Biznis Zahoda – ubijanje diktatorjev in plenjenje. Primer Moamer el Gadafi

Kamor stopi noga Zahoda ostajajo za njo odtisi podplatov polni krvi, žalosti, solza, lakote, žeje, brezdomcev, skratka opustošenje. In ko govorim o Zahodu, govorim o točno določenih državah – ZDA, Nemčija, Francija, Anglija. Kolonialisti, ki že 100letja brezobzirno lakomno dobesedno uničujejo svet ostalih, da sami ne bi čutili pomanjkanja…..

Dejstvo – Afriške države bi bile že zdavnaj najbolj premožne in napredne, Afrika kot celina pa mali raj na Zemlji, če ne bi ta Zahod redno skrbel, da tam vladajo revščina, obup in lokalne vojne.

In ko se tu pa tam pojavi kakšen dovolj pogumen in bister, ki prepriča in dokaže ljudstvu, da obstajajo tudi drugačne, boljše poti, ga ta Zahod označi za diktatorja, tirana, antidemokrata, kar je zadosten izgovor za Zahod, da začne plasirati svojo vojaško demokracijo.

Moamer el Gadafi

Polkovnik Gadafi je leta 1969 v Libiji sodeloval v državnem udaru ob zrušitvi monarhije kralja Idrisa. Dve leti kasneje, januarja 1971, je Gadafi postal voditelj republike Libije, kar je ostal do atentata Zahoda nanj leta 2011.

Za diktatorja je imel sicer nenavaden način vodenja – Libijo je iz republike spremenil v džamaharijo – državo vladajočih množic, kar je sicer krovna stopnja demokracije, obenem pa je začel uvajati tudi arabsko obliko socializma, za kar je še posebej utrdil odnose s Titom in takratno Jugoslavijo, kakor tudi Sovjetsko zvezo.

In ko Zahodu že samo omeniš Sovjetsko zvezo oz. Rusijo, začnejo padati v delirij. Da, ta Zahod je zaradi tega označil Gadafija za človeka, ki podpira terorizem, sledili so medijski spini po svetu in leta 1986 so ZDA sprožile vojaški konflikt. Pač enega v nizu.

Gadafi je preživel nekaj atentatov, v katerih je bil lažje ranjen, ni pa preživel atentata Zahoda nanj in na vse državljane Libije 2011, ko so ZDA in Francija izvajale letalske bombne napade, katere je ta isti Zahod opravičeval kot “ščitenje civilistov” Libije. Tista standardna floskula zahoda pač, ko širi svojo demokracijo.

Da bo zadeva še bolj ironična, pa so skrbeli kar Združeni Narodi (OZN), ki so vsa leta Gadafijevo vladavino, do državljanske vojne 2011, označevali kot zelo pohvalno na področju spoštovanja človekovih pravic v državi.

Libijci priznavajo – Živeli smo lepo. Do prihoda ameriške demokracije…..

Danes, 4 leta po Gadafiju, večina Libijcev, razen tistih, ki so pomagali Zahodu pri uničenju svoje države, brez zadržkov priznavajo, da so v času Gadafijeve vladavine živeli lepo, človeško, svobodno, demokratično, z dostojnim standardom.

Kar niti ne čudi. Libija je bila in je še vedno eden 10ih največjih izvoznikov nafte in plina na svetu, tisti brezobziren zločinski diktator Moamer el Gadafi, ki je po izjavah Zahoda teptal lasten narod, pa si je dovolil nezaslišano in, iz do njegovega vladanja ene najrevnejših držav, ustvaril državo z najvišjim standardom v Afriki.

Še več – ob prihodu na oblast je Gadafi razvil sistem, po katerem sta bila izobraževanje in zdravstvo povsem brezplačna za vse državljane. Do njegove vladavine je bilo zgolj 25 % Libijcev pismenih, ob njegovem odhodu je bilo pismenih 85%, dobrih 25% pa premore fakultetno izobrazbo.

Zanimiv je bil tudi njegov pristop do prehranske samozadostnosti – namreč, vsak državljan, ki se je odločil ukvarjati s kmetijstvom, je prejel od države – brezplačno in nepovratno – obdelovalno zemljo s hišo, kmetijsko opremo, semena in živino, da je lahko začel “biznis”.

V njegovih časih v Libiji sploh niso obstajali računi za elektriko, čeprav so jo vsi uporabljali. Obstajale pa niso niti obresti za bančne kredite, katere so najemali državljani, vse banke pa so bile državne.

Mladim je bil še posebej naklonjen in tako je vsak sveže mladoporočeni par prejel po 50.000 $ (protivrednost v LYD) nepovratnega “zagonskega kapitala”, da so si lahko kupili stanovanje in ustvarili družino. Dodatno pa je vsaka ženska za rojstvo posameznega otroka prejela 5.000 $.

Vsakemu Libijcu, ki po zaključenem šolanju ni mogel najti zaposlitve, je namenil prejemanje denarne pomoči v višini plače predvidene za ta poklic na trgu vse do trenutka zaposlitve.

In v kolikor si je državljan Libije zaželel šolanja v tujini ali pa je neizbežno potreboval zdravljenje izven države kjerkoli po svetu, je bil deležen pomoči države, ki je plačala vse stroške šolanja oz. zdravljenja, dodanih pa je bilo še 2.300 $ za potrebno namestitev in prevoz.

Gadafi je uredil vsem državljanom celo subvencije za nakup avtomobila, ki so bili že itak cenejši kot v Evropi, v višini 50% cene le tega.

In že ker so imeli ugodnosti pri nakupu avtomobila, so jih imeli tudi pri gorivu zanj, saj je diktator poskrbel, da je bil liter goriva vreden pičlih 0,14 $, kar je bilo ceneje celo od vode in kruha, katerega kg je znašal 0,15 $.

A bit Afrike in seveda tudi Libije je – voda. In tega se je Gadafi zelo dobro zavedal, nenazadnje jo je potreboval tudi za svoje kmetijstvo. Njegova vizija je bila tekoča pitna voda v sleherno libijsko gospodinjstvo.

In tako je diktator začel uresničevati svojo vizijo za svoje žejno ljudstvo in zgradil glomazen vodovodni sistem skozi Saharo, na katerega je priključil tudi glavnine Tripoli, Bengazi in Sirt, ter tako omogočil nemoteno vodno oskrbo mest, a tudi naraščanje mestnega prebivalstva.

Na žalost pa je Zahod ves ta vodovodni delovni trud večinsko uničil 2011 med bombardiranjem NATO in kar niso uspeli takrat, so uničili v naslednjih letih in diktatorjev vodovod spreminjali v puščavski prah.

Gadafi je diktatorsko neizprosno delil s sodržavljani tudi izkupičke od glavnega izvozneg artikla – nafte, saj je določen del tako zasluženega denarja nalagal na račun prav vsakega državljana.

Za časa Gadafija je vsak Libijec imel vse

Danes Libijci znajo povedati, da so pod Gadafijem živeli povsem normalno in svobodno, kot živijo ljudje v razvitem delu Evrope. Da, povedo tudi, da so bile kakšne napake v času Gadafija, a tudi kritiki, ki so zahtevali, da se zadeve popravijo.

Zahod pa že leta in še vedno razlaga, da je Gadafi v svoji 42 letni oblasti ubil 2 – 3 tisoč ljudi. A ta isti Zahod je samo v lanskem letu poskrbel, da je brez življenja ostalo 60.000 Libijcev na svoji zemlji.

Zahod že leta razlaga, da je diktator Gadafi kradel milijone državljanom. Ampak diktator je živel v šotoru. Zahod pa je s sproženo vojno Libijcem ukradel milijarde denarja.

Zahod je in še razlaga, da je bil Gadafi diktator, neizprosen, ki je v zapore strpal 17.000 sodržavljanov. Pozabijo dodati le, da so bili tej zaporniki zakonsko sodno obsojeni kriminalci. Danes leži v Libiji po zaporih vsaj 27.000 ljudi. Kriminalce so izpustili, zaprli pa tiste, ki so podpirali Gadafija. Svobodo govora, kot so jo imeli pod diktatorjem, je pač zamenjala demokracija.

Gadafi je zapustil Libijo brez centa zunanjega dolga. No, zapustil jo je s 150 milijardami deviznih rezerv, katere je Zahod po svoji sproženi revoluciji v Libiji enostavno pokradel, pardon, zamrznil za nedoločen čas.

Libijci danes znajo povedati, da je Gadafi dal Afriki upanje. Z vodovodom, socialo, svobodo, celo enotno banko za celo Afriko. In kaj bi sploh še ostalo velikemu Zahodu ?

Danes, tudi danes, kot že leta, je v Libiji totalen kaos. En dan je elektrika, sledi 10 dni brez. Internet je stvar diktatorjeve preteklosti, telefoni delajo da ne delajo. Javne storitve so se ustavile. Kaos vse naokoli.

Goriva za avtomobile ni po mesece. Lokalna plemena Zahoda so brez nadzora. Danes je v Libiji milijon Gadafijev. Milijon Gadafijev, ki so prepričani, da jim vse pripada in hočejo vse zase. Samo zase.

Demokracija Zahoda je dosegla svoj namen. Lakomnost po nafti, plinu in ostalih naravnih bogastvih Libije tudi. Danes je v zahvalo Zahoda Libija ruševina. Tudi Slovenija jo je rušila.

Danes tisoči beguncev iz Libije, ironično, poskušajo prebegniti ravno na dvorišče tistega Zahoda, ki jih je steptal v neprepoznavnost…..Da, imeli so diktatorja…..

Don Marko M

Foto: Bor Slana/ Bobo

Foto: Bor Slana/ Bobo

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Biznis Zahoda – ubijanje diktatorjev in plenjenje. Primer Moamer el Gadafi

 1. Ni kaj dodati … Kaj nam sploh preostane v takšnem svetu?? Ozaveščanje in protest širših množic, ali pa vožnja s tokom do bridkega konca …

 2. Ooooo seveda je dodati – najbolj pomembno je izpuščeno.

  Gadafi si je izkopal grob s tem, da je tik pred napadom na Libijo obiskal več Evropskih držav (Še pomnite? Pahor je v dar takrat dobil kamelo, ker je ob obisku v Libiji Gadafiju poklonil lipicanca.) Namen teh Gadafijevih obiskov je bil znan javnosti, kar pa je kasneje večina NATO-medijev prikrila in danes popolnoma zamolčala.

  Dogovarjal se je z EU voditelji, da bo Evropi prodajal nafto za € in ne več pa petro$-je. Vsem je povedal, da bo v bodočnosti uvedel valuto z zlato podlago – torej “zlati Libijski dinar”. Ob vsem tem, pa ni razumel, da je EU kolonija USA in NATO dejansko USA-gusarska organizacija.

  V tem trenutku je USA ugotovila, da bi na ta način izgubila prikrito vojno $ vs € in bi v finančnem svetu zavladal € in ne več $. O tej, danes za € izgubljeni finančni vojni, NIHČE niti muxniti ne želi/ne upa. EU politiki pa se te vojne niti zavedajo – ne.

  Ko je to bilo jasno, kaj namerava Gadafi, je CIA sprožila akcijo “Afriška pomlad” in namerno, da popolnoma oslabi EU, zanesla kaos v sever Afrike ter sesula vse države, ki so do nedavna (posebej Libija) praktično bile tampon pred afriškimi priseljenci in ne nazadnje pred muslimanskim vdorom v EU.

  Edino česar res ne razumem je v bistvu to, da EU politiki ne sprevidijo taktike USA, ki bodo v bodočnosti uničile EU ….. še posebej s to medijsko maximalno prenapihnjeno propagando proti Rusiji in novo “hladno” vojno. Ob upoštevanju, da je Putin bistveno težji nasprotnik od Gadafija, šahovski mojster tako na šahovnici kot na političnem parketu in zares udejanja Gadafijev načrt v družbi s Kitajsko.

  Kakorkoli obrnemo celo zgodbo .. ta vojna € vs $ se bo le za Evropo presneto slabo končala. Predvsem zaradi nemške histerične navdušenosti nad USA .. če kdaj gledate nemške TV-oddaje, vas bo vrglo na tla za kakšno amerikanizacijo gre – celo v njihovem materinem jeziku. Naravnost groza me je, ko kot prevajalec vidim, da je danes Nemščino skoraj nemogoče prevajati brez dobrega znanja Angleščine.

  Lp

 3. Zelo verjetno .. tako natančno pač nisem seznanjen.

  Pozoren sem postal, ko je Naomi Klein objavila svojo teorijo o “Doktrini šoka” .. kar se je pa začelo res .. govorim na pamet – ne me zdaj za jezik loviti .. najmanj 3 desetletja pred “Afriško pomladjo”. Zaradi Naomi sem začel sploh čisto drugače gledati na geo-politiko in USA.

 4. Izjemno Marko!

  Zdaj se tu postavlja vprašanje, kaj ob teh dejstvih sploh lahko naredi slehernik?
  Predvsem, da se ne sprijazni s tem. Da ne ponotranji imperialne ideologije in da na vsakem koraku opozarja sprevrženost prodajalcev “demokracije”.
  To lahko naredi slehernik!

 5. .. to sicer delam .. vendar je osnova moderne “demokracije”

  svoboda govora = laganje

  In v poplavi sive propagande, kar postane internet z mešanjem resničnih info. z lažmi, se efekti enostavno razblinijo in “opozarjanje” po mojem ne prinaša posebno obetavnih efektov.

  Posebej ker se sodobna politika na “demos” (ljudsvto) sploh več ne ozira in načrtno uporablja ignoranco tipa:
  “pust jh nj gobce vrtijo, miumo pa pu svoje naredl!”

  Če tega ne vidite, če ne opazite kako se butalski politiki in seveda v prvi vrsti veliki, ki vodijo geo-politiko, požvižgajo na narode, na pobite otroke in ženske, starce, na krvave slike, ki dnevno preplavljajo internet z raznih bojišč .. potem je z opazovalcem nekaj resnega narobe.

  Ne vem .. res ne vem kaj bi bilko tisto, kar bi ustavilo ta samomorilski vrtinec človeštva.

 6. Ja .. pa še to ..glede tega opozarjanja:

  Nikoli ne bom pozabil, kako so me komentatorji popljuivali, ko je NATO napadel Libijo, kaj sem vse moral “požreti”, kakšne žalitve, blokiranja na MMCju … ko sem zagovarjal Gadafija in predstavljal “Afriško Švico” na podoben način kot jo tale blog.

  Moja velika težava je to, da v naprej prepoznam take svinjarije in o njih kot svinjarijah pišem navadno nekaj let prej, preden so to potem DOKAZANE svinjarije.

  Recimo: Ruplu sem osebno pisal preden je CRO vstopila v EU, kaj bo s temi “sporazumi” naredila CRO .. in danes je to resnica.

  Maaaa … potem vidiš, da nima smisla vse skupaj .. mi stari nikomur več ne pomenimo nič – ne glede na izkušnje na podlagi katerih pravilno ocenimo bodoča dogajanja.

 7. Don M, dober povzetek dogajanja v Libiji, a izvozniki demokracije nikoli ne bodo priznali, da je stanje v Libiji, nenazadnje tudi v EU njihov produkt. Veloko tega kar poslušamo na TV in v pisnih medijih, je čista laž.
  @Jure, nikoli ne smeš odnehati pisati, čeprav se ti zdi vse zaman. Vsa semena nikoli ne propadejo, saj razumeš 😮

 8. Na internetu res najdeš vse, od resnic, polresnic, do čistih zavajanj. Največ je ravno polresnic (tudi te so le zavajanje) namernih ali nenamernih. Po mojem mnenju so na medijskih portalih (pa ne samo tam) plačani “troli” za “pospeševanje splošnega mnenja o nečem.
  Slehernik lahko naredi to kar že počne/ta/te/mo. Iskanje resnice za vsako ceno, kar zame pomeni, da grem brat ali poslušat prav vse. Resnica se da izluščit je pa res, da moraš ob tem pridobit ničelno toleranco praktično za vse in seveda opozarjat. Tudi presečno množico kredibilnih virov se da izoblikovat, če ravno nihče od teh ni vedno imun na polresnice.
  Večini ljudi se ne ljubi ali se noče ukvarjati s “pretežkimi” temami. Za okolico si lahko kaj hitro pretežak, a je važno da se sliši. Kogar ima za srečat bo razumel prej, ostali na koncu, ko bo žaba zgruntala, da se je skuhala.

  Meni zadeva ne da miru od tako imenovanega 9/11. Opažam, da je večina ljudi preprosto “kupila” uradno verzijo poročila. Šok doktrina ja ! Mediji, filmska industrija ponavlja isto mantro o teroristih in terorizmu, da se ljudem dobro zaleže v tamali RAM. Na koncu se plebeja pospravi in pozatre kar sama med seboj.
  Me zanima kaj menite o tem članku in videih v njem.

  http://www.shiftfrequency.com/digital-deception-can-you-trust-tv/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ShiftFrequency+%28Shift+Frequency%29

  Vele tehnološki preskok na digitalno TV. Je bilo to samo sebi namen, ker je bil že cajt ali še čemu .. ?

 9. Meni pa so se oči odprle ob CD-ju z naslovom “Zeitgeist”, tam nekje leta 2007. Bistvo filma je opozarjanje na možnost uvedbe tako imenovanega novega svetovnega reda kjer je posameznik popolnoma nadzorovan in obstaja ena svetovna vlada, ena vojska (policija) in ena valuta. Film odkriva sum zarote 11. septembra 2001, ko naj bi v napadu na dvojčka sodelovala vlada oz. druge provladne tajne organizacije, s čimer bi sprožile maščevalno akcijo pod krinko “boja proti terorizmu”, kar se je tudi zgodilo z napadom na Afganistan. Sledil je Irak, Libija, Sirija in tako naprej (v Siriji je Zahod na čelu z ZDA vojaško podpiral opozicijo, neposrednega napada pa ni izvedel zaradi izročitve sirskih zalog kemičnega orožja, kar je izpogajala Rusija). Napad Zahoda na Iran je bil tudi načrtovan že pred mnogimi leti, a so ameriške bombnike, rakete in tanke zaustavila trda pogajanja, ki so se na njihovo žalost končala uspešno. Razlogi vojaških napadov na vse bivše avtoritete daljnjega in srednjega vzhoda ter severne Afrike naj bi bili preprosti: (1) ohranitev dolarja kot plačilnega sredstva na svetovnem naftnem trgu in pri trgovini z orožjem; (2) ohranitev nadzora nad prodajo nafte in orožja; (3) uvedba novega svetovnega reda po načrtih skupine Bilderberg.

  Kaj lahko naredimo majhni za to, da se ta dejanja Zahoda zaustavijo? Osebno mislim, da širjenje resnice ni tako brezupno, kot se mnogim zdi. Kajti misli nam zaenkrat še ne morejo kontrolirati. Kolikor vem imamo še vedno svobodo govora. Celo v ZDA imajo še vedno v ustavi člen, ki vsem državljanom zagotavlja svobodo govora. Ne samo navadni ljudje ampak tudi nekateri politiki in druge vplivne osebe že kar precej pogumno razkrivajo ozadja. Recimo Alex Jones v svojih informativnih oddajah Infowars, bivši guverner Minessote Jesse Ventura, nenazadnje tudi sedanji republikanski predsedniški kandidat Rand Paul (njegov oče Ron Paul, bivši kongresnik in večkrat predsedniški kandidat je še bolj oster v kritiki vlade) in še bi lahko naštevali.

  Upam v kritično malo državljanov, ki bo nekoč zadostovala za kaj več. Ostajam skromen optimist dokler imamo svobodo govora.

 10. Marko, prosim, ne pisati bedarij. Pa se ne mislim opirati na to, kaj je prav ali ne, kar se tice posredovanja. Sam sem obiskoval libijo vec let, preden je prislo do vojne. Libija je bila posebna drzava, res da mirna ampak nekako zavozena. Nepripravljena na odprtost. Ljudje prijazni a mrtvi. Takoj ko jim das moc, dobis kar se je zgodilo. Isto se je zgodilo v Jugoslaviji. Ali je tudi Jugoslavijo zbombardiral zahod? Dejstvo je, da pri ljudeh tvojega kova vse prelepo opisujete preteklost (Jugoslavijo) in podobne zavozene drzave kot je bila na svoj nacin tudi Libija pod gadafijem, in prevec pljuvate po Sloveniji, ces kako je v tu vse slabo in kako je bilo bolje vcasih. V Sloveniji NIKOLI ni bilo bolje kot je, pa se se izboljsuje. Libija Jugoslaviji ni segoa do gleznjev, kaj sele Sloveniji. Kar pa se tice zahoda, Amerika, pa naj bo se tako odgovorna za unicenje marsikatere drzave, je od druge svetovne vojne naprej obnovila pol Nemcije, pol jo je Rusija, pa se “Ameriska” polovica se vedno trudi popraviti skodo, obnovila je Japonsko, Juzno korejo ( severno so Rusi s pomocjo Kitajcev…) Da je pa Afrika tam kot je, si je pa kriva cisto po cloveski naravi, ker so ljudje tam na taki primitivni stopnji, da ne znajo sodelovati med sabo, hkrati pa prevec srboriti, da bi se kdorkoli vtikal v njihove zadeve. Ljudje pa bezijo. Iz tako rekoc revnih drzav na zahod… Amerika je prva na spisku, sedaj je to postala evropa… Nikjer na zemljevidu beguncev ni Rusije, Kitajske, in podobnih velesil.

 11. Janez,
  kar se tiče bedarij bi sicer zadostovalo, da si še enkrat prebereš svoj komentar, ampak to itak ni namen argumentirane komunikacije, o mojem kovu pa itak dejansko ne veš prav nič…..zato ostanimo pri naslovni tematiki…..
  torej, če bi bila Jugoslavija zavožena, kot praviš, potem ne ti, ne jaz, ne bi danes pisala teh besed….dejstva so pač enostavno jasna – v samostojni Sloveniji se praktično nič novega ni izgradilo in se samo prodaja, kar je bilo izgrajeno v Jugoslaviji….

  kar pa se Libije tiče – navedel sem celemu svetu znane razloge, neizpodbitna dejstva kakovosti življenja državljanov pod Gadafijem in teh dejstev tudi ti ne moreš zanikati, ker nimaš prav nobenega argumenta za to….
  kot ne moreš nikakor zanikati, da je Zahod, predvsem ZDA, Nemčija in Francija, dobesedno uničil Libijo, tudi z bombardiranji…..če praviš, da si hodil po Libiji in ti takrat njih prijaznost ni zadostovala, potem pojdi tja zdaj, pa jih vprašaj, kako jim je……
  spotoma jih še vprašaj zakaj so bili tako neumni, da so sami sebi bombardirali vodovode, šole, naftna polja, skratka vse, kar jih je prej držalo pri človeku dostojnem življenju (sarkazem off)…..

  obenem si v svojem komentarju tudi zelo lepo in enostavno podal odgovor, zakaj ni nikjer na zemljevidu beguncev Rusije, Kitajske in podobnih velesil…..enostavno zato, ker Zahod nima šans v te države uvažati svojo letalsko bombardiranje “demokracijo”, ker jim tega tam ne dopustijo, kot v Libijo in še prej Jugoslavijo, potem Ukrajino, Afganistan, Sirijo in seveda afriške države…..

  določene države Zahoda se pač nočejo otresti svoje kolonialistične narave, ker zakaj bi vire, energente kupovali in omogočali tem državam tretjega sveta vzpon na vseh področjih, če pa je enostavneje poslati nekaj bombnikov in nekaj svojih ISIS skupin, ki potem tam koljejo kar jim pride, naročniki Zahoda pa lahko brezplačno črpajo nafto, rudnine in ostalo brezplačno……
  a nekega dne bo moral tudi ta Zahod plačati svojo ceno za to početje in begunci so le začetek vračajočega bumeranga…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *