Popuši mi ponos draga (SLO vodijo PUŠAČI)

Nekako sem poskušal izbrskati večplastno besedo,ki bi nadomestila slovensko enoplastno KAJENJE,pa sem pri tem pristal na balkanu. Nedolžna sočnost večplastne razlage pušenja ima pač svojo noto. V SLO pa ta adijo država celo kajenje prepoveduje. Ok,se moram popraviti – ne morem si dovoliti reči država kar tako,ker smo država vsi državljani, zato v nadaljevanju mojo omembo “država” razumi kot – peščica zafrustriranih skrajno omejenih politikov,ki ste jih vi,tudi ti,postavili tja gor, zato da zdaj tudi tebi in vam narekujejo in kar jim nikoli ne oprostim-tudi meni – NE BOŠ VEČ KADIL. Slovenske ovce kadilcev pa tiho in mirno v ilegalo. Kot tudi vse ostale ovce. Sramota svetovnega formata,diskriminacija in ponižanja neslutenih razsežnosti si je dovolila in naprtila naša država s kadilsko prohibicijo. Tako,da z veseljem ponudim vsakemu našemu politiku po vrsti da popuši …enega mojega. Lahko tudi iz škatlice. Razumi me kakor hočeš,samo narobe ne,ampak nikakor ne tajim,da sem kadilec. In to zmeren a strasten. Predvsem pa mi nihče ne more podtakniti mojega morebitnega nerazumevanja do nekadilcev, saj sem in bom vedno spoštoval voljo le teh. Moja mama me doma v vseh teh letih še ni videla prižgati cigareta,pa tudi nihče drugi ne privat v kolikor so bili v prostoru otroci ali večina odraslih nekadilcev.

Do tu je enostavno – če jaz spoštujem njih voljo naj tudi oni mojo. In ta trditev je namenjena tudi državi. Prvi model – nekadilec, ki mi bo poskušal zagotoviti, da živim v liberalni državi bo lahko srečen,če ga bom zaradi tega samo zaprl v zaprt,zadimljen prostor, da okusi kako se pršuti počutijo v teh razmerah. Strpno ja.

Država,torej politiki, me niso prikrajšali zgolj le za svobodo izbiranja,gibanja in izražanja (jebeš ustavo), ne, naredili so nekaj česar jim nikakor ne morem oprostiti – vzeli so mi skodelico kave. Tega pa ne morem oprostiti. Tisto skodelico kave v priljubljenem kafiču, ki mi/ti zjutraj, ko sem še v stanju ne na nebu ne na zemlji, pridiši s svojo aromo naravnost v nosnice postrežena s prikupnim nasmehom najljubše kelnerce.

To je bogoskrunstvo človeku odvzeti kaj takega! In to samo zato, ker je žena zdravstvenega ministra rekla svojemu dragemu – “jst sem se odločla,da ne bom pušla več,ti pa zdaj naredi kar hočeš-če še kdaj hočeš”. In glava se je seveda namesto nad ženo izživela nad nič krive in hudega sluteče ovce. Priznam, da takoj zamenjam tisto glavo za skodelico kave.

Ne morem mimo dejstva, da se kot kadilec počutim kot izobčenec. Stojim(o) ali sedim(o) pred lokalom kot ožigosani in veselo puhamo ob pijači in hote ali nehote pokukamo v notranjost lokala, ki je v vsaki minuti dneva prazna. Na obali še gre tudi v tem času,tudi pozimi,me pa resno skrbi za vse kolege po sloveniji,pa tudi gostinsko osebje, v prihajajoči zimi. Skrbi me za njih zdravje. In ne morem mimo ugotovitve, da država lahko dela kar hoče ker dobro ve,da je slovenski narod butast,ponižen in neenoten in ga lahko celo domači politiki teptajo in ponižujejo,pa narod ne bo nič niti rekel,kaj šele naredil. Bemti, kje so časi kmečkega punta.

Škoda, katero je država naredila s to prohibicojo bo seveda že kmalu pokazala svoje prave posledice. Gostinci bodo zapirali,delavci bodo na cesti. In spet, kateri k…c si sploh lahko dovoli določati pravila v mojem lokalu ?! V mojem lokalu velja eno samo pravilo – tisto katerega določam sam. In takšni gostje,ki to pravilo upoštevajo so noter. Da ne bi mislil, večina gostincev se mi ne smili, ampak vprašaj se – kako bi ti bilo,če bi leta in leta garal cele dneve,najemal kredite in širil ponudbo za zadovoljstvo gostov,od katerih je 90% bila kadilcev, potem pa ti nekega dne nekdo, ki je v tvoj lokal prispeval en velik 0,še pijače ni nikoli tam spil, ti mrtvo hladno rekel “zdaj pa ti bom spraznil lokal”. Sploh me ne bi čudilo, če bi bila nadgradnja te prohibicije,da ne smem kaditi niti pod lastno streho.

Seveda so slovenski politiki navadne podgane. Prepovedali so kajenje ampak,khm, niti pod razno se nimajo namena odreči denarju, ki ga država dobi od kadilcev. Od tobačnih izdelkov. Strahotni milijoni evrov gredo v žep države od kadilcev, vsaj 5x večji kot tisti, ki jih prispevajo pivci, nekadilci pa niti omembe niso vredni v prispevanju iz tega aspekta. In za nagrado tako. Fino. In to vse pod pretvezo, da skrbijo za zdravje nekadilcev, ki zahajajo v lokale. Pa ne me jebat. Če kadilci ne smemo in ne moremo izražati svoje kulture kajenja kjerkoli, tudi v lokalih prostorsko označenih za kadilce, potem naj se država odreče denarju od prodaje tobačnih izdelkov. Čeprav vsaj do naslednjih volitev ni upanja, dokler teh pičk ne zamenjajo druge. Seveda ne dvomim,da bomo kadilci pravilno izbrali.

Pa ne dvomim,da mi utegne kak nekadilec, sploh moja prijateljica medicinka iz Lj, ki tu pa tam popuši kakšnega, vehementno očitati,da večina kadilcev oboli in da je zdravljenje drago. Pa poglejmo iz tega kota : kadilec v državno malho prispeva 2x – ob nakupu tobačnih izdelkov in ob plačilu zdravstvenega zavarovanja – nekadilec le 1x. Za istimi boleznimi kot kadilec oboli lahko tudi kadilec, razlika je le v tem,da je kadilec svoje zdravljenje že krepko preplačal že iz trošarine in s tem plačal tudi zdravljenje nekadilcu. Škoda za družino ali družbo,ki jo mogoče utegne povzročiti kadilec s kajenjem je zanemarljiva s škodo,ki jo povzročajo alkoholiki, katerih je v sloveniji totalno več kot kadilcev in celo zanemarljiva v primerjavi s škodo katero povzročajo nekateri nekadilci in nealkoholiki.

No,zaenkrat se tukaj lahko ustavim pri naštevanju argumentov, ker tukaj to ni prvi namen. Prvi in edini namen je, da živim v državi, ki neusmiljeno,brez kančka dostojanstva pljuva po volji ljudstva in njega svobodi. Če bi vedel 91-ega,da smo se tudi za to borili,potem bi takrat raje šel z jugo vojsko na čik. In še danes bi na kaki zadimljeni žurki prepevali Od Vardara pa do Triglava…

Pa da ne bo nesporazuma – tudi svoji mulariji vcepljam, da KAJENJE NI ZDRAVO. Če pa se že zgodi,da not padejo,potem naj nikar ne motijo s svojim početjem nekadilcev. Pač po sistemu,da je vsakomur en greh dovoljen. Pa kaj,če traja. Greh. Grem na pivo in seveda cigaret. Za tiste modre glave,ki so si to prohibicijo izmislile in odobrile,pa se ne sekiram preveč – ker vem,da ga radi popušijo. Ko so na vrsti. Ko bodo na vrsti.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Popuši mi ponos draga (SLO vodijo PUŠAČI)

  1. Pingback: Hrvati pušijo - slovenci popušijo oz. dobrodošli v ZKS - Združenje kadilcev Slovenije | Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *