Od rocka do rolla – nesporni kralj še vedno Elvis Presley

Obstaja več razlogov, zakaj je rock’n’roll še vedno najbolj priljubljena glasbena zvrst. Rock’n’roll je namreč spremenil vse, od videza, govora, gibanja, plesa, vse. Kot družbeni in kulturni fenomen je rock glasba vplivala na svet, kot nobena druga….

Rock glasba se upravičeno šteje kot zelo zaslužno za zaključevanje vojn in širjenja miru in strpnosti, tako da je rock’n’roll postal v bistvu način življenja mnogim. Make love, not war.

Seveda je imel rock’n’roll tudi “stranske učinke” v polnih liberalizacijah miselnosti, ki so pripeljale do spolne svobode, kar je bilo še posebej privlačno nedolžnim in zato si je nakopal sveto jezo RKC, ki je to glasbo poimenovala kar za “hudičevo seme”.

Neobvezen “stranski učinek” rock’n’rolla so tudi alkohol in droge, a upam si trditi, da so prisotne v bistveno manjših količinah kot pri drugih glasbenih zvrsteh, predvsem pa je poudarek na naravnih pojočih travcah.

Za primerjavo – večina slovenskih izvajalcev narodno zabavne glasbe in njih zvesti poslušalci se serijsko zadevajo s količinami alkohola, ter sintetičnimi in trdimi drogami do stopnje trdote, s katero se rock’n’roll ne bo mogel nikoli primerjati.

Za rock’n’roll, pisan tudi kot rock and roll ali r’n’r, se pogosto uporablja tudi okrajšava Rock, ki se glasbeno izvaja praviloma z električnimi ritem, solo in bas kitarami, bobni in vokali, vse skupaj zapakirano v energičen ritem, v podzvrsteh pa so dodani tudi nekateri ostali instrumenti, kot recimo saksofon. In ja, s temi instrumenti se palijo tudi t.i. rock sempatjametalne.

Korenine rock’n’rolla segajo v sredino 19.stoletja, ko so prebivalci Five Pointsa v New York Cityju začeli kombinirati afriško in evropsko glasbo. Kot povsem samosvoj se rock’n’roll prvič pojavi v zgodnjih 50ih 20. stoletja, čeprav se dele le tega lahko sliši tudi na nekaterih R’n’B ploščah iz 1920.

Izraz “Rocking” so, po znanih podatkih, prvi uporabljali pevci cerkvenih zborov ameriškega Juga, pomenilo pa je “občuti versko vzhičenje”.

A že leta 1940 je ta izraz pridobil dvojni pomen – lahko se ga je razumelo tudi kot “plesati”, ob čemer je bila mišljena neposredna povezava s spolnostjo.

Še vedno pa se tudi stroka ne more zediniti, katera je (bila) prva rock’n’roll plošča, vinilka torej. V najožjem izboru se namreč še vedno ugiba, ali je to Jackie Brenston & His Delta Cats “Rocket 88” (1951), Chuck Berryjeva “Maybellene” in “Johnny B. Goode”, mogoče Bo Diddleyeva “Bo Diddley” ali Bill Haley & His Cometsov “Rock Around the Clock”.

Meni je itak vseeno, ker so mi vse dobre in bolj pomembno se mi zdi, da je, tudi s temi izvajalci, od 1950 dalje rock’n’roll začel svoj neustavljivi pohod, ki traja še danes.

Da je rock’n’roll slaven in bo ostal skrbi tudi The Rock and Roll Hall of Fame, hiša slavnih rokerjev v Clevelandu (ZDA), kje živi spomin na najvplivnejše rock glasbenike, skupine, producente, itd., ki so in7ali še vedno vplivajo na razvoj rocka, s tem pa tudi na glasbeno industrijo.

V družini teh slavnih rokerjev tako najdemo Chuck Berryja, Ray Charlesa, Fats Domina, The Beatles, Buddy Hollyja, Elvis Presleya, Little Richard, Aretho Franklin, B.B. Kinga, Roy Orbisona, Bob Dylana, The Beach Boys, The Supremes, The Rolling Stones, The Doors, Tino Turner, Johnny Casha, Bob Marleya, Led Zeppelin, Janis Joplin, David Bowie, Pink Floyde, Queene, Ramonese, Bruce Springsteena, U2 , AC/DC , Metallico, Red Hot Chili Peppers, itd…..

Rock’n’roll v SFR Jugoslaviji

R’n’r se je v tistih letih širil tudi po Jugoslaviji. Sprva z zelo velikimi težavami, saj je ta nova moda “čupavcev”, dolgolascev torej, zelo motila člane KPJ, ki so rokerje primerjali s četniki. Ta “medkulturni” boj s člani KPJ so dolgolasi rokerji dobili šele 1967, ko je bil v zvezo komunistov včlanjen tudi prvi “čupavac”.

Tako so dolgi lasje pri fantih, eden zaščitnih znakov rock’n’roll gibanja, postali družbeno sprejemljivi, kakor tudi mini krila za punce, ki so se množično razpasla. Vse ostalo pa je bila glasba.

Jugo rock glasbena šola je bila vedno močna, na nivoju svetovnih produkcij in tudi v tistih začetnih časih so za odličen rock’n’roll skrbeli Džentlmeni, Roboti, Siluete, Elipse, Indexi, Korni grupa….

Leta 1967 je rock’n’roll plemenitil hipi gibanje, flower power generacijo, in leto kasneje je povzročilo študenske proteste po celem svetu, tudi v številnih mestih po SFRJ. Najbolj znana skupina tistega obdobja v jugi je bila Grupa 220, Josipa Lisac, kakor tudi Ambasadori, katerih član Zdravko Čolić je kasneje postal pop ikona Balkana.

Od leta 1970 so začele prevladovati podzvrsti, od hard rocka, progresivnoga rocka, jazz rocka, art rocka, glam rocka, folk rocka, simfonijskog rocka, blues rocka, boogie rocka in v tem obdobju so bile ustanovljene tudi največje skupine, ki so polnile stadione – YU grupa, Time, Smak, Parni valjak, Atomsko sklonište, Leb i sol, Teška industrija, Galija, Bijelo Dugme…

Pojavili pa so se tudi slovenski Buldožerji s svojim eksperimentalnim rockom, ki so bili, skladno tradiciji slovenske miselnosti, vedno proti nekomu in za nobenega. O rock’n’rollu v samostojni Sloveniji pa itak veš vse.

Kralj rock’n’rolla je še vedno Elvis

Danes bi jih Elvis, če bi še živel, dopolnil 80, tako pa mineva že 38 let brez njega. A ne tudi brez njegove glasbe, čeprav bi težko rekel, da je bila njegova, saj od 600 skladb, kolikor jih je posnel, ni niti ena pesem njegova avtorska.

A to ni bila ovira, da ne bi Elvis avtorjem teh pesmi omogočil brezskrbno življenje za nekaj generacij naprej, sam pa postal največji, bog bogova rock’n’rolla.

Bil je nesporen naravni talent, celo takšen, da nikoli ni obiskoval pevskih vaj v solo karieri, a kljub temu je s svojim globokim glasom, značilnimi migajočimi boki, energičnostjo in karizmo očaral praktično vsakogar.

Čeprav kot otrok sramežljiv in celo od učiteljice v šolskem pevskem zboru “obsojen” da ne zna peti, je sanjal svoje sanje tudi v najstništvu, ko svojega prvega nastopa ni hotel opraviti zaradi treme, bil zavrnjen na avdicijah nekaj glasbenih skupin, a potem se je 1954 opogumil in sam zakorakal v studio ter, za svoje 4 $, posnel priredbo That’s All Right, sicer original avtorja in blues izvajalca Arthurja Crudupa.

Nekaj tednov kasneje je DJ lokalnega radija to pesem predvajal prvič in poslušalstvo tako navdušil, da jo je moral istega dne predvajati še 12x. A obenem je nastal tudi problem, saj je bilo treba poslušalce prepričati, da je Elvis s svojim globokim glasom belec in ne temnopolt. Od tu dalje za Elvisa ni bila več meja niti nebo….

Čeprav je King Elvis v svoji karieri izvedel 1.156 koncertov, pa nobenega ni izvedel izven meja Severne Amerike, pa čeprav je služil vojaški rok v Nemčiji. Kljub nesluteni popularnosti tudi v Evropi in Japonski tja ni nikoli odpotoval na nastop, ker je njegov menedžer Tom Parker trdil, da sam nima potnega lista in ne more z Elvisom. Največ koncertov je tako izvedel v igralnicah Las Vegasa.

Elvis danes počiva v ušesih ljubiteljev dobre glasbe, a tudi v Gracelandu, katerega letno še vedno obišče preko 700.000 obiskovalcev in le Bela hiša beleži večjo obiskanost v ZDA.

Čeprav ni bil med največjimi zaslužkarji za časa življenja, pa že krepkih let nesporno vodi na Forbesovi lestvici največjih zaslužkarjev preminulih slavnih osebnosti, lani je recimo zaslužil 25 milijonov $, kar je dovolj za spodobno življenje njegovih nekoč najbližjih.

In da je duh Elvisa še vedno prisoten skrbijo njega imitatorji Elvis Tribute Artists, katerih je po svetu trenutno 80.000, kar je celo več, kot za časa njega največje popularnosti v 70ih.

Kar je res, je res, Elvis je že v času življenja potolkel vse možne rekorde in postal legenda – v 20ih letih delovanja je izdal 97 plošč, katerih je prodal samo za časa življenja preko 600 milijonov, na vrhu glasbenih lestvic sveta pa je preživel kar 996 tednov.

Očitno je Elvis vse naredil tako in prav, da bo večno ostal kralj rock’n’rolla….That’s All Right….

Don Marko M

Music-Sound Bites-Box Sets

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Od rocka do rolla – nesporni kralj še vedno Elvis Presley

  1. Pravzaprav Elvis ni bil začetnik zvrsti Rock,n,Rolla,le ponovno ga je obudil in pojačal,ker takrat ko so se z letalom smrtno ponesrečili Buddy Holly,Ritchie Valens in Big Bopper konca petdesetih so vsi mislili da je z njimi umrl tudi sam Rock,n,Roll.

  2. Tomo,
    ne se prerekati… 🙂 ….sem lepo napisal, da ni bil začetnik, tudi kateri so bili, je pa dejstvo, da je Elvis Rock’n’roll popeljal v neslutene višave in bazo za vse bodoče rodove…. 😎

  3. filmoljub,

    complimenti, odličen izbor, sploh Suspicious Minds, ki me vedno znova sezuje….pa da dodam še eno nezgrešljivo… 😎
    httpv://youtu.be/MyrQqmc5UT8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *