Zoran Janković gradil in bil nagrajen, Janez Janša rušil in bil zrušen

Vse se vrača, vse se plača. Hja, še enkrat več se je ta staro ljudska modrost potrdila. Da je zmaga Zokija presenečenje seveda lahko trdijo samo tisti, ki niso spremljali utripa. Utripa ljudi. Javno mnenjske ankete, katere nekateri izvajajo za mastne denarce, so brcnile v popolno temo. Sarkastično, čeprav resnično, pa enostavno moram dodati, da sem na mojem blogu že dobra 2 tedna pred volitvami napovedal tako zmagovalca, kot novo sestavo vlade in to povsem gratis. Ja, lahko me pohvališ, sploh ne bom jezen…..

Preden nadaljujem s sedanjikom, se moram vrniti v bližnjo svežo preteklost. Nekaj tednov nazaj, ko je veliki admiral Janez Janša skliceval delovne sestanke ekipe, ki naj bi po njegovem vladala. Za nameček se je tujim diplomatom in politikom že kar predstavljal kot novi predsednik vlade. In vse to je spočenjal še preden smo sploh odšli na volišča. Modro, ni kaj.

Da Janša v bistvu živo pokopava SDS je zdaj že skrajno jasno. Celo lepo število tistih njegovih vojščakov ga je začelo zapuščati in zapustilo, kar se je jasno videlo v volilnem rezultatu. Ljudje so pač razumsko uvideli, da s sejanjem sovraštva ne prideš nikamor. Če se člani SDS ne bojijo kakšnih njegovih groženj, ga bodo najkasneje na naslednjem kongresu stranke gladko zamenjali ali pa se dokončno potopili z njim. Čeprav ne bo nič čudnega, če bo Janša še pred tem čisto patrijevsko in za nedoločen čas postal stanovalec Roške ali prizidka Supernove v Kopru..

In ja, voditelj tako velike stranke, kot je SDS, si seveda niti pod razno ne bi smel dovoliti povolilne izjave v stilu užaljene ženske, katero je ravno zapustil še tretji fant v vrsti, ker je pač štor. Pustimo zdaj parodijo, da Viktory igra poražencem, ker je pomembnejša izjava Janše, da napoveduje predčasne volitve še pred iztekom mandata vlade.

S tem je Janez Janša samo še dokončno napovedal svojo pot v samouničenje, saj je nenazadnje snedel celo svojo lastno besedo iz tv soočenj, da bo sodeloval in pomagal, da se bo nova vlada lahko sestavila in dodala gas že v 2eh tednih. Hja, očitno je takrat še verjel, da bo on mandatar, kar pa seveda nikakor ne opravičuje njegove neprofesionalnosti. Ni kaj, takšnega nenačelnega, nemoralnega in neprofesionalnega politika normalno ljudstvo niti v najgrših sanjah ne more izvoliti na vrh. Nove predčasne volitve pa so in bodo ostale itak zgolj v glavi Janeza janše.

Padec Janše pa je pomenil tudi strmoglavljenje Aviona mojega župana Borisa Popoviča. In zdaj je tudi on na končni poti slovesa samouničenja, čeprav Popoviću to strmoglavljenje utegne bistveno manj škodovati kot Janši. Mogoče bo Janković celo uslišal katerega od poslovnih projektov Popovića, nenazadnje sta oba poslovneža, čeprav različnih renomejev, biznis je pač biznis, a zagotovo Janković ne misli več gledati Popoviča na županskem stolčku po naslednjih lokalnih volitvah. Saj jaz tudi ne.

In gremo zdaj v pozitivo, čeprav je pozirivno tudi to, da nam ne bo vladal Janša. Povsem jasno je bilo že vnaprej, da bo Janković na Obali in Primorski pobral smetano predvsem zato, ker smo pač Primorci načelni do naše zgodovine, je ne damo, se je ne sramujemo, je ne dovolimo potvarjati in jo negujemo, kar je skladno z Jankovićevo filozofijo in obratno.

Jankoviću so, v petkovem večeru pred volitvami, celo razbili okna strankarske pisarne, na sicer najbolj prometni mestni Čevljarski ulici, kar pa je očitno samo še prepričalo tiste neopredeljene, da mu dodelijo svoj glas.

Nekako zelo smešno pa mi zvenijo izjave nekaterih kao intelektualcev in političnih poznavalcev, ki sedaj trdijo, da so to bile volitve proti Janši. Veleumi pač. Dajmo raje povedati, kot je (bilo) v resnici – ljudje so glasovali za Jankoviča in to je vsa umetnost.

Že nekaj mesecev po blogu trobim, da je zadnji čas, da vodenje te naše male podalpske prevzame stroka gospodarstva, podjetništva, politike pa lahko zapakiramo v naftalin, preden nas uničijo do konca. Pravi ljudje so očitno spregledali in razumno glasovali za takšnega vodjo. Uresničila se je celo tista moja napoved, da bo v teh volitvah zmagal karakter nastopa osebnosti, ne pa političen program.

In zdaj ga imamo – novega velikega šefa naše male podalpske, Zorana Jankovića. Nesporno je ravno on tista zadnja bilka upanja, ki lahko reši to državo. Ima namreč vse načelnosti in vrline vrhunskega podjetnika, čeprav je res, da bo moral za spremembo in razliko od Merkatorja in MOL-a, kjer je nadgrajeval, tokrat na novem položaju najprej reševati, torej prevzema vlogo kriznega menedžerja. Bolje on, kot pa da bi nam jih poslali iz Bruslja, kar bi se pod Janšo itak zgodilo.

Da pa je Janković mož besede dokazuje tudi s to potezo, ko je že danes začel pogovore s Pahorjem za koalicijo. Torej so res vse možnosti, da se nova vlada sestavi še do letošnjih veselo decemberskih praznikov, kar je tudi edino pravilno, ker zdaj pa res ni več časa za neka politična podjebavanja, ampak je čas zavihanih rokavov in pretakanja znoja, če nočemo nekega dne slišati od naših potomcev, da smo jim prikrajšali vso kreativnost prihodnosti, torej jim zjebali celo mladost in življenje. Za to se seveda nismo borili.

Jankovićevo napoved dviga davka sicer ne podpiram, razumem pa, da jo je treba sprejeti, ker je pač to pogoj, poleg sanacijskih programov, da Slovenija sploh še kdaj dobi kak kredit od zunaj, za tiste z nižjimi obrestmi so nas naši politiki namreč že zavozili.

In ja, verjamem, da se lahko uresniči tudi tista napoved Jankovića o dvigu standarda. Sploh če upoštevamo, da je že preko 500 tisoč državljanov na pragu revščine, torej gre lahko najmanj zanje samo še navzgor, v pozitivo.

V nekaj pa smo nedvomno lahko vsi prepričani – Janković bo uvedel potreben red in disciplino, sploh v javnem sektorju, po načelu, kdor misli zabušavati ali delati škodo, tega več ne bo. Bil je že res zadnji čas. Čas pa je bil tudi, da nekdo spravi v red tudi tiste izdajalske podrepniške sindikaliste, s Semoličem na čelu, kar si Jankovićeva podjetniško pogajalska žilica nedvomno lahko dovoli.

Skratka, začenja se, po 20ih letih, neko povsem novo obdobje Slovenije. Dobili smo pravega, spretnega, odločnega in strpnega vodjo in še pravočasno se lahko rešimo tistega dela najgloblje krize, ki lahko na dno zalepi še dodatnih novih najmanj 500 tisoč državljanov.

Janković s svojo ekipo je nedvomno pravi svetilnik, a zelo dosti bo odvisno tudi od vseh nas. Čas je, da postanemo pozitivni – v glavah in srcih. In prišel je tudi čas za lastno samodisciplino in vzajemnost – za družbeno dobro. Kdor noče pomagati tej družbi, pa ima itak povsem demokratično prosto pot kamorkoli po svetu, vesolju in ja, celo Argentini.

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zoran Janković gradil in bil nagrajen, Janez Janša rušil in bil zrušen

 1. Končno imamo odlično možnost,da se rešimo destruktivne politike Janše,kozlarij LDS in Zares.Jelinčičevih sovražnih govorov bo končno zmanjkalo in upam,da ga ne bo nadomestila Novakova.Jim bi pa bilo teba odvzeti pravico do enoletnega nadomestila,ker so naredili v svojih mandatih samo škodo.Čestitke pravemu zasluženemu zmagovalcu Zoranu Jankoviću in PS.

 2. Janković je izjavil,da je očitno ljudstvo pokazalo,da hoče drugačno Slovenijo.Tako je, drugačno brez sovražnih Janš,Jelinčičev in podobnih škodljivcev.Čestitka zmagovalcu!

 3. Don,te pohvalim,samo na zemlji ostani.;)Na volitve sploh nismo šli,sem pa navijal za Jankovića.Koliko bo zato kaj boljše bo čas pokazal,je pa vse boljše od Janševega destruktizma.Lp

 4. Čez leto se vam bo že opletalo, čez dve pa boste imeli enako mnenje kot sedaj o LDS, o jelinčiču in celo Janši. Takšen je pač Balkan. Najprej pozdravlja, slavi čez čas pa preklinja in grozi. Kdo v Srbiji pa še objokuje Miloševiča in njegovo hiperinflacijo?
  Torej, čez leto se oglasim!

 5. APM

  ajde, da ti še zadnjič, res zadnjič razložim svoje stališče…..meni osebno res dol visi kakšen priimek nosi kdo, še bolj pa, katera politična opcija vlada….ne ganejo me do pripadnosti ne levi, ne desni, sploh ker ravno najbolj pristaši povzročajo največ težav vsem okoli, tudi sebi, praviloma brez vsakega razloga….
  zanimajo me pač zgolj in edino obnašanje in dejanja….predvsem pa sem mneja, da je teba prav vsakomur dopustiti, da pokaže, česa je sposoben in šele potem komentirati njegova dejanja…..
  torej meni je praktično vseeno ali to našo podalpsko vodi Janković, Janša ali kdor pač ima čas….v situaciji kamor so nas pripeljali dobesedno vsi naši politiki skupaj pričakujem le to, da bodo tokratni izvoljenci ravnali v sodelovanju in dobrobitu celotni naši družbi…..nenazadnje so to praktično vsi izjavili pred volitvami…..
  in kdor bo tokrat snedel to svojo besedo, ta na naslednjih volitvah sigurno ne bo izvoljen, kot niso bili nekateri (ex) parlamentarci tokrat…..
  vsi politiki po vrsti, ne glede iz katere stranke prihaja, so namreč dolžni polagati račune ne le volilcem svoje stranke, temveč vsem državljanom, ker jih pač vsi državljani plačujemo……simpl es det….kapiš….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *