Državni svet z vetom zavrnil radijske kvote! Škandal – ministrica Mlakar bi zbrcala državljane v tujino

Zelo pomembno. Dobro je, še je normalnih v naši mali podalpski. Sicer se premalokrat oglasijo in ukrepajo, ampak upanje ostaja. Danes je namreč Državni svet, s 24imi glasovi za in 4mi proti, izglasoval odložilni veto na novelo zakona o medijih, torej obveznih radijskih kvotah…..

Svetniki Državnega sveta so zavrnitev in posledično veto na zakon argumentirali s pojasnilom, da gre v primeru zakonskega določanja kvot predvajanja slovenske glasbe na rtv-jih za prevelik poseg zakonodajalca v uredniško avtonomijo medijev.

Obenem so člani komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport prepričani, da je tako visoka kvota nedopustna in nesorazmerna glede na preostalo medijsko produkcijo, ter da gre za očiten poseg v Ustavne pravice in svoboščine glasbenih avtorjev, urednikov, lastnikov radijskih hiš in drugih s področja glasbene industrije, kakor tudi za evidentno ogrožanje javnega interesa.

Za zaključek argumentacije so dodali še, da je novela nesodobna in nerazvojna, zato je zavrnitev in vložitev novele v ponovno odločanje Državnemu zboru smiselna in prava.

A seja Državnega sveta ni potekala gladko, saj je med razpravo, kakopak v bran Cerarjevi bistroumnosti zakona o kvotah in prepričevanju svetnikov naj podprejo zakon, predstavnik ministrstva za kulturo Branko Jezovšek začel svetnikom groziti in je povsem iztiril, da je moral posredovati tudi predsednik komisije DS Zoran Božič, takisto prisotna ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar pa se je enostavno delala francoza, nekulturnega kakopak.

Jezovšek je namreč mimo vsake kulture in osnove obnašanja, čeprav iz ministrstva kulture, grozil svetnikom DS in jih celo zaničevalno žalil, ko jim je zabrusil, da se jim “iz oči vidi, kako bodo glasovali”, medijem, torej tudi državljanom, pa si je dovolil celo zabrusiti “če vam ni všeč slovenska regulacija, se odselite v tujino !”.

Ministrica Mlakarjev ne le, da ni niti opozorila svojega podrejenega Jezovškase, za njegovo škandalozno obnašanje se ni niti opravičila, Jezovšek še manj. Odzvala se je šele po opozorilu predsednika komisije Zorana Božiča, toda namesto opravičila je začela razlagati, kako je bil njen sodelavec narobe razumljen.

A res Mlakarjeva – kako pa se da drugače razumeti Jezovškovo “če vam ni všeč slovenska regulacija, se odselite v tujino !”.
To ni le groba žalitev za medije, to je napad in groba žalitev za vse državljane naše male podalpske, sploh nas, ki nasprotujemo tem kvotam.

Dvoma ni, da je Mlakarjeva povsem nesposobna za opravljanje ministrske funkcije, Jezovšek pa nujno potreben najmanj strokovnega pregleda.

Z argumenatcijo Državnega sveta in posledično zavrnitve novele zakona o kvotah se povsem strinjam, ker so trezne, smiselne in prilagojene Ustavi in času. Svoje stališče glede te zelo pomembne tematike za državo in državljane, sem sicer že predstavil v zapisu Parlamentarci ubijajo radio….liberalnost….in polnijo žepe skorumpiranemu SAZASu…. (klik)

Zdaj bo imelo 90 superherojev v parlamentu idealno priložnost, da popravijo svojo predhodno skrajno kretensko odločitev, ter upoštevajo trezno argumentirano voljo Državnega sveta, stroke in kot vidim tudi večinskega ljudstva, ter v ponovnem glasovanju zakona o obveznih kvotah slovenske glasbe na radijih le tega zavrnejo in po možnosti še tistega starega zmanjšajo za polovico kvot predvajanj.

Res je, da bo tokrat, v ponovnem glasovanju, v parlamentu potrebnih 46 glasov za ponovno potrditev in ne delam si utvar, da utegne vladna koalicija spet robotsko in brez kančka pameti, kaj šele trezne, spet potrditi te kvote, a upanje ostaja, da jih bo vsaj nekaj srečala pamet za nekaj sekund in bodo glasovali proti.
Ker če si bodo dovolil izkazati ves kretenizem tudi v popravnem izpitu, potem bo pa res nastala štala svetovnega formata…..

In priložnost, da se Jezovšku, z Mlakarjevo in somišljeniki v parlamentu, zelo jasno razloži bumerang efekt, torej “če vam ni všeč slovenska regulacija, a tista stroke in državljanov, potem se odselite v tujino !”……

Don Marko M

dopolnilo zapisa 05.02.2016

le dan potem, ko je Državni svet zavrnil radijske kvote, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in Branko Jezovšek pa zahtevala od državljanov, da “če vam ni všeč slovenska regulacija, se odselite v tujino !”, si je poslanska skupina SMC dovolila novo izirjenost.

Na veto svetnikov DS se je SMC odzval tako :
“Slovenska glasba je eden izmed najbolj razširjenih atributov slovenske kulture, zato potrebuje našo podporo in zaščito”

SMC je tako pokazal še enega svojih vrhucev logičnih nesmislov in nesporno potrdil, da dejansko ščiti zgolj in edino milijonsko korupcijo na SAZASu, od katerega tisoče glasbenih avtorjev dejansko nima prav nič, do 50 izbranih avtorjev, z vodilnimi v društvu vred, pa prav vse…..

nikjer na svetu namreč ne obstaja, da bi politika (za)ščitila “najbolj razširjeno”…….zato pa obstaja povsod po svetu, da se zaščiti “najmanj razširjeno” ravno zaradi dejstva, ker nima pogojev postati “najbolj razširjeno” in komercialno donosno……

Radio (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Državni svet z vetom zavrnil radijske kvote! Škandal – ministrica Mlakar bi zbrcala državljane v tujino

 1. Ne vem, tule sem razdvojen. Že nekaj časa čutim da “nekaj ni v redu”. Občutek pač, za argumente bi moral poseči po dejstvih. Ampak dajmo se pretvarjat da radio poslušamo po občutku.

  Pred nekaj leti sem se preselil na podeželje in od takrat se vsak delovni dan vozim po 60+ km v vsako smer. Bela lisa v naših koncih tja od višnjegorskega klanca dovoljuje le nacionalne radie, RADIO 1 in nekje do Zagradca še Zeleni val. Tako sem zjutraj od petih kolebal med Radio 1 in Val 202; prvi mi je šel na živce s svojo mučno ponavljajočo glasbeno opremo, drugi je med peto in šesto nanizal cel kup napovednikov za svoje govorne oddaje, poročili, napovedniki poročil, novicami, napovedniki novic in vremenskimi podatki do stopinje in hitrostjo vetra natančno za 65 slovenskih Duplic pri Sotli.

  Takrat enkrat se je zgodil medijski umor ravnatelja, ki je ljubimkal z učiteljico. Radio1 z Avdič Šovom je bil še posebej aktiven , provociral in norčeval se je na najbolj primitivne načine in zgodilo se je, kar se je. Takrat sem začel bojkotirati vse medije, ki so sodelovali pri umoru. Vem, brez veze, ampak enostavno se mi je zdelo tako prav. A veš – pri sebi si rečeš tole je meja in si nekako zadovoljen ko se je držiš. Pred leti sem na podoben način zbojkotiral poročila in spletne portale, ki so fotografirali hišo deklice, ki jo je zlorabljal oče, ali pa se celo postavili pred njo s tistim histeričnim “… v tej hiši za mano so se dolga leta dogajala…” pri čemer kao sploh niso izdali identitete deklice. Bruh. Ampak sem zašel – torej, jutra so mi minevala v družbi napovednikov, novic, vremenskih podatkov, Šaleharjevega ponesrečenega truda, da bi ujel tajming pri čvekanju v komad preden se začnejo vokali in snežnih razmer na smučiščih.

  Sam sem bil presenečen ko sem se nekega dne zavedel, da sem sčasoma po treh predvajanih komadih lahko ugotovil, kdo je tisti čas glasbeni urednik. Če sem ob Radio1 dobival pike od dveh Smolarjevih komadih (20 ljubic in Je treba delat, pa morda še Televizor), enem Predinovem (Zarjavele trobente) in parih Kreslinovih (Cesta, Iz Goričkega v Piran) sem v nekaj tednih dobival servirane vedno znova in znova Bilbi, Plastenjaka, Čedahuči in podobne. Ne enkrat. Vsako uro, vsak dan. Vem, vem, saj jih slišim tudi ta nove, tiste akcije “hočemo dobro glasbo” so kul ampak v glavnem je pa to to. Resno, enkrat konec leta 2014 sem celo tvitnil na @val202 če se delajo norca, v eni uri so namreč trikrat zavrteli Bilbi. Bilo je prvič, da niso tvitnili nazaj.

  Nekaj je treba naredit. Seveda ne na način, kot so se ga lotili na ministrstvu ampak tudi vs vi ostali ne naredite ničesar. Ustreza vam en tak veto na vse skupaj. Zadnjič sem šel za štos pogledat kakšne kvote ima pravzaprav 2. program, na spletni strani jih lahko klikaš za nazaj. Od devetih zvečer, ko so predvajali oddajo s filmsko glasbo in je bil na vrsti Cvetje v jeseni pa do polpetih zjutraj sta bila predvajana vsega skupaj dva tuja komada. Cel, CEL nočni program je bil slovenski. Ne vem no.

 2. Pozdravljeni Don Marko!
  Prosim vrnite moj “okuženi” komentar.

  Prosim izklopite vaš sistem (in ti ga sistem ne dopušča ponovno istega objaviti…
  ..kot ti tehnični sistem ne dopušča objav okuženih povezav,

  posledično celega komentarja, ki takšno povezavo vsebuje…..).

  Lep pozdrav!
  Steyrc

 3. pozdravljen Steyrc,

  kot vidim, je dosti vaših komentarjev s povezavami objavljenih…..nastavitev sistema, ki avtomatsko izloča okvarjene oz, okužene povezave, pa ne mislim spreminjati, ker imajo tovrstne nastavitve nalogo zaščiti stran ravno pred okuženimi povezavami, ki lahko povzročijo resno škodo, meni pa nepotrebno delo in stroške….verjamem, da bi vi na mojem mestu ravnal enako, vsekakor pa priporočam da v prihodnje najprej preverite ustreznost povezav, katere dodajate v komentarje, da ne bo zaradi zgolj ene dodane povezave zavrnjen celoten komentar…..hvala za razumevanje…..

  lep pozdrav

 4. Don Marko,
  ne morem verjet!!!
  (… ki lahko povzročijo resno škodo, meni pa nepotrebno delo in stroške….)!!!??
  PROSIM NAPISITE MI KATERE SO “okvarjene oz, okužene povezave”!
  Lep pozdrav!
  Antidemoskrat

 5. ne vem, ker sistem takšen komentar avtomatsko vrže v vesolje smeti in ga sam niti ne vidim…..vidim le tiste zadržane v moderaciji, katere aktiviram v objavo ali pak ne, v kolikor niso upoštevana pravila obnašanja komentiranja tega bloga….
  lp

 6. Dober je to sistem! Se dobi v prodaji?
  PS:
  Prosim dopolnite “Pravila obnašanja”:
  NE UPORABLJAJTE SUPERVIZOR, NE MISLITE Z SVOJO GLAVO, …
  …….
  BERITE SAMO SLOVENSKE PISATELJE, POSLUSAJTE SLOVENSKO GLASBO, jejte slovensko hrano!

 7. Ministrica Mlakar bi zbrcala državljane v tujino!

  Ministrica Mlakar, kapa dol!
  Takšni državljani ( BUTALCI brez hrbtenice in morale) si drugega ne zaslužijo!
  Prava tujina za njih je Banana republika Tunguzija.

 8. Steyrc,

  ne se no jezit. Če človk se rad jezi, dobi slabo kri, an lahko zboli (sem si dovolil parafrazirat Mlakarja Iztoka). Če ti človek pravi, da aplikacija izvrže v smeti nekaj kar ji ne paše, pač pogruntaj, kaj si takšnega objavil in če ti ne rata, se ne jezit na cel slovenski svet.
  Takole v šali, a je moralno nekaj kar se mora?

  Pa lep večer,
  m.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *