SQ – kako za 465,5 milijonov € zgraditi elektrificirano železnico za dizel lokomotive

Medtem, ko v Evropi pospešeno gradijo železnice za hitrosti nad 300 km/h, do te hitrosti jih namreč že imajo, smo v naši mali podalpski izjemno ponosni s pravkar zaključeno izgradnjo elektrificiranega železniškega dela Pragersko – Hodoš, ki bi moral omogočati hitrosti do 160 km/h. Poudarek na “bi moral”……

A na novo zgrajeni, modernizirani in elektrificirani progi za električne vlake do hitrosti 160 na uro, lahko vozijo le – dizel lokomotive….40 na uro…..

Kot že 50 let bodo tako tudi poslej tovorne vlake, zaradi katerih predvsem se je ta proga modernizirala, očitno še dolga leta vlekle – dizel lokomotive.

Ob zaključku del so namreč ugotovili, da tamkajšnji električni daljnovod proge ne prenese obremenitve tovornih vlakov z električnimi lokomotivami.

Rolanje po sceni pa se začne v trenutku spoznanja, da je bilo za izgradnjo, modifikacijo in elektrifikacijo proge Pragersko – Hodoš porabljenih 465,5 milijonov € in v to ceno del, katera so izvajala slovenska podjetja, je zajeta tudi – modernizacija točno tega električnega daljnovoda….

Izpuhteli milijoni…..

Ko govorimo o slovenskih železnicah je pač treba vedeti, da se vse od osamosvojitve 1991, pa do 2010, kot za večino stvari, ni praktično nič naredilo na tem področju, čeprav so izginjali milijoni v te namene. Vedno manj razumem nekoč opevano o Slovencih, kot dobrih gospodarjih…..

No, za svoje riti marsikdo verjetno že, a za državo tipični primerki najslabše sorte gospodarja, razen ko je bilo treba razprodajati premoženje za bagatelo in spraviti samooskrbo na minimum….

Prvič je bila rekonstrukcija, elektrifikacija in nadgradnja super hitre proge Pragersko–Hodoš v parlamentu omenjena 2006, ko je ministrstvo za promet ( Ministrstvo za infrastrukturo), v okviru načrtovanih investicij, pripravilo delovni dokument za črpanje evropskih sredstev za to progo.

Takrat so bila vsa dela proge Pragersko–Hodoš, za vožnje električnih vlakov 160 kilometrov na uro, ovrednotena na 173,42 milijona €, kar je 1,6 milijona za kilometer proge. Tudi s to ceno še vedno ne bi gradili najceneje v Evropi…..

10 let kasneje se je gradnja proge zaključila pri 465,5 milijonih oz. 4,2 milijona za kilometer proge…..

Evropska komisija je iz Kohezijskega sklada sofinancirala delež v višini 207,03 milijona €, ob čemer vse skupaj izgleda, kot da se je za gradnjo porabilo le ta evropska sredstva, preostalih 258 milijonov države pa ali ni bilo sploh vloženih, ali pa so odpotovali po 38em tiru……

Zavrelo je namreč tudi Računskemu sodišču, ki je v revizijskem postopku ugotovilo toliko nepravilnosti, beri manjko denarja, da boli glava ali bi vsaj morala (za)boleti prav vse državljane…..

Žal pa Računsko sodišče, čeprav bi jih moralo imeti, nima pristojnosti izrekanj sankcij odgovornim krivcem, ki so sicer v poročilu revizijskega postopka jasno navedeni.

Slovenci znova kekci pred celo Evropo…..

Naši parlamentarci, s Cerarjem na čelu, za pred dnevi svečano odprto in prometu predano “sodobno, nadgrajeno in elektrificirano progo” Pragersko-Hodoš, še vedno poudarjajo, kot so leta prej, da je to bil še zadnji neelektrificirani del mediteranskega koridorja.

Kakor tudi, da je ta projekt predstavljal največjo infrastrukturno naložbo na področju železniške infrastrukture v finančni perspektivi 2007-2013 in se uvršča med najsodobnejše v Sloveniji.

Med najsodobnejše v Sloveniji, ki omogoča hitrosti do 160 kilometrov na uro, s tem pa se bo čas vožnje vlakov na tem odseku skrajšal za 22 – 40 minut.

Iz urada vlade so dodali še, da “gre za največji izveden projekt na prometni infrastrukturi po izgradnji avtocestnega križa v Sloveniji, ki gospodarstvu, tako v Sloveniji kot v sosednjih državah, prinaša pozitivne učinke“…..

Finale pa je dodal kar etično moralno neoporečen predsednik vlade Miro Cerar :
S to modernizirano železniško progo Pragersko-Hodoš dokazujemo, da smo moderna država, ki gleda v prihodnost in verjame, da bo otrokom in prihodnjim generacijam omogočila najmodernejše povezave in s tem razvoj po najboljših močeh“……

Cerar se je hip po tej izjavi za medije, a brez njih, odpeljal na otvoritvi te supersonik proge z električnim potniškim vlakom, ki ni presegel 80 km/h……

Dobro uro za njim, pa so progo, kot 50 let poprej in zna biti tudi toliko naprej, spet zasedle dobesedno stare, a kultne in stilne dizelaške lokomotive še iz Juge in nadaljevale svojo delovno rutino vleke po najsodobnejši in polno elektrificirani progi v naši mali podalpski……40 na uro…..

Kdo bo odgovarjal za Pragersko-Hodoš in 2.tir sramoto ?

In ne….Ne bo me čudilo, če bo Evropska komisija, na splošno veselje državljanov naše male podalpske, spet in znova zahtevala vračilo EU vloženih milijonov, nenazadnje so bili izplačani za elektrificirano progo, po kateri bi vozili vlaki do 160 km/h, ne pa dizel lokomotive 40 km/h…..

In da… Tej isti osebki, vpleteni v gradnjo te veleželeznice Pragersko–Hodoš, bi zdaj radi delali še 2.tir Koper- Divača…..

Za katerega je ministrstvo prometa že 2009 poslalo Evropski komisiji v projektni dokumentaciji, za pridobivanje evropskih sredstev in izvedbo te novogradnje, tudi podatke, da ocenjujejo to železniško novogradnjo 2. tira Koper – Divača na 475.768.289 €……

Kar je po mojem tudi maksimalna realna in dopustna cena za izgradnjo 2. tira, sploh če vemo, da so Kitajci pripravljeni za ta isti znesek narediti vzporedno kar 2 tira drugega tira.

A pred par meseci so vzniknili orto zagovorniki 2.tira, ki imajo, zanimivo, drugače ogromno za povedati čez neoliberalizem in kapital, in za potrebe gradnje le tega najprej ustanovili podjetje 2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o., v katerega je država že zmetala 200 milijonov, kakopak od državljanov in ki bodo porabljeni za pridobivanja mnenj in izdelav predlogov, po domače bodo odpihnjeni z vetrom.

Kar pa niti približno ni vse, saj zagovorniki 2.tira že zdaj udrihajo svoje želje, da bi gradnja 2.tira znašala vsaj 1,5 milijarde €, pa verjamem, da bodo ceno stroškov gnali tja do 3 milijard. Itak bomo državljani plačali…..in tega se še kako zaveda tudi vseh 90 parlamentarcev…..

Dejstvo pa je, da 2. tira sploh ne rabimo….Povsem bi namreč zadostovala že švicarsko natančna organizacija vlakovnih prevozov, temeljita sinhronizacija tovornega in potniškega prometa na tej trasi.

Temeljita in odgovorna organizacija pa je zaenkrat, kot že 25 let, zgolj tabu tema tistih istih 90 v parlamentu in kakopak tistih, ki jih vedno znova volijo…..večji škodljivci od teh so le še tisti, ki na volitve in referendume sploh ne hodijo, ker se jim, milo rečeno, dobesedno jebe za to državo in sodržavljane…..

Don Marko M

Dizel SŽ (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “SQ – kako za 465,5 milijonov € zgraditi elektrificirano železnico za dizel lokomotive

 1. Odlično spisano, ampak z zadnjim stavkom se pa nikakor ne morem strinjat.
  Človeka, ki ga država sistematično j**e 25 let, mu ubije upanje v boljši jutri, ga sestrada in sezuje, naredi apatičnega, pa ja ne moreš označiti kot najhujšega škodljivca.
  Na volitvah že 20 let nimam koga volit!
  Ja res je dobesedno se mi j**e za to državo, “so shoot me”!

 2. tnx Joško…..kar pa se volitev tiče……do zdaj smo jih imeli 8, na vsakih volitvah se je dalo izbirati med 17 – 22 različnimi strankami, vključno s tistimi 5imi, ki že skozi vedrijo v parlamentu…..torej, če bi na vsakih volitvah volil za drugo stranko v teh 25 letih, bi jih še vedno ostalo med 25 – 30, katerih ne bi uspel voliti…..
  in s tem, ko se na volitve ne gre, se v bistvu povsem namerno omogoči, da vsakič znova gledamo potem tistih 5 istih, ker volilci le teh pa gredo na volitve….in isto velja za referendume…..

  in zadeve se bodo ponavljale in hodile nazaj natanko toliko časa, dokler se teh 60-70% ne bo spokalo na volitve in volilo vse druge, razen teh istih…..in da, ravno to kar navajaš “država sistematično j**e 25 let, mu ubije upanje v boljši jutri, ga sestrada in sezuje” bi moral biti zadosten razlog za odhod na volitve in oddajo glasu tistim, ki tega stanja niso povzročili…….
  ker, kot sem rekel, tisti, ki so in še to tvoje našteto povzročajo, so redno na volitvah, da lahko povzročajo naprej in so veseli slehernega, ki reče “jebe mi se”, ne bom volil, niti na referendume hodil……

  jebi ga, volitve in referendumi so vzvodi demokracije, dani v uporabo vsakomur in kdor noče tega uporabiti je pač kriv, ker tega ni uporabil in tako dopustil nespremenjeno ali na slabše stanje……Švicarji, Švedi, Nemci in še kateri, s povprečno 80% udeležbo, dobro vedo, zakaj na volitve in referendume…..
  le to sem želel povedati s tistim “večji škodljivci”…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *