Podjetnik Mihi toži samega sebe zaradi neizplačanih plač in prispevkov

Plačilna nedisciplina je še vedno najbolje prodajan interni in izvozni artikel naše male podalpske, najbolj dosleden izvajalec pa država, tik za njo pa, po seznamu “Stop neplačniki !”, ki združuje neplačnike DURSa, FURSa in CURSa, podjetniki s samo eno zaposleno osebo……

V to kolesje opoteče sreče je tako zapadel, kot vsako leto preko 50.000 predvsem samostojnih podjetnikov pred izvršbami ali zaprtjem dejavnosti, tudi Mihi Prvinski, 26 letni podjetnik hipsterskega novega vala iz Ljubljane.

Potem, ko je pristal na stebru sramote “Stop neplačniki !”, ker si ni plačal prispevkov in plače za mesec februar, se je Mihi odločil reči “dovolj takšnemu delovanju” in ubral sicer radikalno, a zakonito potezo.

Mihi se je odločil zaradi neizplačanih prispevkov in plače, za kar mu je sicer zagrožena tudi zaporna kazen, tožiti svojega delodajalca, torej samega sebe. Obenem se je Mihi odločil na glas spregovoriti o problemu, ki muči vse več podjetnikov s samo eno zaposleno osebo v naši mali podalpski.

Kot lastnik start-up podjetja Petting d.o.o., bi po svojih napovedih že v kratkem plasiral na tržišče prve sakralno sprejemljive kontracepcijske tablete družinskega pakiranja in čeprav Mihi še ni uspel pridobiti investitorja za to briljantno idejo, ga to ni oviralo vložiti vse svoje premoženje v projekt.

Mihi se je sicer v podjetništvo podal brez samoslepilnih iluzij hitrega podjetniškega zaslužkarstva, saj se, kot pravi, zelo dobro zaveda kakšno je življenje podjetnikov začetnikov v državi, a kljub temu in vsemu je bila nedavna objava njegovega imena v registru “Stop neplačniki !” kljub vsemu kaplja čez rob.

Ob vsej birokraciji, ki jo naloži država podjetniku, bi rabil enega, da mi samo to dela. Enostavno sem se ukvarjal s svojim delom in zaradi preobilice le tega nisem utegnil preveriti stanja na svojem računu, nakar sem povsem naključno opazil ta register in sem šel preveriti. Lahko si samo predstavljate, kako sem se počutil, ko sem videl, da si nisem izplačal prispevkov in plače za februar“, je vidno pretresen izmomljal Mihi.

Kot je dodal, je hip zatem že klical svojega odvetnika in mu razložil celotno zadevo, da bo zaradi neizplačanega tožil delodajalca, nakar ga je odvetnik prosil, naj se nanj ne obrača več in mu spustil slušalko.

A to Mihija ni odvrnilo od že odločene namere in že naslednji dan je na pristojno sodišče vložil tožbo zoper delodajalca za poravnavo prispevkov in plače za mesec februar.

Ne vem, kaj naj vam še rečem, a že dlje časa trpinčim samega sebe zaradi te plače, katero si izplačujem, ampak zdaj imam pa res poln k*r*c vsega in vse kar vem je, da se ne bom ustavil vse dokler se ne spravim za rešetke“, je Mihi še dodal v zelo odločnem tonu.

Prepričan je, da bo tožbeni primer dobil, v olajševalno okoliščino mu gre tudi dejstvo, da bo prihranil na odvetniških stroških, upoštevajoč, da sam zastopa obe strani v postopku.

Obenem pa se tudi povsem zaveda, da se s slovenskim sodstvom res nikoli ne ve. Kot se tega zaveda tudi še na tisoče drugih podjetnikov z enim zaposlenim v naši mali podalpski, ki so podobno tožbo napovedali tudi sami. Ja, Mihi ni sam…..

Don Marko M

Kladivo (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Podjetnik Mihi toži samega sebe zaradi neizplačanih plač in prispevkov

  1. vem ja….ime ni bilo naključno izbrano….zelo verjetno bo postal podjetnik Mihi moška ikona tega bloga….poleg ženske Fride….. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *