Za konec si je predsednik Pahor podelil red za izredne zasluge in zlato jabolko navdiha…..

Zgodilo se je iz predsednikovega urada dolgo napovedovano – predsednik Borut Pahor se je na zadnji dan predsednikovanja in pred svojim trajnim slovesom odločil še zadnjič podeliti dve največji priznanji republike Slovenije, ki sta namenjeni državljanom in sicer red za izredne zasluge ter zlato jabolko navdiha, kateri je podelil predsedniku Borutu Pahorju….

Potem, ko je predsednik Pahor v času svojega mandata v predsedniški palači poimenoval 4 dvorane po Francetu Bučarju, Janezu Drnovšku, Ivanu Omanu in Jožetu Pučniku, je ti zadnji priznanji podelil v 5i dvorani, katero je poimenoval po Borutu Pahorju, s čimer je, kot je izjavil, “zaokrožil 5 soban očetov slovenske politične pomladi in državnosti v nedeljivo celoto”.

Slovesnost – na kateri so bili prisotni predsednikov pribočnik in številni povabljenci, med katerimi tudi nova predsednica Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, osamosvojitveni zamujenci Igor Bavčar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, predstavnika Cerkve tujcev v Sloveniji nadškof metropolit Franc Rode in škof Andrej Saje, koronski štab NIJZ z direktorjem Milanom Krekom in LGBT organizacija Inštitut 8. marec – je s svojim protokolom otvorila častna straža Slovenske vojske, kateri je sledilo petje državne himne v izvedbi najsposobnejšega slovenskega umetnika Damjana Murka.

Po protokolu je, ob bučnem aplavzu, sledil prihod predsednika Pahorja na slavnostni oder, kjer je iz rok predsednika Boruta Pahorja najprej prejel najvišje državno odlikovanje – red za izredne zasluge in sicer za izjemne dosežke za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju, mednarodnemu priznanju ter postavljanju spomenikov nikoli rojenim herojem.

V naslednjem koraku je predsednik Pahor podelil Borutu Pahorju tudi zlato jabolko navdiha za izredne dosežke samopromocije s plačljivimi sledilci na družabnih omrežjih, nakar je slavnostni nagrajenec stopil za govorniški oder in čustveno še zadnjič nagovoril narod naše male podalpske.

Na dolgoletna vztrajna nagovarjanja predsednika Pahorja, sem, zaradi spoštovanja do slovenske države, naposled izrazili pripravljenost, da zasluženo sprejmem ti odlikovanji.
Trudil sem se biti predsednik vseh državljanov, govoriti, ko bi moral molčati in molčati, ko bi moral govoriti. Z ogromno volje in napori mi je uspelo se spraviti s samim seboj. Sem tisti, ki tvega, zna, upa in zmore storiti največ, kar je možno, tudi v izjemnih okoliščinah. Gre za način življenja, gre za poslanstvo.

Na prvem mestu v mojih mislih so bili vedno državljani, za katere sem pogosto tvegal tudi lastno življenje. Iskreno upam, da ste se državljani kaj naučili od mene. Bog naj čuva Slovenijo, Bog z vami Slovenci“, je dejal predsednik Borut Pahor ob trajnem slovesu.

Po zaključeni slovesnosti je sledila pogostitev za 113 državljanskih tisočakov, na katero smo bili povabljeni tudi novinarji, ki sicer še nismo bili deležni predsedniških gurmanskih specialitet 13ih hodov in jih z novo predsednico očitno ne bomo nikoli več.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Za konec si je predsednik Pahor podelil red za izredne zasluge in zlato jabolko navdiha…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *