Referendum Grčija – večina mladih Grkov bo rekla NE izsiljevanjem in poniževanjem EU

Pogrom, tudi medijski, ki se že mesece vztrajno vrši nad Grčijo v bistvu odraža ves blišč in bedo članic EU. Predvsem skrajno bedo v umetnem blišču. In da smo tudi državljani naše male podalpske vpleteni v to EU bedo gre tokrat zahvala predvsem Cerarju in Mramorju…..

Skratka – če se nam ne bi zgodila Grčija 2015 bi dejansko lahko še naprej živeli v prodajanju zablod EU birokratov in naših parlamentarcev, kako enakopravno gospodarsko napredna, solidarnostna in predvsem zelo socialna je ta EU.

Višek bede te EU, kjer Slovenija žal ni zaostajala, pa je zagotovo napad z najtežjo artiljerijo članic EU na temelj, katerega imajo polna usta vseskozi – demokracijo. Grčija se je postavila po robu neoliberalni agresiji z najvišjo stopnjo demokracije – referendumom.

In referendumu ljudske volje Grkov se birokratstvo EU upira in ga obsoja. Ja, maske so padle….

Pa bom povedal enostavno – ko so Grki izumili demokracijo Nemci niso bili še niti v načrtu, kakor tudi ne številne države EU in celo sveta, da ne omenjam Slovenije posebej in tej bi danes radi Grčiji diktirali, kaj je demokracija.

Naravnost naježim pa se, ko slovenceljnski simpatizerji partijskih strank, ki nosijo v svojem nazivu “demokrati, demokratična”, tolčejo po Grčiji in zahtevajo, da jim vrne tistih 100 € po glavi od skupne 1,4 milijarde.

A bejžte no, “demokratični” slovenceljni, a to je vaš edini življenski problem ? Pa naj vam sproti razložim….

Leta 2010 je Borut Pahor s svojo vlado odobril Grčiji posojilo 387 milijonov €, z obrestno mero 12 %, katere so Grki redno plačevali. Solidarne, prijateljske obresti, jelda. No, takrat je SDS to posojilo ocenil kot krivično in neučinkovito.

Potem je leta 2012 prišel v drugo na vladanje janez janša. In Grčiji dodatno odobril – poroštva v višini 938 milijonov €.

Janševo vlado so takrat sestavljale SDS, DLGV, SLS, NSi in DeSUS, danes so v parlamentu še SDS, NSi in DeSUS, ki se seveda delajo francoze zdaj, ko je napočil trenutek prevzema odgovornosti.

In potem po spletu berem trole SD, kako valijo krivdo na SDS, troli SDS pa na SD, oboji pa od Grkov zahtevajo, da jim odplačajo svojih 100 € dolga, pa še en kup iztirjensoti prilagajo. Obstaja razlog, zakaj se takšnim reče slovenceljni….

Dejanski problem seveda ni teh 1,4 milijarde posojenim Grčiji, pač pa še en komunajzarsko slovenceljnski veleprojekt afirmiranega para SD + SDS, ki sliši na 1,6 milijarde poniklih v TEŠ6, zaradi katerega so nam prejšnji teden dvignili ceno elektrike, parlamentarci pa napovedali, da bo od včeraj začetega obratovanja prinašal konstantno izgubo najmanj 6 let, kar nas bo stalo še dodatnih najmanj 200 milijončkov.

Glavni problem pa še vedno ostaja, po podatkih ameriškega ekonomista in raziskovalca svetovne industrije izogibanja davkom Jamesa S. Henryja, 50 – 75 milijard €, katere so državljani Slovenije prešvercali davčne oaze.

A tega problema se tej slovenceljni ne bodo lotili, niti omenjati, ker je to pač demokratično izvedeno in ker bi moral marsikateri od njih vračati od teh poniklih milijard dobesedno ukradenim preostalim poštenim državljanom.

Skratka “demokratični” slovenceljni – najprej počistite pred svojim pragom, ker je to bližje, kot Grčija…..

Grški referendum, ki bo tako ali drugače spremenil podobo EU

Moje mnenje je, ne glede na vsa diskreditacijska zahodnjaška neoliberalna posilstva na Grčijo v zadnjih mesecih, da sta Alexis Tsipras in predvsem genij Yanis Varoufakis s tem referendumom povlekla še eno izredno nepredvidljivo modro potezo več.

Res je, lahko bi kdo rekel “pa saj sta bila izvoljena za odločanje v imenu ljudstva, zakaj potem referendum”, ampak zadeva je logična.

Desničarski neoliberalni ekstremisti v Grčiji, navdahnjeni s kolegi iz večine članic EU, bi to priložnost, da bi Tsipras in Varoufakis sama odločila o izstopu Grčije najmanj iz evroobmočja, še kako izkoristili za nekontrolirane nerede po državi.

V bistvu bi tej desničarski ekstremisti zanetili pravo državljansko vojno. Scenariji, katere smo že videli, nazadnje v Ukrajini. S tem pa, ko se je napovedal referendum, sta jih Tsipras in Varoufakis dobesedno razorožila oziroma jih usmerila v edino krovno orožje demokracije – glasovanje na volitvah.

Trenutno pa je v Grčiji tako, da se večinski del ljudstva strinja, da sta Tsipras in Varoufakis prava demokrata, saj jih leta poprej nihče do njiju ni povprašal o tem, da se izjasnijo o tako pomembnem vprašanju, kot je razprodaja svoje države ali ne.

Ko bi le imeli v naši mali podalpski takšne voditelje, parlamentarce z jajci….

Na mladih svet stoji….

Prihaja trenutek, ki se bo pomnil za vedno, trenutek grškega naroda, ki bo dobesedno pisal svetovno zgodovino. Trenutek, ko Grki ne bodo odločali le med dobrim in slabim, pač pa predvsem o tem ali bodo čez 10 in več let na ta trenutek ponosni ali pa bodo zaradi njega žalostni, besni.

Ker čez leta jih bodo njih otroci, vnuki vprašali, kako so se odločili tega dne. Ker bo ta dan zapisan v šolskih knjigah zgodovine. Saj veš, tako kot smo se mi odločali o vstopu v EU in NATO…..

Grški narod je pred enim največjim in najtežjim vprašanjem v vsej svoji zgodovini. In medtem, ko večina slovenske mladine sploh nima pojma ne o zgodovini, ne o sedanjosti svoje države, so grški mladinci pred izzivom, katerega odločitev bo korenito spremenila življenja njih in generacij vnaprej, tako grških kot evropskih.

Da, cel svet ima uperjen pogled v Grčijo in sploh EU birokrati, trojka, Merklova in razni finančni “vlagatelji” te dni preživljajo na potrojenih dozah antidepresivov in pomirjeval. Še vedno pa trdim, da bo prej propadla EU, kot pa Grčija…..

Ne glede na to, da referendumsko vprašanje še ni precizirano, kar bo seveda odvisno tudi od tega, kaj bodo Grkom v zadnjem hipu ponudili Meklova in kompanija, bo v vsakem primeru lahko prineslo le dva odgovora – Grčija naprej z ali brez EU. Itak, da je bolje korakati sam, kot pa v slabi družbi…..

Javno mnenje se pred referendumom že oblikuje, pa si poglejmo eno prvih zbirališč le teh, objavljenih v VICE Greece, kjer so se izjasnili mladinci….

Yannis
Grčija volitve Yannis (blog Don Marko M)
Obkrožil bom “ne”. Mislim, da ne more biti huje od tega, kar imamo zdaj, tako da nimamo kaj izgubiti. Moramo zgolj funkcionirati in stati na nogah kot narod, mogoče tudi s svojo valuto.

Nadia
Grčija volitve Nadia (blog Don Marko M)
Obkrožila bom “da”. Želim ostati v EU, čeprav ni najbolj jasno, kaj bi s tem pridobili. Želela bi si več časa za odločanje, a vsekakor moram glasovati.

Panagiotis
Grčija volitve Panagiotis (blog Don Marko M)
Glasoval bom, čeprav še nisem prepričan kako. Prebral sem, kaj ponuja ena in kaj druga stran, a potem prideš na splet in prebereš vse nasprotno od tistega, kar si prej izvedel. Pred glasovanjem se moramo vsi dobro informirati, imamo še cel teden.
Jaz sem sicer pro-evropsko razpoložen, a tu je vprašanje o kateri Evropi se sploh pogovarjamo. Za to gre. Zagovarjam tradicionalne vrednote na osnovi katerih je Evropa nastala, a imam občutek, da so danes vse te vrednote nakopičene v en bančni sistem.

Irene
Grčija volitve Irene (blog Don Marko M)
Verjetno bom obkrožila “da”, to pomeni, da želim ostati v EU. Za to tudi gre, EU ali mi brez EU. Vprašanje na referendumu bo lahko ali da ali ne kar nam evropski posojilodajalci ponujajo, v resnici pa je to vprašanje ostanka ali izhoda.

Sakis
Grčija volitve Sakis (blog Don Marko M)
Glasoval bom “ne”, da lahko izstopimo, se rešimo evra in zaključimo s tem. Če bi obkrožil “da”, bi zadeve postale samo še hujše. Raje kot to bi videl, da bankrotiramo, tako bi nam vsaj prenehali vsiljevati nova posojila in visoke obresti. Enostavno bodo prenehali s tem.

Giorgina
Grčija volitve Giorgina (blog Don Marko M)
Vsekakor bom glasovala, le da še nisem odločena kako. Postavili so nas v nepošten položaj. Politiki bi morali sami odločiti.

Jorgos
Grčija volitve Jorgos (blog Don Marko M)
Obkrožil bom “ne”. Naj se jebejo. Želim da izstopimo iz te evro-IMF zadevice. Jaz ne vidim nobene prihodnosti z njimi, kaj pa ti ?

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published.