Sprejeto – 2. januar bo (spet) dela prost dan. V zameno bo izbrisan 15. avgust (Marijino vnebovzetje)

Na današnji redni decembrski seji državnega zbora so parlamentarci 2. januar (znova) razglasili za dela prost dan, a v zameno za drug praznik 15.avgust, ki je poslej črtan kot prazničen in dela prost dan. Kot je znano, je bil 2.januar kot dodatni prosti dan ob novem letu tradicionalno v veljavi od leta 1955 do 2012….

Predlog za spremembo, po kateri bi se iz koledarja črtal dosedanji dela prost dan 15.avgust (Marijino vnebovzetje) v zameno za 2.januar, je, ironično, podala opozicijska stranka SDS, ki je sicer v svojem drugem vladnem mandatu leta 2012 izbrisala 2.januar kot prazničen in dela prost dan brez tradicionalno vsakega, sploh smiselnega argumenta.

Grez za prvi predlog katere stranke opozicije, katerega je Cerarjeva vlada sprejela kot je bil zastavljen in podan, brez spreminjanj le tega. Do sedaj je namreč veljalo, da je vlada Cerarja najprej gladko zavrnila vse predloge strank opozicije, čez mesec ali dva pa je te iste predloge, s kakšnim dodanim stavkom, predstavila kot svoje in jih vladno večinsko tudi sprejela.

Kaj je botrovalo temu predlogu ukinitve enega praznika, za ponovno oživitev drugega, je pojasnil član SDS Vinko Gorenak :

V stranki SDS smo bili vedno naklonjeni ljudstvu, nikoli nismo vzeli kjer ni bilo in nikoli dali kjer je bilo. Po naši oceni je bil 15. avgust praznik sredi ničesar, zgolj neke marginalne manjšine, ki je svoja osebna verovanja in prepričanja vsiljevala večini treznega državljanstva, kot vemo pa manjšina ne more določati večini, kaj in kako bo.

Seveda ne nasprotujemo, da 15.avgust ostane osebni praznik nekih posameznikov, ampak za takšno praznovanje naj si pač vzamejo svoj osebni dopust in imajo tako dela prost dan na svoje, ne pa delodajalske oz. državne stroške. Gospodarstvo zaradi teh nekaj, ki bodo na ta dan koristili svoj dopust, ne bo prav nič trpelo.

Predlogu, da se 2. januar ponovno uvede kot prazničen in dela prost dan, v zameno pa ukine 15.avgusta kot državni praznik in dela prost, je na glasovanju potrdilo 77 poslancev.

Kljub večinski potrditvi predloga, pa postopek sprejema ni potekal enostavno, saj so le temu nasprotovale nekatere opozicijske stranke in nepovezan poslanec.

Proti 2.januarju in za 15.avgust je namreč bilo vseh 6 poslancev Združene levice (ZL), kar je Luka Mesec argumentiral :

Gre za nedemokratičen poseg, saj odvzemamo dela prost dan 15. avgusta veliki manjšini, da bi lahko drug praznik 2.januarja praznovala 93% večina državljanov. To sicer ni ustavno sporno, je pa moralno“.

Tudi nepovezan poslanec Bojan Dobovšek je glasoval proti :

Sem deloholik, vem kaj bom počel 15.avgusta, a zdaj ne vem kaj bom počel 2.januarja, saj bo moje delovno mesto zaprto. Ne predstavljam si, da ne bi ta dan delali vsi tisti, ki so me izvolili. Komaj sem sprejel in se privadil, da poslanci po Novoletnih praznikih prihajamo v službo 9.januarja, zdaj pa ta udarec na mojo delovno kreativnost. Svojim volilcem sporočam, da nisem kriv, ker bom isto plačan do 9.januarja, čeprav ne bom delal“.

Tudi vseh 5 poslancev NSi je nasprotovalo praznični zamenjavi in uvedbi 2.januarja kot praznika, v zameno pa ukiniti 15.avgust, kar je razložila Ljudmila Novak :

Če datumu 2.januar pripisujete kulturno-zgodovinske razloge in nujno potrebnost za prihodnost, obenem pa ocenjujete 15.avgust kot nekulturen in zgodovinsko nepomemben za to državo, potem s tem predlogom obujate komunizem. Zavračate pomembnost 15ega avgusta, ki simbolizira vračanje 2000 let nazaj v zgodovino, obenem pa podaljšujete 2.januar za svetlo zgodovino 70 let naprej.

Pripravili bomo peticijo za referendum, s katerim bomo zahtevali, da se 2.januar kot totalitaren praznik izbriše in se ga nadomesti z delom prostim dnevom 6.januarja ali velikim petkom”.

V burni razpravi s parlamentarci pred sprejetjem zakona, so bili sicer tudi člani GZS in obrtniki, ki so sprva ostro nasprotovali predlogu po ponovnem prazničnem 2.januarju zaradi “milijonske povzročene škode delovnemu procesu in dobičku”, a so kasneje sprejeli predlagano zamenjavo “15.avgust za 2.januar”, saj bo število dela prostih dni, z ukinitvijo enega in sprejetjem drugega praznika, ostalo nespremenjeno in to ne bo predstavljalo nobene izgube delodajalcem v delovnem procesu in ustvarjanju dobičkov.

2.januar, kot (po)nov(en) prazničen in (plačan) dela prost dan, stopi v veljavo takoj po začetku Novega leta, torej takoj po 1.januarju. 2.januarja bomo torej spet uživali v brezdelju in zdravljenju vseh vrst mačk po napornem praznovanju, 15. avgusta pa itak tudi brez praznika nihče nič ne dela……

Don Marko M

2-januar-sprejet-blog-don-marko-m

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sprejeto – 2. januar bo (spet) dela prost dan. V zameno bo izbrisan 15. avgust (Marijino vnebovzetje)

  1. Spostovani

    Ce boste se naprej trosil lazi in pri tem uporabljal moje ime bom uporabil ustrezna pravna sredstva in vas tozil. Zahtevam da laxi preklicete takoj.
    Dr. Vinko Gorenak

  2. Spoštovani tovariš Vinko Gorenak,

    zapis je, kot je jasno označeno, satira…..avtorskih vsebin svojih satir, kakor tudi ostalih, nisem še nikoli, kljub številnim grožnjam in zahtevam po cenzuri, spreminjal in tako bo ostalo tudi po vaši grožnji zahteve…..
    ravno nasprotno – v kolikor želite nadaljevati vašo grožnjo v tožbenem postopku vas vabim, da me kontaktirate na mail naslov, ki se nahaja v zgornjem zavihku bloga, da vam oddam preostale potrebne podatke, katere boste potrebovali za vložitev sodne tožbe…..pa srečno…..

    lep pozdrav

  3. Ko satira uporablja očitne laži, ni satira, ampak zavajanje.
    V primeru SDS Vinko Gorenak gre za evidentno laž, ki pa je ciljana, saj med bralci slavnega Don Marka M vzbudi sovraštvo do SDS in Vinka Gorenaka. Tukaj se satrira konča. Gre za gobi napad, za politično diskvalifikacijo, kakršne je polno slovensko mainistreim novinarstvo. Popolnoma jasno je, ko povprečni Slovence pogleda v dnevni časopis in naleti na dezinformacijo, nato si ogleda TV poročila pa zasledi podobno dezinformacijo in ko prečita še Don Marka M, je prepričan, da je vpil čisto resnico. In tako dobimo opranoglavca.In takšnih je vedno več, manipulatorji pa vladajo in razgrajujejo Slovenijo, ki jo Don Marko M poimenuje Podalpsko…,kar je razumljivo, saj je ne šteje kot svojo domovino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *