Prihaja Putinov spektakel – Evrazijska Unija ! Zbogom ZDA….

Le še par dni nas loči do začetka zgodovinske spremenitve svetovne ureditve – 1. januarja 2015 tudi uradno začne svojo pot Evrazijska Unija, katere idejni oče je Vladimir Putin, po moji oceni eden največjih voditeljev, kar jih je svet imel in ima….

Če kdo, potem se morajo zaradi tega resno začeti sekirati EU in ZDA. Še posebej kavboji, ki bodo iz te igre povsem izločeni. Zato tudi ne čudijo vsa letošnja sankcijska forsiranja proti Rusiji s strani ZDA tudi preko pleč EU. Ne čudi, da so ustvarili vojno morijo Ukrajino.

Ukrajina je namreč bila že v začetnih načrtih predvidena kot članica Evrazijske skupine, kar bo po mojem sicer ravno tako postala, čeprav se ji bo v začetni fazi priključila najprej Novorusija z milijoni Rusov in velikim kmetijsko pridelovalnim potencialom.

Kljub sankcijam poti Rusiji, je Putin te dni odobril in dostavil Ukrajini brezplačno količino premoga za njih elektrarne za celo zimo. Kot je rekel skrbi za svoje. Za razliko od EU in ZDA, ki se trudijo Ukrajin vsiliti zgolj kredite IMF, reforme in poceni privatizacijsko razprodajo za svoje žepe.

Ne razumem ravno veselja tistih, ki se slinijo ob teh sankcijah Rusiji in dobesedno pozivajo k 3. svetovni vojni, če pa tudi v tem primeru, kot vedno, velja bumerang efekt po načelu “kar daješ, to dobiš”. In tudi tokrat bo zgodovina neizprosna, sploh za EU, ki tapka po diktatu ZDA.

Rusi namreč niso kar eni pussiji, mehkužci, razvajene riti kot Zahodnjaki. Rusi so borben narod, srčen, načelen, zmožen preživeti z vsem bogastvom ali brez njega. Slovanska neuklonljivost in tudi zato ima Putin tudi v času sankcij izjemno visoko podporo svojih državljanov.

Ker Putin je enostavno prebister in prevelik taktik, da bi to “glave” EU in ZDA dojele. No dojemali bodo, ko bo že prepozno. Putin je namreč odličen šahist in hudičevo dobro ve, kako nasprotniku ustvariti vtis dobljene bitke, kar bo sam uporabil za zmago v vojni.

Osvežimo zgodovino – Napoleon je nekoč sicer prišel do Moskve, a na koncu so ga Rusi iz Pariza pregnali na Albo, Hitler je s svojim morilskim nacističnim ustrojem ravno tako prišel do Moskve, a na koncu so ga Rusi pregnali iz Berlina. Če še kdo ni razumel, da se zgodovina ponavlja….

Američanom je odklenkalo

Nobena skrivnost ni, da ZDA obstajajo še zgolj zaradi privilegija neomejenega tiskanja denarja, katerega jim je zagotovil Marshallov načrt še iz 1947 in seveda njih vojne, katere sejejo po svetu pod skrivanjem v plašču NATO, kar seveda pomeni, da so za njih vojne in morije po svetu krive vse članice, tudi Slovenija.

In Ukrajino so kavboji, s pomočjo EU, dobesedno zlorabili, da bi lahko uvedli sankcije Rusiji. In tako pritiskali tudi na novo Evrazijsko skupino.

A v bistvu gre pri teh sankcijah za že 30 let star scenarij, katerega je Putin nedvomno preučil do potankosti, kakor tudi ukrepe nanje. ZDA so namreč pred 30 leti, pod vladavino Reagana, ravno tako poskušale izvreči takratno Sovjetsko zvezo iz svetovnega tržišča energentov.

Tudi takrat so ZDA, s pomočjo Savdske Arabije, sunkovito spustile cene nafte in tako onemogočale SSSR devizne prihodke. S pomočjo evropskih zaveznikov so preprečili izgradnjo drugega plinovoda iz Sovjetske zveze, obenem pa je bilo vsem prepovedano Moskvi dajati kredite in sodobno tehnologijo, še posebej tisto za odkrivanja nafte v morju in severnih delih.

Za politično spodkopavanje Moskve so takrat ZDA uporabile Poljsko z Lechom Walesa in papežem Woytilo na Zahodu in Afganistanom na jugu SSSR. Danes je namesto Poljske uporabljena Ukrajina, namesto Afganistana pa posebna skupina ISIL, islamski ekstremisti, brutalni morilci katere so usposabljale ZDA in ki imajo v svojih vrstah tudi militante ruskega severnega Kavkaza.

Seveda se kavboji z vsem tem in preprečitvijo gradnje Južnega toka, s pomočjo članic NATA, tudi Slovenijo, ne mučijo zaradi lepšega, ampak zaradi gradnje “svojega” plinovoda iz Irana, skozi Irak do Sirije, odkoder bi se iranski plin dobavljal v južno Evropo, tudi s povezovanjem na katarski plinovod s plinom iz Perzijskega zaliva. Za kaj takšnega pa bi morali kavboji sproducirati še nekaj tisoč novih človeških žrtev v imenu njih demokracije.

Seveda se glavna ovira tega projekta ZDA in njenih sužnjev v NATU imenuje – Vladimir Putin. Katerega pa se lahko poskušajo rešiti z neposrednim izzivanjem Rusije v vojno v Ukrajini, čeprav jim je Putin že jasno povedal, da to odpade. Ali pa da uporabijo že viden demokratičen scenarij plačljivih “petokolonašev”, tokrat v Rusiji, s pomočjo katerih bi zrušili Putina. Scenarij ZDA že viden v Jugoslaviji in Ukrajini, pa še kje po svetu, kjer vsiljujejo svojo demokracijo, a Rusi seveda niso takšne ovce, da bi nasedle na to finto.

Putinovi igri že nasedajo tako EU kot ZDA

Ko je Putin pred dnevi, na veliki tiskovni konferenci ob koncu leta, z nasmehom odgovarjal na vprašanja novinarjev iz celega sveta, kar si seveda lahko privošči samo Putin, tudi med padanjem rublja, je med ostalim izjavil tudi :

Ne verjamem, da lahko trenutnim razmeram rečemo kriza – lahko jim rečemo, kar hočete. Vedno bodo skušali medveda dati v okove. Morda bi ga morali pustiti pri miru. Mi samo branimo svojo suverenost in neodvisnost“, poleg pa še navrgel “Branil bom prebivalce, ki govorijo ruski jezik v Ukrajini“.

Ne, niso ga razumeli. In zato le nekaj dni kasneje….

Delnice ruskih energetskih podjetij so začele padati, “finančni strokovnjaki” so jih zaradi teh Putinovih besed začeli naglo prodajati na borzah dokler niso praktično izgubile vrednost.

In potem je čez nekaj dni udaril Putin – ukazal je takojšen in istočasen nakup teh praktično nič vrednih delnic ruskih energetskih podjetij, ki so bile v lasti Američanov in Evropejcev.

Dokler so se tej iz Zahoda sploh uspeli zavedati igre, je bilo že vsega konec. Rusi so v praktično par dnevih zapravili malo nič, zaslužili pa 20 milijard $ in še odkupili 30% delnic svojih monopolnih energetskih podjetij, kar je pomenilo polno vrnitev teh podjetij v ruske roke in milijardni nadaljni prihodek, ki je doslej odtekal v tujino, poslej pa bo ostal zgolj v Rusiji.

Pa jim je Putin lepo povedal, da bi morali pustiti medveda pri miru…..In zdaj se šele resno začenja.

Evrazijska Unija – nova geopolitična realnost 21. stoletja

Površina Evrazijske Unije, ki stopa v veljavo s 01.01.2015, je 5 krat večja od EU in več kot za dvojno površino ZDA. In to je zgolj prvi korak Putina k širitvi Evrazijske Unije, ki je usmerjen k priključitvi Kazahstana, Irana, Turčije, Sirije, poleg Novorusije pa Putin upravičeno računa tudi na Uzbekistan, največjega proizvajalca bombaža na svetu.

Postopoma ali celo zelo hitro se bo seveda ta Unija širila na Zahod in ob upoštevanju vedno večjega nezadovoljstva z EU je zlahka možna priključitev Grčije, Bolgarije, Romunije, Češke, Slovaške, sploh pa držav, ki niso v EU kot Makedonije, Črne Gore in še posebej Srbije, saj je Beograd že predviden kot ena od 4ih prestolnic Evrazijske Unije, ki bo imela skupen parlament v Petrogradu.

Z vsemi temi državami bo Evrazijska Unija razpolagala s kar 60% svetovnih zalog plina in skoraj 50% nafte. Poleg tega pa še s prepričjivo največ rudnih bogastev, ogromnimi še nedotaknjenimi gozdnimi površinami in živalskimi vrstami, predvsem pa s pitno vodo, ki zna postati najdražji vir v prihodnosti.

Zato niti ne čudi, da je Kitajska, s katero Rusija sicer že sodeluje v BRICS, že napovedala pomoč Rusiji pri prebroditvi trenutne krize, za katero sicer Putin pravi, da je itak ni.

Dvoma seveda ni, da je, poleg BRICS, Evrazijska unija ustvarjena kot proti utež in zelo resna konkurenca EU in ZDA. Še več – eden glavnih ciljev je odpraviti dolar in tudi pri tej nameri jih ne more nihče več ustaviti. Komu bodo potem še neomejeno tiskali dolarje kavboji bo samo še njih problem…..

Kot ni dvoma, da kdor bo imel pod kontrolo evro-azijsko ploščo, ta bo imel v rokah praktično ves svet in to zelo dolgo, ker prihodnost pripada virom in ne vojnam.

In ne pozabimo – Evropa je bila od nekdaj energetsko odvisna od Rusije in vedno bo, vsaj dokler ne bo vse šibalo na sončno energijo.

In Slovenija ? Pa naši parlamentarci še vedno lezejo v anus kavbojem in merklci. Vse je celo na moč podobno nekemu obdobju 1940, ko so slovenski oblastniki, z njimi pa brezvretenski del državljanov, klečeplazno prisegli zvestobo okupatorju.

Sledilo je nesporno dokazilo zgodovine o totalni zgrešenosti takratnih usodnih korakov naše politike.

Leto 2015 bo za našo malo podalpsko izjemnega pomena. Bolj kot kdaj prej bodo EU in kavboji zahoda pritiskali na razprodajo našega premoženja, predvsem energetskih virov in predvsem vodnih, tudi preko krink raznih TISA in podobnih sporazumov.

Treba bo odločno dvigniti hrbtenico in glas na vse možne načine, tudi z izmetom tistih parlamentarcev, ki te posege dopuščajo iz parlamenta. Imeli smo 24 let časa in jih zapravili. Zdaj časa ni več.

Leto dnevov D je pred vrati in samo še od tebe, mene, nas je odvisno, kaj bo po tem še ostalo od naše male podalpske.

In seveda srečno na poti, Evrazijska Unija, tako ali drugače te bomo rabili…..

Don Marko M

Evrazijska zastava (blog Don Marko M)

49 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prihaja Putinov spektakel – Evrazijska Unija ! Zbogom ZDA….

 1. Zgodovina se ponavlja” – Mnogi politiki pa bi morali “ponavljati razred”, da bi se zgodovino bolje naučili.

 2. ahhhhh, kakšna osvežitev za srce in duha, da o sivih celicah naveličanih propagande ne zgubljam besed … cmok … mljask … nebrzdani užitek … 3:)

 3. a ima sploh smisel še kaj dodati? Nima , vse si lepo povedal in zaključil. Kapo dol ( zopet) 🙂

 4. Bolj kot bo tale Evrazijska unija se širila, večje bodo možnosti, da se bo hladna vojna nove dobe segrela… Ameri imajo več kot dovolj kolaboratnov v EU, kajti drugače jih ne bi uspelo ničesar. Edina stvar, ki bo preprečila množične kolaboracije z Ameri, je ateizem pziroma, da ne bo pomote, osvoboditev naroda od religij.

  Verjemite mojim besedam, nova vojna bo udarila in udarila bo v kratkem. Kajti ko ekonomsko izsiljevanje ne uspe, naredi vojno. Takšno je načelo amerov že od druge svetovne vojne naprej, kajti zajeti naciji, ki so jih v Operaciji Sponka spravili iz Nemčije v Ameriko, so jih v redu naučili svoj model svetovne dominacije.

  Za sebe vem, da sem z svojimi izjavami in razmišljanji malo nor, vendar za razliko od ostalih tega vsaj ne skrivam.

  Bandiera rossa trionfera

 5. Borut,

  trenutno poteka po svetu nekaj čez 230 vojn, od teh so jih 210 sprožile ZDA za potrebe razkazovanja svoje demokracije….in če bo Evrazijska Unija, tudi z BRICS, razlog za novo vojno, s katero se bo povozilo kavboje, tudi prav…..tega kavbojskega sranja po svetu je že dovolj in tako ali drugače bi se ga moralo nekoč ustaviti….

 6. Odličen članek – seveda privoščim Rusiji razcvet in še bolj Novorusiji da uspe premagati fašistično hunto Kijeva ki je podprta s silami zla na zahodu.Slovenija očitno spet na napačni strani….

 7. Zda tiska neomejeno denar šele od padca zlatega standarda.
  Druga še večja nebuloza pa je nakladanje glede prodaje in odkupa delnic ruskih podjetij…
  Ostalo napisano pa je zanimivo branje ki ima manj možnosti uresničitve kot uspeha.

 8. Luka,

  da zelo šepaš v znanju zgodovine mi ni treba poudarjati, ker si to sam potrdil v prvem stavku…..v drugem si poudaril, da sedanjost beži mimo tebe ne da bi jo uspel registrirati, kar je sicer nek konstanten sindrom nekih kavbojev….si pa oboje popravil v tretjem stavku, kjer si dopustil možnost uresničitve, kar se sicer skrajno tepe s tvojima prejšnjima stavkoma….zdaj pa glej skozi leto in se čudi uresničevanju in ne boš verjel, enega razlogov bodočega uspeha Putina si podal kar sam v prvem stavku….

 9. Tale model ki je to pisal, naj vsaj prav napise ime te nove ureditve… V originalu se temu rece “evroazijski sojuz”, kar pomeni evrazijska zveza… Ce pa kdo misli, da se imajo Ameri za kaj bat Putina in ostalih “samodrzcev” po svetu pa se moti. Americani majo moznost da jutri, koncajo vse vojne po svetu z vojaskim posredovanjem, ampak je vojna prevec dobickonosen posel da bi se to zgodlo in tega se zaveda tudi Putin. Kdor pa misli da bo v tej Evrazijski zvezi boljse kot je v EU in pa vseh ostalih podobnih meddrzavnih ureditvah, pa je tudi utopist. Ce pa vi mislite, da se Putin in njegov ZDA kolega ne moreta in si nasprotujeta… To je vse predstava za javnost… Onadva kot najvecja voditelja na svetu se dogovarjata skupaj, kje bo napetost, in izbirata kraje z najvecjim potencialom zasluzka…ni vec tistega nekomuniciranja iz Hladne vojne… Zdaj je vse urejeno s tem, da se cimbolj poveca dobicek…in sploh si naj tale bloger ki je napisal kako je putin pameten in oh in sploh, njegovo premozenje ki ga na uradnih statistikah ni, ga pa najdes na straneh ki pisejo podobne bloge kot ga pises sam… Vecji barabin kot cel nas parlament z janso na celu je, glede na to kolk je nakrado v svojem casu v KGB in na oblasti…

 10. hahaha,tokrat sem ti pustil komentar skozi zgolj zato, da ti čestitam ker si zasmetil blog in nič povedal, česar zagotovo ni sposoben vsak in ja, ne bo se ponovilo…..aja, pa večjega skorumpiranega lopova in škodljivca lastnemu narodu kot je janša ni nikjer na svetu, dokazano….

 11. “Ce pa kdo misli, da se imajo Ameri za kaj bat Putina in ostalih “samodrzcev” po svetu pa se moti. Americani majo moznost da jutri, koncajo vse vojne po svetu z vojaskim posredovanjem”

  Večjega nesmisla v dveh stavkih je težko spisati….Sicer pa za dobrim konjem se vedno kadi in to Rusija s Putinom sedaj vsekakor je.Če te res tako moti da je tudi Putin bogat najprej opravi z lopovi doma ki so zares izropali državo in spretno naložli keš v davčne oaze – Putin je predsednik največje države na svetu (ne pa malo večji lunapark kot Slovenija) in najbrž tudi najbogatejše če v “bogatijo” štejemo predvsem naravna bogastva in ne tiskanega papirja.Da skupaj s tem velja imeti sodobno in močno vojsko je jasno takoj ko veš kakšne jastrebe imaš na svojih mejah – tudi Rusija bi sicer lahko preventivno sesula v prah zahod vendar narava si tega ne zasluži in posledice bi trpeli vsi…….

 12. Eh, malo pavšalen tekst, nekaj z onega spletnega portala, nekaj (slabo) prevedenega z drugega, pa malo zaokroževanja in le ščepec lastnega … bi si želel kaj bolj bistroumnega, bolj pronicljivega. Pa vsekakor tudi manj popolnoma neobjektivnega poveličevanja Putina, ki nikakor ni princ na belem konju. Po domače bi temu rekel “kr neki”.
  2+ dam za tole – malo bolje od zadostnega, a vendarle premalo za dobro.

 13. Prosovjetska propaganda avtorja bloga zelo rajca. Naj uživa v svojem svetu.
  Vsak njegov zapis je večji LOL.

 14. Dodal bi samo še to, da je neumno pričakovati s strani ZDA, da lahko s sankcijami uničijo rusko gospodarstvo. Sovjetska Zveza leta 1981 je bila birokratski monstrum, kjer plansko gospodarstvo ni več delovalo in vojaška tekma jih je lahko prizadela. Rusija leta 2014 je gospodarsko dokaj dobro razvita, ima notranji trg in tuje proizvajalce bodo hitro nadomestili ruski. Sankcije jim bodo samo koristile. Po drugi strani bo Kitajska poskrbela za denar, ki si ga rusko gospodarstvo ne bo več moglo sposojati na zahodu. Obe državi se bosta gospodarsko povezali. Rusija bo Kitajski pošiljala resurse, orožje, Kitajska nazaj denar, potrošne dobrine.

  Rusija bo leta 2015 verjetno res lebdela tam med -1 do +1 % gospodarske rasti, ampak to ne samo zaradi sankcij, ampak prej zaradi notranjih težav. Čez čas se bo pa tudi gospodarska rast obrnila navzgor.

  Po drugi strani verjetno zelo malo ljudi ve, kako pospešeno se modernizirajo ruske oborožene sile. V letu 2014 so v uporabo npr. sprejele več letal, kot ZDA. Še več, ruske oborožene sile imajo tudi vedno več manevrov, imajo tudi že skoraj 300000 profesionalnih vojakov, itd…

 15. Dobro napisano,ampak ali je realno,da se to uresniči,ker Putin je lisjak ,vendar-rahel dvom

 16. jozzi1, saj ravno zaradi tega, ker je lisjak….v zadnjih dveh tednih je Putin povedal in to javno celemu svetu, dovolj tega, da ne bi smel nihče preslišati, predvsem pa je odločno poudaril, da ima teh igric kavbojev dovolj in začenja svojo igro….do sedaj je bil Putin, poleg Tita eden redkih svetovnih voditeljev, ki je držal svojo besedo in tudi tokrat jo bo….

 17. Ne simpatiziram niti rusov, niti kerih kol drugih narodov… sam to bi se že zdavni moral zgodit in SLO nikol nebi smela it u EU suženstvo… Mi smo slovanski narod, kaj mamo mi skupnega z EU? Končno mamo enga “Putina” na tem svetu ki ma jajca kj nardit za svoj narod.. in s tem dela dobro za ceu svet.. Pojma nimate na katerih lažeh in spletkah so osnovani vodilni narodi v današnjem času. Danes zivimo v bolj informacijski dobi kot smo kadarkoli… imamo dostop do vseh zivih informacij.. USA in EU so razdrli Titovo Jugoslavijo pa so vsi tam lepo zivel in se vsi radi spomnemo teh časov… Zakaj? Še pred tem so Austroogrci uporablal Slovence Hrvate in Srbe kot živi ščit v prvi svetovni vojni (pa smo bli u uniji Austroogrski takrat – razn Srbije ni blo) dokler niso pobil dovoljšne količine prebivalstva (se pravi Slo, Hr in Srb narodov) Nemci nit mal niso skočil pomagat.. (bolnica franja, soška fronta.. vse je blo leseno in zasilno) Zakaj? Zakaj zdaj živimo v napol propadli drzavi in smo neki veliki EU frajerji? Pa nam nič ni mankalo brez EU… Ne pustit da ste “ovce za šišanje”.. Upam da bo ta unija uspela… Briga me gdo vlada, hočem sam da se lepo živi in da je dosegljivo vse kar si zaželiš v življenju, seveda z trdim delom, nč ne pade z neba to vem, ampak v vladavini EU in USA se lahko samo slikamo da bomo enkrat uspešna država in da bomo lepo živeli, ker nas bojo “molzli” do konca… Sama zgodovina govori da smo vedno bli USA in EU sužnji in da so znami vedno bli samo zarad izkoriščanja v svojo prid in ispolnjevanj svojih zlonamernih planov.. nikol nč dobrga iz tega ni ratalo… če tega v kratkem nebo tuki se bomo pa moral masovno odseljevat tam kjer se bo dal normalno živet… Liter benzina v Austriji je 1.08eur pri nas 30% dražje.. Avstrici majo mal višje plače kot mi se mi zdi.. Zakaj? EU je ameriško orožje z nemci na čelu za uničevanje narodov in držav za doseganje USA in EU ciljev (Pravi EU ne naših). Pametni bratje Slovani (npr. Rusi) se nepustijo tko kokr se mi, zaradi tega bojo daleč prišli.. Če se mene vpraša mi rabimo živet v neodvisni državi kjer bomo sami odločal kaj in kako bomo mi hotli. Putin je edini politik da js vem zanga k to dela… hoče imet svoj narod v neodvisni državi (neodvisno pomeni da ni suženj USA in EU) in da sam odloča kaj in kako delat v državi in vse kar dela dela za Ruski narod in v prid Ruske države… A ni to point da vodiš eno državo? Da delaš v prid njej? Kaj delamo mi v EU?

  Zamislite se mal… Uporabte google…

  Vem da ni to mesto za te globoke zgodbe ampak svaka čast za članek, zato sm si uzeu čas napisat tole…

 18. Misel, kaj si ti slučajno moj neznani brat ali si nekako deliva misli… Natančno takšno je moje mišljenje….

 19. marjan,
  ja, Putin je rekel, da se ti ne sme dovoliti nič komentirati, ker nič pametnega ne poveš… 😎 … če pa že misliš, da kaj vidiš, potem najprej poglej sebe, spotoma pa si še preberi vsebino strani na vrhu O obnašanju na blogu….če še vedno ne boš razumel, vprašaj, ti rade volje dopolnim radovednost….

 20. Zanimiv članek.
  Nisem toliko informiran, ampakvseenose mi zdi rahlo dramatično opisovanje in ambiciozno napovedovanje.
  Ne vem, če koga še muči, da bi tako malo kot nas je in gremo takodobro eden drugemu na živce spet radi menjali tabor. Pa saj smo že hujši kot ITA v obeh svetovnih vojnah, ko so kar menjavali zaveznike. In v vsaki zvezi imamo probleme, ne znamo se pogovoriti in zavzeti svojo identiteto dovolj dolgo vzdrževati.
  Upam, da ta reklama za vstop v Evrazijsko zvezo z Rusijo vključuje tudi brezplačno učenjeRuščine ( tisti, ki jo imamo še na lagerju se je za naučiti ). Da ne bomo tako patetični kot naš predsednik, ki takočasti Nemškega predsednika na obisku potem pa mora dajati slušalke za prevod ob njegovem nagovoru.

  Zdi se, da kateri koli tabor kdo navija za vsakega se bomo morali zavzeti in presegati sebe, če ne bomo hoteli ostati dežela kelnarjev, maserjev v zdraviliščih, hostes, turističnih vodičev in nekaj malega obrtnikov oz. podizvajalcev kakšnih delov. Sedaj je vtis, da se najbolj s tem poskušamo okrasiti.

  Verjetno bi bilo pred tovrstnimi ocenami, da se mi zmenimo kako želimo živeti in kako se bomo mi med seboj najprej pogovarjali in dosegli enotnost med seboj. Kamorkolibomo nosili nerešene probleme v teh letih ignorance med seboj ( pa še nismo prišli do zgodovine pred 91 ).

  Veljalo bi, da najprej v EU konsolidiramo zadeve, da dobimo denar nazaj, ki so ga od vstopa v EURO, uspeli poskriti in oprati akterji gospodarstva in finančnega inženiringa v tujini in dvačnih oazah. Ves denar in akumulacija, ki je zginila po letu 2004 ( vstop v unijo ).

  Tudi izstop iz Unije , ne da bi prej prevzetli tudi odgovornost za njene spremembe, je rahlo strahopetna. Saj ni SLO edina, ki želi spremembe v EU.

  Srbija kolikor jaz vem, je še vedno kandidatka za vstop v EU. In dela na harmonizaciji zakonodaje …Kosovo je tudi kandidat za EU. Kot tudi Makedonija in BiH.

  Kakorkoli obrneš spet se bomo srečali in lahko tam skupaj vplivali na spremembe v EU.

  Američani so v članku zeli enolično prikazani. Kolikor sem informiran je veliko Američanov proti netransparentnosti njihove zunanje politike. Tudi s konceptom zadolževanja in tiskanja denarja se veliko Američanov ne strinja in je vedno večji pritisk. Koncept samooskrbe ter priprava prebivalstva na sesutje dolarja je prisoten v Ameriki vedno bolj. Ne pozabimo, da je tam vedno močnejše gibanje za vračanje zemlje prvotnim prebivalcem. Niso Američani samo kavobji. Verjetno je s temi kavboji mišljena medijska industrija in kar se vrti okoli nje in požira Ameriško substanco zdravega bivanja in zdravih skupnosti. O tem se tudi v US veliko diskutira in vedno več ljudi se ozavešča na tem področju.

  Po drugi strani Putin tudi ni tako čist. Še vedno je eden tistih, ki je pomagal transfoormacijo Ruskihmafijcev v oligarhe. Kar pa je verjetno treba na nek način razumet, da je na tak način vpozstavil vsaj nek red v hiši. Rusija je pač Rusija. In svojo zgodovinsko rast in obstoj je vedno uveljavlala skozi avtokrate. Nisem informiran ampak vtis imam, da je še vseeno Rusija dokaj neurejena država kar se tiče določenih skupin prebivalstva. recimo otroci brez staršev, delavci, …
  VErjetno se je veliko popravilo ampak še vedno je veliko grobosti in kršenja dostojanstva človeka. Verjetno v tako hitrem času nobena od te h držav, ki izvirajo iz Sovjetske zveze ne bo tako hitro uspela urediti te razmere na nek prijaznejši nivo.

  Privlačna pa je ta ideja s Slovanstvom kot razlogom z zbliževanje in da se podamo v idejo Slovanstva kot resnim razlogom. Vzačetku 20 stoletja je nekaj modrecov napovedovalo, da je prihodnost Evrope po vseh teh vojnah in nasilju priprisana Slovanom. Da bodo Slovani vlekli Evropo ven. In nekako bi naj sledil zaton prednosti bivših kolonialnih sil in povzročiteljev največjih svetovnih spopadov ( Zahodna EVropa in Centralna EVropa ). In Slovani kot manj obremenjeni in in njihova genetika povezave z zemljo naj bi se izkristaliziralo, da bodo Slovani v prihodnosti odigralo reševanja EVrope in novih vrednot. O Putinu kot nekem prosvetljenem voditelju ( zdaj ali je to samo zaradi idealiziranja ker ga pač noben ne vidi med akteriji Novega svtovnega reda in te tajne skupine ali pa je kaj resnice ali pa res samo idealiziramo brez razloga vlogo Putina kot kakšnega Kralja Matjaža ) se da veliko brati naokoli. Celo da je kao duhovno prosveltjen v zanjih nekaj letih in da je orodje nekih svetlih sil. Verjetno je to malo hecanje…ker veljalo da potem najprej uredi stanje v Rusiji.

  Verjamem pa da je EVropa zavozla v odnosu do Rusije. Človek se ne morem načuditi nezrelosti Evrope kar tako naenkrat. Pri Krimu so tako vztrajni pri sklicevanju, ko bi bili tako tudi pri Balkanskih morijah.

  Verjetno glavni problem tiči v NATO. Tudi Švedi imajo notranje konfrontacije, ker je Švedska potencialni akter provociranja Rusije oz. obratno, ki bi omogočil konflikt NATO Rusija in sprožitev vojne. Ampak tudi na Švedskem je veliko ljudi , ki jih moti igranje NATA.

  Tako da ne verjamem, da so stvari tako odločene kot opisuje članek. Bodo pa šle v dani smeri. Ampak manj transparentno. Velja se strinjati s tem kar pišete ostali.

 21. kok dobr komentar! to je ta razlaga mojga nasmeška na obrazu po branju tega članka 🙂

 22. Borut nisva brata, samo neda se nama več gledat kako vse propada okoli nas kokr večini vrjetn že dokurčilo… nobene prave rešitve nikol.. zakaj jih ni.. a sploh ni neki extra zakoplicirano… namesto da uničujejo narod dvigujejo davke dvigujejo cene zmanšujejo plače… bi moral delat kontra, dvigovat narod, zmanševat davke, financirat gospodarstvo pa ne samo nlb in nkbm ampak tudi navadne smrtnike in firme… zakaj tega ni? zato ker nam nedovoljo narest prave odločitve.. ker v končni fazi čis nč ne odločamo mi… a mi smo tisti zaradi katerih sploh obstaja ta drzava slovenija ali katerakoli druga drzava unija karkol.. ljudje so tisti ki držijo in plačujejo državo da sploh obstaja… treba ljudi dvignt če se hoče država dvignt…
  + tega… če smo že v neki skupnosti in že nemormo bit sluge nekomu… raje vidim da smo sluge ljudem kateri vejo kje Slovenija kot država stoji na mapi… kokr ljudem ki še vedno mislijo da je TITO predsednik… ampak samostojnost in da sami odločamo je ključno!

 23. U.S. Embassy Ljubljana
  Happy Birthday, Angela Vode.
  Angela ‪#‎Vode‬ (January 5, 1892 – May 5, 1985) was a Slovenian pedagogue, feminist author, and human rights activist. An early member of the Communist Party of Yugoslavia, she was expelled from the Party in 1939 because of criticism against the Hitler-Stalin Pact. During World War II, she joined the Liberation Front of the Slovenian People, but was expelled in 1942 because of disagreements with the Communist Party of Slovenia. In 1944, she was interned in a Nazi concentration camp. After the war, she was arrested by the Yugoslav communist authorities, trialed at the so-called Nagode trial and imprisoned for several years. After her release from prison, she was excluded from public life for the rest of her life. In the 1990s, she became one of the foremost symbols of victims of totalitarian repression in Slovenia.

  se opravičujem,ker sem prekršil nekaj pravil za komentiranje.Skopiral sem tekst iz ameriške ambasade glih v vednost,da Američani niso tako slabi,kot se jih trudi vesoljna Slovenija prikazat.Do nas bo slabši Putin,posebno zdaj,ko je RCB dvignila obrestne mere na vrtovglavih 17%.To hudobijo od Alenke bomo vračali davkoplačevalci….

 24. Super zapis res, dodajam nekaj kritičnih misli:
  Kdor se je uprl menjavi virtualnih dolarjev za nafto je doživel demokracijo v obliki strela v čelo. Zdaj za virtualni denar kopujejo/osvaja države (podjetja, infrastrukturo, zdravstvo, šolstvo …). Putin pa se ne strinja s kavboji in imamo verjetno začetek 3 vojne. Opredeliti je treba kavboje poimensko, ker to ni ZDA ampak lastniki skladov in bank katerim se jebe za vse. Gredo se igro monopoly in se skrivajo za populističnim imenom trgi.

 25. Stockholm,
  strinjam se, pojem “kavboji” je lahko tudi skupek širšega pomena, ki pa se poganja s skupnim gorivom nasiljem v različnih možnih oblikah, predvsem pod krinko demokracije, poimensko pa sem jih že večkrat predstavil, tako da včasih preskočim seznam predstavitve le teh….začuda pa se programi bank, skladov in drugih finančnih organizacij kot po pravilu in večinsko začnejo poganjati v ZDA skriti pod, kot praviš, populističnim imenom trgi, katerim sledi uvoz demokracije…..

 26. Glede veselja nekaterih komentatorjev glede tega, da bi bila Slovenija pod Veliko Rusijo imam mal pomislekov. Velika večina Rusov živi v revščini zaradi par turbo kapitalistov tipa Abramovič, Hodorkovski ipd. Kaj bi mi pridobili s tem… Popolnoma nič. Leta 1948 smo se uprli Rusom, zdej bi pa radi nazaj taisto diktaturo… z drugim imenom pač. Aja, Don Marko M… replika na tvojo repliko komentatorja hahaha. A pustiš komentirat le tistim, ki simpatizirajo s tabo?

 27. Robi,
  neumna pripomba…že zgoraj sem pojasnil, da je dovoljeno komentirati vsakomur, ki spoštuje zapisano v zavihku zgoraj O obnašanju na blogu…..
  recimo tudi tvoj komentar odraža, da ne razumeš vsebine, primerno si komentiral “abonma izven” in bi te komot skenslal glede na pravila obnašanja, ampak potem bi spet penil, ker ne bi razumel, da si v bistvu zajebal sam sebe….
  in zdaj, ko ti je kristalno jasno, da se ne strinjam s tabo, a sem ti vseeno pustil komentar pričakujem, da boš v naslednjem komentarju padel na kolena in se zahvaljeval kot pri nedeljski maši…. 😎

 28. Res je zanimiv članek. Oblikujejo se nova zavezništva in nove oblike trgovanja. Jasno mi je, da se vsi večji igralci, ki niso pod škornjem ZDA hočejo rešiti odvisnosti od dolarja, za to je dovolj dokazov in tega nobeden ne bo zanikal.
  Ravno tako divja vojna za vire in dobičke iz teh virov ter moči, ki ga posedovanje in pravica razdeljevanja le teh prinaša. To bo zmeraj in bojim se da človeštvo še ni toliko zrelo, da bi se izognili še eni veliki vojni. Problem je v tem, ker je svet z viri omejen,urejen hierarhično, piramidno in vsak hoče priti na vrh to pa vodi do vojn, na oblasti pa lahko ostanejo toliko časa kolikor lahko z vojsko in silo krotijo tiste spodaj in s tem pa določajo tudi pravila igre, ki je pa narejen tako da jih obdrži na oblasti. Finančna elita pa določa pravila te igre, seveda z vojaško podporo.
  Verjamem, da bo dolar padel. Po moje se bo ustvarila neka nova svetovna valuta, kako pa bo razporejena glede deležev pa je vprašanje. Lahko upamo, da na zlato in druge surovine, če bomo pametni ali pa z vojno. Tega žal ne morem vedeti.
  Glede Slovenije pa tako. Nobeno suženjstvo, naj bo v EU ali v Rusiji za nas ni dobro. Edino kar je dobro je to, da se naučimo biti sami gospodarji in se v tej smeri tudi vzgajati pa se bomo v vsakem sistemu znašli. Če je narod hlapčevski, bo v vsakem sistemu hlapec. Jaz mislim, da imamo Slovenci tudi žilavost, delavnost in samostojnost v krvi, le predolgo smo že hlapci, pa se človek navadi in pozabi kaj že pomeni biti samemu sebi gospodar.

 29. Iztok,

  repliciram zgolj zadnjemu delu tvojega komenatarja in sicer, da sem na koncu zapisa lepo navedel, da je naša usoda v naših rokah, torej si moramo povrniti samostojnost in neodvisnost, po možnosti še letos, in šele potem pač sodelovati s tistimi izbranimi in kakor hočemo….eno je namreč biti sam svoj in z nekom sodelovati, drugo je biti podrejeni v lastni državi za interes drugega, kot imamo zadnja leta….

 30. marjan,
  verjamem da razumeš, no upam vsaj, da ta tvoj link nima veze z naslovno tematiko, tako da sem ga pustil objaviti zgolj zato, ker cenim tvojo vztrajnost, kar seveda nima veze z vsem tvojim ostalim….

 31. Če je že vse tako jasno povedano: Adio kavboji! zakaj ta blog uporablja kavbojsko angleščino?

 32. Spektakel se nadaljuje. Putin se je odpovedal valuti naftnega/petro dolarja.
  Koliko časa bo Amerika lahko še naprej tiskala dolarje brez kritja in inflacije?

 33. Haha, Don Marko v tem trenutku se zaradi totalno zgrešenih napovedi lahko posipaš s pepelom. Lukašenko in Nazarbajev sta že pokazala, da ne bosta igrala vloge Putinovih vazalov, tako da v tej kvazi kopiji EU ni niti političnega soglasja in tudi enotnosti ni. Nenazadnje nobena izmed članic ni podprla predloga Putina in uvedla sankcij na zahodno blago tako kot Rossija. Nedvomno se bo poskus končal z enakim polomom kot se je končal z zloglasnim BRICS-om od katerega sta ostali le I in C?

 34. DRoman,
  nimam se za kaj posipati s pepelom, ker nisem prav nič zgrešil…..če ti ne znaš brati za to jaz nisem kriv……in zaenkrat poteka Putinov razvoj Evrazijske Unije tako, kot sem že takrat predstavil…..če ti tega ne vidiš, potem si pač edini na svetu ki ne vidi……
  za BRICS pa se ne sekiraj, deluje, brez poloma…čeprav tudi tega ne vidiš……malo zelo ameriško slepo in omejeno deluješ…..

 35. Don Marko M glede ZDA se v marsičem strinjam s teboj. Pa vendar te komunistična identiteta izdaja. Najljubša komunistična parola zate velja – Laži, laži in še laži. Enkrat ti bodo že verjeli…

 36. Bojan,
  nisem član SDS ne SD, zatorej nimam nič s komunistično identiteto, komunajzarsko še manj…..za vse ostalo pa si že dovolj star, da bi moral poznati osnove komuniciranja, v tem primeru to pomeni, da če nekoga, tokrat mene, obtožuješ laži, potem moraš to pač argumentirati….ker to, da se koga obtožuje laži brez vsake argumentacije je pa res stara klasična komunajzarska šola….
  tako da lepo napiši, katerih laži me obtožuješ, da ne boš po komunajzarsko babje čenčevsko pavšaliziral, če pa teh argumentov nimaš, potem se debatiranj sploh ne lotevaj…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *