Slaviša Stojanović – rokenrol SLO reprezentačnega nogometa

Samo eno lepotno napako ima imenovanje Slaviše Stojanovića na selektorski stolček naše nogometne reprezentance – postavljen je bil (vsaj) leto prepozno. Dejstvo je, da smo, po Katancu, končno spet dobili brezkompromisnega garača, odličnega taktika, skratka selektorja, ki povsem razume, da je državna reprezentanca visoko profesionalna organizacija, kjer je prostora zgolj in edino za čisti totalen profesionalizem. Sploh ne dvomim, da bo Slaviša izbral ekipo, ki nas bo navduševala in popeljala v še nevidene odlične igre naših nogometašev……

Ima pa Slaviša tisto nekaj več, česar ni imel še noben naš selektor do sedaj – umetniško žilico. Umetniška žilica pa pomeni kreativnost, raznolikost, nepredvidljivost, kar pomeni le, da lahko mirne duše pozabimo na monotone enolične reprize naših nogometašev zadnjih 2eh let in se pripravimo na pravi rokenrol reprezentačnega nogometa.

Malo, res malo je takšnih, ki v nogometu učinkovito združujejo umetnost, taktičnost in profesionalno garaštvo in takšni strategi so pač tisti spešl uans. Slaviši za polnopravno članstvo v tem klubu manjka v bistvu le še eno – reprezentačni kilometri, katere je začel nabirati. Ampak tej so potrebni bolj zaradi statistike, kot kaj drugega.

Da je prevzel reprezentanco v popolnem razsulu je lahko Slaviši zgolj v velik plus, saj bo lahko tako v naslednjem letu povsem mirno sestavljal puzzle svojega mozaika, v katerem zagotovo ne bo več igralcev, ki ne razumejo, da je igranje za reprezentanco najvišja čast za športnika. Tudi tistih igralcev, ki niso hoteli dajati izjav medijem po porazih, ne bomo več gledali.

Upam si trditi tudi, da poslej ne bomo gledali zgolj tiste ene, edine in zlajnane taktične postavitve reprezentance, ampak mavrico kombinacij, srčnosti, borbenosti do zadnjega sodnikovega žvižga vsako tekmo, predvsem pa naša klop ne bo izgledala več kot pogrebni zavod v polni akciji, ampak bo na njej polno dinamike, temperamenta, čustev, kar Slaviša zmore odlično prenesti na igralce, ker pač lahko daš le tisto kar imaš.

Novembrska frendli proti ZDA seveda ne bo še niti približek tistega, kar bo Slaviša pripravil, tako v igralnih kombinacijah, kot seznamu igralcev, bo pa čez cca 10 mesecev že vse dosti bolj jasno. Zagotovo pa ne bo kaj dosti jasno našim nasprotnikom v kvalifikacijah za SP v Braziliji, ker tokrat pač ne bodo več mogli računati na konstantno enotaktično predvidljivost, katero lahko še otrok 5ih let prečita, kar se je dogajal minuli dve leti.

Javna skrivnost je, da sem na mojem blogu zadnji 2 leti zelo jasno in neusmiljeno, a korektno, komentiral dela Keka, kar sem tudi argumentiral, podobna javna skrivnost pa je tudi, da sem že nekaj časa pričakoval Slavišo na mestu selektorja naših nogometašev.

In če sem že pred dobrim letom in pol nedvoumno napovedal potop naših nogometašev v kvalifikacijah za Euro 2012, potem tokrat povsem brez vsakega dvoma napovedujem nastop naših nogometašev na SP v Braziliji 2014.
Začenja se nova doba slovenskega reprezentančnega nogometa – rokenrol koncertna turneja Slaviše Stojanovića s svojim bandom. Aj nou its onli rokenrol bat aj lajk it……

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *