Prej bo propadla EU, kot pa Grčija

Govoril bom o Grčiji, a v bistvu bom povedal, kako neuravnovešenega finančnega ministra imamo v naši mali podalpski, kako brezjajčnega premierja in kako zbogom pamet brezvretenčne poslance – vseh 89, skorumpiranega zapornika pač ne štejem za poslanca, čeprav izpolnjuje prej omenjene kriterije financ ministra, premierja in poslancev skupaj….

Že lepa 10letja nazaj je Henry Ford mirno prijavil “Dobro je, da ljudje (navadni smrtniki) ne razumejo bančnega in monetarnega sistema, kajti če bi ga, bi že jutri zagnali revolucijo” in to se očitno še vedno ni spremenilo.

Te dni mineva že 5 mesec od zmagoslavja Syrize v Grčiji in ravno toliko mesecev od stopnjevanj pritiskov na novo grško vlado po vračanju posojil. Dokler so bili pač desni na oblasti v Grčiji se jim je samo posojalo, tudi Slovenija, oni pa so v zameno te kredite temeljito oprali za tujino in uničevali svojo Grčijo.

Prihod levičarjev na oblast pa je takoj aktiviral alarm v glavah neoliberalnih evropskih voditeljev, ki so zahtevali takojšnje vračilo kreditov in dodatno še varčevalno zategovanje pasu do še edine možne luknje.

A Cipras in Varoufakis sta drugačna kalibra. Za Varoufakisa sicer, kot pred 5imi meseci, še vedno trdim, da je ekonomski genij 100letja, ki zlahka pelje scat komplet Bruselj pa še koga zraven.

Cipras in Varoufakis sta začela Grkom vračati človeško dostojanstvo in življenje, tisočim in tisočim so spet priklopili elektriko in vodo, omogočili obisk zdravnika, jim odpisali dolgove, jim omogočili hrano in osnovne življenske dobrine, zaposlili so na tisoče ljudi, med ostalim tudi 2.500 v spet odprti nacionalni rtv, katero so desničarji v sklopu Merklinih “varčevalnih” programov prej ukinili.

Obenem pa sta zaigrala poker z Brusljem in Merklovo na hard, zelo hard. In dlje kot traja ta poker, bolj je jasno, da edini ki izgubljajo so prav vsi, razen Grčije….In tega so se in se v Bruslju še vedno zavedajo, Merklova pa še najbolj….

Grki so morali v teh mesecih preživeti še silne pritiske žalitev in poniževanj politikov, birokratov in še do svoje sence sovražnih evropejcev, ki so jih poskušali prikazati v povsem nečloveški luči in zahtevali samo denar, denar, denar….Ma jebo vas denar in takšno solidarno EU. In da, Grki so v teh 5ih mesecih redno odplačevali svoje dolgove, če kdo ni vedel….

A močnejši, kot so bili pritiski bruseljskih birokratov, odločneje sta se po robu postavila Cipras in Varoufakis. In še močneje se bosta uničevalnim “varčevalnim” zahtevam. Kar je logično. Logično za voditelje z jajci, za voditelje z asi v rokavu. In Cipras ter Varoufakis imata oboje, že od začetka igre.

Varoufakis povlekel iz rokava prvega asa

V teh 5ih mesecih so najbolj neučakani Grčijo že kar dnevno videli v bankrotu in tudi skoparili niso s tem izjavami, a Varoufakis je bil in je še v svojih javnih nastopih, tudi v žrelu Bruslja, povsem sproščen in nasmejan, celo s smislom za humor in bistre provokacije.

Ker Varoufakis dobro ve – dlje kot traja ta poker, več (nepovratnega) denarja bo Evropska centralna banka (ECB) morala dostaviti Grčiji.

Zajetna umetnost je namreč skrita v t.i. kreditih za izredne primere ELA (Emergency Liquidity Assistance), katere Grška centralna banka, po izključnem dovoljenju ECB, plasira grškim komercialnim bankam in jih tako ohranja pri življenju.

Ali poenostavljeno – Grška centralna banka tiska denar za za tamkajšnje banke, katere do le tega drugače ne bi mogle priti.

Smisel teh kreditov ELA pa ni nihče bolje opisal kot ravno Yanis Varoufakis tik preden je postal vladni finančni minister :
“Sistem ELA enostavno omogoča propadlim bankam, ki ne morejo rešiti praznega državnega proračuna, da si izposojajo denar od Grške centralne banke v zameno za obveznice, katere so praktično nič vredne.”

Brez ELA kreditov bi grške banke že bankrotirale

Znano je dejstvo, da je iz grških bank začel odtekati “desničarski” kapital praktično v trenutku zmage Syrize na volitvah. Kakor je znano tudi, da iz meseca v mesec Grki dvigujejo milijarde iz bančnih računov, kar je logično po tistem, ko se je EU izživljala nad varčevalci na Cipru. Grki so razumeli, kam pelje bruseljski vlak…..

Vsled vsega tega so se, jasno, grške banke začele otepati z nelikvidnostjo, v bistvu so bankrotirale. In tukaj se pojavi zatič – insolventnim bankam se posojila ELA sploh ne bi smela dodeljevati.

ECB torej dopušča nekaj, kar po eni strani ne bi smela, a po drugi strani Svet ECB, najvišji organ odločanja sestavljen iz 6ih članov Izvršilnega odbora in guvernerjev nacionalnih centralnih bank iz 19 držav euroobmočja, že mesece tedensko povečujejo Grčiji višino ELA posojil.

Ta ELA posojila so dosegla že 83 milijard €, obenem pa garancije Grške centralne banke za le ta dosegajo le nekaj manj kot polovico te vsote, 41 milijard. In takšnemu načinu “poslovanja” ECB do Grčije v bistvu ne upa nihče oporekati, celo Merklova z Bundestagom ne.

Če kdo ni razumel – politiki nosilnih članic EU preko ECB v ozadju še kako skrbijo, da Grčija ne bi šla v bankrot, zapustila evroobmočje ali celo EU, medtem ko v ospredju servirajo javnosti “ogorčene spore in grožnje”.

Kaj pa je s tistimi svežimi 7, 2 milijarde posojila, o katerih nam nabijajo že kakšen mesec in katere Grčija nujno rabi, če ne bo propadla nepovratno, pa še nujne ukrepe mora zraven sprejeti ? Pa nič, blef, peskanje, poker….Predvsem pa Varoufakisovo kupovanje časa, medtem ko se kopičijo ELA posojila.

ELA posojila so v bistvu biznis, velik biznis tudi za Grke

Zanimivo je vedeti, kako poteka krog obračanja teh ELA posojil v Grčiji.
S temi posojili namreč Grki najprej vrnejo zapadla posojila države, s čimer se Grčija rešuje pred nelikvidnostjo. Gre torej za indirektno financiranje države, kar pa, po statutu ECB, spet ni dovoljeno.

V nadaljevanju se s temi ELA posojili zapolnjujejo “luknje” v grških bankah, nastale z odlivanjem kapitala, obenem pa se z njimi financirajo tudi posojila zasebnikom. Varoufakis je tako poskrbel, da so Grki dodatno natisnili okoli 115 milijard € in jih tako preko bank posodili zasebnikom v gospodarstvu.

Tako pride do menjave javnega in zasebnega kapitala, denar se odnaša iz države ali pa shrani na avrno v trezorje. Seveda bi v primeru, da Grčija zapusti evroobmočje ta denar ostal njim, medtem ko bi tako manjkajoče vsote v sistemu evra morale biti odpisane.

Iz grškega oz. Varoufakis zornega kota je ta poker nedvomno dober posel, ker dlje kot se vlečejo pogajanja, bolj in več se na kup nalagajo ELA posojila, posledično pa se z vsakim tednom večajo tveganja izgub za ostale članice evroobmočja.

In da je zadeva še malo parodična – tudi če bi ihteči dosegli, da se Grčijo zabriše iz evroobmočja in bi lahko začela življenje na novo, bi EU morala Grkom ravno tako prispevati te ELA kredite za izredne primere, razlika bi bila le v višini v primerjavi s dosedanjim potekom.

EU bi lahko sicer Grke “stisnila za vrat” le tako, da bi jim v socialnem duhu umaknila grozeče varčevalne ukrepe oz. pustila Grkom, da sami izvedejo reforme kakor hočejo. ECB je itak napovedala, da bo še naprej delila ta ELA posojila….

A da zakaj pa se naša mala podalpska ne spomni takšne enostavnosti, kot Varoufakis ? Pa kot prvo zato, ker Slovenija ne tiska sama evra, ampak plačujemo, da jih najemamo od tujih bank….Kot drugo pa sem povedal že v uvodnem odstavku…..

Don Marko M

Varoufakis (blog Don Marko M)

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prej bo propadla EU, kot pa Grčija

 1. Konec ELA ravnokar. Nekateri novinarji so celo spraševali Merklovo, če ne bi EU uvedla nadzora nad odlivi kapitala kar za in namesto Grčije 8)

  Pa da zdaj vidimo, kako se bo hitro razpletla končnica. Stave Grkom ne kažejo ne vem kako dobro, moja je, da bodo jutri omejitve odlivov in dvigov že v veljavi, banke pa bodo težko zdržale par tednov, nima pa jih kdo in s čem kriti, varnostna shema za depozite je predvidevam tudi grška.

 2. Sem šel pošpegat še za varnostno shemo za depozite: do leta 2013 se jim je nabralo za nekje 4 miljarde evrotov za vsa kritja, grški varčevalci, ki še niso umaknili svojih sredstev na varno, lahko računajo na piškavih par procentov kritja za svoje depozite iz varnostne sheme (in še manj iz sredstev, ki so trenutno na voljo bankam) V totalu (banke + varnostna shema) je denarja za izplačilo depozitov za par sto evrov po glavi prebivalca. Težko bodo ostali pri €.

  http://www.teke.gr/images/teke%20docs/teke%20english/docs/Annual_Report_2013_EN.pdf

 3. ECB razpravlja o ELA že mesece in jasno so povedali, da ELA ne bodo ukinili, ker če bi ga za Grčijo, bi ga morali za vse članice EU….

 4. Če bi se ELA res ustavila, kar pa je zdajle že jasno, da se ta hip še ne bo, nasprotno, še par miljard so dobili, do ponedeljka bi moralo zadoščati, bi morali rezati vloge (ok, omejiti dvige za nedoločen čas) in depozite v takem obsegu, da bi bilo verjetno težko sploh poslovati naprej razen z € kešem. To si pa jaz osebno v teh časih že težko predstavljam, ne trdim pa, da je povsem nemogoče. Pač prehod bi bil bolj enostaven in manj dramatičen (in tragičen, ko smo ravno pri Grkih) z neodrahmo in inflacijo.

 5. Grki so v svojem bistvu postali mediteranski lenuhi. Ki so pred davnimi leti previdno poizkusili, če se da živeti na tuj račun. Ko jim je to uspelo, so se, logično, vsi ”oprijeli” tovrstne bilke preživetja. v grčiji skoraj nihče ne plačuje davkov, javna uprava je razbohotena, upokojenci pa imajo povprečno pokojnino, ki je enkrat višja od naše…
  Od kod jim – kljub temu- denar, saj so v zadnjem mesecu dvignili več kot 10 milijard z bančnih računov?
  Prej ali slej bo, tako kot za naše ultra levičarje, prišla ura resnice, ko bodo zlepa ali zgrda sprevideli, da bodo morali začeti živeti od tega, kar bodo ustvarili. In ne več od kreditov.

 6. @mara,
  ti to, kar si zapisala, veš iz lastnih izkušenj, živiš tam ali le delaš izpeljavo iz tega, kar si slišala? Le kako se je znašla v EU po vseh znanih kriterijih. Res me zanimajo dejstva, je to kar pišeš nekaj kar si izvedela iz našega (zahodnega) “mainstream-a” ali imaš neposredno izkušnjo?

  lp, M.

Leave a Reply

Your email address will not be published.