega tobaka. Prikaži konkretne študije. Glede na to da sem pregledal prvih 10 strani zadetkov za https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%22organic+tobacco%22+site:*.edu&start=0 in nisem našel nič kar bi potrdilo tvoje navedbe, dvomim v tvoj uspeh. Ampak, izvoli, dokaži nasprotno.

  Če v tvojem naslednjem komentaru ne bo nebenega (.edu) linka te že sedaj lepo pozdravljam, želim sreče in predvsem zdravja.

  Nejc

 26. Nejc,

  glede na to, da sem ti sicer dovolj razločno razložil, svoj komentar pa še vedno voziš po svoje in si le še korak od popolne podobnosti podajanja mnenja kot thiew v komenatrjih zgoraj, ti priporočam, da si prebereš moje odgovore thiew-u, ker so dejansko primerni tudi zate, da se ne ponavljam…..
  in tudi jaz ti privoščim obilo zdravja in sreče, pa lep pozdrav

 27. Rado,

  tako je, dajmo iztrebiti vse kadilce, vse uživalce alkohola, sladkarij, vse voznike avtomobilov, itd, ker pač ogrožajo svoje zdravje in tudi tistim, ki tega ne počnejo…..ampak s katerim denarjem se bo potem polnila proračunska luknja ? mogoče z denarjem tistih, ki vsega tega ne počnejo ?…verjamem, da imaš moder odgovor tudi za to….
  in ja Rado, čeprav sem kadilec, sem bil med prvimi v podpiranju prepovedi kajenja na javnih zaprtih prostorih in to sem še danes….odkar sem kadilec imam namreč tudi običaj, da svojega užitka ne delim z nekadilci v zaprtih prostorih, sploh če so prisotni otroci in tako ne kadim niti pri sebi doma….izjeme so bile žurke zaprtega tipa, kjer smo v lokalu zaklenili vrata in je bilo vse samo naše, dokler je bilo to pač dopuščeno….
  moje mnenje je obenem sicer, da je protikadilski zakon diskriminatoren in protiustaven, ker bi pravilno moral dati možnosti, da se lastniki lokalov sami odločijo, ali bodo imeli lokale za kadilce ali nekadilce…..
  če me pa misliš preganjati, ker grem pokaditi na svež zrak brez ograd, potem pa kar…. 🙂

 28. Marko,
  da ne bo nesporazumov. Osebno si mi zelo drag. Ne strinjam pa se tu in tam, s tvojimi stališči.
  Tudi v zadevi s kajenjem te moram neusmiljeno povoziti.
  Najprej o debati z Nejcem. Ne da bi se spuščal v vsebino vajinega dvoboja, moram reči da nisi ustrezen sogovornik. Ker si kadilec, nimaš ustrezne distance do te tematike. Si torej pristranski. Bodi torej pošten in se izloči iz diskusije – kot se npr. izloči sodnik, ki mu ponudijo spis v katerem naj bi obravnaval svojega prijatelja.

  Bodimo pošteni in priznajmo še naprej, kadilci so bolniki. Če se mora človek, kadilec od enkrat do dvakrat na vsako uro priklopiti za 5 min, preko celega dneva na nikotinsko infuzijo (20 do 40 x dnevno), da bi lahko normalno funkcioniral,
  potem takšen človek ni zdrav.

  Razumem kajenje iz uživaštva. Recimo, da podreš bejbo in da po fantastičnem seksu pokadiš enega. Iz ćistega užitka. To je o.k.
  Ali enega po dobrem kosilu in dobri kavi. To je hedonizem, to je “akceptable”
  Vse ostalo je odvisnost.
  Ti nisi več ti, ne obvladuješ se več sam. Hm? Naj tvegam z izjavo, da si omejeno opravilno sposoben?.
  No, ne bom tvegal (zaenkrat).
  LP

 29. Rado,

  hvala za drag, za nestrinjanje pa sem ravno tako vesel vsakič in za vsakega, ki zna nestrinjanje utemeljiti…..v bistvu me pri tej tematiki ne moreš povoziti nikakor, ker sem bil enakomerno dovolj jasen o dobrih in manj dobrih plateh ter različnosti tobačnih izdelkov, tako da pristranskost odpade…..
  in jaz nikoli nisem trdil, da odvisniki, tudi od tobaka, nis(m)o bolniki, ker je jasno vsaka odvisnost od česar koli lahko stanje bolezni…eni so pač odvisni od tolčenja z glavo v zid, drugi od kave, tretji od seksa, četrti od šopinga, peti od religije, šesti od vožnje z avtom, sedmi od alkohola, osmi od korupcije, deveti od čiščenja stanovanja in tako naprej in nazaj, skratka po tej logiki smo prav vsi bolniki na določen način in omejeno opravilno sposobni….
  drugače pa sem še kako ustrezen sogovornik v tej temi ravno zato, ker s komentarji udrihajo določeni nekadilci in pumpajo proti kadilsko lobistične fore, kar pa sem že uvodoma povedal, da tega ne bom več dovolil in sem tudi v zapisu lepo razložil…..
  no Rado, zdaj pa grem enega na miru pod zvezdami hedonistično zarolat in gledati dim, kako se vali proti zvezdam….ti pa si lahko postrežeš z decilitrom grozdne predelave, pa glej, da bo organske, da ne boš s tisto industrijsko kapljico packal jezika, grla in vsega naprej…..

 30. He, he, Marko.
  Dobro si se odrezal (sem mislil, da boš popenil na mojo repliko).

  Zgoraj pišeš o dobrih plateh kajenja. Izgleda, da mi je nekaj ušlo. O tem namreč še nikoli nisem nič slišal.

  Dalje pišeš o protikadilskem lobiju. Očitno je, da si nekaj zamešal. Obstaja namreč le kadilski lobi, financiran s strani tobačne industrije. Za kadilskim lobijem je jasno izražen finančni interes. Briga jih za posledice, le da se kapital plemeniti in da nekaj pade deležnikom v žep.
  Za “protikadilskim lobijem” ni ničesar. Ali vsaj ni finančnega interesa. Prav tistega, ki daje lobiranju negativno konotacijo.
  Zato te prosim, da ne uporabljaš več po nemarnem božjega imena in ne govoriš več o “protikadilskem lobiju”, ker ta ne obstaja. Obstajamo le posamezniki, ki si obupno želimo dihati nezadimljen zrak. In to je vse.

  In kam pelje kajenje (če izvzamem zdrave strani, ki jih zaenkrat ne poznam)?
  Imam brata, ki je dolgoletni kadilec. Zaradi kajenja je zbolel za KOPB. Ob prvi priložnosti je fasal še pljučnico, oboje skupaj je pripeljalo do pnevmotoraksa in sepse.
  Tri tedne je bil na aparatih kot rastlinica. Med biti, ali ne biti. In to pri nedopolnjenih petdesetih.
  Večina rednih kadilcev je na takšni, ali na podobni poti. Edino vprašanje je, koliko še imate do tega. Pet, deset let? Ali pa morebiti le še nekaj mesecev.

 31. Rado,

  pa saj veš, kako gre to pri meni – kakor kdo z mano, tako jaz z njim….
  proti kadilski lobij pa še kako obstaja, imaš gor v zapisu lepo zapisano kdo fura proti kadilske medijske kampanje – ironično, tudi z denarjem kadilcev – in vsiljuje celo na tobačne embalaže vse možne neumnih napisov in slik….nenazadnje se simpatizerji proti kadilskega lobija, navzeti te propagande, vsakič znova oglašajo, nekateri tudi absurdno agresivno, čerpav me to v bistvu niti ne moti, ker pač verjamem, da imajo neke druge svoje probleme, ki nimajo veze z kadilci…..
  moram pa te opozoriti, da zapis zelo jasno razčlenjuje razlike med organskim tobakom brez aditivov in industrijskimi tobačnimi izdelki in če misliš še kaj komentirati na to temo, potem prosim bodi uvideven in to nesporno razliko upoštevaj, kot jaz lahko upoštevam razliko med domačo izdelano vinsko kapljico in industrijsko….
  kam pelje kajenje ne vem, vem pa, da je razlika med organskim tobakom in industrijskimi tobačnimi izdelki neprimerljiva…vsekakor pa verjamem, da je kajenje praktično nenevarno za okolico in družinske tragedije, česar za uporabnike alkohola, tablet, itd ne upam trditi, pa še neprimerno manj je kadilcev od omenjenih…..
  ti imaš pač svoj navedeni razlog za nasprotovanje kadilstvu, moti me le, da nasprotovanje ne izvira iz tvojih osebnih izkušenj, pač pa drugega, sicer bližnjega primera…..
  glej, tudi sam ti lahko postrežem z dosti primeri kontra….začnem lahko kar z mojim pokojnim nonotom, kateremu je celo zdravnik predpisal 5 cigaretov dnevno zaradi hujšanja prekomernih kg……in kljub temu, da je moj nono dal borbeno skozi 2. svetovno vojno na polno (celo življenje je živel s tremi metki v trebuhu) je bil tudi kadilec praktično do zadnjega dneva v 92 letu…..
  dejstvo je pač, da je vsak od nas individum, z lastnim imunskim sistemom in primerno (ne)odpornostjo na kar koli in tudi iz tega vidika je povsem neodgovorno trditi, da je zgolj kajenje krivo za karkoli….
  dejstvo je, da se te proti kadilske gonje forsirajo zaradi povsem drugih razlogov, katere spočenjajo v škodo splošnega zdravja pedvsem američani s svojimi vojaškimi poskusi, ki povzročajo sevanja in neposredno vplivajo na pljučne rake in ostala obolenja, a da bi se izognili tožbam na svoj račun, so si pač omislili gonjo proti tobaku, pa naj ljudje tožijo tobačno industrijo, namesto njih…..o teh zadevah bom pisal enkrat naslednjič…..
  ala Rado, uživaj…..

 32. Malo sem brau tt članek pa sm raj nehau tam pri kadilskih plučih k praviš da so roza (sm si sam mislo kake si ti bluziš) …. če bi biu vsaj enkrat na kaki operaiji zram pa mau gledau bi vidau da majo kadilci skoraj čist črna plujča …. naprej nisem niti brau, kr je več kot očitno to samo tvoje neko mišlenje, ker si pač, predvidevam, sam kadilec in pač gledaš na zadevo čim bolj pozitivno (s svoje strani, tk kot pač vsak človek). lp

 33. Nekaj o naravnem tobaku, pa ceprav sem moral oddati Email in nimam dobrega obcutka.

  Staroselci v Ameriki niso kadili ampak uporabljali tobak v religiozne namene, za spravo itd.
  Vendar, ker je clovek samo clovek, vsi smo pod kozo krvavi, so nekateri tobak tudi izrabljali in se ga navadili, postali so odvisni. Zato so poznali obredne pipe in pipe za vsakdanje kajenje. Stari so znali povedati mladim bojevnikom (mlade vrele glave), da pretirano kajenje skoduje, da jim lahko skrajsa sapo in zmanjsa drznost in zdrzljivost v bitkah.
  Torej so ze staroselci vedeli za odvisnost od tobaka in skodljivosti rednega kajenja.
  Tobak je zelisce kot vsako drugo, ki ga nam je ponudila narava v uporabo, vendar je clovek nagnjen k temu, da zelo rad zadovoljuje svoje cute in zamegljuje svoj um.
  Nisem kadilec in ne odobravam kajenja, sem pa za pametno uporabo v korist cloveka, kar pa kajenje ni, ce kaj drugega ti vzame svobodo, vendar se vsak odloci sam.
  Moj dedek je imel kmetijo in tam prezivel celo zivljenje. Gojil je svoj tobak za hiso in ga tudi konkretno uporabljal, umrl je za rakom na pljucih.
  Udelezil sem se tudi kar nekaj obredov s staroselci in garantiram lahko, da tu ne gre za kajenje. Nobeden, ki je vodil obred ni bil kadilec.
  Moral sem nekaj napisati, ker se ze omenjajo indijanci, mimogrede, odurna beseda za staroselce.
  Sicer pa, posadi si svoj tobak in ga uporabljaj, vendar ko ga enkrat posadis, se ga tezko znebis. Za mojo babico je bil pac plevel.
  Kar sem napisal ni iz googla ali wiki.

  Mir tudi tebi.

 34. jk,

  glede emaila ti ni treba imeti nobenega slabega občutka,ker je to pač standarden postopek komentiranj po spletu, kjer imaš možnost bodisi da se prijavi (za kar spet potrebuješ email) ali pa enostavno samo vneseš mail in svoje ime oz naziv…..za čuvanja teh mailov pred zlorabami pa smo itak odgovorni lastniki/upravitelji strani….
  kar se tiče naziva Indijancev ne razumem tvojega odpora, če pa se oni sami tako kličejo….da so staroselci je itak logično, a tudi staroselci imajo svoje nazive povsod….
  malo sicer samega sebe povoziš, ko uvodoma trdiš, da Indijanci so in uporabljajo kajenje tobaka v obredne namene, kar sem sicer tudi sam navedel, a da ga ne kadijo praviš, v nadaljevanju pa trdiš, da so odvisniki od tobaka…..glede na redno rabo sklepam, da lahko tudi obredni del povzroča odvisnost, če ne obredov ne bi bilo….
  nikjer nisem zanikal, da kajenje ni odvisnost oz. je ne povzroča, podal sem le primerjavo med (ne)škodljivostjo med organskim in industrijskim tobakom….če bi hoteli o odvisnosti lahko načnem drugo temo in zagotovo bom določeno stopnjo odvisnosti našel tudi pri tebi, četudi ne tobačno…..o svojem dedku, vplivu tobaka nanj in ostalih primerih pa sem že pisal v prejšnjih komentarjih, da se ne ponavljam….
  za svoj tobak pa, ja, letos si ga bom prvič posadil in če res tako raste, kot praviš, še bolje….vse dobro tudi tebi….

 35. Najprej vprašanje: ste na faksu imeli predmete kot so biokemija, kemija, fiziologija, anatomija, PATOFIZIOLOGIJA …? Ali pa si prikriti naravoslovec po duši in zase aktivno študiraš znanstveno literaturo medicinske/farmacevtske/biokemične znanosti? Ker če ne, lahko seveda samo citiraš in navajaš neke članke, ki jih v resnici ne moreš razumeti.
  Daj surove podatke; zapiši in razloži kemijske reakcije, zakaj pride do KOPB, razloži patofiziologijo vseh teh bolezni, za katere (po tvojem mnenju neupravičeno) krivijo kajenje (tudi organskega tobaka brez aditivov. O raku ne bom govorila, ker je rak produkt mutacij na DNA, do katerih pride po čistem naključju. Možnost tega naključja precej poveča epigenetika, na katero vplivajo take in drugačne snovi iz okolja (če te zanimajo epigentske spremembe in kaj to sploh so, oz. karkoli biološkega v celici, preštudiraj 800+ strani Albertsa, pa ti bo jasno, link, kje ga lahko nabaviš, oz. si ogledaš, kako izgleda http://www.bookfinder.com/book/9780815341291/Essential_Cell_Biology/?src=google-bhdyn13&gclid=Cj0KEQiA8rilBRDZu_G8hszXraoBEiQABlB9Y8Eb9QuriTXraadDaoUe5-gzP4sjgedOlZ7y5RcAbmQaAjGx8P8HAQ).
  Ti lepiš neke članke, ki podajajo samo zaključke. Jaz pa bi rada konkretno, opisan proces, podkrepljen z reakcijami in patofiziološko razlago, osnovo, na kateri temelji eksperiment. Torej, KAJ se v telesu zgodi ob kajenju ORGANSKEGA TOBAKA BREZ ADITIVOV, da telo tako blazno zaščiti pred tem in onim. In ne mi napisat samo “naredi se dodaten sloj sluzi na pljučih”, napiši, kako ta sloj NASTANE, reagente, encime, substrate… vse. Ker glede na to, da ne verjameš vsemu, kar “navadne ovčke” verjamemo, vsako stvar totalno preučiš z vseh zornih kotov in tako seveda vse veš. Vendar mene to prav zares zanima, ker tudi sama vem, da farmacija prodaja ogromno produktov, ki so “blažev žegn”, samo zato da zasluži.
  Vem, da ne propagiraš kajenja, vem, da pljuvaš po industrijski robi in vem, da nikogar v nič ne siliš. Verjamem, da si si vzel dosti časa za tale zapis, pa vendarle so zadeve, kjer si udaril mimo. Kot recimo rožnata pljuča kadilcev. Dragi moj, nekadilec, ki živi v mestu ima temnomodre packe na pljučih, da ne govorim o kadilcih (na anatomskih vajah sem videla 20+ preparatov pljuč, zato vem, kako to izgleda-črno črno).
  Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja in pravico do odločanja o svojem telesu in zdravju, dokler s tem ne ogroža dobrobiti soljudi.
  Zato te prosim, da res objaviš linke oz. direktno v komentar prilepiš fiziološko, patofiziološko ali biokemično razlago, zakaj in kako je dokazano, da kajenje organskega tobaka brez aditivov ne škoduje zdravju. Ali pa mi vsaj (gremo na zaupanje) lahko zagotoviš, da fiziološko in biokemično osnovo eksperimentov poznaš dovolj dobro, da lahko vse to trdiš.
  Je pa res, da ima kajenje (tudi industrijske robe) pozitivne učinke; človek shujša, čik ga pomiri, sprosti, “ful je fajn”… Ima pa tudi DNP (shujševalno sredstvo, blazno strupena zadeva, ki so jo nekaj časa podajali) pozitiven učinek, saj človek fajn shujša, je pa to metabolni strup, odklopnik, ki ruši gradient protonov v mitohondriju, ter “odklopi” fosforilacijo od dihalne verige… energija se namesto kot ATP sprošča v obliki toplote. In potem je človek lepo vitek… v krsti.
  In če za konec citiram našega predragega Prešerna (ko že “glih” paše v kontekst): “Le čevlje sodi naj Kopitar!”

 36. Girl,

  sklepam, da sodiš svoje čevlje, torej spoznaš se zgolj na eno zadevo, a tej hočeš priti v globino….torej, da v svojem življenju debatiraš zgolj o teh zadevah in ničemer drugem, posledično pa si občutljiva in pričakuješ, da se tej zadevi informativno lahko posvečajo zgolj tisti tvoje branže, ker drugih to pač ne sme zanimati….očitno je, da nimaš prav nobenih težav z izbrskanji strokovnih znanstvenih raziskav, bodisi po spletu ali v knjižnicah in boš do njih zlahka prišla tudi na osnovi predstavljenih povezav oziroma naslovov posameznih raziskav, katere navajam….seveda ti je jasno tudi, da boš za podrobnejše reakcijske procese, ki te še posebej zanimajo in katere so tej znanstveniki uporabili za svoje zaključke, morala osebno kontaktirati znanstvenike same, ki ti bodo lahko to predstavili ali pa tudi ne…..
  mene recimo toliko ni zanimalo in so me čisto dovolj zadovoljili njih rezultati raziskav, ker znanosti pač zaupam še posebej v primerih, ko večje število znanstvenikov, generacijsko in terotorialno povsem različno postavljenih, pride do praktično enakih zaključkov…
  priznati moram, da si podala zanimiv komentar in pokazala, da so ti jasne vsaj osnovne razlike…med ostalim tudi, kar so sicer udrihali nekateri komentatorji zgoraj, ki v bistvu sovražijo kadilce, ne pa tobak, da ni možna nesporna trditev, da bi tobak povzročal raka….
  za to trditev sem ti seveda hvaležen, saj je bila ravno ta v bistvu rdeča nit zapisa….in čeprav sem jaz govoril izključno o kadilcih, si podala zelo zanimivo primerjavo o nekadilcih in njih potemnelih pljučih….
  glej, jaz ti verjamem, da si osebno na anatomskih vajah, za katere pa mi ne moreš zagotoviti, da niso prirejene, videla na lastne oči, da imajo nekadilci živeči v mestih lahko tudi temnomodre packe na pljučih, česar mislim ne bodo veseli vsi nekadilci, vključno z nasprotniki kadilcev….a zaradi tega se še ne umira, mar ne….
  seveda pa bi zdaj jaz, tudi jaz kot firbec, zelo rad videl, ker sodiš pač svoje čevlje in ker zaupam tvoji strokovnosti, katero boš zlahka stresla iz rokava, da ovržeš te navedene zdravilne učinke znanstvenih raziskav in pojasniš, zakaj procesi v organizmu tega organskemu tobaku ne bi dopuščali….

 37. Pingback: Kajenje je zdravo. Kaj je Jeffrey Wigand odkril, ko je razkril tobačno industrijo? – Marjanov blog

 38. Pingback: Znanstveno Dokazano – Kadilci živijo Dlje Kot Nekadilci, Dosti Dlje….Don Marko M | Don Marko M

Komentiranje ni na voljo