Resničnostni šov Gasilci : Enota 14 – ko človeška neumnost in POP tv dosežeta dno

“A se to kdo neokusno zajebava ali pa mu je le odpeljalo do konca ?”, sem se spraševal te dni, ko sem prebiral nekatere navdušujoče komentatorje, ki so že vnaprej kovali v zvezde nov napovedan resničnostni šov o gasilcih na komercialki……

Da kako zelo so naši prostovoljni gasilci ah in oh in kako zelo kul in pošteno je, da bo takšen resničnostni šou namenjen ravno njim, so nažigali. Ker oni so heroji. A bejž no, kaj ne poveste.

A premorete še kaj drugega, kot opevanje tipičnega kavbojskega idiotizma nesamozavestnega pomanjkanja identitete in nizke samopodobe, za nameček še prikazovanih v “realističnih” šovih brez vsake sledi človeškega čuta ? Ste sploh kdaj oddelali vsaj minuto prostovoljstva ? Retorična vprašanja….

Dokler naše komercialke furajo različne kmetije, talente, bare, brate in sestre in podobne “resničnostne” šove, ki imajo veze z vsem predvsem nepotebnim, so pa določen pokazatelj splošnega stanja družbe, me v bistvu niti ne gane kaj dosti. Pač preklopim na drug kanal….

Ampak, ko se te iste komercialke v komercializacijo zaslužkarstva lotijo še enega redkih svetih gralov naše male podalpske, tiste redke svetinje vseh svetinj, ki še ponosno kljubuje kavbojskemu materializmu in ohranja še tisti vsaj minimalen medčloveški naboj skrbnosti in sožitja – prostovoljstvo, no, v tem trenutku je pa zajebancije konec in frka na pohodu.

Bemti pop tevejevci, a se vam je čisto odpeljalo s to amerikanizacijo in pohlepom po zaslužku ? Vam res ni več nič ljudskega svetega ? Pa Slovenija ni skupek večinsko nesposobnih kavbojev, ki, vsled svoje nesposobnosti ugasniti vsaj vžigalico, kujejo profesionalne gasilce v zvezde, narodne heroje.

Pri nas imamo, še kot dediščino iz Juge in programa NNNP, še vedno zelo napredno razvito prostovoljno gasilstvo z okoli 135.000 člani/cami in prav vsak/a od njih je poseben in dragocen/a, neprecenljiv/a, heroj/ka, kakor vsak prostovoljec.

In ne, POPtevejevci, nobenega od teh pravih prostovoljcev ne zanima vaših 50 tisočakov nagrade, najprej ker je to povsem skregano z osnovnim gonilom prostovoljstva – neprofitnostjo, predvsem pa zaradi tega, ker so naši prostovoljci, tudi gasilci, temelj in hrbtenica našega družabnega življenja, dobrodelnosti in med sosedske pomoči, torej nekaj, kar je nedopustno komercializirati v popačenih “reality” šovih.

Svojih tekmovanj imamo prostovoljni gasilci, poleg nepredvidenih intervencij in vsled preverjanj polne usposobljenosti, že dovolj čez leto na različnih tekmovanjih in ta realnost je vsekakor zelo daleč od tiste tv resničnostne sprdačine.

Ja, rekel sem “imamo”, zato ker sem tudi sam, poleg kar nekaj panog prostovoljstva, katere sem in še bom izvajal skozi čas, tudi prostovoljen gasilec že od pionirskih let in to bom očitno do konca življenja. In tudi zato odločno zavračam že vsako misel, da bi se to lepo, ljudsko poslanstvo skomercializiralo.

Sploh na način, kot so zapisali na prijavni strani POPa : “Izmed vseh prijavljenih prostovoljnih gasilcev bomo izbrali 14 najpogumnejših, najbolj požrtvovalnih, borbenih in zanimivih, ki se bodo skozi oddaje borili za naziv najboljšega prostovoljnega gasilca…”.

Če vam še ni jasno POPovci – vsak prostovoljec, tudi gasilec, je najpogumnejši, najbolj požrtvovalen, borben in zanimiv že zaradi svoje neegositične odločitve, da bo pomagal/a sočloveku, složno sodeloval, vaši “reality” šovi pa kažejo povsem drugačno sliko – sliko ustvarjanj konfliknosti, nečlovečnosti, skratka vsega najslabšega kar premore človeška vrsta.

A to bi radi naredili iz naših gasilcev prostovoljcev ? Jih prikazali kot iztirjence, ki se borijo za nekaj evrčkov, ob čemer jih vi poberete 100x več in jih zagotovo ne bi namenili prostovoljnim gasilskim organizacijam ? Ne se jebat s takšnimi….

Strinjam se, da se dela prostovoljcev, tudi gasilcev, predstavljajo v resnih, vzgojnih oddajah. Tudi v novih generacijah bomo rabili prostovoljce, ker dokler so le tej, je še upanje za to družbo.

Strinjam se, da državljani v resnih medijih izberejo osebnost leta med prostovoljci, tudi gasilci, zaradi njih še posebej izstopajočega požrtvovalnega dejanja, čeprav si vsak od njih dejansko zasluži to priznanje. Gre namreč za povsem stvarne dogodke in ne neke izmišljene igre neke komercialne oddaje.

Strinjam se tudi, da gasilci ob koncu leta potrkajo na naša vrata, predstavijo koledar svojih postavnih gasilcev v samo spodnjicah in se jim v zameno nameni kakšen evro, da si poosodobijo svoje delovne pripomočke.

A nikoli se ne bom strinjal, da bi se prostovoljstvo, v tem primeru gasilstvo, predstavljalo kot klovnovsko orodje v tej oddaji POPa ali kateri drugi komercialni keš oddaji. Ker si pravi prostovoljec tega nikoli ne bi dovolil. Ker so še vedno zadeve, katerih denar ne more kupiti.

Priznam, da sem že malo neučakano čakal na odziv Gasilske zveze Slovenije o napovedi te oddaje in danes so ga predstavili :
“Na skupni seji Upravnega odbora in Poveljstva Gasilske zveze Slovenije dne 19.12.2014 je bil sprejet sklep, da Gasilska zveza Slovenije ne pristopi k sodelovanju pri Resničnostnemu šovu Gasilci : Enota 14 (POP TV)”.

To sicer še ne pomeni, da se mogoče kateri gasilec prostovoljec kljub temu ne bi prijavil na sodelovanje v tem šovu, a še vedno verjamem, da takšnih z materialističnimi interesi med pravimi, iskrenimi prostovoljci, enostavno ni.

Seveda me zaradi tega mojega prepričanja lahko vsak poskuša vreči na finto, da obstajajo tudi materialistično koristoljubno nastrojeni prostovoljci in organizacije prostovoljstva, a itak ne govorim o teh.

POPtevejevcem pa toplo priporočam, da v bodoče pri izbirah teh kavbojskih licenc “reality” šovov malo resneje in odgovorneje razmislijo o primernosti katere od teh za družbeno klimo naše male podalpske. Čeprav, kot sem nekoč že rekel, kdo sploh še gleda POP….

Končujem, kot sem začel….V službi ljudstva – na pomoč !

Don Marko M

Gasilci Koledar PGD Bistrica ob Dravi (blog Don Marko M)

24 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Resničnostni šov Gasilci : Enota 14 – ko človeška neumnost in POP tv dosežeta dno

  1. Amen.

    Pa ja, verjetno bi se našel tudi med prostovoljnimi gasilci in gasilkami kdo, ki bi mu dišal denar, saj s tem ni nič narobe. Narobe pa je, da se bo de faultu pačilo podobo izrednih ljudi, ki so pripravljeni za sočloveka narediti veliko in še več brezplačno, s srcem in iz srca. Resničnostni šovi niso dokumentarci, niso prikaz dejanskega stanja neke skupine, nekih posameznikov, družbe, ampak predvsem zaslužkarska dejavnost – pa ne za udeležence, ampak za organizatorje …. priložnost za pobrat denar od glasovalcev in oglaševalcev, nobene zveze s prostovoljstvom in ne nazadnje gasilci.

  2. Sramota od vseh, ki se gredo te igrice in služenje na račun požrtvovalnosti in izkoriščanja prostovoljstva s tem da soočajo te iste prostovoljce ki izvajo pomoč pomoči potrebnim da jih v nekem skomercializiranem šovu soočajo iz oči v oči, če tudi v situacijah, ki so v času ko jih ljudstvo najbolj rabi delajo te iste osebe z roko v roki…Nekako se s tem šovom pojavlja sistem gladiatorstva, z namenom da se se ljudje smejejo, določajo in obsojajo ta iste gasilce ki jim pomagajo takrat ko so pomoči potrebni. Ob enem razdvajajo Slovenijo na območja ker državljane naravne katastrofe ”skoraj ” ne prizadanejo in tiste, ki jih naravna katastrofa vsako leto nenehno ogrožajo ali prizadanejo…vsekakor bodo tisti ki nimajo težav bolj sproščeno sodelovali pri sodbi ( glasovanju ) – obstoju teh ”gladiatorjev” kot tisti, ki tega nekako ne morejo zaradi osebnih ali materialnih razlogov in zadržkov. Ne glede na situacijo pa nekateri mirnem času izkoriščajo pozornost državljanov za pridobivanje kapitala in bogatenja na teh ljudeh ki za dober namen žrtvujejo svoje zdravje, čas in ne na zadnje tudi življenje za ta isti ljudi saj so lahko kaj kmalu udeleženi v naravnih katastrofi ( poplave ) ali težavi in rabijo pomoč teh ” prostovoljnih gasilcev gladiatorjev ” ki bodo na dveh frontah…nekje v ringu, ko se jih ocenjuje… NA ODLIČNE, SPOSOBNE, MANJ SPOSOBNE in nazadnje na zmagovalce…kot v resnični situaciji ne gledajo na čine in medalje ampak jim je edini cilj da nudijo pomoč tistim, ki to najbolj potrebujejo…pomislite…, ljudje ki kreirajo, izdelujejo scenarije za te resničnostne šove hrepenijo samo po dobičku – zaslužku in nič drugega…za vaš čas, energijo, odrekanje jim je malo mar…hočejo narediti gladiatorje da boste tudi takrat ko naj bi človeku nudili neko varnost delali s tem da bi ugodili določenim ljudem ki so podvrženi samo in izključno plemenitenju lastnih potreb in dokazovanja na vaš račun!!!

    Gasilci, prostovoljci in vsi, ki mislite da boste z vašo udeležbo v tem šovu naredili dobro za ugled našemu prostovoljstvu premislite in bojkotirajte tem ki so lačni vaših dejanj!!

    TAKI ŠOVI LAHKO PRIVEDEJO DO RAZKOLA IN DILEMO OBSTOJA NEKIH ORGANIZACIJ, KER BI JIH TAISTI LJUDJE KI BI JIH RABILI V STISKI ZAČELI NA PODLAGI ”AMERIKANIZMA NA TELEVIZIJI: DOLOČATI NA DOBRE, SLABE IN MANJ VREDNE, KAR BI POSLEDIČNO POMENILO DA JE VPRAŠANJE ZA NJIHOV OBSTOJ!!

    GASILCE – PROSTOVOLJCE NE MOREMO RAZVRŠČATI V KATEGORIJE TAKRAT, KO JIH NE RABIMO AMPAK JIM DAJATI …ALI PAČ?!?

  3. Gasilstvo ni poklic ali hobi, je predanost, način življenja, je vrednota. Prostovoljni gasilci se s svojimi vrednotami opirajo na “tovarištvo”, ki je v današnjih časih že skoraj pozabljeno. Čeprav imate mnogi marsikaj povedati o gasilcih in gasilstvu, naj vas spomnim, kdo bo prišel na pomoč, ko boste to najbolj potrebovali. Kdo bo nesebično žrtvoval sebe, da bo pomagal drugim? Verjamem, da si nekateri člani prostovoljnih gasilskih društev želijo svojih pet minut slave, ampak na tak način? Očitno pozabljajo, da gasilstvo ni tekmovanje in da je gasilec v svoji duši skromen in požrtvovalen in da je kot posameznik le del tovarišije. Brez tovarišije je posameznik gol in bos. Poziv poveljstva GZSja je zame kot prostovoljnemu gasilcu na mestu in ga podpiram. Vendar gre tudi upoštevati voljo posameznika. Saj smo v demokraciji, mar ne? Kako se bo poveljstvo in upravni odbor društva opredelil do takega posameznika, je žal prepuščeno njim samim. Upam da v dobro gasilstva.
    Saj res, kaj že pravi kodeks etike slovenskega prostovoljnega gasilstva?

    Z gasilskim pozdravom: Na pomoč

  4. Hvala za tale blog. Ne toliko zaradi zapisanega mnenja, s katerim se strinjam, ampak zaradi informacije, da gasilska zveza nima s tem nič!!!

  5. Pa to bi blo za nabit na čelo tistemu, ki je spravil ta šov v Slovenijo (ter vse ostale bedne reality zadeve)

  6. Vse, kar lahko povem na tole tematiko, je to, da je z našimi slovenskimi televizijskimi ponudniki nekaj stvarno narobe…
    Tole so moji pogledi na šove:
    -Šov No1.: Gostilna išče šefa – Ta šov še nekako razumem, tam so vsaj nekaj znanja morali pokazati. Kuharija je ena sama tekma, kajti naslov šefa ni kar tako, pa vendar samo eden je na voljo. Edini šov, ki mi je bil všeč…
    -Šov No2.: Kmetija – Ni važno, kakšen je naslov te kmetije, vsaka mi je bila beda od bede. Navaden kup bedakov, ki so prepričani, da so krave vijolične, ker so na Milka čokoladi takšne narisane.
    -Šov No3.: Big Brother – Ko sem videm prvo oddajo, mi je slabo postalo. Ta šov je imel tole srečo, da so nato dali kmetijo, ki ga je izbila iz neslavnega mesta najbolj butastega šova.

    Seveda je še teh oddaj malo morje, vendar vsi imajo, kolirkor sem opazil skupno ena samo stvar. Opazil sem, da je po vsaki oddaji, ki je bila, nato po dva dni sledila razprava, kaj je kdo tam naredil, kako in v kateri smeri je prdnil, v glavnem skupno jim je to, da zamotijo narod.

    Lahko se pa pohvalim, da sem med podpisniki peticije, ki je proti temu gasilskemu šovu.

  7. Absolutno se strinjam z napisanim, vendar:
    -Pop TV se jasno orientira po dobičku in vsi te protesti so le veter v njihova jadra. Zastonj reklama, če hočete. Edina prava in učinkovita lekcija bi bil seveda bojkot s strani kandidatov za sodelovanje, predvsem pa publike. Ali lahko pričakujemo kaj takega? Ne. Ker to je taista publika, ki hlasta za bizarnostmi tipa kmetija al pa prispevki o ravnateljevem fuku – in ki jo imajo producenti pogruntano v nulo – zdaj so ji pač ponudli gasilce kot gladiatorje. Skratka problem je na nivoju medijske kulture in kulture kot take. No, vseeno upam da bodo tudi tovrstne debate vsaj dolgoročno kaj premaknile. Ja, poln je kufer tega turbofolka – od božičnih razprodaj do cenene zabave.

  8. Prebrala zanimivo mnenje ! A show bo imel gledalce in zato oglasevalce . Tudi ta debata je del showa “dajmo ljudem nekaj za glodat” . Mediji so never ending story za zadovoljevanje zelje po mlatenju prazne slams ,ki Jo vsi obcasno zacutimo. Ampak potem gremo pa v gozd z otroci iskat palcke… To je prava realnost zivljenja .

  9. o Gabi, lepo, da te vidim tudi tukaj…. 😉 ….ja, celo življenje je šou….razlika je le v tem, kdo plača kakšno ceno za šou…..v tem primeru pač pokovci nimajo denarja, s katerim bi lahko plačali prostovoljstvo……in če že hočejo imeti tovrsten šou, naj pač, kot pri ostalih tovrstnih, razpišejo avdicijo in izbirajo med prijavljenimi, ki niso gasilci prostovoljci in o gasilstvu nimajo pojma, pa naj jih lepo “usposobijo” za te akcije po svojem okusu in scenariju, kar bodo na koncu tudi morali narediti…..se pa strinjam s tabo, da je realnost življenja tudi pohod z otroci po gozdu, kar je neprimerno bolj vzgojno in zdravo, kot pa vzdihovanje pred ekranom ob tovrstnih šovih…

  10. Bobrock

    pričakovati, da bi tisto občinstvo, ki se lepi na kmetije in podobo, bojkotiralo tovrstne oddaje je bolj iluzorno…..takšni tudi težko dojamejo, da prostovoljno gasilstvo ni šou, pač pa poslanstvo, kot je to od vsakega prostovoljca…..in to težko dojamejo kljub temu, da so bili tudi priče prostovoljcem, ki so ta dejanja izvajali pred njih očmi, mogoče celo za njih potrebe in zdravje….družba vsekakor že plačuje davek kot posledica buljenja tovrstnih “realnih” šovov…..

    reklama pa je v bistvu vse in za vsakogar takoj od trenutka, ko ga prvič omeniš, kako pa potem to reklamo za svoje ime kdo obrne je že druga zgodba…..da ne bo nesporazuma – sam odločno nasprotujem zgolj tej nameri pokovcev, ker hočejo v ta šou vplesti prave prostovoljce gasilce…..obenem verjamem, da so vsi pravi prostovoljni gasilci dovolj stabilni in prisebni, da v takšen koncept oddaje ne bodo stopili…..

    menim pač, da če že pokovci hočejo imeti tovrsten šou, naj pač, kot pri ostalih tovrstnih, razpišejo avdicijo in izbirajo med prijavljenimi, ki niso gasilci prostovoljci in o gasilstvu nimajo pojma, pa naj jih lepo “usposobijo” za te akcije po svojem okusu in scenariju…..in potem bo tudi gledalcem tovrstnih šovov takoj jasno, v čem je razlika med strokovno usposobljenimi prostovoljci in za potrebe šova skreiranih tekmovalcev……

  11. Markec ! Tega imperialističnega HLAPCA , ki si je to izmislil , bi pa z veseljem “OBDARIL” Z ENO NA G…C !

  12. ma Ivo, jaz ga ne bi…..
    glej, ustvarili so kandidate za Kmetijo zaradi katere so vsi nje gledalci začeli vrtičkati, osveščeno skrbeti za naravo, najbolj podjetni pa so celo zagnali kmetijske farme in evo naše kmetijstvo je v vzponu….

    ustvarili so kandidate za Bog brotherja in njega gledalci so se tako vživeli, da zdaj zagovarjajo totalen policijski nadzor, pokrit s kamerami še v domačem wc-ju….domovinska varnost ima prednost…..

    ustvarili so kandidate za Gostilno in nje gledalci so naenkrat začeli povsem drugače dojemati naše gostilne in zdaj se ne hodijo več v gostilne zapijati do nezavesti, ampak spoštljivo vstopajo v gral tradicije slovenske družbe in plačujejo po 200 in več evrov za večerje in potem pridejo ven lačni in žejni….trojni koristen učinek torej – ljudje so na shujševalnih, upadla je prodaja alkohola in posledično družinskega nasilja zaradi le tega…..

    in ker zdaj gasilci prostovoljci odločno zavračamo sodelovanje v takšnih šovih si bodo spet morali omisliti svoje kandidate in jih primerno usposobiti – torej bomo dobili 14 novih usposobljenih gasilcev prostovoljcev…..glejmo pozitivno…. 😎

  13. Gasilci smo in srce ter duša je usmerjena ko slišimo NA POMOČ! Človeške vrednote so v Sloveniji tako nizke ali drugače rečeno jih sploh ni, sedaj pa pozor sedaj se vmeša tudi ameriška TV(POP TV). Torej nihče ne ve da smo v času TITA imeli opremo za reševanje in za gasilce dostikrat oproščeno davka danes pa je žal tako da plača se davek na dobiček oziroma na denar ki ga Slovenke in slovenci podarijo potem pa še nakup opreme tudi tedaj ni opravičen morebitnega davka. KJE JE SPOŠTOVANJE, KJE SO VREDNOTE DOSTOJANSTVA ČLOVEKA PA TUDI PROSTOVOLJNEGA GASILCA?????
    Dragi moji sotrpini, dragi moji sodržavljani le zakaj ni spoštovanja, mi nismo politiki a vsekakor se dostikrat pokaže da ravno tisti ki so na toplem in jim nič ni, so tisti ki napihujejo in delajo sranje med ljudmi in ostalimi. Sedaj se pa naj izkaže Slovenska država , sedaj naj pokaže svoj interes da podpre nas gasilce. NA POMOČ!

  14. “Čeprav, kot sem nekoč že rekel, kdo sploh še gleda POP….”

    Očitno še vedno večina, saj TV-ji (ne samo 24 kur) vrtijo samo še razne kmetije, gostilne, sanjske ženske in moške, velike brate in sestre… In folk se potem dejansko samo o teh zrežiranih neumnostih pogovarja (“Ej, a si vidu v gostilni vceraj…”).
    Žalostno.

  15. Naj bo kar bo, pol pa naj teh 50 jurjev dajo gasilskemu društvu iz katerega bodo tile fantje ali dekleta prišli, pa bo mir. Nič ni treba dramatizirat kaj velik okol tega, mi se bomo še zmearj odzvali, ko nas boste potrebovali, ker verjetno nas prostovoljce moti vse kaj drugega kot eden k… resničnostni šov ( ki to sploh ni ).

  16. Mitja,

    to ni nobeno dramatiziranje….enostavno gre za popolno neskladje z gasilsko etiko in neprofitnostjo proti popačevanju prostovoljstva in plačevanju le tega v oddaji….to se enostavno ne sme zgoditi in korekten prostovoljec ne bo kaj takšnega nikoli odobraval…..
    če hočejo imeto oddajo o gasilcih, naj si pač izberejo med kandidati, ki to niso, pa naj jim skozi oddaje nalagajo dela in naloge (prostovoljnih) gasilcev in naj tako ustvarijo nekaj novih gasilcev, mogoče pa bi zmagovalec po oddaji tudi res postal prostovoljni gasilec…..

  17. Ne vidim kaj je spornega pri tem šovu? Prijavil se bo tisti ki si bo želel dogodivščine in denarja…. Kaj je s tem narobe pa ne vem…

  18. Žiga,

    če tudi ob vsem razloženem tako, da bi moral vsak razumeti, še vedno ne vidiš problema in če imamo še par tisoč takšnih, potem imamo v tej državi že dva velika problema….

  19. Bravo…. Don Marko

    Lepo Povedano … in kontrakomentirano Don Marko M

    Že zdavnaj bi se moral podobno kot ste se prostovoljni gasilci, odzvati nekdo iz glasbeniških krogov, ko je “poptsv” začel z resničnostnim šovom SLO ma talent (in podobnimi), saj so tam igrali na podobno noto – zaslužiti s tem ko se ljudje osmešijo. Poanta vseh teh R. šovov niso zmagovalci ampak ostali tekmovalci, ki z čustvenimi izbruhi sprejemajo poraz skozi celo serijo oddaj… prodajajo tujo ne-srečo!

  20. Najbrž so pravi in požrtvovalni gasilci dovolj razgledani,da se tega šova ne bodo udeležili.Se bo pa najbrž našlo nekaj slave in pozornosti željnih,ki bodo šli na to maškerado.Če bo narejeno v stilu Kmetija,potem me je res strah za ugled gasilcev.Pa upam,da bodo gledalci že sami postavili stvari na pravo mesto.Pri tem izvzamem gledalce Kmetije.Ta oddaja je bila res višek človeške neumnosti in me je včasih sram,da sem pripadnik skupnosti,ki ustvarja take bedarije.Najbolj pa me čudi to,da ni bilo protestov od kmetrov.Tako,kot so se norčevali iz tega poklica bi jim moral počiti film.Upam,da niso še sami gledali tega.

  21. Sicer res z zamudo berem tale vaš blog pa vseeno komentar. Z napisanim se povsem 100% strinjam. Če pa nekdo pokomentira in pove svoje mnenje, ki je drugačno od vašega Marko, vi pa to označite za problem, potem ste problem tudi sam. Namreč vsak ima pravico do svojega mnenja in obsojanja drugače mislečih in trditi, da je vaša misel edina prava pa spominja na prejšnje čase enoumja. Če pač doma častite in imate na steni obešenega tita (nalašč napisal z malo), vas jaz nimam pravice obsojat ni tako? To isto velja za vas. Torej če trdite, da ta šov predstavlja vse kar je nečloveškega, bi se strinjal in dodal še eno nečloveško lastnost, hujšo od te, ki jo omenjate vi, to je pravico da sodite drugim. Drugače pa bravo za blog.

  22. prdula,
    hvala in zahvaljujem se, da ste si utrgali košček vašega dragocenega časa za prebiranje mojega bloga….na vaše očitano pa repliciram – večkrat sem že poudaril, kar imam zapisano tudi v “pravilih” obnašanja na blogu, da odprto sprejemam drugačna mnenja….seveda pod pogojem, da najmanj osnovno bontonsko podano, argumentirano in seveda v okviru naslovne debate….kulturno neprimerna, debatno neusklajena in pavšalistična mnenja pač ne sprejemam že odkar vem zase in jih niti nimam namena….
    dokler debate potekajo v navedenih smernicah, sam le teh ne jemljem kot obsojanja, pač pa konstruktivno debatiranje….o obsojanjih tako lahko debatiram le v prej navedenih primerih, katere si kdo dovoli podajati in katerih ne odobravam….argumentirano podajanje mnenja pač ne more biti obsojanje, pač pa prikazovanje dejanskega stanja in če se kdo zaradi tega počuti obsojenega, potem si je sam kriv in nihče drugi….

    lahko mi sicer očitate sprejemljivo provokativnost in to bom mirno sprejel….nenazadnje je to pogosto tudi moj namen, vzpodbujanje mojega bralstva namreč, da tudi sami uporabljajo sprejemljive provokacije, saj je to nujno potrebno za aktivnejši odziv in utrip družbe….in kot vidim, tudi vi uporabljate ta prijem….
    seveda pa si lahko dovolim tudi še eno nežno provokacijo prilagojeno vašemu mnenju in zatrdim, da v bistvu prav vsak izmed nas, tudi vi, dnevno obsojamo koga ali nekaj že v trenutku, ko ga omenimo…obsojanja imajo namreč ravno tako možen pridih negativnosti ali pozitivnosti, vsak pa si izbere stopnjo sprejemljivosti skladno svoji osebnosti, učenosti in spretnosti….

    slike Tita pa nimam na steni, čeprav je zame še vedno največji svetovni voditelj….imam pa zato njegov obrazni profil, iz gusa, katerega sem ročno izdelal, od modela kalupa do vlitka in fine obdelave, še v času obiskovanja poklicne kovinarske šole in na ta izdelek sem zelo ponosen….
    imam pa tudi soseda, ki ima na garažnih vratih, praktično že od začetka naše samostojnosti, obešen Mussolinijev koledar iz 1941, a si kljub temu ravno pred temi vrati že leta rečeva marsikatero zabavno in poučno…on pač ve, da imam jaz Tita, on Mussolinija in to je to….
    tole s Titom je seveda povsem izven konteksta naslovne debate in bi praviloma lahko ta del izbrisal že iz vašega komentarja, kar sicer ponavadi naredim če ni povezano z debato samo, a sem vam izjemoma ustregel v pojasnilo za vednost v bodoče….
    privoščim prijeten dan….

  23. Saj vendar vemo,kakšni ljudje se prijavljajo na resničnostne šove.Iz lastnih poznanstev vam lahko povem,da so kandidati na avdicijah podvrženi strokovni psihološki oceni,kajti: oni ne iščejo takšnega z najboljšimi skili za zmagovalno tematiko, temveč konfliktne osebe,ljudi z raznimi vedenjskimi motnjami,karakterno deviantne in spletkarske ljudi,ki ustvarjajo
    napetost v skupini.Torej iz sposobnih izberejo ‘cvetke’ za protiuteži dogajanja.

    Gasilci NIKAKOR ne spadajo v ta ameriški plitek teater za
    ‘couch-potatoes’ in debaterje o vremenu.Oni rešujejo življenja,torej se uvrščajo med rang zdravnikov in medicinskih sester.Ne potrebujejo dodatne ‘promocije’,kajti njihova dejanja govorijo zanje.Dovolj škode so jim naredili že piromani iz njihovih vrst in pa pijančki,ki so na vsaki veselici ter nimajo niti ene intervencije za sabo…Pravi gasilci se ne bahajo za šankom,napijejo se ga v zaprtih krogih s sotovariši,da
    pozabijo na doživete travme in so ‘strici iz ozadja’.

    Naredijo naj šov med lovskimi družinami,ki pobijajo divjad v imenu ‘vzdrževanja naravnega ravnovesja’ (lepo vas prosim,kdo pa vzdržuje vremenske pojave?) ali kakimi drugimi družbenimi hobby skupinami, ki so same sebi namen…najstniki, otroci bodo dobili napačno predstavo zaradi parih iskalcev pozornosti,sicer pa: NE GLEJTE TOLK TV-JA ,pejte z otroci raje ven,na luft.Na SLO3 imate resničnosti šov vsak dan v živo iz parlamenta, vendar ga zaradi strokovnih izrazov ne razumete,osnova pa je ISTA,akterji tudi.Na volitvah pa izbiramo ‘zmagovalce’,potem pa jamramo čez njih 4 leta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *