Cerar s parlamentarci ustvarja vojaško diktaturo totalitaristične države

Mislim, da bi se moral vsak državljan zelo resno vprašati ob robu sprejetja zakona podelitve policijskih pooblastil naši vojski. Prav vsak. Ker zadeva vsebuje vse prej kot nedolžne smernice za prihodnost našega ljudstva….

Preden nadaljujem pa ne škodi vedeti, da je Juncker iz EK, vsled begunske krize, za nedeljo sklical vrh EU-Balkan za nove dogovore in med države Balkana uvrstil tudi Slovenijo. Da si ne bi še kdo delal iluzij, kaj si dejansko mislijo o Sloveniji razvite članice ter birokrati EU in kam nas uvrščajo….

A še pred tem je premier Cerar prijavil državljanom naše male podalpske, da ima vsa potrebna zagotovila pomoči EU, ki nam bo pomagala na južni meji tako s policijskimi enotami drugih držav, kot tudi z opremo in finančno…..

In le dan kasneje je Cerar udaril z novico, da predlaga parlamentu v potrditev polna policijska pooblastila slovenski vojski. Zakaj sploh bi to storil, če pa že ima vsa zagotovila EU za vso potrebno pomoč, kot sam pravi, Pahor pa mu pritrjuje ?

Slovenija edina v Evropi, kjer bi imela vojska policijska pooblastila

Odgovor, zakaj vojski policijska pooblastila, ni v beguncih/migrantih, pač pa v neki bližnji prihodnosti drugih okoliščin. Pa si poglejmo, kako se kaj igračkajo s policijskimi pooblastili vojski v drugih članicah EU in Evropi.

V Nemčiji zvezna vojska nima nobenih policijskih pooblastil pri varovanju meja in/ali upravljanju z begunci/migranti. V begunski krizi sodeluje vojska le logistično, s prevozi, prehrano, zdravstveno oskrbo, namestitveno strukturo in podobno.

V Avstriji vojska takisto nima policijskih pooblastil pri varovanju in/ali upravljanju z begunci/migranti. Patrulje na njih Zeleni meji izvajajo tudi kombinirano policija in vojska, ob čemer je policaj ali več njih v patrulji pristojen za pooblastila, medtem ko vojska v patruljah zgolj sledi ukazom policistov, tudi v primeru samoobrambe. Vojska samostojno ne sme izvesti nobenega ukrepa in mora za vsak primer intervencije posebej najprej obvestiti policijo, da pride na kraj dogodka.

Celo na Madžarskem, ja, to so tisti z bodečo žico na mejah, kjer so pred kratkim dopolnili zakone o oboroženih silah, policiji in migracijah, niso podelili vojski policijskih pooblastil. Vojski so dovolili le da, zelo izrecno, zgolj in edino na zunanjih državnih mejah izvaja varovanje, ob čemer sicer lahko begunce/migrante, ki nezakonito prečkajo mejo legitimirajo in popišejo, v nobenem primeru pa ne smejo uporabljati prisilnih sredstev ali celo odvzemati prostost komurkoli.

Dejansko ljudstvo in politiki v nobeni državi Evrope niso tako neumni, ali celo izprijeni, da bi svoji vojski podeljevali policijska pooblastila, sploh pa ne plačancem. In samo v osvežitev spomina – celo v nekdanji skupni Jugoslaviji, za katero nekateri še vedno opletajo, da je bila totalitarna, vojska niti pod razno ni mogla dobiti policijskih pooblastil.

Cerar in parlamentarci z neustavnim zakonom podeljujejo vojski policijske pristojnosti

Seveda postane še bolj zanimivo, zakaj je Cerar, kot edini evropski politik, predlagal očitno protiustaven in že totalitaristične diktature “vojaški zakon” , kateremu je za nameček pritrdilo celo 66 parlamentarcev, 5 od ZL je bilo proti, 19 neaktivnih parlamentarcev pa si očitno ne zasluži plače.

Dejstvo je, da ni prav nobene potrebe, da bi predlog o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki prinaša “izjemna pooblastila vojski“, podpisniki katerega so Miro Cerar, Andreja Katič, Miloš Bizjak, postal del trajnega zakona. Gre namreč zgolj za izredne razmere in ukrepe vsled nastalih okoliščin, ki niso trajne narave in za to ni potrebe spreminjati trajnega zakona, ki potem zaradi tega dodatka v celoti izpade protiustaven.

In čeprav Katičeva trdi, da vojski ta novi 37.a člen v Zakonu o obrambi ne prinaša policijskih pooblastil, kot jih ima policija sama, pa sam člen govori povsem nasprotno.

Cerarjev člen namreč omogoča vojski, da v polni bojni opremi in na širšem varovanju državne meje, izvaja naloge opozarjanja, napotovanja, začasnega omejevanja gibanja oseb in sodelovanja pri obvladovanju skupin in množic.

Za vse 4 točke prvega odstavka člena ni nikjer izrecno navedeno, da bi vojska omenjene ukrepe izvajala izključno nad begunci/migranti, kot ni navedeno, da bi to izvajala izključno na naših mejah.

Še več – ta “vojaški” 37.a člen se sklicuje na 4. odstavek 37. člena Zakona o obrambi, ki pravi zelo jasno :

(4) Slovenska vojska lahko sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade. Pripadniki Slovenske vojske pri opravljanju teh nalog nimajo policijskih pooblastil.

Del člena, ki določa, da bi vojska lahko s policijskimi pooblastili paradirala tudi nad svojim ljudstvom v notranjosti države, sem odebelil, ker je to laž Cerarja št. 1, ko trdi, da bo vojska samo na mejah izvajala karkoli že.

Nič manj sporno neustaven je tudi 3. odstavek tega novega Cerarjevega “vojaškega” zakona, ki pravi – ” O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena nemudoma obvestijo policijo”.

Ali enostavno prevedeno – vojska bi lahko, s policijskimi pooblastili, delovala povsem samostojno, samosvoje in neodvisno, zgolj po diktatu premierja ter določenih poslancev, kjerkoli in kadarkoli na notranjem ozemlju RS.

Vojska bi torej lahko, polno oborožena, sama legitimirala, obvladovala skupine in množice protestniških državljanov, jim za nameček še omejila svobodo gibanja in ko bi vse to naredili, bi obvestili policijo, da so to pač naredili. Cerar se je torej tudi 2. debelo zlagal v trditvi, da bo morala vojska poprej pred akcijo pridobiti odobritev policije.

Cerarjev 37.a člen torej v ničemer ne omenja, da je namenjen izključno izrednim razmeram migrantske krize, navaja pa, da “sme trajati le nujno potreben
čas za izvedbo, vendar ne več kot tri mesece. Obdobje iz prejšnjega stavka se lahko pod istimi pogoji ponovno podaljša.” Pod katerimi pogoji ? Migrantske krize ? Ljudskih protestov po državi ? Za koliko časa se lahko podaljša ?

Policijska pooblastila naši vojski se ne smejo zgoditi

Mnenja sem, da se policijska pooblastila slovenski vojski nikakor ne smejo zgoditi. Ker tako, kot je Cerar spisal ta 37.a člen, vse skupaj ne pomeni čisto nič drugega, kot podreditev vojske politikom za svoje potrebe, torej uvedbo diktature totalitarizma in to ne le za 3 mesece, ampak kar trajno.

Z dokončno potrditvijo tega 37.a člena bi namreč naši politiki povzročili povsem nameren in totalen kaos, tiranijo totalitarnosti, ki bi res lahko pripeljal v velike težave tudi državljane naše male podalpske že ob prvi priložnosti, ko bi recimo kmetje, študentje, delavci, množice brezposelnih, socialno ogroženih ali drugačni vstajniki stopili na ulice in trge v zahtevah za zdravo državo.

Takrat bi jih namreč, poleg policije, lahko pendrekala tudi vojska…..ali še huje, vojska bi lahko pendrekala državljane naše male podalpske celo povsem samostojno brez pomoči policije…..

Vsekakor upam, da bo zoper ta Cerarjev “vojaški zakon” vložena ustavna presoja ali ljudski referendum, ali pa kar oboje in se slovenski vojski, ki pravi da jih itak noče, ne bo podelilo policijskih pooblastil…..in če ne bo šlo drugače bo pač treba protestniško na ulico, Cerarju in 65im hlapcem pred nos…….

Dovolj je sramotenja te države…..

Če kdo misli, da mora naša vojska sodelovati s policijo v pomoč reševanja begunsko/migrantske krize tudi prav. Dejansko temu sodelovanju ne nasprotujem, celo temu ne, da se vpokličejo rezervisti, da se pomaga beguncem/migrantom, da čim hitreje in s čim manj neprijetnimi dogodki prečkajo našo državo, a le dokler vojska izvaja zgolj logistično pomoč, nikakor pa se vojski ne sme dodeliti polna policijska pooblastila.

In vsako namerno zadrževanje beguncev/migrantov po 48 in več ur na mrazu, dežju, v praktično življensko nemogočih pogojih jemljem zgolj kot namerno provokacijo z namenom planskega ustvarjanja nemirov, kar počne policija in zdaj naj bi jim pomagala še vojska v tem početju, vsekakor pa to počnejo tej organi izrecno po direktivi naše politike.

Kdor pač ne razume, da je, v izogib vsem nepotrebnim nevšečnostim, potrebno zgolj to, da se te begunce/migrante zgolj in edino, ter brez vsakih oviranj, mirno spusti (kot to počnejo Grčija, Srbija in Hrvaška), da samo prečkajo našo državo na poti proti svojemu cilju, ki zagotovo ni Slovenija, pač ne razume.

In kdor ne razume, da nam kot državi in državljanom nikakor ni potrebno, da bi bili z ustvarjanji begunsko/migrantskega kaosa na naši južni meji zgolj postreščki, da ne rečem hlapci, Nemčiji in eliti EU, ki so dejansko sproducirali to migrantsko krizo zgolj za svoje zaposlovalne potrebe, pač ne razume.

Slovenija ni noben branik EU, da bi na svojih mejah žrtvovali življenja za razkošje razvitega Zahoda, Slovenija je le mikro državica, katere državljani v 25 letih nismo uspeli izvoliti karakternih politikov s hrbtenico in jajci, da bi čuvali in ohranili suverenost in neodvisnost, pridobljeno v osamosvojitvi. In kako bodo politiki, ki niso uspeli obraniti svoje državice, branili celotno EU ?!

Dejstvo je, da naši brezvretenčni parlamentarci namensko ustvarjajo kaos na mejah tudi zaradi, poleg ritolizniških, materialističnih vzrokov. Za vsakega posameznega begunca/migranta, katerega naši organi registrirajo na meji (do zdaj okoli 20.000), prejme naša mala podalpska po 6000 €, za neregistriranega pač nič. Pa začnimo seštevati te milijone, predvsem pa sledimo poti denarja, kam jih bodo tej parlamentarci poniknili…..

Sicer pa – dovolj je bilo tega, da svetovni mediji vse države Balkana, vključno z nami seveda, prikazujejo kot brutalneže, ki pretepajo migrante, jih špricajo s solzivci, jih puščajo po 48 ur pod milim nebom v dežju in mrazu, skratka dovolj, da se celo državo prikazuje kot barbarsko, nečloveško, medtem ko so Nemčija in Avstrija prikazovani kot okolju prijazni do migrantov, čeprav dejansko dosti beguncev/migrantov deportirajo z vojaškimi letali nazaj na vojna območja, katere je ustvaril ravno ta lepi Zahod.

Dovolj je bilo tega, da nasedamo EU birokratom, ki iz Balkana povsem zavestno ustvarjajo novo koncentracijsko taborišče beguncev/migrantov, da bi se lahko nekoč bratske države spet kregarile med seboj. Mar se res nismo nič naučili iz Balkanske vojne ?

V samo nekaj letošnjih mesecih je na poti proti svojim sanjskim deželam EU umrlo že preko 4000 beguncev/migrantov, med njimi najmanj 500 otrok, vključno s tistimi 71 v tisti tovornjak hladilnici v Avstriji, okoli 1000 nosečih žensk je prisilno splavilo, stotinam tisočev so se razblinile sanje, da je EU nekaj človeškega, naprednega, demokratičnega.

V glavnem – ne, ne skrbi me zaradi beguncev/migrantov. Oni so jasno povedali, da zgolj želijo skozi našo državo. Že to, da so od 20.000 njih, ki so prečkali našo državo, zgolj štirje (4) vložili prošnjo za azil je dovolj zgovorno samo po sebi. Oni bodo odšli, prej kot jim omogočimo, da gredo skozi, prej bodo odšli in manj ali nič bo težav za vse….

Bolj me skrbi in žalsoti, da bodo ostali v naši mali podalpski tisti hejterji beguncev. A še bolj me skrbi, da bi slučajno obstal ta Cerarjev “vojaški zakon” v praksi. Ker potem smo ga pa ljudstvo res najebali in bomo lahko rekli le še – dober dan, totalitarne diktature Slovenija…..

Don Marko M

Vojak (blog Don Marko M)

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Cerar s parlamentarci ustvarja vojaško diktaturo totalitaristične države

 1. Včasih se moram ornk potrudit,da ločim med vašimi satirami in resnimi zadevami…pa mal pogooglat prej.Res pa je, da v naši deželi vse zveni statirično in hkrati resnično…groza,kam smo prišli.

 2. Sasha, spoštujem, da se kdo potrudi…..drugače pa sem si omisli, za lažje ločevanje, oznake kategorij, v katere spravim zapise in se nahajajo na začetku oziroma koncu zapisa…..kjer piše “Satira”, je to, kjer piše “Brez dlak” so aktualne zgodbe realnosti in potem vsaka kategorija naprej o svoje……se pa čisto strinjam, da so neki jebeni časi, ko satira postaja relanost, realnost pa satira……

 3. Kaj bi pa po tvojem mnenju morali narediti, pametnjakovič?! Najlažje je za računalnikom sedet pa pumpat folk, pejt malo na mejo raje pogledat.

 4. Se je kar za zamislit nad takšno odločitvijo – da pomagajo ok, da pa imajo enaka pooblastila kot policija… ne, ni pametno.

 5. Ja najbolše da pustimo migrantom da prebijejo utrujene policijske vrste in preplavijo državo. Bravo!

 6. torej je po tvojem najboljše, da imamo v prihodnosti vojaško totalitaristično državo……ker begunci bodo odšli, zakon bo ostal, če ne pade referendum……

 7. Dej si mal poguglaj preden pišeš..pooblastila vojski so omejena, prav tako pa imajo časovno omejitev enega meseca z možnostjo podaljšanja.

 8. ne, ti si poguglaj….jaz sem jasno napisal, katera policijska pooblastila želi Cerar s parlamenatrci podeliti vojski, kakor tudi, da jih nima nobena evropska država, pa imajo ravno tako begunce….sploh pa ta člen zakona določa 3 mesece in ne enega, kot omenjaš, z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas…..česa še ne razumeš ?

 9. “Cerar s parlamentarci ustvarja vojaško diktaturo totalitaristične države”

  Kakšna jajca!
  Nevredno komentarja.

  (Marko, a se ti je čisto sfuzlalo? Takšen prispevek bi pričakoval od APMa, ne pa od tebe)

 10. res je Rado, takšen komentar, kot si podal tokrat, bi pričakoval izključno od APMovića…..sicer pa se mi v tvojih očeh vedno sfuzla, ko se spravim na “tvoje”, od Bratuškove naprej…..

 11. Don Marko.
  Če mi boš naprej metal off topic teme (Bratuškova) ti tudi jaz lahko zabrišem off topic podatek, ki sem ga slišal maloprej,
  namreč da ste kadilci trikrat večji porabniki solidarnostnih zdravstvenih sredstev,
  od nas nekadilcev.
  A?

 12. no Rado,

  to ni bilo off topic, Bratuškova je glasovala za člen tega zakona…..podatek, katerega si slišal o kadilcih maloprej, to pa je off topic, pa je pomanjkljiv in temu primerno zavajujoč – ne vsebuje namreč dejstva, da kadilci prispevamo 3x več v državno blagajno, posledično v solidarnostno zdravstveno shemo, kot nekadilci…..tudi o tem bomo še govorili, spet….
  torej, kaj te že moti v tokratnem zapisu ?….pa pohiti z argumenti, katerih ti v najini večletni komunikaciji še ni zmanjkalo in si bil vsled tega vedno dober sogovornik, ker bom že v naslednjem zapisu govoril o še eni tvoji priljubljeni temi – referendumu o pravicah istospolnih…..

 13. Don Marko,
  dobro veš da sem te znal pohvaliti, ali pograjati, kakor so pač argumenti pri različnih temah prinesli.
  O temi zgoraj pa resnično ne mislim ničesar reči, ker je (po moje) povsem deplasirana in (mojega) komentarja nevredna. Le kaj ti preprečuje, da je ne umakneš?
  🙂

 14. tole je še bolj narobe in nevarno kot si opisal, moram še enkrat prebrat, sem namreč do jutra gledala to farso v parlamentu, samo trije poslanci so bili prisebni 😛 odkod in zakaj naenkrat takšne potrebe, saj vojska vedno pomaga, samo interventni zakon se sprejme pa so na mestu kjer jih potrebujejo, imamo takšne akcije vedno…ob poplavah, ob žledu ipd., tole je bil poskus nečesa drugega, folk pa očitno slep

 15. saj to……interventni zakon bi bil povsem dovolj za te primere……a očitno bi bil premalo za prihodnost. nekoga…..če ne bo ustavne presoje ali referenduma za ta člen, bomo pač edina država Evrope s policijskimi pooblastili vojski….bemti, še Američani nimajo tega….. 😉 ….folk pa se raje ubada s hejtanjem beguncev, namesto da bi gledali, kaj nam parlamenatrci počnejo medtem in nekega dne bodo ravno tej prvi, ki se bodo čudili, ko jih bo vojska legitimirala in zaprla na njih dvorišču in spet bodo krive Murgle ali kdo že…..

 16. jap, se ve kam pes taco moli, bolj kot sem poslušala, bolj nisem verjela kaj slišim, nekateri psihopati poskušajo izkoristiti vsako kruto krizo za svoje želje in potrebe … neverjetno

 17. Rado,

  itak, da vem….kot vem, da imava že vsa ta leta dokaj zdravo in argumentirano komunikacijo…..vem pa tudi, da si v vseh teh letih še nisi dovolil podati neargumentiranega komentarja, kot zgornja dva, tako da če bi že hotel sprejeti tvoj predlog po umiku koga ali česa iz okvira tega zapisa, potem bi lahko zgolj tvoja dva komentarja, ker dejansko nimajo nobene veze s tematiko zapisa, v bistvu z ničemer….. 🙂
  aja, pa vabljen danes na protest proti 37.a členu v Ljubljani….

Leave a Reply

Your email address will not be published.