Prodaja NKBM – rdeči alarm za zaustavitev privatizacije !

Privatizacija po slovensko je enostavna – 2 milijona državljanov dokapitalizira podjetje z 2 milijardama, parlamentarci pa ga prodajo za 200 milijonov. In to ob vseh silnih strahotno pametnih ekonomistih, katere premoremo, z Mramorjem na čelu. In tako se je še edini za silo živeči mit o Slovencih, kot dobrih gospodarjih, povsem razblinil….

Sem eden tistih, ki sem znorel, ko je druga janševa vlada 100% podržavila slovenske banke. S to janševo potezo je bilo namreč jasno, da je bila izvedena v maniri najslabšega možnega gospodarja ever, predvsem pa, da je to manever namenjen onemogočanju odkrivanja levo desnih lopovov, ki so rovarili po naših bankah vsa ta leta. Kot sem znorel ob vsaki dokapitalizaciji teh janševih ponarodelih bank z denarjem državljanov.

In če ne drugače, sem pred vsako dokapitalizacijo javno jasno povedal, da se bank ne dokapitalizira, temveč se jih zaradi neuspešnega poslovanja spravi v stečaj, ukine, neodgovorne bankirje pa popoka za lepa leta v zapore, v zaprte oddelke, s 16 urnim delovnikom najtežjih fizičnih del, recimo čiščenja mestnih kanalizacij ali tucanjem kamenja s kladivcem za orehe, s samo enim obrokom hrane in litrom vode na dan.

Ker je zadeva enostavna – vsak podjetnik, ki, tudi ne po svoji volji, zaglibi v težave, konča v stečaju, brez možnosti dokapitalizacij. In banke so samo podjetja, za katere mora veljati isto. Na Islandiji so lepo dokazali, kako se dela z za državljane nesposobnimi, za lopovstvo svojega žepa pa še kako sposobnimi, (svojimi) bankirji.

Kdor zajebe pri upravljanju z denarjem državljanov mora pač biti 10x prej in 10x bolj strogo in brez vsake milosti kaznovan.

Privatizacije družbene lastnine bi se po mojem, kar skozi poudarjam, morale izvesti povsem enostavno, a transparentno – v vsakem primeru in na prvem mestu bi morale cene kupnine zajemati vsa vložena državljanska sredstva – dokapitalizacije, in tem dodana še konkurenčna cena na tržišču.

Vsaka drugačna oblika prodaj/privatizacij družbenega premoženja je zgolj in edino navadna kraja državljanov za korist le določenih, za kar so v prvi vrsti krivi nihče drugi kot levo desni parlamentarci in seveda tudi mi državljani, ker jim to dopuščamo.

Privatizacija NKBM – zgodba za šolske učbenike

Zgodba prodaje NKBM je nedvomno vzorčen primer, ki mora končati v naših šolskih učbenikih, kot spomin in opomin našim bodočim generacijam, še posebej ekonomistom, ki so sicer že itak znani kot osebe ki, poleg bankirjev, res ne znajo z denarjem državljanov.

Torej – davkoplačevalci smo NKBM že leta 2012 dokapitalizirali s prvimi 100 milijonov €, leta 2013 pa jo oplemenitili še z dodatnimi 870 milijoni € in 1,149 milijarde € poroštev za prenos slabih terjatev na DUTB.

Danes je bila NKBM prodana za – 200 milijonov € !

Ne, ne motiš se – levo desni parlamentarci, z bankirji vred, so prav vse državljane naše male podalpske nategnili kot prasce. Namesto, da bi s prodajo dobili povrnjeno vse vloženo, smo na račun te prodaje dolžni še najmanj 1 milijardo. In seveda še poplačila poroštev NKBM za slabe terjatve slovenskih tajkunov prenešenih na DUTB.

Edini, ki so si oddahnili po tej prodaji NKBM, na kar sem opozarjal že pred začetkom privatizacij, so levo desni strankarski lopovi s svojim podjetniškim kadrom, ki zagovarjajo privatizacijo. Oddahnili so si vsi tisti strankarski podjetniki, ki so kredite najemali, zagonili za razkošje in janševe odvetnike in bratuškine lakaje, jih nikoli vrnili, NKBM pa je te njih kredite prenesla na slabo banko, kjer jih bomo morali vsi državljani poplačati. Pošteno plačati, kakopak….

Upam si trditi, da nihče od teh divjih neolibrealnih zagovornikov privatizacij niti v najbolj norih sanjah ne bi nikoli prodali svojega premoženja na takšen način, kot so zagovarjali prodajo NKBM in ostalega, torej da bi v svoje premoženje vložili 2 milijardi, prodali pa bi ga za 200 milijonov.

Seveda takšna prodaja NKBM pomeni tudi, da se zdaj lahko za vedno poslovimo od dejstva in možnosti, da bi lahko kdaj raziskali kdo vse in kako so dobesedno kradli državljanom denar preko NKBM. In vem ja, to je bil glavni namen zagovornikov privatizacije – da državljani ne bomo mogli izvedeti kateri njihovi in kako ter koliko denarja državljanov so nakradli….

Čisto lopovstvo, možno le v Sloveniji. A zdaj razumete, zakaj se nekateri tako zelo borijo za privatizacije, namesto gospodarno, odgovorno, transparentno vodenje državnih podjetij ?! Ker je to njih nacionalni interes – da najemajo milijonske kredite, jih zagonijo, ostali državljani pa moramo te njih kredite plačevati.

To ni privatizacija – to je namerno uničevanje, hudo izdajstvo države in parlament je dolžan takšno privatiziranje, ki je zgolj kraja poštenim državljanom, ustaviti. Takoj.

Aja, da ne pozabim povedati kdo je kupec NKBM – Apollo sklad, ki je uradni kupec, je investicijski sklad Securety KAG, le ta pa je hčerinska družba Grawe koncerna s sedežem v Gradcu (Graz) v Avstriji, v kateri ima vidno vlogo družina iz Maribora. Ja, pri vseh naših privatizacijah do sedaj, kakor tudi NKBM, v ozadju stojijo – Slovenci. Med njimi so tudi zagovorniki privatizacije, tudi ta imena pridejo na dan kmalu.

Generalna krivca za paket privatizacije sta janša in bratuškova

Takšen paket privatizacij podjetij, kot ga je pripravila bratuškova, sedanji parlamentarci pa kažejo namen ga izpeljati, kar ne čudi, saj bratuškova in janša še vedno sedita v parlamentu, je treba enostavno po hitrem postopku ustaviti.

Predvsem pa – podjetja, ki se ukvarjajo z vodnimi viri, energetiko in telekomunikacijami je treba pod nujno 100% podržaviti in prepovedati parlamentarcem, da kakorkoli vplivajo nanje, še posebej kadrovsko.

Že to, da so nam tujci pred nosom speljali Radensko, z njo pa so si prisvojili tudi lep del naših vodnih virov je enostavno tač tu mač, ki se ne sme ponoviti. Ker niti najbolj popoln bedak niti v največjih nočnih morah ne prodaja vitalnih delov svoje države.

Če se že hočemo igrati privatizacijo, se jo dajmo transparentno – cena kupnine za prodajo posameznega državnega podjetja naj obvezno zajema vse dosedanje vložke takšnih in drugačnih dokapitalizacij z denarjem državljanov in temu se doda trenutna tržna vrednost.

Tako oblikovana cena bo omogočila vračilo vloženega denarja državljanov v podjetje, obenem pa bo omogočila tudi kritje stroškov številnih novih nezaposlenih, katere bo novi lastnik brez dvoma vrgel na cesto, kar je dokazano tako na primerih iz tujine, kot pri nas.

Če že, potem privatizirajmo kot dober gospodar, da bomo država in državljani imeli plus za nekaj let, ne pa nove milijarde minusa.

In ne pozabimo, da nas scenarij prodaje NKBM pričakuje tudi pri morebitni prodaji NLB, Celjski in Abanka, pa še Telekomu in ostalem, torej bomo morali državljani zavihati rokave, dvigniti riti in stopiti pred parlament, da se malo hitreje pogovorimo s parlamenatrci.

Ker opletanja nekaterih parlamentarcev, da smo dali zavezo Bruslju, da bomo privatizirali, je zame nič vredna. Prvič zato, ker te zaveze na katero se sklicujejo še nihče od državljanov ni videl v pisni obliki. Če pa je, potem jo pokažite, da vidimo vsi državljani kdo je to podpisal, pa se bomo drugače pogovarjali s temi, sploh ko bodo za rešetkami.

In drugič – ker se morajo parlamentarci zgolj in edino zavedati, da je njih temeljno poslanstvo in glavno delo poskrbeti za lačna usta svojih državljanov, ne pa polne riti Merklinih birokratov Bruslja. Tisti parlamentarec, ki tega ne razume in ne misli tako delati, naj spoka že včeraj.

Zato odločna zahteva Cerarju in ostalim parlamentarcem – ustavite divjo privatizacijo ala NKBM, zastonjkarsko raprodajo, kot je zdaj določena in če mislite kdaj kaj privatizirati, potem naredite to transparentno in seveda tako, da bomo državljani dobili najmanj povrnjeno za vse dokapitalizacije.

In če tega niste sposobni – stop privatizaciji ! Če ne bo stop vam…..

Don Marko M

NKBM podarjen (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prodaja NKBM – rdeči alarm za zaustavitev privatizacije !

 1. Dokapitalizirali so jih že, zdaj pa naj vse prodajo za drobiž. Potem ne bo treba več dokapitalizirat nobene, upam!? Ampak brez skrbi, se bo sigurno našla kakšna druga vreča brez dna.

 2. Strinjam se z blogom Marko, zelo jedernato napisano!
  V mislih se ukvarjam samo s tem kako te izrodke spravit na Goli Otok……hm.hm.hm
  TAKTIČNA REVOLUCIJA
  1. Reciva takole, uspešno smo jih spravili na Goli Otok.
  2. Praznujemo dan zmage (like partizani).
  3. Evo pa smo spet tam ko Janez spet zajebe (zgodovina se ponavlja).
  4. V tem obdobju se že izdelujejo skupine, ki se seveda spremenijo identitete, imena, nazivi itd…ampak mislijo enako kot takrat ko smo jih odstranili na Goli Otok (izrodki) v (1.) točki. Kako bi tu delovali, da bi sistem laufal več kot 100 let, je sedaj vprašanje?
  5. Plevel je zajeban in ga še ni noben popolnoma odstranil in ga nebo. Kaj zdaj mnenja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *