Cerkev Letečih špagetov pošast pakira Nemčijo na Evropsko sodišče

Templin, majhno mesto v okrožju Uckermark (Brandenburg/Nemčija) že leta z obcestnimi tablami “Sejem testenin” usmerja na bogoslužje in natanko toliko let organizator sejma Cerkev Letečih špagetov pošast bije spor z nemško državo. Država nabija po svoje, a Cerkev Letečih špagetov pošast ne odstopa od načela svobode veroizpovedi…..

Gre za 4 kovinske označevalne table, ki se nahajajo ob cestah na vseh 4ih vhodih v Templin, s katerimi Cerkev Letečih špagetov pošast, ki v svojem temelju priznava obstoj in vsemogočnost nadnaravnega bitja iz špagetov in čuft že 12 let, obvešča in obenem vabi javnost na svojo prireditev – sejem testenin.

V bistvu se njih tabelsko obveščanje javnosti praktično ne razlikuje od katoliških in protestantskih Cerkva, ki na enak način vabijo na svoja bogoslužja. A nemške oblasti, predvsem zaradi konstatnih pritožb Merklinih katolikov, poskušajo Cerkev Letečih špagetov pošast na vse načine onemogočiti postavljanja teh tabel za njih sejem.

Že leta 2005 je ameriški fizik Boby Henderson, član Cerkve Letečih špagetov pošast, javno objavil odprto pismo, v katerem je izrazil nezadovoljstvo nad odločitvijo šolskega odbora v ameriški državi Kanzas, kateri je zavračal Hendersonovo zahtevo, da inteligentni dizajn in kreacionizem postaneta izenačeni alternativi teoriji evolucije.

Henderson namreč trdi, da v kolikor se lahko v šolah predava kreacionizem, potem mora šolski program, po načelu enakopravnosti vseh ver, omogočiti v enaki meri prostor tudi za Pastafari – Cerkev Letečih špagetov pošast.

12 let kasneje lahko Cerkev Letečih špagetov pošast na Novi Zelandiji izvaja poročne obrede, katere država veljavno priznava, v matični državi ZDA pa izdelujejo ploščice, na katerih piše “Ateist/FMS” (Flying Spaghetti Monster).

In tokrat je moralo deželno upravno sodišče Brandenburg odločiti ali ima Cerkev Letečih špagetov pošast, kot uradno registrirano združenje FSM, pravico do postavitev omenjenih obcestnih tabel za svoj sejem.

Včeraj je sodišče odločilo – Cerkev Letečih špagetov pošast nima pravice postavljati teh tabel in jih morajo odstraniti.
Cerkev Letečih špagetov pošast je že napovedala oster pravni boj tej tožbi, tudi tožbo zoper Nemčijo na Evropskem sodišču.

Že v enem prejšnjih sodnih sporov je sodišče navedlo, da postavljene table katoliške in protestantske Cerkve, s katerimim vabijo na svoja bogoslužja, niso javna last, ker Cerkvi za le te plačujeta in zaradi tega je “povsem naravno”, da imata pravico odločati kakšne označbe bosta postavljali.

Od takrat so bile omenjene table Cerkve Letečih špagetov pošast, z dovoljenjem župana Templina, postavljane na nosilce, katere plačuje mesto, a Cerkev Letečih špagetov pošast zahteva svoje nosilce za svoje table, kot jih imajo druge Cerkve.

Da bi pa bila Cerkvi Letečih špagetov pošast ta želja ugodena, morajo kot registrirano združenje dokazati, da služijo v javnem interesu, kar je sicer lažje izvesti s prikazovanjem nekih, čeprav neobstoječih “vzvišenih ciljev”, kot pa satirčno parodijo religije, čeprav predsednik združenja Rudiger Vajda lepo pojasni, da “Cerkev Letečih špagetov pošast promovira znanstveni pogled na svet, dopolnilo stvarnih in satiričnih sredstev pa so morali dodati zaradi pritiskov davčne uprave”.

In kot navajajo tudi na svoji spletni strani “zastopajo in širijo “dosledni naturalizem, kar pomeni – na svetu je vse naravno, ne obstajajo, vile, vilinci, bogovi, palčki, troli in podobni liki iz bajk. Svet ni nihče ustvaril, ampak je nastal, kar se da znanstveno razložiti”.

Mogoče se zazdi komu Cerkev Letečih špagetov pošast zabavno religijsko združenje, ki sledi cilju izživetja svojega življenskega stila ali oboževanju nekoga ali nečesa, a dejstvo je, da imajo parodije religij zelo resno poslanstvo.

S svojim obstojem imajo namreč dolžnost na svojstven način kritizirati tiste t.i. “resne in tudi skrajne religije” ter njih neupravičeno privilegirane statuse, katere imajo v družbi, torej jim nastavljati ogledalo nedokazljivosti njih božanstev, nedoslednost njih verskih argumentacij in abotnih zahtev priviligerinah položajev, katere, seveda povsem neupravičeno, zahtevajo v družbi.

Da pa je z začimbo humorja, parodije, satire vse lažje razumeti, razdelati in primerno ukrepati, pa je itak jasno…..če pa komu ni, si itak lahko vedno prižge luč…..tiste LED manj porabijo…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *