Stavkovnemu valu javnega sektorja se je pridružil tudi Sindikat nezaposlenih Slovenije s svojimi zahtevami…..

Začel se je vsakoletni tradicionalni stavkovni festival Javnega sektorja, ki bo, po napovedih združenih sindikatov, potekal skoraj cel mesec na 700 različnih lokacijah po državi in tudi tokrat bo v pogajanjih okoli denarja združil najbolj znana imena iz Javnega sektorja in vlade. Na festivalu bodo sodelovali tudi številni volonterji na številnih okroglih mizah….

Stavkovnemu festivalu vseh sektorjev Javnega sektorja so se, z zahtevo po 20% dvigu plače tistim z netto plačo nad 1000€, pridružili tudi zdravniki in policija, ki so sicer pred 3 meseci že prejeli 20% povišanje plače, a kot pravijo “zdaj je novo leto in ne moremo živeti od minulega dela“.

Novost letošnjega stavkovnega festivala JS pa je SNSOS – Sindikat nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije, ki se je s svojimi 528.000 člani premierno odločil priključiti temu festivalu s svojimi zahtevami saj “smo sestavni del Javnega sektorja in imamo svoje upravičene jasne zahteve“.

SNSOS so v okviru stavkovnega festivala JS izvedli prvi stavkovni nastop v Ljubljani pred poslopjem vlade, kjer je 30.000 članov izrazilo svoje stavkovne zahteve vladi. Na otvoritvi stavkovnega performansa so prisotni člani SNSOS, v emocionalno naelektrenem vzdušju, zborovsko odpeli Internacionalo in prikazali mobilno koreografijo, kar so poznavalci visoke umetnosti ocenili kot “zelo doživet performans, ki premakne tudi tiste na oddaljenih Žalah“.

Sledil je javni nagovor predsednika sindikata SNSOS Mirka Naboja, ki ob številnih ovacijah prisotnih, ni skoparil s predstavljanji nespornih dejstev.

V našem sindikatu ugotavljamo, da brezposelnosti in članstva Sindikata nezaposlenih ter socialno ogroženih v tej zavoženi državi nihče ne jemlje dovolj resno, kar je od države in njenih organov nerazumljivo in nesprejemljivo.

Zato začenjamo boj za popolno socialno in politično osvoboditev, boj za osvoboditev nezaposlenega ter socialno ogroženega ljudstva in naša prisotnost v stavkovnem festivalu Javnega sektorja je naša pravica in dolžnost, vsakega posameznika posebej in vseh sindikalnih članov SNSOS skupaj.

Do včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli. Vse polno nas je, polna ulica, polni trgi, polna mesta, polna država. Sporočamo vladi, da smo tukaj zato, da radikaliziramo stavkovni festival JS, sporočamo, da smo prišli po zmago !“, je sklenil uvodno besedo množici sindikalni vodja Mirko Naboj.

Ovacije prisotne množice so, ob številnih vzklikih in žvižgih vladi, prešle v kulminacijo, ko je na govorniški oder stopila Milica Žegen, podpredsednica sindikata SNSOS in tudi predsednica feminističnega sektorja sindikata, ter predstavila sindikalne zahteve vladi.

Bili smo tiho, bili smo upognjeni, bili smo skromni. Dolga leta. Dovolj je ! Člani sindikata SNSOS, vseh 528.000, smo sestavni del Javnega sektorja, zato in tako predstavljamo, kot preostali sindikati festivala, svoje zahteve.

Ker je temeljna zahteva tega stavkovnega festivala JS povišanje plač, v prvi vrsti odločno zahtevamo 400% povišanje plače….

Paket naših zahtev pa zajemajo tudi bonitete, ki pritičejo javnemu sektorju, torej plačane potne stroške, malico, dnevnice, božičnico, 13.plačo, plačano bolniško odsotnost, plačan dopust, regres, 15% dodatek za počitek po naporni noči, kreditno sposobnost, državno neprofitno stanovanje….

in še pavšalni 150% dodatek za jutranjo, popoldansko ter nočno izmeno, 30 % dodatek za stalno pripravljenost, zahtevamo pa tudi odpravo čakalnih vrst, enakovredno obravnavo kot za vse zaposlene v Javnem sektorju, povečanje obsega nedela za 20% starejšim od 50 let in mesečni odpis položnic življenskih stroškov v slabo banko.

Glede na to, da smo prvič na stavkovnem festivali Javnega sektorja, prijavljamo samo osnovni paket naših zahtev, za izpolnitev katerih se bomo borili tudi do faze ohromljenosti države, vladi in parlamentarcem pa sporočamo – dajemo vam časa samo do konca stavkovnega festivala, da izpolnite vse naše zahteve. Imate dve možnosti izbire – ali izpolnite naše zahteve, ali pa boste naša naslednja zahteva“, je odločno zaključila svoj govor SNSOS sindikalistka Milica in sprožila val odobravanja, navdušenja in huronskih vzklikov množice “Kje ste pičkice, kje ste pičkice…”.

Očitno je prvi nastop SNSOS na stavkovnem festivali Javnega sektorja sprožil močan odmev po državi, saj se je le dobro uro po nastopu na zahteve SNSOS odzval premier Miro Cerar in v izjavi za medije razložil :

Imam polno razumevanje za položaj nastopajočih, ocenjujem pa, da je ta performans stavkovnega festivala Javnega sektorja, torej tudi SNSOS, povsem nepotreben, saj imajo člani JS redne in visoke plače ter številne privilegije in ugodnosti.

Ocenjujem tudi, da ta stavkovni festival pošilja slabo sporočilo svetu in zaradi tega na vsakega posameznega stavkovnega udeleženca vsak mesec od vlaganj v Slovenijo odstopi vsaj 100 tujih investitorjev, pa si izračunajte koliko se je tega nabralo do sedaj.

Dokler traja stavkovni festival Javnega sektorja upada izvoz, kar slabo vpliva na naš visok ekonomski napredek dosežen v preteklih letih. Ko ni denarja se dela, ne pa stavka. Kot vidite jaz delam 24 ur dnevno, da bi premaknil Slovenijo in se ne pritožujem, kot sami vidite pa stanje v Sloveniji ni bilo še nikoli boljše. Sicer se bom pogajal s sindikalnimi zahtevami, a izsiljevanj ne bom dovolil, stavkovni festival JS pa za udeležbo na festivalu ne bo plačan, kar velja tudi za novince SNSOS“.

Vzporedno stavkovnemu festivalu Javnega sektorja je Agencija Bolite izvedla javno anketo med 10.000 osnovnošolci. Rezultati so pokazali, da osnovnošolci v izraženem mnenju o stavkovnem festivalu JS le tega podpirajo v 5%, medtem ko jih je 95% odgovorilo “masturbiranje je zdravo“.

Na vzporedno anketno vprašanje “Kaj želiš postati, ko zrasteš ?“, pa je 99,9 % osnovnošolcev odgovorilo, da si, tudi zaradi nasvetov staršev, želijo biti zaposleni v Javnem sektorju, kar so argumenitrali tudi z “rada bi postala zdravnica, ker dosti zaslužijo privat tudi v rednem delovnem času v JS in skozi izsiljujejo“, ali “rad bi postal učitelj ali profesor, ker lahko protestiraš kadar hočeš in ti ne treba mučiti otroke, da poslušajo dolgočasna predavanja“, ali “rad bi postal uslužbenec policije ali sodstva, ker imajo sektor legalne korupcije“, in podobnimi argumenti.

Vedno bolj glasne pa so govorice, da se bo stavkovnemu festivalu JS priključil tudi 600.000 članski Sindikat upokojencev KK (Kaveljci in korenine) s praktično identičnimi stavkovnimi zahtevami kot Sindikat nezaposlenih, ob čemer zahtevajo še, da se stranko DeSUS izbriše iz registra političnih strank, ker je sindikalnim upokojencem v zadnjih 12ih letih znižala pokojnine za 30% in uničila vse bonitete, Karlu Erjavcu pa priporočajo da prostovoljno zapusti Slovenijo do konca stavkovnega festivala JS, v nasprotnem ga bodo lastnoročno odnesli do žiletkaste ograje na južni meji in odvrgli na ono stran.

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Stavkovnemu valu javnega sektorja se je pridružil tudi Sindikat nezaposlenih Slovenije s svojimi zahtevami…..

  1. Jaz sem za to, da erjavec zbriše besedo “upokojencev”iz imena svoje stranke, ker bo potem svobodno in za vse čase odfrčal s parlamenta.To bi bila moja prva stavkovna zahteva.Druga pa, da se minimalne plače in pokojnine dvignejo na 700 eur. Mislim, da bi bila potem srečna.Zase ne rabim ničesar ampak občutek, da ni nihče lačen je zame božanski… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *