(Ne)pozabne minulega tedna – vol.16

Nov slovenski nateg se imenuje – fiskalno pravilo v Ustavi. Black. Slovo referendumov. White. Stroški dela in dosežkov Janše rastejo. Black & white. Podražitve po tekočem traku. Rainbow. Bratuškina vlada udriha po svobodi govora. Black. Gregor Virant nadaljuje svetovno sramoto Izbrisanih. White. Branimir Štrukelj spet zmanjšal plače svojim članom. Black & white. Vse to in še kaj v nadaljevanju….

Fiskalno pravilo brez pravila
Svetovni nateg naših parlamentarcev imenovan “Fiskalno pravilo v Ustavi” je uspel. Zadovoljni bodite zato državljani, z nasmehom poudarjajo parlamentarci, z Bratuškovo na čelu. Ma seveda, kdo pa ni zadovoljen, če nekomu podari povsem legalno pravico do ropanja države, brez pravice ugovarjati ali zahtevati sankcije.

In, za spremembo, je tokrat tudi Bratuškova celo nekaj povedala.
Povedala je, celo poudarila, da zlato fiskalno pravilo ne pomeni, da morajo biti javne finance uravnotežene. Sploh pa ni potrebe, da bi bile uravnotežene do 2015, ko naj bi začel fiskalc veljati.

Srčika fiskalca se namreč skriva v – izvedbenem zakonu. Ta je tisti, ki bo “natančno” določal pogoje, podrobnosti in izjeme, pravi Bratuškova.

In zdaj dajmo združiti te 3 Bratuškine smisle v enega. Seštevek pokaže – fiskalno pravilo bo pogoj podrobnosti izjem.

Obenem pa se je izkazalo, kar sem sicer že pred letom izjavil, da bi vpis fiskalca v Ustavo bil nič drugega, kot le krinka za vpis omejitve izražanje referendumske volje državljanov. A o tem jutri podrobneje.

Zlato fiskalno pravilo je le potrditev staro ljudske modrosti, da ni vse zlato, kar se sveti.

Bratuškova udarja tudi po šolstvu
Medtem pa Bratuškova začenja žagati tudi šolstvo. Ja, to je tisti del, za katerega je Bratuškova v času Janševe vlade vpila, da je nedopusten poseg vanj. Šolstvu 30% manj denarja je seveda dopustno le, če ta ukrep izvede Bratuškova.
Medtem pa se je, kot posledica razmetavanja Janševe vlade, proračunski primanjkljaj povzpel že na 962 milijonov €, kar v prevodu pomeni, da je predvidena letna raven trošenja že izpolnjena še pred polovico leta in torej lahko pričakujemo, da nas bo Bratuškova spet zadolževala z novimi krediti po sistemu – namesto ustvarjati denar, ga znamo zadolženo zagoniti u 3 p.m.

Hilda Tovšak v zaporu. Kje pa sta Ivan Zidar in Dušan Črnigoj ?
Splošno vznemirjenje in gnev državljanov je bil odveč. Hilda Tovšak se je sama vrnila iz sprehoda. Ta njen čin pa je Virant označil kot veliko zmago policije. Seveda, naša policija ujame samo tisto in tiste, ki jih dobesedno sami prosijo, da jih ujamejo. Ampak zmaga je zmaga, čeprav pirova.

In kljub samopredaji Tovšakove, po stari ustaljeni praksi, spet in sedaj noče nihče prevzeti odgovornosti za “procesno napako” in odgovarjati v kazni. Še več – arogantnost Fišerja, da “zakaj le bi odstopil”,
namesto direktno sprejetih odgovornosti in vsaj zlaganih obljub, da bodo vpleteni v ta škandal odstopili, so le še dodatno podžgali državljane in dokazali popolno odsotnost pravne države.

Namesto samokritičnih odstopov vpletenih pa raje ustanovili preiskovalno komisijo, ki bo seveda po že ustaljeni praksi in kot tudi takrat v primerih izginulih referendumskih podpisov Viranta in Gorenaka, ugotovila, da ni nič ugootovila.

Janševa SDS pa takoj pohitela obsojati in zahtevati reorganizacijo sodstva in tožilstva, obenem pa “pozabljajo”, da so ravno oni s svojim vodjo “neograničenega mandata” bili pobudniki in glavni akterji razpada našega pravosodnega sistema že od Depale vaso dalje vse do Patrije in vse vmes.

A najbolj zanimiv del Čiste lopate je – kje sta Ivan Zidar in Dušan Črnigoj ? In zakaj nista soseda Tovšakove ? Bratuškova, Pličanič, Fišer, Maleša – mogoče veste, kje sta gradbena barona ?

Stroški dela in dosežkov Janše vrtoglavo rastejo
Eden vidnejših dosežkov Janševe vlade v zgolj letu dni je bilo tudi naprtenje zajetnih stroškov državljanom za nekaj naslednjih let. To Janša s SDS nedvomno odlično obvlada.

Odvzete pokojnine upokojencem so le ena od biserov Janševe ogrlice. Po odredbi sodišča bo zdaj seveda treba 26k upokojencem, katerim je Janša s svojim ZUJFom dobesedno ukradel prislužen in zaslužen denar – vrniti.

Ta Janševa igrica nas bo stala dodatnih 30 milijončkov, brez obresti. A Bratuškova je odločena, da zaradi ekonomskega položaja države upokojencem ne bo izplačano takoj, še manj v enem kosu. Ukraden denar namreč nameravajo upokojencem vračati v dveh obrokih: 20 % junija letos, 80 % maja prihodnje leto.

Seveda verjamem, da ne obstaja optimist, ki bi verjel, da bo naslednje leto vrnjenih teh 80%, kar pa pomeni le, da se bo (za)vleklo v leta, obresti pa z njimi in 30 milijonov bo postalo 100.

Gregor Virant nadaljuje svetovno sramoto Izbrisanih
Naši politiki nadaljujejo diskriminacijo do državljanov. Tudi proti Izbrisanim. Lani je sodišče EU določilo  Izbrisanim 20k € za posameznika, za povzročeno negmotno škodo. Janša se je potem izognil pozivu EU sodišča, da ustvari njegova vlada predlog poplačila odškodnine Izbrisanim, čeprav je eden glavnih krivcev  povzročiteljev te sramote in zdaj je to zadevo, potem, ko EU sodišče ni ugodilo Bratuškini želji po podaljšanju roka za izdelavo odplačilne sheme, prevzel v “upravljanje” Gregor Virant.

A Virant bi dal Izbrisanim največ 7.5k € za vsa leta – po 30€ za mesec izbrisa.

Kljub že določeni najnižji kvoti EU sodišča bi rad Virant torej bil bolj papežki od papeža. Jasno, da bo ravno Virant edini odgovoren za sankcijo v tem primeru, ko bo EU sdoišče čez leto znova izdalo odredbo o kršenju njene odločbe.

Da je zadeva še bolj sramotna pa še vedno nismo ustanovili zakonodaje, ki bi ustrezno kaznovala vse tiste, z Janšo na čelu, ki so Izbrisane spočeli in jih še vedno trpinčijo s svojimi potezami. Absurdov tukaj še ni konec.

Gregor Virant namreč predvideva, da prihajajo, zaradi zamujanja roka izplačil odškodnin tokrat Bratuškine vlade,  nove tožbe Izbrisanih.

20 let, ja, 20 let so imeli naši politki časa, da uredijo to največjo sramoto Slovenije vseh časov, a je niso, Janša pa je imel kot zadnji celo leto časa, da pripravi shemo izplačil Izbrisanim, saj je sodišče njegovi vladi to določilo.

Namesto tega, so hoteli podaljšanje roka, kar je EU sodišče zavrnilo, zdaj pa Virant začenja ustvarjati nov kreg, ker sovraštvo do Hrvatov ni več popularno, namesto, da bi stvari že zdavnaj uredili in se reševali tega sramotnega dejanja. No ja,Virant, čas je, da boš s svojo DL izbrisan…..

Podražitve po tekočem traku
Poslanci so v DZ potrdili tudi “potrebne” zakonske spremembe za uveljavitev varčevalnih ukrepov, kot jim pravijo. Najbolj odmeva dvig DDV-ja, ki se bo s 1. julijem zvišal z zdajšnjih 20 na 22 odstotkov, spodnji pa iz 8,5 na 9,5 %. Zanemariti pa ne gre niti vseh ostalih ukrepov, ki bodo dodatno in krepko praznili žepe državljanov.

Dan mladosti
In ja, tudi letos smo mladi dočakali svoj Dan mladosti. Prireditve so se vrstile po celi državi in prav vzpodbudno je videti, da je vsako leto več mladih, ki praznujejo ta praznik. Prednost mladih, tudi po srcu in medušesnem organu je ravno v tej mladosti. Tisto nekaj torej, kar se ne da kupiti z nobenim denarjem.

Bratuškina vlada udrihala po svobodi govora
Minuli teden si velja zapomniti tudi zaradi še ene liberalne poteze Bratuškove. Novinarju Mateju Korošcu je bil namreč izrečen suspenz 6 mesecev zato, ker je povedal – resnico.
Pritisk javnosti je bil hipen in močan. Ko bi le bil takšen še za ostale svinjske rabote parlamentarcev…Posledica te ljudske reakcije pa je bila – odgovorna urednica RTVS Maribor Polona Pivec je popolnoma umaknila ukrepe zoper novinarja Mateja Korošca. Pa da vidimo, kdo bo naslednji na vrsti….

Branimir Štrukelj spet zmanjšal plače svojim članom
Po povsem nemučnih pogajanjih sta vlada in nekateri sindikati javnega sektorja podpisali dogovor o 6,4 % znižanju plač in stavkovni sporazum,
V 2eh letih je tako Štrukelj znižal plače članom Sviza za 20%. In vsakič ko napove štrajk SVIZa, potem v pogajanjih z vlado zniža plače svojim članom. Štrukelj je seveda kot ponavadi zadovoljen, člani njegovega sindikata pa ševedno niso dojeli, da jih spravlja na kant. Virant Štruklju za te manevre, kakopak, ploska in pravi : “Ni posebnega razloga za veselje, saj si nižamo plače…”.
Čeprav si jih ravno zaradi Virantove reforme v bistvu ne nižajo, saj so si jih v SVIZU in še ponekod v JS od časa prve Janševe vlade višali do danes za 35%. Torej je še bonusa na zalogi.

Pred koncem pa, kot praviloma, še (ne)pozabne izjave (ne)pozabnih minulega tedna.

Gregor Virant, o samopredaji Hilde Tovšak policiji :
“Slovenska policija je s tem sanirala napako, ki jo je naredilo slovensko pravosodje, zato ji čestitam. Rana je sanirana, toda brazgotina ostaja.”
( ja, gospod Virant, uspelo vam je narediti brazgotinasto državo…bodite ponosni nase)

Zoran Janković, o nostalgiji do Hilde Tovšak :
“Ni mi žal, da sem sodeloval s Hildo Tovšak. Potrebujemo tiste, ki znajo izkopati tudi kakšen jarek.”
( seveda Zocki….samo takšne, ki bi razkopali državo v jarke rabimo…če nič drugega, boste vanje polagali, kar so državljani ustvarili)

Jani Möderndorfer, o tem, kako spremeba referendumske zakonodaje lahko spremeni potek krize :
“Se strinjam, direktno prav nič.”
( evo, za spremembo ena povsem življenska in resnična izpoved našega politika….pa brez panike – Jani tega ni vedel do glasovanja o referendumu, to je izvedel minuto po glasovanju)

Branimir Štrukelj, o prihodnjih nameravanih ukrepih parlamentarcev :
“Sanjajo sanje, da bodo po tem šli nad standarde in normative, saj jih bomo varovali kot punčico svojega očesa.”
( e moj Branimire, če jih boš varoval, kot do sedaj, bo punčica oslepela in osirotela)

Matej Korošec, o modrovanjih Alenke Bratušek v Mariboru :
“Če sem pred leti ob obisku slovenskega premierja dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega.”
( odlično Matej…naslednjič pa le zaokroži resnico in nadgradi to misel na komplet parlament, da ne bo kakšnih dvomov)

Alojzij Potočnik (PS), o dvigu DDV :
“Kaj nam pa preostane? Ima kdo kakšen drugačen predlog?”
( e Lojz, če nimaš nobenega drugega pametnega predloga pač enostavno spokaj iz parlamenta….plačevanja takšnih, ki bi morali delati za ljudstvo, ne pa ga spraševati, kaj naj delajo, je že za penis pred izbruhom)

Zvonko Fišer, o procesni napaki v primeru Tovšakova :
“V pravosodju ni prostora za objektivno odgovornost, objektivna odgovornost je politična odgovornost.”
(tako je Zvonko….tam, kjer ni odgovornega dela, tudi ni prostora za odgovornost, ker objektivno nihče ne dela svojega od državljanov plačanega dela)

Katarina Hočevar (DL), o varčevalnih ukrepih :
“Če zvišanja DDV-ja ne bomo podprli, bo to sporočilo Bruslju, da ne držimo obljub.”
( a ja, Katarina, zdaj pa je Bruselj kriv za vaše glasovanje….lepo, da poveš, da ste torej v parlamentu povsem odveč….bomo pač državljani kontaktirali direkt z Brusljem in prihranili 90 plač parlamenta in kup problemov)

Igor Lukšič, o klečeplazenju naših politikov Merklovi in Bruslju :
“Vendar je treba biti vztrajen in imeti j…”
(pa poglejmo zgodovinska dejstva….Lukšič – brez j…; Pahor – brez j… ; Janša – brez j… ; Virant – brez j… ;Bratuškova – brez j…; parlament – brez j… : ….in to vztrajno dokazujete)

Jani Möderndorfer, o namerno politično požgani Sloveniji 20ih let :
“Bolje je, da smo mi sami gasilci in ne nekdo od zunaj.”
( e Jani, ne obstaja piroman, ki bi gasil svoj požar….)

Alenka Bratušek, o socialni državi :
“Poudarjam, da bo Slovenija kljub ustavnim spremembam, ali pa tudi prav zaradi njih, absolutno ostala solidarna in socialna država.”
(eh Alenka, tvoj kolega Jani Möderndorfer je zgoraj povedal drugačno, dosti bolj verjetno resnico)

Ljudmila Novak, o tem, da je NSi stranka prihodnosti :
“Slovenija je resen bolnik, ki potrebuje odgovorne in poštene voditelje,”
( ja Ljudmila, Slovenija je bolnik tudi zaradi tvoje NSi (ne)odogovornosti in poštenosti…..vaša prihodnost je v zdravljenju, po receptu ljudstva)

SDS, o slovenskem pravosodnem sistemu :
“Pod krinko neodvisnosti sodnikov in tožilcev se skrivajo tudi politične zlorabe pravosodnega sistema.”
( lepo, da priznate, SDS…nenazadnje ste ravno to vi patentirali že od Depale vasi, do Patrije, ostali so se samo veselo priključili)

Janez Janša, o Bratuškovi :
“Pomaga, če gredo nekateri večkrat v Bruselj in manjkrat v Stožice.”
(aha Janez, pomaga tudi, če gredo nekateri večkrat na Dob, kot na Trstenjakovo)

Hilda Tovšak :
žalostno je, kar se dogaja”
( prvič in zadnjič se strinjam z Hildo – zelo žalostno je, kar se dogaja v naši mali podalpski, še bolj žalostno pa, da državljani to tistim nekaj še vedno dovolimo)

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen član Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Houston we have problem (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna – vol.16

  1. Bistvo zlatega pravila, zakon in določbe gor ali dol, je da se krči proračunski primanjkljaj, kar v časih recesije in nižanja proračunskih prihodkov, pomeni krčenje proračunskih izdatkov. Kar pomeni, da bo spet prišlo do nižanja plač, mogoče do nižanja pokojnin, do krčenja socialne države in tako dalje. Mogoče se bo zgodilo tudi kaj dobrega, da bodo združili kakšne opčine in izboljšali delovanje države, ampak tega ne bo toliko. Nekaj teže krčenja pa bodo prenesli na državljane skozi davke in plačljive storitve.

    Na kratko, to pravilo se bo poznalo in bo zabolelo.

  2. MARKEC !
    ODLIČNO ! RES SI SE potrudil ! Jaz bi predlagal , da se v Ustavo napiše : da se dovoljuje uporaba obešalnikov za IZDAJALCE IN SABOTERJE , tatove pa da se IZSTRADA do smrti in to tako , da se jih priveže k obloženi mizi z RAJSKO dišečo hrano, da bi videli kaj pomeni biti lačen in gledati obilje na mizi lažnivih politikov in pokvarjenih bankirjev !

  3. tnx Ivo….drugače pa jaz ne bi privezal tistih za mizo, ampak bi jim dal poln delovni čas streženja hrane vsem tistim, katerim so jo odžirali od ust, seveda brez možnosti, da bi jo jedli pred, med in po streženju….dieta in to pač….

  4. Sašo….ma fiskalno pravilo samo po sebi ne boli oz. bi praviloma moralo boleti tiste, ki imajo več kot preveč, a namesto tega bolijo naši parlamentarci….

Leave a Reply

Your email address will not be published.