Hrvati pušijo – slovenci popušijo oz. dobrodošli v ZKS – Združenje kadilcev Slovenije

Opozorilo : Ministrstvo paranormalnih pojavov obvešča, da zapis v nadaljevanju ni primeren za brezdimne pušač(k)e !
Veš, sprva sem hotel to agonijo in gonjo proti kadilcem v naši podalpski kar odriniti iz svojih misli. Sploh ker sem svoje poglede glede kadilske prohibicije več kot jasno že zapisal ob njenem nastanku. Ampak potem sem malo razmislil o novi gonji nekadilcev, torej tistih par nekaj, ki so si omislili društvo in pred dnevi naravnost smešen predloga zakona – totalno masakriranje kadilcev. Po drugi strani pa sem v tistem njih predlogu, kar tudi v že itak veljavnem zakonu za kadilce, čisto jasno razbral izjemno hudo pomanjkanje strpnosti. V nadaljevanju pa še neživljenskost, diskriminacijo in za nameček še…. kršenje ustave. Pa še kaj bi se našlo.
Sicer me ni toliko zas(k)rbelo zaradi takšne pobude društva nekadilcev – nenazadnje imajo demokratično pravico povedati svoje mnenje – kot me je resno zaskrbelo, da so naši politiki sposobni kaj takšnega sprejeti kot zakon. Vem ja, sliši se že noro, smešno, noro smešno, smešno noro. Ampak v že številnih primerih so naši politiki pri sprejemanjih zakonov dokazali, da jim življenskost in logika res nič ne pomenijo. Sicer jim nimam kaj zameriti, da sprejemajo direktive EU, da pa jih ne prilagodijo okoliščinam v naši podalpski pač.
Našim južnim bratom, Hrvatom, je uspelo. Kajenje se vrača v gostinske lokale. Čeprav sem kadilec, me ni toliko razveselila ta novica, kot pa dejstvo, da ima volja ljudstva na Hrvaškem besedo. Besedo katero se upošteva. Katero politika upošteva. Temu bi lahko rekel demokracija. Čeprav bi lahko rekel tudi pritisk. Pritisk volje ljudstva. Pod katero so politiki popustili, ker bi v nasprotnem lahko ne bili več politiki.
Prohibicijski kadilski zakon je na Hrvaškem zdržal le nekaj mesecev. Kot pri nas je, razen začetne diskriminatornosti, povzročil tudi veliko materialno škodo. Povsem enostavna je računica, da kadilci prispevamo v državno blagajno bistveno več kot nekadilci. Čeprav nas je manj. Zakon so hrvati prilagodili tako, kot je prav in tako kot sem sam trdil že v prvem zapisu in trdim še vedno. Kajenje v gostinskih lokalih mora biti prepuščeno volji lastnika gostinskega lokala. Torej ali bo imel kadilski ali nekadilski lokal.
Kod kadilec se popolnoma zavedam škodljivosti kajenja. Zavedam se tudi škodljivosti kajenja za nekadilce. In zato svoj dimni obred izvajam tako, da z dimom v zaprtih prostorih ne vplivam na nekadilce, sploh otroke. Torej se odmaknem v drugi prostor ali stopim enostavno ven in opravim svoj ritual. Če pa se v prostoru znajdemo sami kadilci pa je itak naša stvar. Res je, kajenje škoduje – ampak dosti manj kot dim iz auspuha tvojega avta ko stojim na semaforju in mi ga direktno v nos nažigaš.
In ker mi je to pomanjkanje strpnosti, diskriminacije in neživljenskosti prohibicije kadilskega zakona v naši podalpski že res presedlo, sem se odločil, kar bi se moral že lani – ustanovitev združenja kadilcev (ZKS). Nenazadnje smo tudi kadilci samo ljudje s polnimi pravicami. V mnogo primerih celo boljši od nekadilcev.

ZKS – Združenje kadilcev Slovenije je torej tako začelo svojo pot. In tudi na tem mestu pozivam kadilce, kakor tudi tiste, ki simpatizirajo z nami oz. imajo od kadilcev neposredno korist, da pristopijo v združenje. Temeljno poslanstvo združenja je povrnitev tako ustavnih kot življenskih pravic kadilcev, katere so nam bile s prohibicijskim zakonom odvzete. Dodali pa bomo še mnogo drugega – od kulture kajenja, do osveščanja in priučitve strpnosti nekadilcev do drugačnih. Ker so za nas oni tudi drugačni…..Začeli pa bomo strpno in enostavno – tobačne izdelke bomo poslej kupovali v Italiji, Avstriji Ali Hrvaški. Že res, da bomo tako prispevali hudemu miljonskemu primankljaju naše državne blagajne, ampak po drugi strani nam nihče ne bo mogel očitati fair play-a.

Kajenje resno škoduje omejenim moškim in grdim ženskam !

Don Marko M

 

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Hrvati pušijo – slovenci popušijo oz. dobrodošli v ZKS – Združenje kadilcev Slovenije

 1. prav imaš,nedaj se Floki….. 😆 ,no,memi je pa zadnjič prineslo v stanovanje smrad od sosedove kuhinje,potemtakem bi se tudi jaz lahko pritožila a ne,..še boljše pa je tole,če pride stranka v salon in smrdi po švicu in mene to fuuul moti,a bomo uvajali zakone za zašvicane ljudi?

 2. bo tebe ta floki en krog…. 🙂
  zdaj pa imaš dve možnosti – ali se pridružiš društvu nekadilcev ali pa ZKS….nas slednje ne moti niti vonj nemogoče prebavljivega kosila sosede, niti nepotešeni Iztok Gartner in njega somišljenice, tistim ki švicajo pa podarimo milo….povsem zakonito….
  bom pa vseeno preventivno poskrbel, da ne bom švical v tvoji bližini… 🙂

 3. Bravo mucek,tako se dela.To kar dela ta država in tisti sami sebi v napoto državljani proti kadilcem sploh ni več normalno.Sem nekadilka,moj medo kadilec in sem se takoj odločila,da postaneva člana ZKS.Ti mi samo prinesi prijavnico pa dobiš še kavico.Veš pa da bom dodala še moje sodelavke.Katera pa si ne želi imeti takšnega šefa. 😉

 4. snežana

  sploh ne dvomim,da boš poskrbela za moje švicanje…. 😉
  tvoja kao nevtralnost pa bo spremenjena v članstvo po službeni dolžnosti…. 😆

 5. ivonca

  to pa je res vzpodbudno, da bomo imeli tudi člane nekadilce….pridem giro naokoli s prijavnicami….pa na kafe seveda ob ženskem žvrgolenju…. 😉

 6. Se pridružim,same ne dohtarju povedat 😆 pa nekadilce bomo poleti z gostilniških vrtov poslali za šank,da nam ne zasedajo našega prostora,ki nam ga je dodelila država 😆

 7. Demokracija je na pohodu in s tem tudi takšne oblike izločanja in označevanja.
  Kolikor vem pa sem v ZKS že od 1975 leta. Samo nisem siguren, če me vseeno ne bodo preganjali.

 8. A se lahko včlanim tud če sem iz druzga konca Slovenije? Ti bom vsak mesec nakazala eurčke, ti mi boš pa pošiljko italijanskih cigraret poslal, bo šlo? 😀

 9. noah

  doktorju ni treba nič povedati ker je itak z nami….ne, ne, nič ne bomo nekadilcev iz teras poslali v lokale – za spremembo bomo zamenjali položaje…..torej sredi zime bodo oni stali ali sedeli zunaj na terasah, mi kadilci pa bomo afne v lokalu guncale….tako vsaj iz terase ne bo moglo zanašati dima v kakšna stanovanja…. 😎

 10. Drmagnum

  biti siguren za karkoli v naši podalpski je seveda lahko le čista utopija ali pa zvrhana mera samozavesti….zagotovo pa današnji podmladek ZKS potrebuje strokovnost izkušenj (pre)izkušenih članov….ker – en prižgan cigaret v rokah in ustih kadilca pri nekadilcih sproži suho revolucijo, medtem ko pa en prižgan cigaret v rokah in ustih nekadilke sproži vlažno….
  v resnici nekadilk ne moti cigaretni dim kadilca na sosednji terasi….moti jih, da tistega kadilca nimajo pri sebi noter, da jim prečisti ventilacijske dotoke….

 11. Tamara

  seveda se lahko včlaniš….menda je Laško še vedno v Sloveniji….
  eurčki za članarino so seveda obvezni, ampak ne kot kupnina tobačnih izdelkov…..pri nas v kopru je tako, da vse pošiljke italijanskih cigaret končajo v rokah naših carinikov in policajev….oni potem izvajajo razprodaje, kjer lahko dobiš nekaj štek za res par evrčkov, če pa se mu lepo nasmeješ, kar seveda znaš, dobiš celo zastonj – tudi cigarete….. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.