Raj ne obstaja ! Lahko pa z laganjem o njem služiš milijone…

Kaj vse je zrahljan um “ambicioznih” staršev sposoben spočeti na račun lastnega otroka ? Marsikaj. Tudi marsikaj podlega. Razumem, da so lahko ljudje za svoje osnovno preživetje prisiljeni marsikaj početi. Rekel sem “osnovno preživetje”. Lakomnost je že druga zgodba….

In to je sicer povsem sveža, a žal le ena tistih zgodb….

Danes je Alex Malarkey najstnik, doma v ZDA, kvadriplegik, ki poskuša živeti “normalno” življenje. S Christopher Reeve operacijo, katero je prvi uspešno prestal kot otrok, danes lahko diha brez pomoči aparatov.

Zavrtimo kolesje nazaj….

Leta 2004 sta, tedaj 6 letni, Alex in njegov oče, katoliški terapevt iz zvezne države Ohio, Kevin Malarkey doživela zelo hudo prometno nesrečo. Življenje Alexa je viselo na nitki in zdravniki so si bili enotni, da mogoče sploh ne bo preživel, če pa že, bo zagotovo invaliden.

Alex je padel v komo. Medtem je njegov oče začel razlagati prijateljem in znancem, da misli, “da je Alex odšel na srečanje z Jezusom”. Minevali so dnevi. Tedni. Mesec. Po dveh mesecih se je Alex prebudil iz kome.

In teden kasneje je njegov oče Kevin poklical prve novinarje, naj prisluhnejo Alexovi zgodbi, v kateri opisuje dogodke takoj po nesreči in v bolnišnici medtem, ko je bil nezavesten.

Oče je hitel razlagati srce parajočo zgodbo. O angelih, ki so ga popeljali v raj, o pogovorih, katere je imel z Jezusom, celo o srečanju s hudičem, kateri ga je obtožil krivde za prometno nesrečo.

Ali kot je oče Kevin takrat strnil :
Gre za resnično zgodbo navadnega fanta na nenavadnem popotovanju. Spoznajte skozi Alexove oči nove razsežnosti nebes in Zemlje, čudeže, življenje onstran sveta in moč očetovske ljubezni.”

Zgodbo je naslovil “The Boy Who Came Back from Heaven” (Deček, ki se je vrnil iz raja) in jo, proti plačilu seveda, začel ponujati medijem.

In mediji so, ne le katoliški, zgodbo kmalu pograbili in jo začeli širiti. Postala je svetovno znana.

Oče Kevin je zgodbo začel uspešno tržiti tudi na svoji terapevtskih seansah, leta 2010 pa se je odločil narediti korak naprej in v večinskem soavtorstvu s sinom Alexom je bila izdana knjiga “The Boy Who Came Back from Heaven”, seveda s poudarkom na “Resnični zgodbi”, istega leta pa celo posnet film po tej knjigi.

Knjiga, ki je poskrbela za racvet novega knjižnega žanra “rajski turizem” po ZDA, je zelo hitro postala prodajna uspešnica, bestseler, in pridobila poseben status še posebej med katoliki, ki so, razen v že neverjetno podroben opis življenja v raju, trdno verjeli tudi v kredibilnost očeta Kevina.

Do danes je bilo prodanih že preko 200.000 izvodov, po ceni 25 $ za izvod in oče Kevin je za rajsko zgodbo pokasiral najmanj 5 milijonov $ za avtorske pravice do konca lanskega leta.

In to bi verjetno še mirno teklo naprej, če….

Če se ne bi pred par dnevi Alex odločil poslati pismo medijem in jim priznati :
Lagal sem. Zgodbo sva si izmislila skupaj z očetom. Sem samo deček, ki se NI vrnil iz raja.

In dodal :
Nisem umrl. Nisem odšel v raj. Da sem se vrnil iz raja sem rekel zgolj zato, da bi pridobil pozornost. V trenutku ko sem izjavil, kar sem izjavil, nisem niti biblije prebral. Ljudje so dobro služili na teh lažeh in še vedno služijo. Vse kar pišejo ljudje o tem je treba jemati z rezervo.

Panika, ki je v trenutku nastala še posebej med založniki, bralci in ostalimi avtorji tega je še danes nepopisna in bo še dolgo. Zdaj so namreč zadeve, spet, vzeli v roke mediji.

Založnik knjige Tyndale House je takoj objavil, da umika iz prodaje vse izvode.

Svoje zadovoljstvo nad tem dogodkom pa je izrazila Beth Malarkey, Alexova mati in negovalka, ki se je od očeta Kevina Malarkey ločila 2012 in je izjavila, da je zadovoljna, da je resnica končno priplavala na površino, na kar je sicer poskušala javnost opozoriti aprila lani na svojem blogu, ko je predstavila zgodbo iz svojega kota.

Ob tem je Beth izjavila tudi :
Obenem je prav neverjento in boleče gledati ne le zgolj kako se ta knjiga še vedno prodaja, temveč tudi, kako ljudje sploh ne postavljajo pod vprašanje zapisanega v njej.

Globoko sem bila v solzah, ko sem gledala skozi kaj so hodili moji otroci, ter kako nevedna, sebična in nepismena sem bila, ko sem si dovolila biti prevarana.

Mogoče ob tem kesanju zdaj Beth izpade nekako poštena v tem rajskem sranju, a ne gre pozabiti, da je več kot očitno vedela za vse okoliščine od prve sekunde dalje in po mojem ona in njen bivši mož, oče Kevin, zelo dobro vesta, zakaj je ravno zdaj počilo.

Premalo denarja lahko povzroča kreg, a preveč tudi. Žensko maščevanje pa itak ne pozna meja okusnega.

Od tega Alexovega javnega priznanja pa je, zaenkrat, izginila tudi vsaka sled za očetom Kevinom, ki na svojem blogu ni več objavljal od 2010, na FB profilu pa od oktobra lani, in trenutno je po ZDA medijsko bolj iskan, kot teroristi. Samo še FBI manjka, da začne iskati.

In ne – nobeden od treh družine Malarkey ni izjavil “sramujemo se svojega dejanja” ali “iskreno nam je žal, prosimo oprostite”.

Seveda si nisem mogel kaj, da ne bi preveril, koliko Božjih zapovedi so vsi trije člani družine Malarkey zavestno kršili. Natanko 5. Kar je sicer še vedno manj, kot se dogaja preveč slovenskim katolikom dnevno. Nekako dvomim, da bo ena spoved dovolj za rajski odpustek.

No, bralcem in gledalcem te knjige bo, če nič drugega, v rokah ostal trajen spomin na nateg. Ampak veš kaj – ko nekdo dobesedno na kolenih prosi, da se ga nategne, potem je treba človeku ustreči in je tako prav.

Ker je treba v vsakem slabem iskati dobro, je za imetnike te knjige zagotovo dobro to, da je vsekakor počutju bolje prebirati pravljice o angelčkih in cvetočem raju, čeprav neobstoječih, kot pa obstoječe dnevne novice realnega življenja.

Tako, zdaj mi je čisto jasno, da ne bom končal v raju, ker ne obstaja. V peklu tudi očitno ne, ker če ni enega, ni drugega. Sem pa začel resno preigravati misel, da bi svojo blogersko knjigo naslovil “Raj, Pekel in luknja vmes”…..

Don Marko M

Veruj vase (blog Don Marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Raj ne obstaja ! Lahko pa z laganjem o njem služiš milijone…

 1. Še enkrat lahko vidimo, kako nizko so katoliki pripravljeni ti, da propagirajo svoje absurdne nebuloze.
  Zavrženo do kraja!

  Da bi se pa sramovali svojih dejanj, bi bil pa čudež.

 2. MARKEC
  Pa saj že vsak , ki zna sešteti koliko je 2+2 in ve da je ISTO kot 2×2 , ve da so verniki po SRCU , najbolj NATEGNJENA populacija na PLANETU Zemlja ! In pomisli zato CELO PLAČAJO , poleg njih seveda še mi IZ PRORAČUNA !!!!!!!

 3. Ivo, itak….
  jaz sicer nimam nič proti veri kot takšni, imam pa vse proti tistim, ki v okviru verske skupnosti vero zlorabljajoj za lastne materialne interese…..zato pravim, da država, torej državljani, ne bi smeli niti centa dati verskim skupnosti iz proračuna….naj imajo verske skupnosti, a ne z denarjem proračuna….pa naj se potem materialistično nategujejo s takšnimi pravljičnimi forami do nezavesti…..

  sicer pa je Frančišek sveže lepo sporočil : “nekateri mislijo, da se morajo katoliki vesti kot zajci…ne, morajo se vesti odgovorno”….torej nič od tega, kar bi počela večina slovenskih katolikov, ki prezirajo Frančiška….

 4. Brezveze.
  Vsak lahko govori kar hoče. Edini, obžalovanja vredni ljudje so tisti, ki so verjeli prvotni zgodbi.
  Demanti očeta je bil povsem nepotreben.

 5. Nekaj podobnega se je za časa JEGLIČA , pred 1. svetovno vojno , dogajalo v LJUBLJANI ! Glavni je bil ŠKOF , nadrsala je versko blazna punca !

 6. Rado,

  imam občutek, da nisi dobro prebral ali razumel….že uvodoma sem opozoril na problem “ambicioznih” staršev, ki šlepajo svoje sanje na račun otrok…..tudi v nadaljevanju sem opozoril, da sta starša tista, ki sta to plasirala…..
  mislim da nihče priseben v tej zgodbi ne bo obsodil otroka, ker bi to bilo res neodgovorno….otrok je bil pač zaveden, zelo premlad za razumevanje in samopostavitev in zato mu ne gre zameriti, vsaj jaz mu ne…..zame sta pač generalna krivca starša, odrasli osebi, ki bi hudičevo dobro morali vedeti, da zlorabljata lastnega otroka in vero za osebno materialno lakomnost….

Leave a Reply

Your email address will not be published.