Grčiji prva zmaga z EU – Bruselj ukinja Trojko

Upiranje Bruslja in Merklove proti zahtevi Grčije, ki je odklonila Trojko v njih državi, ni obrodilo sadov. Bruselj je klonil tej zahtevi Grčije, predsednik EU Jean-Claude Juncker pa napovedal ukinitev le te….

Kaj sta torej dosegla Aleksis Cipras in njegov finančni minister, v Grčiji že prava pop ikona, Janis Varufakis v samem štartu ?

Predvsem veliko (pogajalsko) prednost iz katere se da razumeti, da v tej igri lahko izgubi EU, sploh Nemčija, neprimerno več kot pa Grčija. No, za to razumeti ni bil ravno potreben takšen odziv Junckerja.

Juncker, s katerim je sicer Cipras včeraj opravil vljuden, a odločen telefonski pogovor pred osebnim srečanjem v sredo, po obisku pri Hollandu, je že jasno povedal, da se bo Bruselj odpovedal rednemu nadzoru trojke, torej Evropske komisije, IMF in ECB, v Grčiji.

Namesto tega Juncker predlaga, da bi Grčiji določili le splošne gospodarsko politične cilje ob čemer je Juncker pozval EU parlament in komisijo k hitremu in prednostnemu iskanju rešitve za Grčijo.

Zanimivo, da je Junckerjevemu prijemu naklonjena tudi Merklova, kar pa pomeni seveda zgolj to, da bosta Aleksis Cipras in Janis Varufakis imela še bolj oteženo pogajalsko pot, ker Merklova se strinja le tam, kjer lahko vse dobi. Ampak, kot sem že rekel, Grčija nima več kaj izgubiti.

In s tem vedenjem bosta Cipras in Varufakis stopila tudi za pogajalsko omizje z mednarodnimi posojilodajalci, s katerimi bosta začela pogajanja ta mesec. Tudi tukaj Grčija nima več kaj izgubiti, posojilodajalci pa ogromno.

Verjamem, da bo Grkom uspelo doseči odpis najmanj polovice njih dolga, čeprav je po mojem edina prava rešitev za Grčijo, da zapustijo območje evra in spet uvedejo svojo grško drahmo. Z evrom namreč nimajo šans da kdajkoli vrnejo posojila, četudi jih ostane le še pol.

Cipras je v tem trenutku dejansko večji od papeža in bolj kot bo Zahod tulil proti njemu, večji bo in podpora grškega naroda njegovim dejanjem lahko hitro preraste v podporo evropskih narodov in tega se zavedajo tudi v Bruslju, z Merklovo vred.

S popuščanjem Grčiji, druge demokratične možnosti itak nima, pa si Bruselj spodrezuje korenine in usmerja k domino efektu, v katerih bodo tudi druge države EU, v podobnem stanju kot Grčija, zahtevale enako obravnavo proti “varčevalnim ukrepom”.

Množične ljudske proteste proti varčevalni politiki, ki so v zadnjem letu potekali po državah EU so, po tem grškem zagonu, dopolnili pred dnevoma tudi okoli 300.000 podpornikov levičarske stranke Podemos (Mi zmoremo) iz Španije v Maršu za spremembe po ulicah Madrida.

Ciprasova Grčija se bo očitno zgodila tudi v Španiji, kjer imajo letos volitve in od tu dalje bodo temelji EU zelo zrahljani in potres pred vrati. V Sloveniji bomo državljani seveda standardno modro počakali v udobju ležalnika, da ostali opravijo vse. Ker pri nas itak ni nobenih varčevalnih ukrepov Bruslja, Cerar to ve, ko tisti pred njim….

Don Marko M

EU bay (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Grčiji prva zmaga z EU – Bruselj ukinja Trojko

  1. Grški gospodarstveniki so lani spomladi Sloveniji in Bratovškovi predstavili svoje projekte agroturizma in jasno povedali, da jih je trojka* uničila in da stavijo na lastno “pest” 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *