Cela Evropa prepoveduje Thompsonu koncerte zaradi ustaštva. Mu bo Maribor dovolil koncert ?

Marko Perković, znan kot Thompson, hrvaški glasbenik patriotsko-katoliškega metalskega rocka, zase sicer pravi, da ni fašist, kot ga večina Evrope označuje, pač pa zgolj domoljub. Le domoljub, ki opeva najtemnejšo in najbrutalnejšo plat hrvaške zgodovine…..

V soboto 20. 05. 2017 naj bi se v festivalni dvorani Lent Maribor zgodil koncert Thompsona. “Naj bi” zato, ker organizator še vedno nima pridobljenega uradnega dovoljenja UE Maribor za izvedbo koncerta.

Mislim, da nihče ne more zanikati, da je Thompson že nekaj let največja glasbena zvezda na Hrvaškem, eden redkih, ki je sposoben napolniti stadione. A le na Hrvaškem in še to le v določenih delih Hrvaške. Obenem je Thompson tudi glasbenik z daleč največ prepovedmi izvajanj svojih koncertov.

Praktično po celi Evropi ima Thompson od oblasti posameznih držav že od leta 2003 uradne prepovedi koncertiranj v njih državah, od Nizozemske, Švice, Nemčije, Avstrije, Francije, Skandinavije, itd., obenem pa in sploh na Balkanu v republikah bivše skupne Jugoslavije, nenazadnje ima prepovedi koncertiranj tudi na Hrvaškem, recimo v Istri si je že pridobil status glasbena persona non grata.

Povsod, kjer so mu izrekali prepoved nastopa so zadevo utemeljili z oceno, da Thompson razpihuje sovraštvo in poveličuje ustaštvo, nacizem, fašizem, nacionalizem, rasizem. V bistvu neovirano lahko nastopa zgolj v določenih delih Hrvaške, kjer ima ustaštvo svoje korenine, pa pred hrvaškimi izseljenci v Argentini, Kanadi, ZDA in Avstraliji.

Seveda da mislim, da ustašev sploh ni več nikjer na svetu. Kot ne pri nas domobrancev. Zgolj par primitivcev, ki s svojim (ne)intelektom pač ne znajo drugače pritegniti pozornosti in to poskušajo z luzerskim opevanjem neke še bolj luzerske zgodovine njih prednikov. Zgubljeni v vesolju pač, nezmožni spoštovati še same sebe, kaj šele koga ali kaj drugega.

Glavnina obiskovalcev koncertov Thompsona je sicer mladež, med katero je tudi najbolj popularen, in večina le te obiskuje njegove koncerte opremljena tudi z ustaškimi simboli, ki so, jasno, v EU prepovedani.

In ne, po mojem to ni krivda te mladeži, pač pa prvenstvena zasluga šolskih sistemov, pa tudi staršev, ki otrok ne osveščajo o grozotah, katere so spočenjali nacizem, fašizem, na Balkanu pa še njih kolaboranti, domači izdajalci RKC, domobranci, ustaši in četniki. Thompson je le vzročna posledica…..

Kot so posledica njegova avtorska besedila pesmi, v katerih bodisi direktno, bodisi indirektno izraža podporo in poveličevanje ustaštvu. Večina ljudi, ki posluša Thompsone pesmi dejansko niti ne ve, niti se pozanima da bi vedeli, o čem Thompson sploh poje.

Njegova besedila so, pa naj so še tako spretno všečno zapakirana za splošno naivno dojemanje neke splošne lepote, kot recimo “Lijepa li si”, večinsko tematsko usmerjena v opevanje ustaških bojev, ustaških klavcev, ustaški Hrvaški, skratka poveličevanju zverstev ustaštva, ki je korakalo z roko v roki s fašizmom in nacizmom…..

(Še) vedno poudarjam, da so besedila v komadih tista glavna stvar. Besedila so tista, ki nosijo zgodbo, katero avtor predstavlja. In vsako besedilo nosi sporočilo. Jasno sporočilo. Plitko ali globoko. Celo tista dvoumna ali brezumna besedila. Potrebno je le razumeti. Ali se pak pozanimati in izobraziti. Danes je to lažje, kot recimo sredi Srbije peti Thompsonovo “Lijepa li si”…..in preživeti…..

Skratka, Thompsonu praktično povsod po Evropi prepovedani koncerti zaradi poveličevanja ustaštva, nacizma, fašizma, nacionalizma, rasizma – le v Sloveniji ne….še ne…..vse bo odvisno od UE Maribor.

Moje mnenje je sicer, da UE Maribor nima nobenih razlogov Thompsonu oz. organizatorju ne izdati oz. ne prepovedati koncerta. Težave in razlogi drugih držav po Evropi s Thompson namreč ne izvirajo iz “rekla-kazala” razlogov, pač pa ker Thompson prvič koncert je izvedel, oblasti so vse zabeležile in na osnovi te izkušnje prepovedale nadaljne nastope.

V Sloveniji Thompson še ni koncertiral, torej ni izvedel še nobenega nacionalističnega, nacističnega, fašističnega, rasističnega, ustaškega incidenta
in tako dejansko uradno ne obstajajo nobeni razlogi za prepoved.

Zato po moji oceni UE Maribor lahko dovoli Thompsonu koncert pod posebnimi pogoji, da ne bi kdo potem vpil o kakšni omejitvi svobode govora in umetniškega izražanja, ker že itak je naša mala podalpska zapisana v primitivni razdelek Evrope ravno v zahvalo naših lastnih nacionalistov, ki so izvedli prav vse to, kar opeva Thompson, le da tej podalpski v nepozabni zgodbi Izbrisani. Pa še kateri….

Dovoljenje se pač izda skladno z zakonodajo EU, torej tudi našo, ki prepoveduje vsakršno poveličevanje fašizma in nacizma, ter vsega in vseh, ki so v le teh sodelovali, pa naj bodo domobranci ali ustaši.

UE pač določi, da bo vsakemu obiskovalcu, opremljenemu s kakšnim ustaškim simbolom, policija izdala plačilni nalog za najmanj 1000 € in še sodnika za prekške, samemu Thompsonu oz. organizatorju pa se določi, da bo, ko bo izvajal katero svojih pesmi, ki povelučujejo nacionalizem, fašizem, nacizem, rasizem, ali zavpil ‘Za dom spremni’, skratka vse, kar se v EU ne sme, koncert prekinjen v tistem trenutku, dodatno pa se Thompsonu naloži 100.000 € kazni, trajna prepoved nastopanja v Sloveniji, organizatorju pa trajna prepoved organiziranja javnih prireditev.

Seveda to lahko pomeni, da bi potem Thompson izvedel zgolj 2, največ 3 svoje pesmi, ker več “nevtralnih” niti nima in bi bilo koncerta kmalu konec, razen če ne bi te tri komade raztegnil v spiritualistične space verzije, ampak naši mali podalpski ne bi mogel nihče očitati nestrpnosti do zatiranja svobode govora in umetniške svobode, ki sta temelj EU.

Če se v Sloveniji že dovoljuje postavljanje spomenikov slovenskim narodnim izdajalcem domobrancem in to dobesedno, potem pač nastop enega Thompsona ne bi smel biti nek problem. Nenazadnje so domobranci in ustaši bratje, tudi v večni poraženosti.

Sploh pa imamo v naši mali podalpski več kot dovolj drugih resnih, za državljane vitalno pomembnih in še vedno nerešenih problemov, kot je en Thompson…..Pa še Damjan Murko je v svojem komadu “Ne ugašajte luči”, dodatno vse lepo razložil…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Cela Evropa prepoveduje Thompsonu koncerte zaradi ustaštva. Mu bo Maribor dovolil koncert ?

  1. Ne vem kaj naj recem….sem napol srbska Licanka,ateistka,ki sem prebrala Koran,Sveto pismo….pridno sem se ucila zgodovino,za hec ene trikrat prebrala Psunjskega…odrascala v Vojvodini….Mah,ni mi treba nic povedat,je ze Murko vse resil.

  2. Mene zanima kdo ga sploh lahko posluša to ni noben pevec ampak hripav nacionalist

  3. Na Nova 24 tv piše da Thompson moti samo levičarje in anti domoljubne komuniste, tako da svečkarski sekti še kako paše da se bojo na Lentu slišale ustaške in podobne Hrvaške kvazi domovinske pesmi ki s slovenijo nimajo nič skupnega. Takrat pa ko je na stožicah pel Ruski zbor Rdeče Armade so pa janševci bili na nogah in srigli z ušesi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *