EU Trojka stopa na mino

Kaj je narobe z osebki, ki si blazno želijo prihod Trojke v našo malo podalpsko ? Razen, da nimajo instaliranega optimizma, (samo)spoštovanja, ljubezni do domovine in sodržavljana, pravičnosti, moralnosti, sposobnosti, načelnosti. Nekateri mediji, predvsem desni, so zapadli v že polno depresijo klicanja in vsiljevanja Trojke, na Finacah.si so recimo že pri 5ih člankih na to temo dnevno. Klicanje duhov je očitno še vedno v modi…..

Zame pa se že preveč potez v Bruslju, s Trojko na čelu, vleče brez navidezne logike, čeprav polne logične računice za izbrane.

Sam recimo težko razumem, čeprav ni kaj razumeti, to verzijo posojil državam EU, kot jih plasira Trojka. Zadnji, a obenem prvi primer novih prijemov Merkline EU je Ciper. Da je Ciper zgolj uvod in vzorčni model bodočega delovanja Trojke je izkašljal osebno kar šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Niti dober dan kasneje je sicer Dijsselbloem to svojo izjavo preklical, a seveda dosti prepozno. Jaz sem pač zgolj eden med tistimi, ki prisegam na človekovo spontanost izjave na prvo žogo….Imam vse razloge za to.

Namera in koncept Trojke je sicer bil jasen že prej, a zdaj ima tudi uradno podprto izjavo šefa osebno, ampak o prihajanju tega sem opozarjal že lansko leto. Ropanje, in to dobesedno, bančnih depozitov državljanov, naravni/energetski viri še prihajajo, so pač osnovno poslanstvo te naše ljube Trojke, ki je seveda vse prej kot sveta.

To potezo Trojke, tako na Cipru kot drugod, bi sicer celo podprl, v kolikor bi se nanašala zgolj za tajkunčke, ki svoje, v glavnem sumljive, denarce “varčujejo” v davčnih oazah. Če bi bili med njimi dokazano tudi Janković, Janša in podobni naši maherji, pa bi podprl brez pomisleka.

Ampak problem je, ker Trojka ropa predvsem malim, poštenemu delu predanim državljanom. Jasno je namreč, da bodo tajkunčiči spokali svoje depozite iz Cipra, malim državljanom pa bo ostal davek za preveč časa. Torej je vpitje Trojke, da preganjajo tajkune, čista laž.

Na ta način Trojka tudi pogojuje Cipru dodelitev 10 milijardnega posojila, ki pa bo dejansko obešanje, namesto reševanje.

Da bi Ciper prejel te milijarde mora uvesti davek na depozite. Torej na sredstva državljanov, za katera so že itak svoji državi plačali davek, ko so jih (pri)služili.

S tem davkom bi Ciper napraskal 7 milijard pogoltni Trojki, katere bi jim vplačal, da lahko dobi tistih 10 milijard, da bi potem morali vrniti 15 milijard. Dejansko torej Ciper dobi 3 milijarde od EU, vrniti pa jih bo moral 15. Zanimiva družina, ni kaj.

In kot je prijavil Dijsselbloem je to prijem, katerega bo Trojka poslej izvajala na vseh ostalih, ki bodo od nje zahtevali “pomoč”.

Medtem pa, ko se EU in ciprska vlada prepucavajo okoli višine depozitov, nad katerimi bi uveljavili ta davek, ljudstvo pa že od 15. marca nima vstopa v banke in pred bankomati malodane prosijo za drobtinico sicer svojega z delom prisluženega denarja, da lahko sploh poravnavajo vsaj osnovne življenske stroške, tajkunčki pridno prenašajo svoje depozite v naslednje davčne oaze iz seznama.

Jasno je torej, da naš denar v bankah ni več varen, razen če je v celotni otipljivosti shranjen v sefu banke, a še najbolj varen bo čim dlje od bank. Slovenske banke namreč premorejo za 16 milijard osebnih in 4 milijarde poslovnih depozitov in ni dvoma, da se Trojki cedijo sline, naši parlamentarci pa zaradi tega furajo brezskrbnost….Smo jih pač navadili, da ljudstvo vse plačamo.

In ker si tudi po tej več kot očitni zgodbi na Cipru nekateri še kako zelo želijo, pozivajo in sanjajo o Trojki na naših tleh, imam za takšne samo eno vprašanje – ste v redu ? Ja, retorično vprašanje…..

Da ne bo nesporazuma – sem med tistimi, ki vztrajno trdim, da je treba v naši državi vzpostaviti dosti, dosti višjo stopnjo odgovornosti, reda in moralnosti, ker to, kar nam parlamenatrci, kot prvi vzor, z besedami in dejanji, kažejo zadnjih 22 let dejansko ni podobno ničemer, razen škodi.

In ob tem mi je čisto vseeno, ali so na oblasti levi, desni ali kateri pač že, zanima me samo njih odnos in dejanja do ljudstva. Zaradi omenjenih neustvarjenih pogojev tako dejansko ne morem in niti nočem podpirati nobenega politika, kakor tudi njih podpornikov, ki jih v tem neodgovrnem in nemoralnem početju zagovarjajo.

Sem pa pripravljen nemudoma sprejeti v zagovor tistega voditelja, politika, ki bo, seveda najprej sam čimbolj čist, začel učinkovito delovanje na področju splošne odgovornosti, morale, predvsem pa bo začel učinkovito izkoreninjati nepotizme in seveda gro naših težav – korupcijo.
Zaenkrat se pač takšen vodja, politik, ki bi deloval v tej smeri in seveda za ljudstvo v prvem in osnovnem koraku, pri nas še ni pojavil.

Denar leži na povsod naokoli, le pobrati ga je treba – ta stara ljudska modrost seveda še kako drži. Problem je le, ker ga preveč “umov” jemlje zgolj dobesedno in išče bankovce po tleh v zgolj takojšnji vidni obliki.

A denar je – v višavah. Še preveč. In da bi ga spustili na tla, bo pač treba najprej ustvariti in vztrajati v izvedbah že prej omenjenih pogojev. In če ne gre drugače pač menjavati voditelje, politike, toliko časa, dokler ne pridejo kalibri takšnega okolju in državljannom prijaznega kova na plano.

Upam si trditi, da bi že po dobrem letu, čeprav na podlago 22 zavoženih let, splošna odgovornost na vseh področjih, moralnost, načelnost in seveda izkoreninjevanje korupcije obrodilo sadove za vseh 22 let in dalo čvrste temelje še za naslednjih 22. Najmanj toliko.

Trdim – ne, ne rabim Trojke, ne rabim niti domačih izdajalcev, ki bi za prgišče koruze in brez slabe vesti podarili našo Slovenijo Trojki ali komurkoli podobnemu. Nismo se za to in takšne borili nekoč in 91’ega…..

Naši predniki, nonoti in starši, vključno z borci NOB, so se namreč ogromno in tudi z življenji žrtvovali, da so postavili to našo domovino na noge. In tudi po genski zasnovi si ne moremo privoščiti ničesar dugega, kot sami rešiti svoje težave. Pa čeprav bo za to potrebno predčasno zamenjati tudi Bratuškino vlado, kot pred njo Janševo in Pahorjevo, kakor tudi komplet parlament.

Naša domovina namreč ne rabi več levo desnih ekstremističnih fosilov voditeljev in slede noro slepo jim peščice podložnikov, ampak rabi samo še pogumen in odločen skupen korak krojenja svojega napredka do končne zmage. Brez Trojke. Yes, we can….

Don Marko M

EU zastava (blog Don Marko M)

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “EU Trojka stopa na mino

  1. To s trojko je tako. Mogoče ne bo tako slabo, če ji bomo podvrženi: ker kakor je zdaj, se dela iluzija, da so za vse krive lokalne elite, ko ap te tako ali tako delajo po nareku od zunaj. Kar je Janševa vlada delala, je bilo malo manj radikalno, kar bi nam naročila trojka. Ampak na koncu bi prišli na isto. Vse bi razprodali, javni sektor uničili…

    Dokler večina ne vidi, da pravi problemi ležijo na evropski ravni, da so cele države uničene in da Slovenija ni nič posebnega, se nas da deliti in politične stranke izkoriščati za to, da se uničujemo med sabo, medtem ko smo že zdavnaj izgubili nadzor nad svojimi življenji. Namesto da bi se povezovali z Grki, Španci, Italijani, itd…, vidimo samo SDS, SD, PS… Lutke v gledališču, ki morajo plesati tako, kot jim ukazujejo. Lutke, zvezane s teorijo ‘ni alternative’ in zasužnjene v evro sistemu, kjer jim lahko Merklova zagrozi z uničenjem gospodarstva, če se ne bodo podredili.

    Če bi se vse države evropskega juga povezale, bi lahko znotraj evra dosegle spremembe in če to ne bi uspelo, vsaj uničenje evra. Prej ali slej, če bo šlo tako naprej, bomo tako ali tako morali premisliti o uvedbi lastne valute. Kakor je evro zastavljen zdaj, iz vseh nas dela le sužnje in je sredstvo za uniečvanje celih gospodarstev.

  2. Pingback: Pred okupacijo trojke : Jinov svet

  3. Don, zanimivo si izračunal, kako mora Ciper plačati 15 milijard za to, da dobi 3.
    Verjamem, da so nekateri precej bedasti, toda tako bedasti niso niti levičarji.

  4. frenk

    dajmo na stran, da me noro obožuješ in si vzhičen že ko samo slišiš za moje ime….glede na to, da te nič ostalega v zapisu ne moti, ti dajem možnost, da s svojo vrhunsko strokovnostjo ekonomije nesporno popraviš moj izračun in ga seveda predstaviš v komentarju….pa glej, da boš za ta izračun, kakor jaz, porabil največ tri stavke….ker pri četrtem boš že izpadel bedast….

  5. Don, v resnici se s tabo marsikdaj strinjam, marsikdaj pa tudi ne. Samo to. Tvoje ime pri meni zgolj vzbuja radovednost, kajti mislim, da za moje življenje nisi usodno pomemben tako kot jaz ne za tvoje.
    Pri teh groznih številkah pa gre za to, da obubožane in zakreditirane države najemajo nove kredite za to, da odplačujejo stare, zraven pa seveda najemejo še kakšno milijardo novega in s tem obremenijo davkoplačevalce. Ciper bo torej najel 15 milijard kreditov, vendar bo z njimi večinoma odplačeval stare kredite, torej ne bo dosti ostalo za novo zapravljanje. Seveda pa je logično, da se kredit na eni strani zniža, nastane pa nov kredit. Vendar pe ne s takimi številkami, s kakršnimi operiraš ti.
    Upam, da se nisem preveč osmešil.

  6. frenk

    meni je všeč, da zdravo komunicirava, kljub različnosti pogledov na življenje, kamor sodi tudi politična opredeljenost in s tem pač samo dokazujeva, da se lahko desni in levi ali tisti nič od tega povsem korektno komuniciramo…..(ne)namerne zbadljivke v komunikaciji so pač tisti nepogrešljiv dodatek in koliko je to stvar usode pa ve le usoda….
    malo pa si me razočaral, ker nisi v treh stavkih popravil mojega podanega izračuna, ker me je res zanimalo, kako to prikaže kakšen ekspert ekonomije proti moji enostavnosti prikaza, pa boš že……
    številke, s katerimi sem operiral, razen v svoji obrazložitvi, pa niso moja pogruntavščina ampak zgolj prenos uradnih podatkov….EU pač zahteva vnaprej 7 milijard od Cipra, da jim lahko da 10 posojila…..jaz recimo niti pod razno ne bi najel posojila za katerega bi posojilodajalec od mene vnaprej zahteval 70% avansa zneska posojila, za nameček pa bi me še zaril z obrestmi preko glave za dve življenji….povsem razumem Ciprčane, da so znoreli, nenazadnje hoče EU ropati te male državljane zaradi svojih zablod in zgrešenih potez in to dolgoročno, ne pa tiste tajkune….to pa ni EEU, kakršno sem si predstavljal in želel….

  7. Don, zares me kaj dosti ne zanima ciprski dolg, predstavljam pa si, da gre podobno kot pri nas. Junija nam zapade nekaj čez milijardo dolga, ki ga pač ne moremo vrniti. Ker bomo potrebovali še kakšen euro za financiranje plač in ostalih pravic, bomo zaprosili za recimo 3 milijarde novega kredita. Dobili pa ga bomo, če bomo med drugim poravnali tisto milijardo in kusur. Naš novi dolg bo torej znašal recimo 3 milijarde, stari pa se bo zmanjšal za milijardo in kusur.
    Razlika do Cipra je po mojem ta, da je eu prisilila Ciper, da sam zbere tistih 7 milijard, ki se nahajajo v Ciprskih bankah in so po mnenju nekaterih sumljivega izvora oziroma je to razlika do normalno obdavčenega kapitala.

    Teh 7 miliard seveda nihče ne bo ukradel Cipru, s te denarjem bo poplačan ciprski dolg.

    Oprosti, ne znam tega napisati v treh stavkih. Če bi to poskušal, bi lahko prišel do 15 milijard.

  8. frenk

    ni stvar v tem, da bi te zanimal ciprski dolg, nenazadnje si ga bodo morali sami reševati…v tej zgodbi je zanimiv koncept prijema, kateri se poskusno izvaja na Cipri in kot je rekel šef evroobmočja, bo ta koncept postal stalnica za sve bodoče male državice, predvsem juga EU in zdaj smo že pri tvoji skrbi za odplačevanje našega dolga….če bodo naši parlamentarci namreč sprejeli ta ciprski model posojila, ker druge opcije očitno ne bo, smo ga pač, milo rečeno, najebali ko žuti…..

  9. uff, tako skropucalo pa lahko izvrže samo FDVjevc

    praktično vse je toliko narobe da galava zaboli…
    le nekaj cvetk:

    1. Nemčija ne bo dobila centa iz ciprskih depozitov, ampak bodo ti porabljeni za poplačilo zavoženih ciprskih projektov. Podobno kot so pri nas “obvezne” dokapitalizacije bank vsako leto, le da se mi ne bunimo toliko in da oni naj bi dobili za to vsaj solastniški delež, mi pa dobivamo lupetanje o “nacionalnem interesu”
    2. kolikor vem, bodo na koncu obdavčeni samo nad 100.000, torej je varna večina proletariata. Najbolj bodo najebal ruski investitorji in davčni ubežniki tipa Ciganković (zanj JE dokazano) – in prav je tako
    3. ukrep je v celoti pravilen. Dolga leta je Ciper izigraval unijo z davčno oazo, saj to pomeni nelojalno konkuenco. Sedaj ko se jim ni izšel končni račun pa prosjačijo države, ki so jim doslej odžiral kruh, naj jim da denar. To ni več Jugoslabija, ko se je tiskalo dinar po potrebi- pomoč bo šlo iz realnih sredstev vseh članic EU
    4. EU ima vso pravico zahtevat od Cipra da rešuje svoje probleme TUDI s svojim denarjem- poleg tega mora dati zagotovila oz. sprejeti ustrezne ukrepe, da bo denar ki mu je bil posojen sposoben nekoč odplačat. Ali mi kot zgleden komunajzl posodiš 10 čukov eurov, če ti ne povem s čim se ukvarjam in kaj nameravam s tem denarjem?
    5. EU nima nobenih vez s problemi Cipra, ima pa zaradi njega problem z eurom. Tale pomoč je le dobra volja EU (recimo Rusi niso hoteli nič slišat o tem, ampak jih bodo še tožili).

    seveda ni treba vzeti pomoči, ampak naj potem jejo travo, ker so si sami krivi. Isto velja za naš Absurdistan in takrat bomo tudi tukaj na ulicah krulili proti EU v imenu- nacionalnega interesa.

    da sploh ne začenjam z izročili NOB…

  10. Ivan,

    ti že veš, verjetno imaš dovolj izkušenj s FDVjevci….najprej sem sicer opazil tvoj komenatr, a se odločil živeti naprej….ampak ker takšnega intelekta od komenatrja še ni bilo na mojem blogu v petih letih, ti pač moram kakšno replicirati, po tvojih točkah seveda….
    1. nikjer nisem navedel, da bo Nemčija prejela nov davek ciprskih depozitov
    2. kolikor vem, je predlog obdavčitve nad 100k zgolj eden od predlogov, ki še nikakor ni končen…t.i. usklajevanja dogovora še vedno potekajo in končna verzija višine bo znana šele v naslednjih dneh…zaenkrat je znano le da davek bo in da mora Ciper iz tega naziva vnaprej plačati 7 milijard, da lahko prejme tistih 10
    3. zate je ukrep pravilen, zame pač ni in v tem nasproti stoječem stališču ne vidim nobenih težav….Ciper pa ne prosjači za denar, ampak jim je bilo posojilo vsiljeno v zameno ukinitve davčne oaze….
    4. nikoli nisem bil komunajz, kot praviš, niti nimam namena, kakšen premaknjen janšist pa itak nikakor….in če gremo iz stališča bančništva – banka ti da 10 čukov posojila in te ne vpraša, zakaj jih rabiš…predvsem pa ne zahteva od tebe, da ji daš vnaprej 7 čukov zato, da ti ona da 10 čukov posojila….no, tebe imam na sumu, da bi takšne pogoje banke sprejel…
    5. EU ima vse veze s Ciprom že od 2004, ko je postal članica EU in če so jim vsa ta leta puščali davčno oazo na miru, potem je, skladno s pravilnikom delovanja EU, sedaj dolžna pomagati Cipru, čeprav ga dejansko poriva v brezno revščine…nenazadnje EU nekaj zahteva od Cipra in če nekdo nekaj zahteva od nekoga, potem mora najprej nekaj zanj narediti….še mafija najprej naredi in šele potem zahteva….

    povsem pa se strinjam s teboj, da je bolje, da sploh ne začenjaš z izročili NOB….najprej zato, ker to sploh ni predmet te tematike, pa tudi zato, ker sploh ne dvomim, da ne spoštuješ in ne razumeš dometa, katerega so nam naši predniki v 4 letih NOB podarili s svojimi življenji….

    no, upam, da sem ublažil tvoj cvetkast glavobol, razen, če le ta ni posledica šmarnice ali tavžentrože…v tem primeru ti pač razen prepiha, ne more nič pomagati….

  11. Pingback: Pred okupacijo trojke | Jinov svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *