Znanost potrdila – na koncu predora Markovec je luč

Po svečanih otvoritvah predora Markovec 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, so stavnice čisto podivjale v pričakovanju svečane otvoritve 2015. Kot poročajo iz loterije Slovenije, pa je dobitnik glavne nagrade 167 milijonov le eden….

Na letošnji svečani otvoritvi predora Markovec so tako ostali brez cvenka prav vsi, ki so leta stavili na prelaganje otvoritve in za te točne napovedi prejemali zavidanja vredne zneske, a tokrat so se ušteli.

Ni pa se uštel Laki One iz vasi Pod Steno, ki svojega navdušenja ni skrival in kot pravi je samo sledil navodilom svoje numerologinje, da v 2015 vse stavi na dan seštevka številke 1, zato je na ta dan stavil 1 €.

Svečana otvoritev, kot je še ni bilo….in je ne bo

Tokratna otvoritev predora Markovec, po napovedih strokovnjakov zadnja v nizu, je bila programsko prilagojena dnevu Zmage. Po državi je zavladalo euforično stanje in prav vsi so si hoteli ogledati nov predor.

Državni vrh je bil deležen častnih salv, pleh muzika je navdušila z etno predelavo Padajo zvezde, mažoretke so v pozibavanjih pogrešale zgolj motivatorja Pahorja.

Svečani govorci niso skoparili z besedami ponosa in dokazovanji, da je predor svetovni unikum slovenskega gradbeništva, saj so v ročnem unikatnem izkopavanju tunela kar tri podjetja mrknila v stečaje zaradi preobremenitev delavcev, kar priča o izjemni zahtevnosti projekta in s kakšno vnemo in požrtvovalnostjo so se gradbinci in birokrati lotili tega podviga.

Slavnostni govor Mira Cerarja povlekel prepih v predor

Vseh 30 zbranih na svečani otvoritvi pred predorom, je kimalo Cerarju, da predstavlja ta predor slovenski podvig 25 letja. Med ostalim je Cerar še navrgel :

Istrani so vizionarsko zahtevali predor še v socializmu v 80ih, a potem je Tito umrl, njegovi učenci pa smo morali do danes urediti določene državne lastniške strukture in poskrbeti za kroženje kapitala.

Predor smo čakali dolgo, kar predolgo, bi kdo rekel, a če primerjamo čas gradnje s časom (s)treznitve državljanov te države, je bil projekt izveden s svetlobno hitrostjo.

Zdaj lahko že napovem, da je ta predor postal spomenik slovenskega turizma, saj je bilo že dva dni pred otvoritvijo predora opaženo bistveno povečanje zadrževanja turistov v naši Istri in verjamem, da se bo število zadrževanih turistov s tem predorom le še povečalo.

Osebno sem zadovoljen še posebej nad spoznanjem, da je na koncu predora Markovec luč, kar razumem kot znamenje (od)rešitve Slovenije

Znanstveniki instituta Prazni Štefan potrdili – na koncu predora Markovec dejansko je luč

Da je Cerar za spremembo le izjavil resnico, je potrdil tudi prisotni znanstvenik instituta Prazni Štefan :
Res je, v podrobnih raziskavah 2km dolgega desnega predora, ki vodi v državo, smo dejansko na koncu predora našli luč. Zdaj čakamo, da nam ministrstvo za okolje in prostor dodeli nova sredstva za iskanje stikala.”

Upor lokalnega prebivalstva – napovedane barikade na cesti

Glede na to, da so se pojavile številne jasnovidne napovedi, katerim je pritrdila tudi ježkovita Karin, da utegnejo turisti namesto tunela raje uporabljali lokalno cesto Markovec in tako znameniti Narkovec preimenovali v Kolonjalkovec, je zavrelo med lokalnim prebivalstvom.

Vodja civilne iniciative “Vse poti vodijo v tunel Markovec”, pirančan 2x Gašpar 1x Mišič, z licenco mešanja megle v Kopru, je že napovedal, da zdaj pa vsi marš v tunel in če ne bodo vozniki tega hoteli samovoljno, potem bo osebno postavil še 3 semaforje s samo rdečo lučjo na začetku in koncu ceste na Markovec, katere bo osebno tudi prižigal in ugašal.

Turistične organizacije zaznale poslovno priložnost

Svojo priložnost pa so začutile tudi turistične organizacije Kopra, Izole in Pirana, ki napovedujejo obilnejšo turistično sezono v skupni akciji “Turistu samo nepozabno” .

V sklopu akcije bo stekla prodaja ekskluzivne serije izključno letnih vinjet za vožnjo skozi predor, z grbi vseh treh istrskih mest. Vsak turist bo tako, poleg vinjete, prejel še liter buteljčnega avtohtonega Rižanskega bisera in brezelastično jumping doživetje iz vrhov zvonikov vseh treh mest.

A s tem turističnih novosti še zdaleč ni konec, kar pojasni tudi vodja projekta Šime Pegula :
Sočutni smo kakopak tudi do lokalnega prebivalstva, še posebej sokrajanov Markovca, zato bomo, na več lokacijah, postavili stojnice z bogatim kulinaričnim in kulturnim programom naše Istre tako na cesti na Markovcu, kakor na obalni dvopasovnici ob morju, pa na Belvederju in v Strunjanu.

Tako bo vsak turist posebej in vsi skupaj, ki se bodo zapeljali med našimi stojnicami, kjer jim bodo postregle tudi miške na rolerjih, lahko uživali v novih spoznanjih in ne dvomimo, da jim bomo ostali v nepozabnem spominu.”

Tej turistični akciji se je odločil pridružiti tudi DARS, ki že napoveduje, da bo predor Markovec med 1.julijem in 31.avgustom občasno zaprt za daljša obdobja zaradi rednih letnih vzdrževalnih del.

Nov državni praznik – dan predora Markovec

Zaradi številnih herojskih udarniških akcij in serijsko vrtečih presežkov, ki so spremljali infrastrukturno nadaljevanko, je državni zbor na včerajšnji izredni seji odločil, da dan otvoritve predora Markovec postane državni praznik, dela prost dan.

Ta praznik bo nadomestil dosedanjega 15.avgusta, saj je Marija sporočila, da je naslednjih 25 let ne bo na Zemljo.

Poleg vseh običajnih protokolarnih dejavnosti določenih prazniku, bodo tega dne še najbolj veseli vozniki iz celega sveta, saj se bodo lahko brezplačno in neomejeno cel dan vozili od začetka do konca levega predora Markovec, torej oba kilometra, povsem brez vinjete.

Očitno se slovenski Istri končno obeta tekoča in plodna turistična sezona. Da, na koncu predora Markovec je luč…..

Don Marko M

Predor Markovec (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *