Vikend jukebox – Elvis Presley

Na blog DMM prihaja nova rubrika, ki bo v bližnji prihodnosti zelo verjetno pridobila tudi podobo radijske oddaje. Žal ne upam garantirati, da bom to rubriko predstavljal vsak vikend zaporedoma, se bom pa potrudil, da dokaj redno….

Moji odločitvi za to rubriko je botrovalo predvsem dejstvo, da se v današnjih časih preveč površno sprejema, da je velika večina današnjih sproduciranih komadov povsem sveže izvirnih izdelkov, čeprav ni nobenega dvoma, da je večina današnjih dance, house, tehno in pop komadov, nad katerimi ljudje (predvsem mlajši mladinci) kažejo navdušenje, v resnici zgolj manj ali bolj uspešnih remiksov avtorskih mojstrov glasbe, ki so te hite ustvarili že pred 10 letji.

Ne, ne bom trdil, da kateri od teh remiksov, predelav ni celo bolje sproduciran od originala, kar sicer uspeva bolj redkim, ampak original je pač original in prav je, da se ve kaj je original, kaj pa remix/predelava.

Ob priložnosti bom tako predstavil tudi dodatek tej rubriki s primerjavo današnjih remixov/predelav originalnih izvajalcev iz prejšnjega 100letja in posebno pozornost bom namenil slovenskim hit mejkerjem, še posebej tistim najbolj pogumnim zvezdnikom, ki predelujejo skladbe iz različnih koncev sveta in si dovolijo celo podpisovati polno avtorstvo, ter tako neupravičeno polniti žepe od SAZASa.

Pri izboru glasbenih zvrsti v tej rubriki se ne mislim opredeljevati zgolj na eno ali dve zvrsti, ker tudi sam ne prisluhnem zgolj eni in radovedno brskam po glasbenem prostoru, pač pa bom predstavljal avtorje, glasbenike večih zvrsti, ki so vtisnili neizbrisne pečate v regijsko/svetovno glasbeno zgodovino.

Večina njih danes celo ne obstaja več, dosti njih se je po kakšnem 10letju neaktivnosti spet zbrala in so na svetovnih turnejah, v vsakem primeru, pa je njih glasba pustila, pušča in bo puščala pomemben pečat med ljudmi po svetu….

Je pa en kriterij, katerega se bom pri teh izborih poskušal najbolj disciplinirano držati in sicer bistva načina izvajanj glasbe. Zame je je pač pravi glasbenik tisti, ki ne glede ali nastopa na odru, ulici ali kje, svojo predhodno v studiju posneto glasbo nato izvaja na nastopih v živo, torej s pravimi instrumenti, brez vsakih “sodobnih” pripomočkov v podobi plejbekov in ostalih računalniških dodatkov.

Enostavno povedano – zastonj je narediti odličen studijski posnetek, kar danes sicer sploh ni več težko, kot je bilo nekoč, če pa ga potem izvajalec kakovostno userje na živem nastopu na odru, ko moraš njegov nastop spremljati s pesmarico v rokah in ugibati, kateremu komadu je sploh podobna glasbena izvedba.

Predvsem pa bo poudarek na glasbenikih, ki sicer niso imeli ali nimajo glasbene diplomske izobrazbe, mnogi med njimi celo osnovne ne, a so kljub temu postali svetovni zvezdniki.

Torej glasbeniki, ki imajo čut “inside”, kar poslušalec njih izvedb ne more preskočiti, glasbeniki torej, ki so čisti naravni talenti, ki producirajo natanko to, kar so v svojem bitu, ki glasbo izvajajo “z dušo”. Ker pač na diplomske izobrazbe upravičeno ne dam kaj prida, na človekov talent in dejanske sposobnosti pak vse.

Tako, po tem intru predstavitve “pravil” Vikend jukeboxov, gremo na prvega, ki odpira cel niz nadaljevanj. In kakor obračam, bi bilo že malo čudno, če rubrike ne bi začel ON, še vedno nesporni kralj rock’n’rolla….

Elvis Presley

Res je, da bom praviloma predstavil tudi življensko pot, ter takšne in drugačne prigode predstavljenega izvajalca. A ker sem za Elvisa to že storil v zapisu Od rocka do rolla – nesporni kralj še vedno Elvis Presley, sledi zgolj še 10+ tistih, ki so sestavni del Vikend jukeboxa.

Tukaj je torej plej lista kralja rock’n’rolla po mojem izboru, namenjena tudi tvojemu pevsko in/ali žvižgajočemu razpoloženju. Samo klikni na izbrani naslov….in uživaj…..

Walk A Mile In My Shoes
Trouble
Good Luck Charm
Suspicious Mind
I want you, I need you, I love you
Always On My Mind
Too Much
Are You Lonesome Tonight ?
I Got Lucky
Stuck On You
Jailhouse Rock
Don’t Be Cruel
All Shook Up
Teddy Bear
A Little Less Conversation
Return To Sender
(You’re the) Devil In Disguise
Viva Las Vegas
Surrender
Such a night
In the Ghetto
Love Me Tender
The Wonder Of You
Welcome To My World

Don Marko M

Elvis Presley (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *