Kaj vse je naredil Alexis Cipras v 24 urah in kaj Miro Cerar v 191 x 24 urah

Svoje bolj obširno videnje na sedanjost in prihodnost Grčije imam sicer namen podati v enem naslednjih zapisov, tokrat bolj za segrevanje nekaj primerjalnosti med novim grškim premierjem Ciprasom in našim Cerarjem….

Ker sem pač mnenja, da je, vsaj občasno, potrebno podati primerjave v načinih delovanj voditeljev posameznih držav. Seveda ni naključje, da sem izbral prav primerjavo med Ciprasom in Cerarjem, pa ne le zaradi tega, ker se njuna priimka začneta z visokim C.

Gre pač za povsem enostaven prikaz, kaj in kako kateri od obeh premierjev izvaja v praksi, kot nadgradnjo svojih besed. Ker v končni fazi štejejo itak zgolj in edino dejanja in če so le ta sinhrona s poprejšnjimi besedami samo še toliko bolje.

Kaj vse je naredil Alexis Cipras v 24 urah….

Pa si poglejmo, kaj vse je v uvodnih 24 urah za svoje ljudstvo, skladno svojim prejšnjim izjavam, naredil grški premier Aleksis Cipras, sicer najmlajši premier v zgodovini Grčije.

– odklonil je, da mu cerkveni predstavnik s posvečeno vodico blagoslovi podelitev premierskega naziva na inavguraciji (kar je prvič v grški zgodovini)
– parlamentu je predlagal ukinitev državnih pooblastil in koncesij Cerkvi, torej dosledno in dobesedno ločitev države od Cerkve
– na grobnice ustreljenih grških komunistov je položil venec
– sprejel je ruskega veleposlanika (kar pomeni grško ukinitev sankcij Rusiji)

– ustvaril je parlamentarno koalicijo s političnim nasprotnikom, desničarsko stranko Neodvisni Grki – ANEL (s čimer dokazuje svojo pragmatičnost)
– zaustavil je privatizacijo pristanišč v Pireju in tudi v Solunu (kar pomeni začetek konca privatizacijske razprodaje)
– število vladnih ministrstev je praktično razpolovil

– v Bruselj je EU poslal memorandum z zahtevo zmanjševanja grškega dolga
– zahteval je spremembo vloge in organizacije EU banke
– predlagal Bruslju popolno prepoved špekulativnih bančnih ponudb, pogodb

– zahteval ostre kazni za prikrivanja kapitala, po domače, za rezanje jajc tajkunom
– sprožil je zahtevo po dodatni obdavčitvi premožnikov
– napovedal je zmanjšanje sredstev za vojsko (ob čemer sicer ni povedal ali se to zmanjšanje nanaša na grško vojsko ali na sredstva namenjena NATO)

– izdal je odredbo za državno subvencioniranje hipotekarnih posojil najrevnejšim
– minimalno plačo je vzdignil na najmanj 750 € (do zdaj je znašala 684 €)
– parlamentu predlagal spremembo volilne zakonodaje

– parlamentu predlagal, da se državne, bančne in Cerkvene nerabljene objekte dodeli brezplačno v domovanje brezdomcem (kar bo sprejeto)
– parlamentu predlagal uvedbo brezplačnih zdravstvenih storitev za nezaposlene in brezdomce (kar bo tudi sprejeto)

– izdal odredbo za brezplačne obroke otrokom v šolah
– uvedel je enake plače za ženske in moške
– parlamentu je dal predlog, da se vodovod, železnice, banke in pošte nacionalizirajo (kar bo parlament potrdil)

Tako, toliko zaenkrat o Ciprasovih 24 urah iz katerih je enostavno razbrati, da je možakar krepko zavihal rokave, čeprav bolj v nezadovoljstvo EU, predvsem Nemčije in pogoltnim neoliberalnim kapitalistom.

in kaj je naredil Miro Cerar v 191 x 24 urah….

Za našega premierja Mira Cerarja pa sem uspel zbrati sledeče – od dneva imenovanja za mandatarja sestave “nove” vlade, pa do sestave le te, je porabil 25 x 24 ur.

In od tu dalje se še vedno mučim z iskanjem dejanj, katere je Miro Cerar kot premier sproduciral v nadaljnih 166 x 24 ur, do današnjega dne.

Priznam, da sem prvo polovico januarja bolj zabušaval s spremljanjem dela našega parlamenta, ki je itak začel delati šele 14. janurja, a vseeno….

A mi prosim pomagate ? A mi lahko navedete, kaj je naredil Miro Cerar v 191 x 24 urah za svoje državljane, razen napovedi, da bo razprodajno sprivatiziral državna podjetja, pa da namerava zapisati našo malo podalpsko v TTIP in CETA, ter tako razprodajno sprivatizirati še preostalo, tudi naše vodne vire.

Za naštevanja dejanj Cerarja v komentarjih sem ti že vnaprej hvaležen…..

Don Marko M

28 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kaj vse je naredil Alexis Cipras v 24 urah in kaj Miro Cerar v 191 x 24 urah

 1. Šel se je poklonit Angeli Merkel.
  Obljubil ji je, da bo Telekom prodan, kot dogovorjeno, ne glede na strateško pomembnost in ceno.
  Prodal je Aerodrom Brnik.
  Zavrnil je ustavitev privatizacije Telekoma.
  Dovolil je pravnomočno obsojenemu (za kaznivo dejanje, ki ga je storil kot predsednik vlade RS) politiku , da sedi v odboru za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.
  samo na hitro, iz rokava 🙂

 2. Vse super, samo nisem našel ukrepa za zagotovitev sredstev za njegove akcije (razen, če res verjameš, da bodo tajkuni več plačali ;)).
  Cerar je pa uspešno pri šolnikih in občinah prišparal 33% načrtovanega, ha.
  Vse gre u tri…

 3. Mira, za tistih 260 posojenih milijončkov pa že ne bomo stokali, tudi če ne bodo vrnjeni…..naši parlamentarci in tajkuni so nam dobesedno pred nosom zagonili 50 milijard v davčne oaze, to naj nas skrbi, kako bomo dobili vrnjeno…..sicer pa to ni vprašanje tega zapisa – vprašanje se glasi, kaj je Cerar naredil v 191 dnevih za državljane…..za Ciprasa že vemo….

 4. V bistvu zelo nerada komentiram levo ali desno usmerjene bloge, ( saj je vseeno, isto sranje, le drugo pakovanje) ker se pri vsakem pisanju, tudi pri tvojem, zavem, da je vse, kar kdo napiše, odvisno od tega, na katerem bregu široke reke stoji: če gleda PROTI Potemkinovi vasi, potem vidi nekaj povsem drugega, kot pa če stoji med kulisami Potemkinove vasi….
  Tebe imam na sumu, da so ti takšne Potemkinove vasi blazno všeč 🙂 , nenehno se trudiš, da bi jih opisoval z vzhičenimi izrazi, polnimi prikritega ali odkritega občudovanja….
  🙂
  Se zelo strinjam s teboj, da je naš premier v primerjavi z grškim ena curabura, a bi moral hkrati zapisati, da tega ni kriv on sam, temveč mi, volivci, ki smo takšnega hoteli imeti. Saj se ni sam izvolil…ali pač?!
  Kar se pa tiče finančnih barabij, ki se jih poslužujejo Grki, je pa druga pesem. Vsi vemo- upam, da tudi ti- da so Grki živeli (in še živijo) daleč, daleč bolje kot mi. Za malo ali nič dela so dobivali bogato plačilo. Najgrajeni so bili celo zato, če so si umivali roke, kršenduš! 🙂
  Seveda, nedelo je bilo treba tudi plačati, kredite so jemali za to, da so v državi vzdrževali socialni mir.
  Potem pa je prišel trenutek, ko svetovne banke NISO več želele posojati. Pač- imele so prav: v državi se ni NIČ postorilo za ustvarjanje novih delovnih mest, ker so imeli Grki preveč ”dela” s tem, da so živeli kot grofje. A ne na svoj račun, temveč na tuj.
  Celo ena spufana Slvoenija jim je za tako razkošje namenila- vsega skupaj, s poroštvi vred – skoraj 2 (dve) milijardi evrov! In ti si upaš reči, naj to pozabimo, kot da ni nič?!
  Tctctc!
  Seveda, grčija sedaj poskuša obračati hrbet EU in se dobrikati Rusiji, upajoč, da se bodo Rusi pustili nategnit podobno kot EU! Nikoli še ni bilo NIČ zastonj in tudi grške finte ne bodo!, pa če slovenski levičarji na račun grčije doživljajo orgazem za orgazmom.

  🙂

  Nam, ki smo komunizem že preživeli, je jasno, da se toži po njem zgolj lenuhom, državnim uslužbencem in tistim, ki si od od rovarjenja po ”črnem trgu” obetajo gromozanskih zaslužkov. Nekoč so bili švercerji s kavbojkami, devizami, televizorji, videorekorderji ter bananami najbogatejši na vasi!!
  Meni osebno ni do tega prekletega socializma. Želim delati, ustvarjati dodano vrednost, živeti od sadov LASTNEGA DELA.
  Niti malo mi ne dišijo kohozi, sindikalni izleti, ki so bili itak le trenutki za kurbarije in pijančevanje, ne dišijo mi lenuhi, ki so se običajno dičili z razno raznimi komisarskimi nazivi, v bistvu pa niso počeli drugega, kot špionirali za ljudmi, ki so želeli živeti kot LJUDJE.
  NIčesar od tega, kar je zapisano v blogu, ki ga prilagam, si ne želim več!
  httmp://www.casnik.si/index.php/2015/01/31/kavarna-hayek-levicarski-mit-o-uspesnosti-samoupravnega-socializma/

 5. Obresti niso dolg, ampak navadna kraja! Za vse spremembe je potreben pogum in znanje, ki je sinteza teorije in prakse in ne nakladanje ali prekladanje, kot to običajno dela akademska sekta v službi kapitala, namesto v dobro svojega naroda in človeka! Za dobra in plemenita dejanja so potrebni sposobni in odločni ljudje, ki delujejo za skupno dobro in so s svojimi dejanji drugim vzgled ker dokazujejo, kako se gradi sožitje, sodelovanje in ustvarja v delovnem procesu medsebojno spoštovanje! lp/SP

 6. draga naša Lidija,

  ne trudi se ugibati ali sodim med leve ali desne, ker ne sodim mednje…..vse kar zagovarjam v življenju so dejanja, ob čemer nimam nobenih težav priznati, če so le ta dobra, tako tistih levih, kot desnih…..če serjejo bučke pa ravno tako povem….mirno si lahko dovolim hoditi po sredini brez ideološke levo desne zaslepljenosti…..
  spoštujem našo zgodovino v vseh delih, ki so bili dobri za ljudstvo, razumem pa, da so ljudje, ki se ne znajo vživeti v noben sistem in zato udrihajo po dobri preteklosti, ker pač niso sposobni realno dojeti niti sedanjosti….
  sicer bi lahko moderiral kar 3/4 tvojega zapisa, ker dejansko nima nobene veze s tematiko zapisa, a sem ti tokrat izjemoma dovolil….v bodoče prosim pokaži sposobnost in komentiraj zgolj povezano s tematiko zapisa, da me ne boš označila s “komunjzarjem”, če bom razredčil tvoj komentar….ta blog namreč ni nek časnik in ima določena pravila komentiranja, prebereš si jih lahko na vrhu O obnašanju….

  o grškem dolgu Sloveniji je brezdpredmetno razpravljati, ker ni naših parlamentarcev nihče silil, da jim dajo tisti 260 milijončkov posojila, še manj poroštev, torej naj zdaj odgovarjajo tisti naši politiki, ki so jim to dali….sploh pa imamo dosti večjo skrb, ki se ji reče kje je tistih 50 – 60 pokradenih milijard, ki so poniknile v davčne oaze, svojemu ljudstvu pa so jih pokradli tako levi kot desni, to je tisto, kar naj te skrbi….
  o Cerarju pa si povedala zgolj en sam stavek….in na tega ti bom odgovoril….kolikor mi je znano se tudi Cipras ni sam izvolil, tako da to ni smiselno razlagati….bit zapisa je zgolj v tem, kaj je Cerar do današnjega dne naredil v svojih dejanjih za državljane….torej naštej vsaj eno zadevo Cerarja in ne izgubljaj časa s preteklostjo, katere ne boš nikoli spremenila…..

 7. Ne se zajebavat iz našega Mirota. Miro je rešil amazonski pragozd pred uničenjem in severne medvede pred ekološko katastrofo, dvignil je Titanik, preštel je kromosome v človeškem genomu, odpravil je revščino v Afriki, izračunal je maso črne luknje, pospravil je vse jedrske odpadke po svetu, pomagal je ohraniti dva zadnja primerka ogrožene dvoprste savanske lisice, zmanjšal je povprečno število potresov na Japonskem in vsakemu prebivalcu Kirzigistana podaril spominek z idrijsko čipko. Miro je koristnejši od Cheja Guevare, lepši od J.F.K.-ja, odločnejši od Nikite Hruščova in z lepšo pričesko kot Kim Džong Un. Več se skoraj ne da pričakovati.

 8. filmoljub,

  kaj vse to je Cerarju uspelo ?….glej, prav nerodno mi je, da sem tako nepoučen o Cerarjevem delovanju, a obenem srečen, da mi priskočiš v pomoč razsvetljenstva v kritičnih trenutkih….hvala prijatelj, res….

  p.s.
  Fossati ob pravem trenutku, ker je zanj vedno pravi trenutek…
  na, evo ti še revanš… http://youtu.be/iY2Qt6WO9-Y

 9. uspel mu je klavrn rezultat na lokalnih volitvah, pa uspelo mu je zaposlit prijatelje po vladnih in ministrskih kabinetih, kaj drugega pa premier v Sloveniji redko naredi (glej funkcijo predsednika države)…

 10. Siriza je otrok zgrešene politike EU. Kaj pa preostane lačnim in ponižanim kot upor. Banke so zavestno, z vednostjo vlad, tudi ko so že vedele, da ga ne bodo mogli vrniti še kar naprej dajale kredite. Grški oligarhi so ga nalagali v Švico, raja pa naj ga vrača.
  Pomoč ni namenjena Grkom ampak samo reševanju bank, ki so zavestno špekulirale. Kako je mogoče, da so bogati kljub krizi vedno bogatejši.
  Kar pa se tiče našega Cerarja, on ne bo tega naredil v času svojega mandata, ker slepo izvaja naloge Merklove!

 11. Pustimo času čas, bomo čez nekajmesecev videli, kaj je res uspel narediti Cipras. Za zdaj se mi to zdi bolj poveličevanje na suho.
  Nad Cerarjevo vlado pa smo lahko razočarani, verjetno nikoli več SMC ne bo dobila takšne podpore, kot jo je na volivah 2014. Pri nas se dogaja vse zelo počasi, nekatere Cerarjeve poteze pa niso navdušujoče.
  Ne vem zakaj, bi bili slovenski davkoplačevalci za to, da se odpiše grški dolg? Zato, da ne bomo plačevali javnih uslužbencev, kot so medicinske sestre in učitelji? Naši otroci nimajo vsi brezplačnih obrokov v šoli, prav tako si veliko ljudi ne more plačevati zdravstvenega zavarovanja. Grčiji smo posodili mi, ki smo vsa ta leta imeli nižje plače in pokojnine od Grkov. Grške vlade so v preteklih letih dobile veliko opozoril od EU, saj so prikrojevale svoja poročila za EU – in Grki so še naprej živeli prek svojih možnosti. Te grške vlade so bile izvoljene na demokratičnih volitvah. Zares je stanje v Grčiji obupno, ampak tudi v Sloveniji je veliko lačnih. Zgodbe, ki jih predstavljajo v okviru programa Botrstvo, me večkrat spravijo v jok, tako hudo je! Lepa gesta slovenske vlade bi bila, da bi grško vračilo usmerila za reševanje domačih primerov revščine.
  Novi grški vladi zares želim, da bi uspešno rešila revščino in pristrigla krila tistim, ki še naprej bogatijo na račun grških in evropskih dalvkoplačevalcev. Zadnja leta so na grških plečih služile banke in z njimi naj se pogajajo o dolgu!
  Tudi Cerarjevi vladi želim vse najboljše, saj je to v interesu vseh nas. (Naj pojasnim: čeprav mi Cerarajev način vodenja vlade ni všeč in ga nisem volila, ne mislim posmehljivo pljuvati po njem, tako kot ne pljuvam po predsedniku Pahorju. Oba smo izvolili na demokratičnih volitvah in predstavljata našo državo. Zato to po mojem mnenju pomeni tudi posmehovanje lastnemu narodu. Nestrinjanje bomo pokazali na prihodnjih volitvah.)
  Nisem pepričana, da ima ZL takšno podporo, da bi zadostovala za zmago na volitvah. Bojim se, da bi v tem trenutku zmagala SDS, ki ima najbolj discipinirane volivce. Toliko o sanjah ZL, da bi lahko vnovčila svojo podporo Sirizi na predhodnih volitvah.
  Poskušam samo trezno razmišljati. Seveda sem vesela Ciprasove zmage in držim pesti, da pride do sprememb v vsej EU!
  Če moj komentar ne ustrea pogojem komentiranja, ga pač ne objavite – raje kot da vanj posegate. Hvala za razumevanje.

 12. Mellie,

  tukaj nima težav z objavo noben komentator, ne levi, ne desni, ne vsi ostali, ki zmorejo kultivirano obnašanje in se držijo tematike zapisa….sicer si lepo razložila vse ostalo, a na ključno vprašanje, kaj je do sedaj naredil Cerar, vseeno nisi odgovorila….

 13. Zares nisem odgovorila, ker sem se že preveč razpisala o drugem.
  Nekaj je povedal že Martin, drugo je delo ministra Mramorja, ki je doslej “vodil” ministre proti cilju uravnoteženja državnega proračuna in pripravljal strategijo privatizacije. Minister Klemeničič obljublja zaščito novinarjev pred kaznivim dejanjem izdaje državne tajne, pripravlja se uvedba davčnih blagajn …
  Skratka, smo še pri obljubah. Priznam pa, da se aktivno nisem ukvarjala z dosežki te vlade, ki tudi sicer medijem ne poroča prav rada, kaj počnejo. Predsednik vlade je imel intervju na TVS, ki je bil posvečen tej tematiki. Če ne vemo, kaj je vlada doslej naredila, lahko to pripišemo tudi njeni nezmožnosti komuniciranja z javnostjo, kar je zelo velika napaka. Veliko tega, s čimer se je Cerar pohvalil, žal ni posledica dela njegive vlade. Cerarja in Ciprasa se ne da primerjati, tako kot megleni dan z jasnim ne. Pri meglnem ne vidimo nič pred seboj, ni pa nujno, da ni tam prav ničesar. Slovenci pa imamo raje meglo, všeč se nam je zaletavati in tavati. To počnemo že dolgo in takšne politike načeloma izvolimo. Da se razumemo, Janša je tudi meglen, samo videz daje, da je jasen. Nekaj rezov mu je uspelo narediti, čeprav bi bilo za večino bolje, da mu ne bi, vse drugo pa je pristalo v rubriki “opušeni program”.
  Vsekakor ima Cipras dobro PR službo, tudi sam je zelo energičen in odprto komunicira z javnostjo, pravi lider. Kako se bo obnesel, bomo še videli. Če bi bil Slovenec, bi se mu že posmehovali, tako kot smo se Pahorju od prvega dne prevzema vlade.
  Če me kdo navdušuje, me novi grški finančni minister Yanis Varoufakis. Če mu uspe, bo to vneslo velike spremembe v evroobmočje, saj si to predstavlja kot partnerski odnos. Kot vsi vemo, bi to pomenilo, da bomo ovrgli logiko trojke EU in vsiljenega varčevanja, ki ne vodi do povečanja BDP. Varoufakis bo tako tisti, ki je sprožil verižno reakcijo, ob aktivni podpori drugih držav članic. Govori odkrito in zelo neposredno. Vesela bi bila, če bi Slovenija premogla takšnega strokovnjaka, ki vzbuja toliko zaupanja. Zdi se, da ve kaj govori, ga je pa že razočaral način političnega komuniciranja, ko se za zaprtimi vrati pogovarjajo eno, v izjavi za javnost pa sogovornik pove nekaj drugega, tako imenovani “double-speak”.
  Vsi raje govorimi o Grčiji, verjetno zato, ker se radi zatekamo k sanjam. Za zdaj so to naše grške sanje, ki nas navdajajo z upanjem.
  No, spet sem odtavala v drgo smer …

 14. Mellie,

  vidim rada odtavaš…. 🙂 ….pa seveda da sta primerljiva Cerar in Cipras – oba sta premierja svoje države….razlika je le v tem, da ima Cipras neprimerno bolj nehvaležno delo, a ga kljub temu opravlja, za Cerarja pa si ugotovila tudi sama, da ni še nič koristnega za narod in državo naredil….Varufakis pa je pravi ja, se strinjam….

 15. NAJ ZAPIŠEM LE ENO STVAR. NEOLIBERALNIM KAPITALISTIČNIM SILAM, KI UNIČUJEJO PLANET ZEMLJE, GORI POD NOGAMI, KAJTI URESNIČUJEJO SE DAVNE PREROKBE:
  “KO SE BO AKTIVIRALA ZADNJA POTOPLJENA TRINAJSTA KRISTALNA LOBANJA ATLANTIDE, SE BO PREČISTILO VSE ZLO NA ZEMLJI.”
  SYRIZA JE TA VELIKI KRISTAL, SAJ IZHAJA IZ OBMOČJA, KJER JE OBSTAJALA NEKOČ ATLANTIDA. SYRIZA JE NOV ZAČETEK VLADAVINE 99% LJUDSTVA OTROK MATERE NARAVE.

  ŽIVELA SYRIZA IN ŽIVELO 99% LJUDSTVO MATERE NARAVE!

 16. IN KAJ je storil folk, da bi odvzel prestol in preprečil KATASTROFO – NIČ , sedi na svojem zapečku in čaka, da mu za DUDNICO pade tram na glavo !

 17. Ivo, tukaj je govora, kaj sta naredila oba premierja za svoj narod, ne kaj je naredil narod…..narod je svoje že naredil, ko ju je izvolil…..

 18. Markec , razumem kaj si hotel povedati ! Toda ko narod vidi , da spužvasti premier nadaljuje delo čičoline , bi ga moral “ODNESTI Z NOGAMI NAPREJ” IN TO ČIMPREJ , a narod je na ZAPEČKU !!!!!!!

 19. Razlika med levičarji v Grčiji in Sloveniji je gromozanska. Cipras se je lotil problemov, medtem ko je šel mamin sinko Cmera na dopust, potem ko je sestavil vlado. Itak pepček od maminga sinkota ni sposoben v nobenem primeru, je pač pripravna marioneta za potrjevanje umazanih udbotajkunskih poslov, ki se sklepajo v ozadju.
  Spomladi tudi ne bo imel časa za vladanje, ker se ženi, očitno je murgelski bunker ugotovil, da so mu podtaknili ta pravo mrho, ki ga bo morala še bolj priviti. Ker če ne veste, tudi slučajno ne vlada MC, on je avtist, nezmožen kakršnih koli samostojnih dejanj.

  *Preostanek komentarja, skladno s pravili obnašanja na blogu, odstranjen s strani avtorja bloga zaradi nepovezanosti s tematiko zapisa*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *