Ne program, človek bo zmagal – Janša out, Virant midl, Janković in

Gledam in vidim, da naši politični gardi, ki je zadnjih 20 let samo žela od naroda, očitno sploh ni jasno, kaj jih čaka. Ni jim še jasno, da za prihajajoče volitve sploh ne bo pomemben program. Ljudem dol visi za njih programe. Ljudje odpirajo oči in seštevajo njih minulo delo. To je zanje nekaj povsem novega. Za oboje. Glavni cilj teh volitev bo in je samo ta, da se popoka te ponavljajoče obraze, na sicer v vsakem mandatu drugih stolčkih, z njih dokazano neuporabnimi programi vred. Da se jih popoka tako, da nikoli več ne pridejo niti blizu, kaj šele nazaj……

Čeprav se zelo resno izogibam oddaj, kjer se še vedno pojavljajo sicer še vedno uradno aktualni, a po dobrem mesecu večina njih izbrisani politiki, sem si včeraj ogledal Poglede Slovenije, videl pa, hja no, razen Jankovića, nič novega. Je pa res, da včerajšnja oddaja še ni sodila v predvolilne strankarske predstavitve, vsaj uradno ne, saj le te šele prihajajo po 4. novembru.

Vseeno pa se je še enkrat več potrdilo, da se je Janezu Janši menjava dolenjskega zraka za štajerskega obrestovala ravno toliko in tako, kot prehod ribi iz morja na kopno. Janša je pač le še enkrat več dokazal, da mu je na kožo edino pisan status obrambnega ministra, kjer nesporno odlično ve, kako se ustrezno deli oborožitev.

Kot vojak torej nikakor ni primeren za kaj drugega, zgodovina pa je že prevečkrat dokazala, da so vojaki zgolj prodane duše, ki delujejo po ukazih, ker pač lastnega mišljenja ne premorejo in kot takšni nimajo vgrajenega socialnega občutka, torej so primerni zgolj za vodenje uklonjenih glav izpranega podstrešja, ki ne premorejo trohice samospoštovanja.

Janša je ustvarjen za povzročanje zdrah, ne pa za vodenje države, ker še noben vojak v zgodovini ni vodil države za ljudstvo. Janši torej v roke potisniti vodno pištolco, zrave še kakšno fračko kot težko artiljerijsko oborožitev, pa v peskovnik, da se za dlje časa vkoplje.

Gregor Virant, nepozabna desna roka Janše v času njega prvega in zadnjega premierskega mandata, igra vlogo ženske. Ženske, ki se labilno odloča, kateremu od dveh ljubimcev bi se predala. Srce ji bije za oba in tako bo tudi ostalo, ne glede na to, da ima slovenski jezik primeren izraz za tovrstne ženske.

Virant je torej tudi iz tiste garde, ki je že imela povsem praktično priložnost pokazati, kaj in kako imajo ponuditi. Besede so besede, ampak dejanja so nesporen dokaz. In če je Virant še nekako sprejemljivo oklical Rada Pezdirja za zunanjega sodelavca, Pezdir je nenazadnje pokazal kar nekaj pozitivne energije do socialnega statusa sodržavljanov, pa je povsem brcnil v temo z izborom Marka Pavlihe.

Ne glede na pravniški ugled Pavlihe, katerega drži sicer samo v naši mali podalpski, je povsem jasno, da bi Pavliha, v primeru dodelitve mu katerega koli položaja v novi vladi, zopet sprožil spor s Hrvaško, kar sicer velja tudi za Janšo. Če je kdo slučajno pozabil, kakšne sramotne burke za celoten slovenski narod, na očeh svetovne javnosti, sta oba spočela v času arbitražnega sporazuma, potem naj zaklika malo nazaj po spletu. Politikov, ki niso sposobni ustvariti sožitja s sosedi ne potrebujemo več. Nikoli več.

Seveda ne gre pozabiti niti, da je Virantova razredna klasifikacija dobesedno kriva tudi za aktualno belo stavko medicinskih sester. Pa ne le njihovo. Virantov razredni sistem je sicer sprožil zadovoljstvo nekaterih uslužbencev javnega sektorja, a tudi in še bolj serijo stavk in izsiljevanj javnih uslužbencev, kar smo dobesedno plačevali vsi državljani. In ja, Virant trdi, da je to zdaj problem vodstva KC in sester, kar je rekel tudi za ostale podobne primere, katerih seveda ne bi bilo brez njegove ideje vizionarskega razrednega boja.

Tako Virant kot Janša pa bi enostavno umaknila državo iz gospodarstva, torej bi razprodala še tisto, kar so utvarili naši predniki v premnogih odrekanjih in upanjih ter željah po nekem lepšem življenju potomcev. No, s točko sta zame oba zaključila za večne čase.

Noben sposoben politik niti v sanjah ne razprodaja državnega premoženja, torej vse našega.

Samo kdor hoče namereno pozabiti bo pozabil, da so bila ravno Janševa štiri leta usodna za totalno razprodajo državnega premoženja, paradnih nosilcev slovenskega gospodarstva 10letnih tradicij, svetno znanih in priznanih, katere je omogočil nakupovati za bagatelo novemu družbenemu ustroju, katerega je ustvaril – tajkunom. In da je sramota še večja, so tej tajkuni slovenske gore listi.

In z nadaljnim umikanjem države iz gospodarstva bi se samo nadaljevalo tajkunstvo. Razumem pa tako Viranta, kot Janšo, zakaj bi državo umaknila iz gospodarstva. Najprej zaradi omenjenega razloga, predvsem pa zato, ker dejansko nista sposobna popraviti svojih napak preteklosti.

Država je tudi podjetje, ogromno podjetje vseh državljanov. In voditelji, katere postavimo na položaje, morajo biti sposobni čuvati in dodatno plemenititi državno premoženje kot vzoren gospodar, ne pa z njim ravnati mačehovsko. Seveda se morajo zaključiti tudi razna politična “usluga za uslugo” imenovanja nadzornikov podjetij, kjer je prisotna država in jih zamenjati za tiste dejansko sposobne strokovnjake, ki bi gospodarno ravnali z našim skupnim premoženjem, torej tudi delovnimi mesti in jih še dodatno plemenitili v narodov blagor.

Glede tega je imel Zoran Janković povsem prav, kar pa ne preseneča, saj ima praktično od vseh kandidatov edini prave menedžerske sposobnosti, kar pa ta država v tem trenutku in za naslednjih nekaj let tudi edino potrebuje. Iz dreka nas namreč ne morejo več rešiti neboluzne debate in kregarije zafrustriranih politikov, ampak zgolj odločna menedžerska roka, ki razume in ima socialni utrip, obenem pa več kot dobro ve, kaj rabi podjetništvo za oddajo svojega prispevka k hitremu okrevanju naše države.

In kje je Borut Pahor ? Še pride. Čeprav je že jasno, da bo končal kot žrtveno jagnje bogovom ozadja. Pahor je (bil) pač model politika, ki je s svojo držo prehitel čas podalpskega političnega prostora za kakšno 10letje in večini ljudstva, ki je navajeno od naših politikov zgolj na zdrahe, intrige, podtikanja in šalabajzerstvo, je bil seveda nerazumljiv, čeprav je imel samo eno napako – ni imel dovolj moškosti. Moškosti za tresnit pest po mizi, ko je bil za to (še) čas. A SD-ju oz. pozadini le tega je še kako jasno, da bi brez Pahorja čisto izpadli v pozabo na volitvah.

Od novinarjev pa v prihajajoči volilni kampanji pričakujem čisto profesionalnost, torej, da se bodo ukvarjali zgolj in edino z kandidati samimi, ne pa njih družinskimi člani. Če pa niso sposobni tega, kar pomeni, da niso pravi novinarji, pa naj se v enaki meri lotijo vseh družinskih članov kandidatov. Rajko je že neučakan.

Upam si trditi, da bosta tako Virant kot Janša še padla, ko se bodo začele uradne predstavitve volilne kampanje vseh strank, Janković bo pa le še korakal navzgor in vsa podtikanja mu bodo le še koristila. In če je Virant obraz, ki oddaja kolerično zaskrbljenost, Janša obraz, ki oddaja nezaupljivo hinavsko prodano dušo, potem je obraz Zorana Jankovića tisti, ki oddaja simpatičnost, zaupanje in načelnost. In ljudstva tokrat ne bo zapeljal program, pač pa ga bo zapeljal in popeljal obraz, s katerim se bodo poistovetili in (za)čutili v srcu.

Don Marko M

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ne program, človek bo zmagal – Janša out, Virant midl, Janković in

 1. Sem tudi sam pogledal Slakovo oddajo.Na Viranta sem bil navajen,da je pred kamerami govoril največ kakšno minuto in zdaj ko je imel dosti več minut na razpolago se je bolj švoh odrezal.Jankovič dobro ve kaj je treba povedati.Pove spontano in se ne ponavlja za razliko od Janše,ki se guli kot zlajnana lajna,čepravje vse svoje že povedal in pokazal v tistem svojem mandatu in upam,da ne bo več razkazoval svojih babjih čenč.Lp

 2. Očitno smo gledali različne oddaje. res je, da so bili osrednji govorci to pot v vlogah, ki jih običajno nimajo, zato smo se morali malo prilagoditi. Kljub temu pa so pokazali nekaj več od pričakovanega.
  Janaz Janša je bil na razgovor pripravljen in je razložil jasna stališča in program, s katerim bo vladal v primeru, da postane predsednik vlade. Program je sprejemljiv.
  Janković programa pravzaprav ni predstavil, saj je nakazal le nekaj udarnih točk, kar pa je zantno premalo za vodenje vlade. Opozoriti je potrebno tudi to, da Slovenija ni Merkator, ali ljubljanska občina. Jankoviću tudi ne bo odprta samopostrežna trgovina imenovana NLB, tako kot mu je bila odprta pri vodenju Mekatorja in pri vodenju Ljubljane. Postaviti se bo moračl na lastne noge, to pa je skorajda zanj pretežko.
  Virant je pokazal, da ni karakter,najmanj pa poštenjak, za kakršnega se je izdajal. Najprej je potrebno ugotoviti, da je izdajalec, saj je odskočil iz kroga SDS tik pred volitvami. To se nikjer v svetu ne more šteti kot vrlina. Med oddajo je vedno kazal na razliko med ukrepi vlade v kateri je bil minister in ukrepi,ki jih je sam izvajal. V kolikor si čaln tima, deliš usodo z njim, ali pa ga zapustiš. Virant tega v janševi vladi ni naredil, celo do konca je vztrajal in v bistvu prispeval levi delež k propadlim volitvam.
  Sedaj nastopa kot Mesija, ki bo osrečil Slovenijo. Kako? S kom? Z Boskarolom? Ta je edini, ki se mu je priključil ob preostanku resetirancev, ki čakajo v zavetju na ministrske položaje.
  Program zastavlja podobno, kot je zastavljal plačno reformo. Mogoče je imel prav, le v praksi se je sfižila. Podobno bo z njegovo vladavino, če mu uspe zasesti premierski stolček. Žal ne ve, kje tičijo problemi, ki ugonabljajo Slovenijo.
  Ti problemi so pri vzletni stezi Zorana Jankovića. Gerontološka četica, ki ga forsira je pripeljala Slovenijo na rob. V kolikor je ne bo katerikoli premier zlomil , nagnal, lustriral, bo doživel usodo Boruta Pahoja. Kljub cagavosti ta ni znal in tu in tam hotel plesati po taktih gerontološke koračnice, je spodrsnil in postal potrošno blago.
  Slovenija je v zelo težkem položaju in si ne sme več privoščiti podobne vlade, kot jo je uprizoril Pahor.

 3. APM

  iz tvojih besed je razbrati, da sva gledala isto oddajo, le interpretirava jo na vsak svoj način…..
  tudi pri Virantu imava drugačno interpretacijo, a enak zaključek….jasno je namreč postalo, da je Virant zgolj nastavljena lutka, nek filter, ki bo pobral ravno toliko glasoc, da ne bosta ne Janković ne Janša pridobila neke večine, ki bi jima potem omogočala povsem avtonomno vodenje brez vsakih strankarskih kupčij, kar pa seveda ni dobro za demokratično ureditev, predvsem pa se s tem ne strinjajo določeni lobiji ozadja….

  ker sem te že pred časom razumel, da so tvoje simpatije izrazito naklonjene Janši, kar me sicer sploh ne moti, ker je to tvoja volja, si vseeno dovoljujem zanikati tvojo opazko, da je kao Janša edini prišel pripravljen…..

  če misliš na njegov posmehljiv nasmešek, katerega oddaja vedno, ko je v zgubljenem položaju, potem ja, potem je bil pripravljen, ker se mu je tisti nasmešek dokaj pogosto narisal…..

  od ostalega kar je povedal, pa je dobesedno pljuval v lastno skledo, saj zdaj hoče spreminjati natanko tisto, kar je izvajal v času takrat svojih 4ih let…..volk pa, saj veš, dlako menja, čuta pač ne….

  skratka, edino vidno opazno, kar je Janša v tej oddaji predstavljal je bila brošura 100+10 oz. nekaj takega, v kateri naj bi bile zapisane vse potrebne smernice bodočnosti te naše male podalpske…..škoda le, da Janša tiste brošure ne le, da ni niti odprl vsaj za medijsko poziranje, ampak ni povedal nič o tistih tam zapisanih točkah….

  se pa drugače na nek način strinjam s teboj….janša je vedno (bil) pripravljen točno na takšen način, kot ga je (spet) prikazal….to je njegov skrajni domet…..

  je pa zato bistveno težje določati skrajni domet Jankovića…..za razliko od obeh omenjenih namreč očitno ne potrebuje posebnih priprav, saj je sposoben spontano v vsaki minuti podati odgovor na vse, kar so načeloma vrline sposobnih podjetnikov…..

  meni pa, verjamem da še kateremu državljanu pa je že dolgo jasno, da nas iz tega dreka lahko reši le še podjetniška miselnost, ker politična je več kot dokazano zatajila in uničila vse po vrsti…..Janković pa, spet za razliko od obeh, poseduje tako politično taktičnost, kot tudi podjetniški impulz, predvsem pa je socialno naravnan, česar Virant in Janša enostavno nimata…..

  sicer ne vem, kaj so se ti hudega zamerili vladajoči prejšnjih vlad, od LDS-a do SD, da bi jih tako rad nagnal v tujino ali na nek planet, ampak bodi korekten in ne preskakujem tiste usodne vladavine Janše, ko bi moral že takrat začeti reforme, pa se je Janša kar ustrašil sindikatov in v zameno raje delil neko navidezno blaginjo, za katero je bilo jasno, da bo nekoč počila….in počila bi po letu 2008 vsakemu, ki bi vladal v tem času, tudi Janši…..kot sem rekel, Janša je pač model, ki je sposoben zanetiti vojno sam s seboj v svojem peskovniku….in to je tudi vse…..

 4. Dragi Don, v kolikor staviš na Jankovića, potem ti lahko rečem, da o ekonomiji in memedžeriranju nimaš pojma.
  Ko jeJjanković gradil Merkator, je imel politično zaledje, ki mu je omogočalo plenjenje in razbijanje obstoječega trgovskega sistema v Sloveniji. Nihče niti pomislil ni, da bi mu stopil na prste, ko je dobesedno harašil po trgovskih podjetjih v Sloveniji in ko je brezobzirno izsiljeval dobavitelje ter jih skubil, kot je skubil tudi kmete neposredne pridelovalce hrane. Ne samo to, tudi punce, ki bi naj jokale ob njegovem odhodu, je izžemal. Za seboj je imel sindikate in tovariša Semoliča, ki mu je držal štango in bil je slep in gluh, ko je, za tebe, podjetni Jankovič haral, kot turški sultan. Ob tem ropanju so nemi ostali socialni demokrati s Kučanom na čelu. To sta Janković in njegova kamatila.
  Kot direktor in bos v Markatorju je izvajal obsežne investicije, ki jih je realizirala njegova Elekta, ki si je tako opomogla, da še sedaj lahko njegova mladež prekupčuje in zapravlja denarčke, ki bi morali zaljšati živlejenje tisočem punc, ki naj bi zajokale ob nejgovem izgonu iz raja. Vse te podvige pa je kot dobra samopostrežna trgovina spremljala NLB s krediti. In danes ima naš najboljši sosed vsaj 1 mrd pufa.
  Res velik in lep dosežek menedžerja, ki naj bi nam vladal naslednja 4 leta.
  Torej priznaš,da sva gledala različni oddaji. Jaz sem namreč videl to, kar sem na kratko opisal.
  Po potrebi nadaljevanje sledi.

 5. Dragi APM,

  na koga bom stavil bom povedal zelo jasno in seveda dovolj pravočasno, a se mi že zdaj dozdeva, da je bore malo možnosti, da se naklonil kateremu od omenjenih treh, razen, če se ne bo do takrat kaj drastičnega spremenilo v njih nastopih….
  kakšno in kolikšno p aje moje znanje o menedžmentu in ekonomiji, čeprav bi te mogoče celo zelo presenetil, pa v tem trenutku sploh ni pomembno, saj nisem jaz tisti, ki kandidira, torej bomo sodili o kandidatih oz. njih primernosti…..

  priznal sem ti, da sva gledala isto oddajo, kar nenazadnje potrjujej, sovražim ponavljati se, najina stična točka glede Viranta…..in seveda sem ti tudi zelo jasno povedal, da razumem tvojo pristranskost in pripadnost Janši, a te obenem pozval tudi na korektnost…..

  torej, če se že spravljaš omenjati podvige enega, potem to isto naredi in v enaki pravični meri tudi za ostale udeležene…..jaz sem počohal vse tri enako….

  o Jankovićevem Merkatorju pa ti lahko razgalim sliko iz statusa navadnega kupca…..dokler je bil janković šef, sem hodil v hiper Mercator po nakupih….hodil sem tudi skoraj leto po njegovem odhodu in potem čisto odnehal….

  razlog pa je enostaven…..dokler je bil šef Janković je tam vladal red, disciplina in prijaznost ter ustrežljivost zaposlenih, urejeno pa je bilo tudi vizuelno po policah….
  z njegovim odhodm se je iz meseca v mesec vidno opazilo razsuvanje, neprijaznost prodajalcev, nenazadnje pa je upadla tudi kakovost ponudbe…..

  mogoče nisem top menedžer ali ekonomist ali oboje, ampak nekaj pa vem…..nihče proizvajalca ne sili, da prodaja svoje izdelke v določeni trgovini…..enostavno povedano, kdor je hotel prodajati v mercatorju, kar danes velja tudi za druge, ta je pač moral sprejeti pravila tega trgovca….zakonitost prostega trga pač…..in v tem ne vidim čisto nič slabega, prej dobro za potrošnika…..predvsem pa, kot si navedel, so se krediti za rast Mekatorja, tudi po Jankoviću, najemali od bank in ne davkoplačevalcev……

  Janković je torej v prvi vrsti poskrbel za svoej zaposlene, tisoče zaposlenih, kar bi itak moral vsak podjetnik….

  Janša pa se na tem menedžerskem področju ni pojavljal, ker je pač edino kar zna biti prisesan na državne jasli, kar mu gre, moram priznati, ztelo dobro še od Titovih mladincev dalje…..

  in temu primerno, torej brez socialnega čuta, je potem Janša zapravljal davkoplačevalski denar v svojem času vladanja….torej ne od bank, ampak neposredno davkoplačevalskega so se financirale Patrije, miljončki v zrak, ne da bi ob tem imelo ljudstvo kaj koristi od tega, da ne govorim o zaposlenosti posebej….in ja, zapravil je nesporno več miljončkov kot Janković….

  aja, a mogoče veš, koliko milijončkov odškodnin in dodatkov pokojnin je Janša v svojem vladanju določil, da se izplača svojcem ali še živečim domobrancem in belogardistom, ki so sodelovali z okupatorjem na slovenskem v drugi svetovni vojni ?

 6. Zaradi Viranta nas je kar nekaj medicinskih sester prikrajšanih pri plači in dokler ga ne slišim reči kako in kdaj bo to svojo neumnost popravil nočem niti slišati zanj.Janša me sploh ne zanima ker je kliničen primer.Zoran je simpatičen možakar,takšen pliško medolino in že zato ga bodo ženske volile.
  Mucek,kaj imamo sploh kakšnega pametnega kandidata? 😉

 7. Spoštovani Don..,natrosi lsi dosti slame,tu in tam tudi nekaj soli in dolg bi bil odgovor, če bi repliciral na vsako zadevo.
  Zbodla pa me je pripomba na koncu traktata,ki obtožuje Janšo razsipništva in nemorale, ker je omogočil odškodino in povišico pokojnin domobrancem.
  Predpisa sicer ne poznam, so pa nekatera dejstva, ki pojasnjujejo to dejanje.
  V komunistični Jugoslaviji je veljalo revolucionarno pravo. Mnoge nasprotnike je režim likvidiral, ali pregnal brez sodb,torej jim krivda ni bila dokazana. Mnoge preživele, pa je brez sodb,ali pa s sodbami, ki so bile diktirane in brez pravne podlage obtožil zločinov, ki jih niso storili. Dloga leta so ti ljudje trpeli krivice. Niso bili zločinci, bili so le ideološki nasprotniki režima. V demokratični družbi to ni greh, pa vednar so trpeli izobčenje. V kolikor je janševa vlada te krivice popravila, je spoštovanja vredno dejanje. Ti ljudje so vendar naši ljudje,naši državljani in sedaj, na star leta so vsaj upravičeni dostojnega življenja.
  S svojo oapzko pa si dragi Don Corleone pokaza vso svojo bedo, zaslepljenost in dvoličnost.
  Življenje namreč ni beločrna risanka in se ne sveti samo rdeča barva. Vse barve so enakopravne, zato je potrebno vse ljudi spoštovati. Če pa je nekdo med nami zločinec, pa obstajajo sodišča,ki naj takšnega sodijo. Stanovnik,Kučan in podobni pa nimajo pravice soditi,še manj pa zavajati ljudi in čas je, da nekdo z njimi pomete. Janković tega ne bo storil, saj jim je dolžnik.

 8. Spoštovani APM

  tisto na koncu prejšnjega komentarja ni bila pripomba, ampak tebi zelo jasno namenjeno vprašanje….
  kot Janšev naklonjenec bi namreč moral vedeti točen odgovor, ki je sicer sestavljen zgolj iz številk…..
  očitno pa je, da si raje, kot podati točen in edini odgovor raje zašel v neko zgodovinsko utemeljevanje, za katerega cel svet itak že dolgo ve, kakšno je bilo….

  zanimivo, da mi, že drugič, očitaš dvoličnost in kot sem ti enkrat že zapisal, zanimivo, da mi to ravno ti očitaš…..pa naj ti bo tudi tokrat oproščeno…..tisto Don Corleone pa sem itak preskočil, ker na vsako neumnost pa mi res ni treba replicirati….

  v bistvu te je zmotilo pri mojem komentiranju natanko tisto, kar mi očitaš, čeprav natanko to vsebuje moje komentiranje….torej barve vseh vrst in nepristranost…..
  jaz si pač lahko dovolim na takšen način vse enako obravnavati, ti pač, zaradi svoje Janševe zaslepljenosti si pač ne moreš dovoliti ali pač enostavno ne znaš, mogoče celo nočeš…..

  zato ti priporočam, da si prebereš svoj zadnji komentar, predvsem v delu “Vse barve so enakopravne, zato je potrebno vse ljudi spoštovati” in se tej svoji izjavi tudi primerno obnašaš….do sedaj se namreč nisi, ker si pač raje ravnal po tistem, kar si mi očital…..
  ampak, tudi če se razpočiš v rdeče ali belo, to ne spremeni bistva, da je Janša zrel zgolj za dvoriščni peskovnik…..in če bo že kaj pometal, bo lahko le pesek po tem svojem peskovniku….

Leave a Reply

Your email address will not be published.