Karate turnir za “Pokal mesta Koper 2019” (foto)….

Sončna, športnih tekmovanj polna, nedelja v naši Istri je bila ustvarjena za marsikaj in večina videnih po Kopru je še najbolj številčno sprehajalno krožila po mestu, martinčkal po terasah kafičev, a bilo nas je tudi dosti, ki smo smo se aktivno udeležili katerega izmed športnih dogodkov….

Okoli 800 se nas je tako zbralo v veliki telovadnici OŠ Koper na mednarodnem turnirju tradicionalnega karateja za “Pokal mesta Koper 2019” z udeležbo 210 karateistov iz 18 klubov, vseh starosti, iz Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. In bilo je kaj videti….

Slovenska Zveza Tradicionalnega Karateja (SZTK) v sodelovanju s Karate Klubom Tora iz Kopra sta se organizacijsko odlično odrezala in tako je tekmovanje potekalo tekoče in skladno s časovnico.

Sploh na slednje sem zelo občutljiv, ker v večini primerov organizacij dogodkov sploh ni tako samoumevno, da se zadeve odvijajo po zastavljeni časovnici organizatorja, prej nasprotno, a tokrat glede tega nimam nobenih pripomb.

Ne le da je vse teklo kot urca v dvorani, pa tudi sodniki so dobro pravično sodili, organizatorja sta naredila velik korak naprej in tradicionalnemu karateju dodala tehnično medijsko sodobnost do te stopnje, da je lahko prav vsakdo v dvorani sproti sledil monitorjem ob treh tatamijih (prizorišča za borbe), ki so izpisovali podatke posameznih nastopajočih, celoten potek turnirja je bil dosegljiv tudi preko interneta, kjer je lahko vsakdo sledil nastopajočim in posameznim rezultatom v realnem času. Dobro to…

Glavno besedo, torej dejanja, pa so itak imeli karate borke in borci na tatamijih in tam so bili zbrani od pionirčkov 6 let, pa vse tja do starejših mladincev 71 let….da, najstarejši mladinec se je začel ukvarjati s tradionalnim karatejem pri svojem 70em in z rednimi treningi pridno nabira barve pasov, kar pomeni, da za začetek treniranja karateja ni nikoli prepozno, niti zate….

Nenazadnje je tradicionalni karate ena res čudovita, starodavna smoobrambna borilna veščina, ki temelji na delovanju telesa kot celote in na treningih uči usklajevanje dihanja, koncentracije ter telesnih gibov….

Nastopajoči so se pomerili v standardnih disciplinah KATA (serija blokov in tehnik), KIHON (osnovna tehnika) ter KUMITE (borba), ob čemer so se najmlajši do 9 let lahko pomerili le v Katah, malo starejši otroci so le tem dodali še Kihon, medtem ko so bila izvajanja vseh 3 disciplin rezervirana za mladince in člane.

Meni so pionirčki itak vedno “best off”, ker prav z užitkom vsako leto znova spremljam njih transformacije iz tistih igrivih navihančkov v prave odločne borce, ki se znajo še kako postaviti zase…..da, neprecenljivo….

Mladinke in mladinci, kakor člani, pa so, poleg tehnike, pokazali tudi razkošje talenta v borbah in borbe so bile res odlične, par borcev se je sicer v žaru borbe rahlo (nehote) spozabilo in padel je tudi kakšen prepovedan udarec in posledična izguba točk ali diskvalifikacija, a v splošnem so bile borbe korektne, pozdravi ob zaključkih le teh pa vedno po standardu fer pleja.

V pestri mednarodni druščini je letošnji pokal mesta Koper odnesel v Srbijo Karate klub Washide, pred domačim Karate klubom Tora in ljubljanskim Karate klubom Grade.

In tukaj so še seznami, ki ti s klikom nanje predstavijo :
vse nastopajoče na turnirju
prejeta odličja posameznih oz. vseh klubov
finaliste in končne uradne rezultate ter prejeta odličja posameznikov po kategorijah (odličja so prejeli prvi 3 v posameznih skupinah)…..

Trajalo je sicer večino dneva, a minilo je kot trenutek in seveda se spet vidimo naslednje leto. Oss….

Don Marko M

[cincopa AEKAwdOB9lC3]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *