OKS in RTV SLO generalna krivca za odstop Jakova Faka od kandidature zastavonoše na OI….

Zimske olimpijske igre so športni dogodek z najnižjo tv gledanostjo, na naši nacionalni rtv, ki te dogodke prenaša, se gledanost giblje med 5 – 8 %, kar je, v primerjavi s komplet vloženimi sredstvi za prenose, popoln finančni fiasko in jasno je, zakaj se nobena komercialna tv ne odloča za prenose zimskih OI……

Nizka gledanost pač pomeni malo nič oglaševalskega denarja in tudi naša nacionalka si teh prenosov ne bi mogla omisliti brez rtv naročnin. In ker za zimske OI v Pjongčangu širša javnost naše male podalpske, kot ponavadi, ni kazala zanimanja, so se Olimpijski komite Slovenije (OKS) in naša nacionalna rtv odločili zadevo malo pospešiti in pritegniti javnost. In to na način, kot ga ni še noben Olimpijski komite katere države do sedaj in ga verjetno ne bodo niti v bodoče….

OKS in naša RTV SLO, za slednjo Val 202, sta si omislila, da bi zastavonošo naše olimpijske reprezentance izbrali kar – državljani. A ne vsi državljani – zgolj državljani, ki imamo Facebook profil. Glasoval bi torej lahko le vsak 5 državljan. Diskriminacija.

In glasovati ne bi mogli recimo teden ali dva 24 dnevno, kar internet in socialna omrežja omogočajo, pač pa zgolj in edino 1 samo edino uro in to samo 29. januarja 2018 med 17.00 – 18.00 uro med FB prenosom Vala 202 v živo. Diskriminacija drugič…

A to še ni bil višek bistroumnega projekta OKS in nacionalke, za finale so ponudili izbor zastavonoše med zgolj 3 reprezentanti, ki bodo odpotovali na ZOI in sicer Vesna Fabjan, Mitja Robar ter Jakov Fak.

To je pa vrh kapitalne napake OKS – če se že odločiš dati državljanom možnost, da sami izberejo zastavonošo potem si nikakor ne bi smeli dovoliti predlagati samo 3 reprezentante, pač pa bi morali ljudem dopustiti možnost, da izbirajo med prav vsemi 71 tekmovalci, ki bodo zastopali našo reprezentanco na ZOI. Diskriminacija tretjič….

71. Ker je prav vseh 71 primernih in dostojnih statusa zastavonoše, pa naj bo to Jernej Damjan, Urška Pribošič, Vid Vrhovnik, Sabahudin Kovačevič, gajstni Flisar ali katerikoli od 71ih. Če se ponuja ljudstvu možnost izbire, potem naj ljudstvo izbere po svojem izboru izmed vseh 71, ne pa med že izbranimi 3.

Dejansko si je vodstvo OKS dovolilo nedopustno – svoje delo, svojo odgovornost, je prevalilo na državljane. V urejenih in odgovornih krovnih reprezentančnih kolektivih po celem svetu vodilni določijo vloge kapetanov, zastavonoš in podobnih vodilnih mest v ekipah, v edinem drugem primeru ta izbor kapetana ali zastavonoše, opravijo izbrani tekmovalci ekipe med seboj in vodilni potem predstavijo javnosti te odločitve.

Sam si ne predstavljam, da bi javnost izbirala recimo kapetana naših reprezentančnih rokometašev, košarkašev, nogometašev ali katerega drugega športa. Odgovorni kadri teh organizacij so pač tam zato in zgolj zato, celo dobro plačani, da svoje strokovne izbore predstavijo javnosti, javnost pa potem ocenimo skozi prikazano ali smo z izborom zadovoljni ali pak ne, ali zahtevamo zamenjavo ali pak ne.

Najboljše da začnemo javnost z glasovanjem izbirati še tekmovalce, ki bi zastopali našo reprezentanco na teh ZOI ali igralce v vseh ostalih športih, pa OKS sploh ne rabimo nikakor.

In tako smo prišli do Jakov Fak preklica kandidature za zastavonošo naših olimpijcev v Pjongčangu. Danes je namreč OKS javno obelodanil, da je Jakov odstopil od te nominacije, ob čemer ni nezanemarljivo, da Jakov ni javno nikakor komentiral niti napovedane kandidature, niti odstopa od le te, vseskozi je z njegovim imenom opletal zgolj OKS.

OKS, ki je, po vsem zakuhanem, v izjavi za javnost sprenevedavo zapisal “Vodstvo OKS z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremlja odzive športne javnosti in nekaterih slovenskih medijev glede kandidature Jakov Fak”.

Zaskrbljenostjo in ogorčenjem ? Zakaj pa ? Zaskrbljen in ogorčen sem lahko jaz in verjetno še marsikateri sodržavljan, da si je OKS, z nacionalko vred, sploh omislil “projekt javnega glasovanja”. In to s 3 diskriminacijami….

Zdaj pa smo za preračunljivost OKS in nacionalke krivi praktično vsi ostali, razen njih. Vsakomur, ki bi si dovolil takšen glasovalni projekt kjerkoli na svetu bi moralo biti že vnaprej jasno, da bo sprožil kresanje mnenj, ker druge možnosti ni, celo med najbolj razvitimi….

In še 1x – zakaj zaskrbljenost in ogorčenje ? Zaradi pičlega 1% kretenskih “domoljubnih” komentatorjev ? Ja, zgolj 1%. Neprimerno več nacionalističnih (anonimnih) pacientov udriha že pod članki o kranjski klobasi ali teranu, da ne omenjam migrantov in piranske vale, a se za tovrstne komentarje večina teh, ki se sedaj zgražajo nad nekim nacionalizmom nad Jakovom, sploh ne sekirajo, celo ignorirajo, zdaj pa serijsko zgroženi naenkrat.

Ker sem najprej zasledil nekaj “zgroženih” komentarjev po FB, da kako se nacionalistično udriha čez Jakova in njegovo možnost zastavonoše, sem si vzel uro časa in preletel vse naše medije, ki so o tem pisali, kot komentarje pod članki, kakor tudi po socialnih omrežjih. Priporočam vsakomur da to naredi…..

Ker kdor bo to naredil, bo videl, kar sem videl sam – prav nobenih “številnih nacionalističnih komentarjev”, pač pa, kot rečeno, na povprečno vsakih 100 se najde po 1 in zanimivo, še med tem 1% “nacionalističnih komentarjev”, preko katerih večina ostalih udriha, ni praktično niti enega, ki bi Jakovu kaj žalega rekel, celo nihče ne oporeka športnih uspehov Jakova, nenazadnje je tudi njim jasno, da dokler ni prišel Jakova Fak nastopati za našo reprezentanco, državljani Slovenije praktično nismo niti sanjali o kakšnih vrhunskih rezultatih v svetovni moški konkurenci biatlona.

Poudarjajo pa “domoljubi”, da si želijo katerega drugega reprezentanta za zastavonošo, praviloma izmed preostalih, ki niso pristali v OKS izboru teh 3eh, kar pa zame ni noben nacionalizem, pač pa lastno mnenje osebnega izbora h kateremu je nenazadnje pozival prav OKS. In če jaz rečem, da glasujem za Jakova zastavonošo, potem pač moram sprejeti tudi odločitev ostalih, ki takisto glasujejo, le da za Urško Pribošič, Vida Vrhovnik, Sabahudina Kovačevič ali koga že.

Našel sem tudi kakšen komentar v stilu – “Sam sem proti, da bi on nosil slovensko zastavo. Moje prepričanje pač, zakaj bi ga kdo sploh upošteval. Sej smo svobodna družba, nimam nič osebnega proti njemu, še več, spremljam biatlon in navijam zanj”. Je to nacionalizem ?….

In ja, nekaj malega, v bistvu zanemarljivo, je bilo takšnih, ki so jasno povedali, da želijo, da je zastavonoša – Slovenec. Je to nacionalizem ? Mislim da je prej primitivizem osebne zafrustriranosti, ampak v demokraciji imajo pač tudi takšni pravico izražanja.

Seštel pa sem tudi, da okoli 80% tistih, ki so obsojali nacionalistične komentarje dejansko takšnih sami sploh niso zaznali oz. prebrali, ampak so zgolj začeli udrihati zgolj zato, ker so zgražanje prebrali pri prijateljih, pa prijateljih prijateljev, ali pa so enostavno pograbili zgolj naslov medija itd., torej so komentirali nekaj, ne da bi se sploh prepričali kaj in koliko je tega sploh bilo in to me bolj skrbi, kot oni nacionalisti, ki so bili v tem primeru zanemarljiv delček javnosti in nikakor javnost, kot pavšalno navajajo etablirani mediji in celo OKS.

In tako, kot je lahko kdo določene komentarje razumel kot proti Jakovu, tako jih je lahko razumel tudi proti Fabjanovi in Robarju, saj so nekateri pisani tudi na njih račun kar pa, zanimivo, praktično nobenega od zgražujočih ne moti in sploh ne omenjajo, čeprav razlike praktično nobene.

Zadnja dva, tri dni so praktično vsi večji mediji izvajali svoje javne ankete, v katerih so njih bralci glasovali, kateri od 3 OKS izbranih bi bil po njihovem primeren za zastavonošo in v praktično vseh anketah je Jakov odnesel preko 90% glasov.

To bi moralo biti predstavnikom OKS dovolj jasno razumljivo, da bi upoštevali večinsko javno mnenje in sami razglasili Jakova za zastavonošo, brez vsakršnih nadaljnih nepotrebnih poneumljanj v podobi nekega javnega enournega glasovanja izbora zdaj le še 2 in res me zanima koga bodo zdaj ponudili za 3 namesto Jakova.

In potem se pač še enkrat več pokaže, da kdor nekaj spočne s preračunljivostjo in podlimi nameni, se mu podlost pač vrne in OKSju se je na enak način, kot so plasirali. Stokanje OKS, da kako so kao “zaskrbljeni in ogorčeni” je tako zgolj zelo plehek poskus spodbujanja naivnih, da preusmerijo vso zgolj OKS in RTV SLO nesposobnost, neodgovornost in povzročeno krivdo na neko povsem nepomembno (anonimno) peščico komentatorjev.

Ob čemer olepševanje izjave OKS ob naznanitvi, da Jakov ne bo zastavonoša, z “Ob tem želimo izrecno poudariti, da v športu nismo nikoli dovolili, da bi se preštevali in ločevali”, zveni že žaljivo do javnosti, saj so ravno OKS tisti, ki so s tem pozivom k javnemu glasovanju še kako prešteli in ločili zgolj 3 od 71ih in tako sprožili celotno zgodbo, s posledicami vred.

Našim olimpijcem privoščim uspešne nastope v Pjongčangu, ZOI kot ponavadi nimam namena gledati, razen naših moških biatloncev in mogoče skakalcev, pa še to bom gledal na kateri tuji tv postaji, ker mi signal na našo nacionalko zadnje čase vedno slabše potegne.

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “OKS in RTV SLO generalna krivca za odstop Jakova Faka od kandidature zastavonoše na OI….

 1. Biatlon gledam na Eurosportu. Manj reklam ob neprimernem trenutku. Skoke gledam na Eurosportu. Tam nimajo rumenjakca (je to sovraštvo do Japoncev?)
  Fak. Je žrtvoval svoje zdravje za neproduktivne nastope v štafeti.

 2. Bravo..končno pravo in realno razmišljanje o neumnosti ,ki jo je storil olimpijski komite. Prav OK se je neodgovorno lotil teme in sprožil temo o nacionalizmu ,preštevanju in ločevanju. In žrtve..vsi športniki in še posebej Jakov Fak, in prepričan sem ,da bodo posledice poznale na rezultatih..in kdo bo odgovarjal? Nihče kot vedno!! Seveda pa bom podal tudi svoje mnenje in to je, da so nosilci zastav po svetu vedno zaslužni športniki ,ki so že osvojili olimpijske medalje in to je nenapisano pravilo in kriterij vseh OK po svetu…

 3. OKS – glavni krivec za nastalo situacijo. Slabše ne bi mogli spelat zadevo….ma ne moreš zahtevat od javnosti, naj izbere zastavonošo samo iz 3 športnikov, če pa jih gre na igre 40 !A ne bi bilo lažje, da bi nastopajoči športniki sami izbrali zastavonošo ? Tukaj potem nebi bilo debate, kdo je in kdo ni večji slovenc.

 4. Halo to je navadna laž OKS-ja, da smo bili Slovenci proti Faku. Pokažite mi en medij, bilo koga, da je bil proti Faku, še Janša in njegova armija Faka sploh omenla ni nikjer, ne v njihovih medij, na tviterju… NIKJER! OKS se je lepo, debelo zlagal

 5. Koga vi OKS fopate, lepo vas prosim. Da se Jakov, ponosen in vrhunski športnik, zaradi parih komentarjev (med njimi priznam tudi moj), ki menijo, da pa mogoče ni najbolj primeren kandidat za nošnjo slovenske zastave na OI, počuti užaljenega.Določili bi nekoga in mir, tako kot do zdaj.

 6. Sam proti Jakovu nimam nic, za njegovo narodnost pa mi je vseeno in bom zmeraj navijal za njega. Je vrhunski sportnik in clovek na mestu. Vendar bi kljub temu dolznost nosilca zastave zaupal hokejistom, ker se mi zdi, da si to zasluzijo. Na ledu vedno pustijo srce in se borijo do konca.

 7. Nekdo je fino napisal: Kakršen odnos imamo Slovenci do zastave in države, zastave sploh ni treba…

 8. Edini zaplankani komentatorji so tisti, ki pljuvajo po Slovencih,, kateri niso za to, da Fak nosi zastavo. Čisto vsi (mogoče sem katerega zgrešil), ki ni za to da on nosi zastavo so zelo lepo in razumljivo razložili, zakaj tako mislijo: Fak mi je všeč. ga spoštujem mislim pa, da je bolje, da nosi zastavo nekdo, ki je ni nosil že za drugo državo. Nič žaljivega, večina komentarjev glede odklonitve je bila v tem duhu. V tem ne vidim čisto nič spornega, vsak ima pravico do svojega mnenja. Dejstvo pa je, da so na OKS res kreteni.

 9. Zakaj je šla OKS sploh spraševati kdo bo nosil zastavo? Če je bil njihov izbor Fak naj jo nosi brez problema, mislim da je bila velika večina absolutno za, to so pokazale tudi ankete.

 10. Se strinjam z komentarji ki govorijo da je za vse kriva prav OKS ! Meni bi bilo popolnoma vseeno ce bi Fak nosil zastavo kot dolocen/izbran s strani sportnikov, ce so pa ze delali anketo, oz. sprasevali ljudi o tem, pa sem povedal svoje mnenje, da za mene osebno pac ni primeren in tudi razlozil zakaj imam taksno misljenje, brez nekih zaljivk in podobno, kot sem jih delezen sedaj s strani tistih s katerimi misljenjem se nisem strinjal !
  Posebej pa zahtevam JAVNO opravicili OKS, ki sedaj, ker sem bil mnenja da si Fabjanova zasluzi nosit zastavo bolj kot Fak, ker nam je ona prinesla medaljo, Fak pa nam je eno odnesel (dejstvo !) trdi da nisem PRAVI ljubitelj sporta in NARAVNI Slovenec ?!?!?!?! KAKO SI LAHKO ENA ZVEZA/KOMITE DOVOLI TAKSNO IZJAVO ?! To je za mene precej bolj zaljivo in nestrpno, kot tistih 5 trolov ki bodo obstajali vedno in povsod in so zaljivo pisali proti Jakovu, tukaj to dela OLIMPIJSKI KOMITE SLOVENIJE prtoi SVOJIM DRZAVLJANOM !!!!!

 11. Sram je lahko OKS da je sploh dopustil neko glasovanje in se tako delal norca iz olimpijcev, da se je šel nek Slovenia talent show na račun športnikov

 12. V celoti se strinjam z napisanim.Predlagam, da se RTV SLO sama zakodira in jo plačujejo tisti, ki jim je njihov program všeč. Lepe denarje dobivajo za pranje možganov. Zadnje čase močno zavajajo predvsem na političnem področju…

 13. Bravo. Lepo zapisano. Upam, da bodo na OKS prebrali in mogoče bi kdo moral odgovarjati za neumno idejo.
  Upam da Fak ne bo, zaradi vsega tega cirkusa, imel slabših rezultatov.

 14. Sramota.
  Sramota.
  Sramota.
  Jakov je športnik, na katerega bi moral biti ponosen vsak Slovenec. A morda nima slovenskega državljanstva???

 15. Coach,
  to svoje vprašanje bi moral nasloviti na OKS, katerim se Jakov ni zdel dovolj dober, da bi ga kar sami določili za zastavonošo, ampak so se raje šli neko igrico resničnostnega šova…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *