Ameriški State Department – Slovenci in Hrvati so homofobi, nasilneži, skorumpiranci, diskriminatorji

Ameriški State Department je spet, kot vsako leto, objavil poročilo o položaju človekovih pravic po svetu, tokrat za 2016. Čeprav je obstajala, sicer bolj minimalna, možnost, da bi jo Slovenija odnesla bolje od Hrvaške, so kavboji spretno sešteli, da se od sosedov ne razlikujemo v prav nobeni vitalno pomembni točki……

State Department v poročilu Hrvatom očita nasilje nad ženskami in otroci, migranti, pripadniki etničnih manjšin, prenatrpanost zaporov, počasno pravosodje, korupcijo, socialno ter diskriminacijo glede nacionalnega izvora, spolne usmeritve, invalidnih oseb, kršenja pravic delavcev, omejevanje delovanja novinarjev/medijske svobode, nestrpnost, netolerantnost, antisemitizem….

Seveda so se v naši mali podalpski takoj našli sosedofobi, ki so v komentarjih kavbojem začeli pritrjevati glede Hrvatov po dolgem in počez, pa še svoje tradicionalne dodajati. A sledilo je poročilo State Departmenta tudi o Sloveniji…..

Ki se v bistvu ne razlikuje kaj prida od Hrvaški namenjenega, razlika je predvsem v opisovanju izpostavljenih primerih, na osnovi katerih se je izrazoslovje očitanega predstavilo.

State Department tako poroča, da je bil v 2016 največji slovenski problem zagotavljanje humane obravnave migrantov in azilantov

Sledilo je izpostavljanje nasilja v družini, korupcije med uradniki, trgovine z ljudmi, neučinkovite sankcije za kršenje delavskih pravic, prenapolnjenost zaporov, sodni in administrativni zaostanki, omejevanje delovanja novinarjev ter napadi nanje z grožnjami in tožbami, omejevanje kritike medijske svobode, zakonodaje, ki ne prepoveduje diskriminacije zaradi sindikalnega delovanja oz. ne zahteva ponovne zaposlitve delavca, ki je bil zaradi tega odpuščen.

Slovenijo so zaznamovali tudi nestrpnost, netolerantnost, ter številni primeri spolnega nasilja, še posebej nad mlajšimi od 15 let, antisemitizem (sovražna nastrojenost proti Judom), Romi izpostavljeni diskriminaciji v družbi, nadlegovanjem, diskreditacijah pri zaposlovanju, šolanju, življenjskih pogojih.

Kot navajajo slovenska zakonodaja sicer prepoveduje diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti (predvsem homoseksualcev/ transeksualcev od katerih je bil po njih izjavah vsak drugi izpostavljen nasilju), a je brez zakonske zaščite razširjena družbena diskriminacija ter družbeno izključevanje socialno ogroženih, otrok, nezaposlenih, starostnikov.

Med vzorčnimi primeri je naveden tudi janez janša, ki je zaradi označbe dveh novinark za prostitutki moral plačati 12.000 kazni, sodišče pa je dovolilo, da je njegov primer Patrie zastaral.

V bistvu so kavboji v svojem poročilu pozabili direktno, ne pa tudi indirektno, navesti le še versko nasilje in javne pozive k oživljanju fašizma/nacizma, kakopak za obe državi……

Vem ja in se strinjam, kavboji so zadnji na svetu, ki bi lahko karkoli komurkoli predavali o človekovih pravicah. Sploh pa, le kako si drznejo tako celemu svetu na očeh izpostavljati to medsosedsko podobnost.

Ampak to sploh ni vprašanje. Vprašanje je – kaj pa če je vse njih našteto res ?……In katera trezna država si sploh želi ubadati s takšnimi ?…..nenazadnje je to razviti Zahod….

Don Marko M

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ameriški State Department – Slovenci in Hrvati so homofobi, nasilneži, skorumpiranci, diskriminatorji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *