Protikadilsko združenje – “Zahtevamo prepoved kajenja tudi na odprtih površinah !” (foto)

Ni se še dobro polegla prejšnja protikadilska akcija, že protikadilski aktivistični lobij začenja nov pregon kadilcev. Tokrat zahtevajo popolno prepoved kajenja na vseh odprtih površinah, kot nadgradnjo prejšnjim akcijam prepovedi kajenja v zaprtih prostorih….

Kot poudarjajo v protikadilskem združenju “Brez sape”, “vse odprte površine” pomeni natanko to, torej zahtevajo polno prepoved kajenja na vseh odprtih površinah, ki se za posameznika začnejo s trenutkom, ko stopi skozi izhodna vrata iz stanovanja, hiše, delovnega mesta, lokalov, javnih ustanov, skratka za vse odprte površine, ki nimajo vrat.

Razloge za to novo protikadilsko akcijo, katero so poimenovali “Zaradi kajenja umirajo grdi, žleht in butasti”, je pojasnil predsednik združenja Vili Smog :

Za novo protikadilsko akcijo smo se odločili, ker nas je, za predhodne protikadilske akcije, neki popularen bloger Don Marko M poimenoval “dimljeni hinavski pusiji brez tiča, ki v protikadilskih gonjah zdravijo svoje frustracije in impotentnost na nedolžnih frajerjih kadilcih tobaka, nimajo pa prašnikov, da bi se lotili tistih pravih kadilskih škodljivcev”.

Seveda zavračamo provokacijo tega blogerja, da smo tako dosti zafrustrirani in impotentni, zato protikadilsko akcijo nadgrajujemo še na preostale kadilce v družbi. Ugotavljamo namreč, da prepoved kajenja v zgolj zaprtih prostorih ni dovolj.

Vrste bolezni, katere povzročajo kadilci na odprtih površinah, so vedno bolj groteskne, posledično zaradi kajenja na odprtih površinah resno oboleva vedno več državljanov, vedno več je alergičnih, bolnih pljuč, v stresu, celo umrlih, in če tega ne ustavimo, bo državi zmanjkalo v zdravstveni blagajni celo za tiste zdrave.

Čeprav še nismo čisto uspešno zaključili z akcijo prepovedi kajenja v avtomobilih, za kar je spet kriv omenjeni bloger, ki je sprožil ustavni spor, v katerem izpodbija našo zahtevo z argumentom “v mojem avtu lahko kadi vsaka ženska, katere ne moti volan”, začenjamo odločno to novo akcijo “Zaradi kajenja umirajo grdi, žleht in butasti” že jeseni.

Naši lobisti pa so že prejeli zagotovilo, da bo naš parlament večinsko podprl našo akcijo in jo implementiral v zakonodajo. Seveda bomo vse površine v državi polepili z napisi in znaki o škodljivosti kajenja“.

Kot še dodaja Smog, so tudi za tokratno akcijo splošne prepovedi kajenja na odprtih površinah pripravili prehodno obdobje 2eh let, do začetka veljave zakona, da ne bodo obtoženi naglice in da se kadilci lahko ustrezno pripravijo, svojo pobudo dostavljeno našemu parlamentu pa so dopolnili tudi z ustreznimi tarifami, ki bodo veljavne za to prehodno obdobje.

Slovenec razume na brzino, tudi brez besed, le ko ga opališ po žepu, dodaja Smog, zato do začetka veljave polne zakonske prepovedi kajenja na vseh odprtih površinah zahtevajo od poslancev tudi potrditev zaračunavanja ekološkega pavšalnega davka za kajenje na odprtem, plačljivega v enkratnem znesku letno, vsako leto, in sicer :

– za kajenje roštilja, kamina 2000 €
– za kajenje 1.majskega kresa 2500 €
– za kajenje kadilnice med mašo 9000 €
– za kajenje strelnega orožja (pištola, puška, avtomat) 3000 €
– za kajenje skuter, ostala motorna kolesa 4000 €
– za kajenje avtomobila 5000 €
– za kajenje hišnega dimnika 6000 €
– za kajenje traktorja 8000 €
– za kajenje tovornjaka in avtobusa 10.000 €
– za kajenje toplarne, termoelektrarne, industrijskega objekta 200.000
– za kajenje letala 250.000 €
– za kajenje vojaškega orožja (po kosu) 500.000 €
– za kajenje beli dim Vatikan 5.000.000 €
– za kajenje črni dim Vatikan 3.000.000 €

Kadilci vseh dežel – odkašljajte se !

Don Marko M

KAJENJE UBIJA 02 KAJENJE UBIJA 04KAJENJE UBIJA 05 KAJENJE UBIJA 07 KAJENJE UBIJA 08 KAJENJE UBIJA 10 KAJENJE UBIJA 11 KAJENJE UBIJA 12

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Protikadilsko združenje – “Zahtevamo prepoved kajenja tudi na odprtih površinah !” (foto)

 1. Ahahah, ha .. “bolje pušiti, nego ostati u drugom stanju” se ne spomnim najbolje, komu gre avtorstvo slednjega.
  Moja stara mati je kadila do svojega 81. leta in ni umrla zaradi raka na pljučih. TO KAR NAVAJAM NI TOLAŽBA KADILCEM. Vedno je vprašanje zakaj dotični kadi, kaj je v pod/zavesti vzrok .. in ne cigareta kot vzrok, ta je po mojem mnenju zadnja v verigi pogojev za bolezen. Pogoji so vzpostavljeni s podzavestjo in, če želite, z zavestjo.
  “Što se babi snilo, to se babi zbilo” … a gre ZA PODZAVEST! Kaj je tam pa tako in tako nimate/mo pojma.
  Kakor komu …

 2. Marko, vsa umetnost je dejansko zapisana v genih, zato eni lahko mirno kadijo na polno tja do 90ega in čez, eni drugi pa ekološko zdravega življenja brez alko, tobaka in podobnega pobere pri 30em, 40em, sem že pisal o tem……
  seveda s to navedbo nikakor ne mislim zmanjševati pomembnosti te akcije protikadilskega združenja “Brez sape”, ki je dejansko prva na svetu naravnana natanko tako, kot protikadilska akcija mora biti….. 😉

 3. Ja..hehe seveda….mislim res da največjo škodo povzročajo vojne z uničevanjem narave in ozračja….z bombamdiranjem raznih vojaških in civilnih objektov, naftnih polj, avtomobilov -gume in ostalo… in tankov….tu ne razmišljajo o kemikalijah in strupenem dimu, ki gre v zrak….preganjajo pa kadilce…

 4. Na odprtih terenih kar naj kadijo. Posebej zoprno pa je pred vhodi v bolnišnico in pred vhodi v mnoge druge ustanove. Nič hudega misleč državljan se mora prebijati do vhoda skozi oblake dima. Skrajno zoprno za nekadilca!

 5. Rado, podpišem!

  Predstavljajte si asmatičnega otroka, ki mora po zakajenem stopnišču v četrto nadstropje, ker ni dvigala. Vprašajte se kako se počuti ko se ves moder s težavo privleče do cilja.
  Ali pa ko se ti pod blokom parkira par modelov, ki ti zasmradijo celo stanovanje!

 6. Joško,

  zapis je satira…..satira, ki prikazuje bedo, hinavščino in sprenevedanje gorečih nasprotnikov kadilcev tobaka, obenem pa jih prav nič ne motijo na slikah vsi prikazani elementi, ki kadijo dosti bolj in, zanimivo, direktno škodijo tudi tem nasprotnikom tobačnih kadilcev…ostali elementi pa jih ne motijo, ker jih sami pospešeno izvajajo in se jim nimajo namena odpovedati…..
  torej je vsaka njih “borba” proti kadilcem tobaka zgolj hinavsko sprenevedanje in prekladanja lastne (ne)ogovornosti za svoja kajenja, s katerimi neprimerno bolj uničujejo sočloveka, vsa živa bitja in ozračje, kot kadilci tobaka…..
  Rado se je recimo naredil kar francoza, ne da bi znal enega stavka francosko….

 7. Si videl Joško?
  Ko gre za kajenje, kadilci izgubijo vso pamet in vso čustveno inteligenco.
  Tudi Marko, ki je sicer razgledan in spoštovan mož, nenadoma postane agresiven in nesocialen.

  Poglejmo najprej kaj kajenje je.
  Kajenje je huda telesna odvisnost od nikotina. Ko vrednost nikotina v krvi pade, kadilec postane za delo nesposoben, dokler ne dvigne nivoja nikotina v krvi, na ustrezno raven. In to mora odvisnik početi 20 do 40 x na dan, /beri 40x5min=200 minut dnevno, da lahko normalno funkcionira. Zrelo za psihiatrično zdravljenje.

  Računati na empatijo ne gre. Kadilci je ne premorejo. Ne razumejo, ne morejo razumeti, da se mnogi nekadilci skrajno slabo počutimo ob vdihavanju cigaretnega dima. Osebno se kadilcem izognem v velikem loku. Vedno pa to ne gre. Če vstopam v kakšno ustanovo, pač moram skozi vhod, kjer pogosto visi špalir kadilcev, ki delajo oblake dima. Ne zmenijo se za moje mile prošnje. Kaj bi rad, saj smo zunaj.

  Ko sem letos poleti na bazenu delal intervale, sem na obratu dobil oblak dima v pljuča. Dva metra od roba bazena je namreč srednjeletna kadilka veselo puhala. Ko sem jo prosil, če bi hotela kaditi kje drugje – češ telesni napor in cigaretni dim ne gresta skupaj, je cigareto sicer ugasnila, a me je vseskozi sovražno gledala.

  Tako, da vidiš Joško. Na kakšen dogovor, na gentlemenstvo ne moremo računati. Rabimo strogo zakonodajo. Drugo ne gre. Izgnati jih je treba v gmajno!

  Moja mama je bila trideset let kadilka. Zaradi kajenja je na stara leta fasala KOPB (kronično obstruktivno pljučno bolezen) . Noč in dan sunkovito diha in se ne more nadihati, ker ima polovično pljučno kapiciteto. Solze mi tečejo, ko jo gledam. Ne želite si tega ljudje. To je pekel.

 8. Rado,

  jaz sem samo komentiral tvoj sprenevedajoči komentar (in to zelo kultivirano in umirjeno), katerega si podal na satiro….
  in Rado – ko te bom videl, da nikakor ne boš uporabljal avtomobila, ne avtobusa ali drugega prevoznega kadečega sredstva, pa ko se iz tvojega dimnika pozimi ne bo kadilo…..no, šele takrat te bom imel za iskrenega borca proti kajenju…..do takrat pač velja vse ostalo že zapisano v satiri….

 9. Marko,

  To kar hočeva povedat Rado in jaz ni v ničemer povezano z nobeno hinavščino ali sprenevedanjem in nisva, kot jih ti poimenuješ, “goreča nasprotnika”!
  Povedala bi rada, da v zgodbo ni potrebno vmešavati velikih onesnaževalcev, ker nisva proti kadilcem, ker bi naju skrbelo zaradi onesnaževanja narave. Imam občutek kot da si velike onesneževalce vklučil v debato z namenom prikrivanja bistva. Bistvo pa je, da kadilci živijo v skupnosti z ljudmi, ki jih moti, ko dobijo cigaretni dim direktno v obraz in bi se radi temu izognili, kar se pa včasih tudi fizično ne da.
  Če bi nekdo napeljal cev iz izpušnega sistema avtomobila, dimnika,… direktno pred mene mi tudi to popolnoma enako ne bi bilo všeč. Gre se za to da v neposredni bližini dima ne morem dihati, to pa je nekaj kar kadilec nikoli ne bo mogel razumeti!
  Če avto pelje mimo mene je to popolnoma drugače, razen če ni kakšen dizel brez filtra z gasom na polno, to pa bi morali prepovedati enako kot je prepovedano mimo pešca zapeljati po luži tako da ga celega poškropiš.
  Kadilec tega ne more razumeti, lahko pa ti poskusim razložiti. Kako bi se počutili kadilci, če bi jih pred nekim vhodom kadilo 100 in se nikakor v poslopje ne bi dalo vstopiti drugače kot skozi gost dim, jaz bi pa mednje vrgel solzivec. Verjetno bi imeli zelo veliko za povedat, ker bi jih to pač motilo. Tako enako dim moti mene, ker me duši in ZATO bi bilo potrebno nekaj spremeniti, če si hočemo biti med seboj enaki!

 10. Joško,

  zelo lepo sem vaju razumel…..ampak dim, ki je posledica kajenja je dim, ki škoduje, ne glede na obliko izvedbe….vsak poskus izločanja, češ en dim manj škoduje kot drugi, pač ne more biti drugega, kot sprenevedanje in uperjanje diskreditacije do enih manjših proizvajalcev kajenja, medtem pa tiste večje in vsem, tudi nekadilcem dosti bolj nevarne, pač nonšalantno ignorirati ali še huje – opravičevati njih obstoj…..
  fanta, kajenje je kajenje, dim kajenja je dim kajenja in če obsojata, obsojajta vse omenjene oblike kajenja, pa četudi to pomeni, da morata obsoditi še sama sebe, ker ravno tako povzročata kajenje, ki takisto komu ne paše…..tako enostavno je to….

 11. 1. Nihče ni rekel, da drugi dimi manj škodujejo!
  2. Sem celo napisal, da so mi vsi enaki, razlika je v načinu serviranju le teh!
  3. Očitno moraš še enkrat prebrati kaj je moteči faktor! Če boš ti kadil 20 metrov stran od mene se bom jaz lepo požvižgal na tvoje početje.

  Če bi se ljudje med seboj lahko dogovorili in bi bili do drugih uvidevni, ne bi potrebovali nobenih zakonskih prepovedi. Ampak ko jaz prosim kadilca če se lahko prestavi, ker se mi v stanovanje kadi, dobim nazaj atomsko bombo kletvic in nesramnosti. Če bi se kadilci zavedali, da s svojim početjem na določenih lokacijah močno motijo druge in bi iz uvidevnosti svoje početje ali namero spremenili, potem ne bi potrebovali nobene zakonske prepovedi, tudi obstoječe za zaprte javne prostore!

  Kaj je torej bistvo vsega tega pisanja?
  Bistvo ni sprenevedanje nekadilcev temveč sprenevedanje kadilcev, češ zakaj te pa drugi ne motijo.
  Saj me motijo in to jasno povem!
  Kaj pa tebe, bi te motil solzivec? če boš rekel, da ne potem kul, v nasprotnem pa gre za sprenevedanje s tvoje strani!
  Šah mat, pa satira gor al pa dol!

 12. Joško,

  pa točno o tem govorim….zate je moteči faktor tobačnega kajenja, ne moti pa te, kar velja tudi za vse nasprotnike tobačnega kajenja, kajenje tvojega avta, dimnika in ostalega, ki moti druge in škodi njih zdravju……
  in ne – ni bistvo tega pisanja sprenevedanje kadilcev, češ zakaj te pa drugi kadilci ne motijo, ampak direktna trditev, da tudi tobačni nekadilci nič manj ne kadijo, ali celo še dosti bolj, in se potem sprenevedajo, da tega ne počnejo drugim v zdravstveno škodo…..

  za primer – kajenje, katerega recimo povzročata vidva z Radom z avto vožnjo po mestu, povzroča neprimerno hujše zdravstvene posledice tako tobačnim kadilcem, kot nekadilcem…..a kaj šele pozimi, ko zakadita iz svojih dimnikov….
  razen če bi mi rad povedal, da so za vedno večja in hujša kadilska onesnaževanja ozračja in posledično že epidemijska obolevanja zajetnih milijonov za najmanj bronhialne težave po svetu in doma, sploh po mestih, kriva izključno tobačna kajenja…..torej če bi rad povedal, da te motijo zgolj tobačna kajenja, ki ti puhnejo občasno v obraz, recimo 1x letno, ne motijo pa te avtomobilski kadilci, ko stojiš pred semaforjem, čakajoč zeleno, da prečkaš cesto in to vsak dan…..
  fanta, dajta se prijet malo v roke, sta dovolj stara…. 🙂

 13. Jst sm že zaključil z matom, tako da se ne grem več 🙂
  Ponavadi se s tvojimi zapisi strinjam blizu 100% tokrat si ga pač pihnil mimo,
  kar pa ti ne morem zamerit saj kot kadilec pač ne moreš razumet o čem govorim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *