Sprememba – policija v ZDA in EU lahko nosi hidžab, turbane ter brado. In nosijo….

Zadnjih 50 let so za policiste po ZDA veljala dokaj stroga pravila, po katerih so morali biti pripadniki policije na delovnem mestu urejeni in obriti, izrecno pa so imeli prepovedano tetoviranje po rokah, ter nošenja brade, hidžabov in turbanov. A poslej je vse drugače…..

V ZDA, kakor tudi drugod po svetu, se oblikuje velika kriza z zaposlovanjem novih kadrov v policiji, saj se “avtohtoni” domačini zelo izogibajo tega dela. Zato se je policija v ZDA, vsled iskanja in zaposlovanja novih kadrov, odločila, da bo popustila pri strogih kriterijih in začela iskati “raznovrstne” kandidate.

Tudi versko raznovrstne, kar je že pomenilo, da bo treba iskati določene kompromise tudi s pripadniki drugih verskih skupnosti, kot so recimo Muslimani in Judi, katerih število zaposlenih v policiji po ZDA, kakor zadnje čase tudi v zahodnih članicah EU, lepo narašča.

In ta kompromis so morali vodilni ameriške policije sprejeti še prej, kot so si mislili….

Danes 32 letni Masood Syed, sicer Američan, Pakistanskega rodu, se je v NYPD (New York Police Department) zaposlil leta 2006, iz začetnega “patruljnega” policista pa je počasi napredoval, vmes zaključil študij prava in danes ne žveči več tradicionalnih krofov v patruljnem avtu, pač pa v pisarni opravlja pravne zadeve za policijo.

Masood je imel sicer v svoji 10 letni, policijsko že veteranski, karieri kar nekaj spodrsljajev, od tistega leta 2010, ko je v uniformi, vsled prepira, pretepel uličnega berača in mu zlomil čeljust, za kar je moralo mesto NY plačati beraču 250.000 $ odškodnine, leta 2012 pa so mu iz službenega avtomobila ukradli tudi službeno pištolo. A krona zgodbe je šele prihajala…..

Ko se je Masood leta 2006 zaposlil, je seveda odlično vedel, da, kljub islamski folklori, ne bo smel nositi brade daljše od 1mm na delovnem mestu. In tega se je držal. Do junija 2016…..

Tega junija 2016 se je zgodil Ramadan, za muslimane sveti mesec posta, tudi za Massoda, ki pa se je tokrat odločil, da se ves čas praznovanja ne bo bril. Ker je po enem tednu zavrnil ukaz nadrejenega, da mora v službo priti obrit najmanj na 1mm brade, je pristal v brezplačnem suspenzu, za cel mesec.

Massod je uporabil demokratično možnost in sprožil sodni postopek zaradi verske diskriminacije na delovnem mestu. Postopek je tekel hitro, sodišče je ugodilo zahtevi Masooda, da lahko nosi brado na delovnem mestu, prejel je plačilo za čas suspenza in odškodnino, oktobra se je vrnil v službo kjer je še danes – z brado kakopak.

Ker je ta Masood Syed primer napovedal možnost ponovitve scenarija še pri ostalih Muslimanih, ki sooblikujejo ameriško policijo, so oblasti konec leta 2016 ukrepale.

In tako lahko zdaj od 2017 vsi policaji po ZDA, katerim religija zapoveduje nošenje brade, le to lahko nosijo neomejene dolžine tudi v službenem času, torej ko so v uniformi, poleg tega pa si poslej policaji lahko neomejeno tetovirajo tudi roke oz. kjerkoli po telesu. A to še ni vse….

Muslimani in Judje, moški in ženske, policaji, lahko poslej namesto tradicionalne policijske kape nosijo svoja verska pokrivala, ki sicer morajo biti modre barve.

Muslimanske ženske policajke v ZDA bomo torej poslej videli in gledali, kako na dolžnosti svobodno nosijo svoje hidžabe, moški policaji pa turbane in seveda brade.

50 letna tradicija ameriške policije je torej razbita ali lepše rečeno – poosodobljena.

No, pa da ne bi kdo mislil, da so Američani prva neislamska država na svetu, ki svojim muslimanskim, judovskim policajem dovolijo službovati s hidžabi, turbani in bradami.

V Kanadi je že od leta 1990 dovoljeno pripadnikom opevane Royal Canadian Mounted Police, da lahko nosijo brade in turbane vsled verskega prepričanja, lani pa so dovolili tudi policistkam na dolžnosti nositi hidžab.

Tako opremljene policajke in policaje imajo tudi na Novi Zelandiji, v EU pa zaenkrat na Škotskem in v Angliji, Nemčija pa o tem že resno razmišlja.

V naši mali podalpski imamo v policijskih vrstah ravno tako pripadnike različnih religij. Brade že nosijo, tetovaže takisto. A da če se jim dovoli nositi tudi turbane in hidžabe ? Zakaj pa ne. Nenazadnje smo sodobna, miselno nič zavrta, napredna, liberalna država, mar ne…..

Don Marko M

Deli:

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sprememba – policija v ZDA in EU lahko nosi hidžab, turbane ter brado. In nosijo….

  1. ma mene zanima kaj dela, ne kaj govori……in tega ukrepa po mojem zagotovo ne bo spreminjal, ker toliko denarja za odškodnine tudi ZDA nimajo, pa še policajev “domačinov” jim vedno bolj primankuje…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *