MOvember – hodi kot moški, govori kot moški…..

In seveda izgledaj kot moški. Kosmato. Vsak moški, ki da nekaj na (svojo) moškost si bo, če že ne drugače, v novembru dovolil  bohotenje svoje kosmatosti – mustačev in brade. In da, nikjer ni prepovedano, da si v podporo tej moški akciji ne bi tudi ženske smele v tem mesecu pustiti rasti tudi brkov. O pomembnosti vloge pravih žensk v gibanju Movember v nadaljevanju, najprej nekaj besed o tem, kaj to Movember sploh je….. Movember, sestavljanka iz Mo (Moustache) + november, je svetovno gibanje posvečeno – brkom. Tistim pod moškim nosom….

Gre za pospešeno rastoče gibanje, spočeto 2003 v Melbournu (Avstralija), ko je prvih 30 brkačev zagnalo gibanje. Leta 2012 je gibanje Movember štelo že 1,1 milijona članov v različnih državah sveta.

V naši mali podalpski sicer ne obstaja uradna izpostava tega gibanja, obstaja pa nevladna/dobrodelna organizacija Movember Slovenija, ki v ta namen organizira razne, tudi športne, Mo dogodke.

A Movember je dosti več, kot samo izkazovanje moškosti in rastočih moških brkov, ki se 30 novembra na zaključnih Mo zabavah po svetu pomerijo v košatosti in obliki za zmagovalni naslov.

Skozi celoten november, ko poteka Movember, namreč pod okriljem tega gibanja potekajo osveščanja in zbiranja prispevkov za boj proti – raku na prostati. Ja, bit Movembra je boj proti raku prostate in moški svoj prispevek v tej akciji gibanja izkazujemo tudi s prosto puščeče rastočimi brki skozi cel mesec november.

In tukaj nastopi tisti zelo pomemben del pravih žensk, ki sodelujejo v tem gibanju. Te ženske podpornice, sicer moškega gibanja, nosijo naziv – Mo Sista.

Izjemne so tudi zaradi tega, ker pod okriljem gibanja govorijo o tistem, o čemer moški praviloma raje molčimo ali zelo neradi debatiramo – o moškem zdravju. Konkretneje, o raku na prostati.

Mo Sista so torej kalibri pravih žensk, ki podpirajo Mo Bros (moški brkač) v času Movembra, torej v času rasti moških brkov, pa naj gre za njih moža, prijatelja, kolega ali družinskega člana.

S svojimi razlagami Mo Sista-s dodatno skrbijo tudi, da javnost še bolje in podrobneje razume pomen zdravja za moške, konkretneje povzročiteljev raka na prostati, kakor tudi osveščanja, kako se le temu izogniti oz. ukrepati.  Obenem pa zberejo pomemben del dobrodelnih prispevkov, kateri so namenjeni obolelim za rakom na prostati.

Ja, Mo Sista-s so prave ženske, velik vir (po)moči v projektu in gibanju, njih opravljeno delo pa na svoj način izenačeno z moško rastjo brkov skozi mesec.

In prišli smo do točke razlage pravil o puščanju brkov skozi MOvember.

V akcijo gibanja lahko sicer vsak moški vstopi prostovoljno kadarkoli, tudi v mesecu novembru, a vseeno velja neka osnovna smernica gibanja, da moški brkom pusti neovirano rast od začetka novembra oz. od dneva v novembru, ko se odloči pristopiti akciji, pa do 30. novembra, ko je tudi zaključni dan akcije.

Dovoljeno je sinhrono puščanje rasti brkov in brade skozi ves čas akcije, a na zadnji dan akcije mora brada proč.

Brado je torej 30 novembra treba obriti in pustiti ta dan samo brke. Kako bodo brki izgledali v tem zadnjem dnevu akcije je seveda odvisno prvenstveno od negovanja le teh in kreativnosti posameznika pri končnem oblikovanju, vsekakor pa se lahko s temi svojimi mustači prijaviš na razne izbore za naj podnosno kosmatost Movembra.

Pa še nekaj moško kosmatih dejstev :
– Srčev kralj je edina karta, na kateri kralj nosi brke
– Najdaljši brki v Guinnessovi knjigi rekordov merijo okoli 4,30 metra (dlje od dolžine povprečnega avtomobila), njihov ponosni lastnik pa je Indijec Ram Singh Chauhan
– Mesec dni stari brki lahko zadržijo približno 10 % piva v vrču, preden vsebina začne teči po obrazu brkatega lastnika.
– Brki povečajo moč zapeljevanja, še posebno v kombinaciji s klobukom ali monoklom.

Movember je torej glas moškosti. Glas kosmatosti. Glas zabavnega in koristnega. Glas žensk, ki ljubijo moško kosmatost. Glas boja proti raku na prostati.

Moda in klasika torej nalagata, da pravi moški pusti svoji obrazni kosmatosti, da skozi Movember pokaže svoje kosmatinsko razkošje. Tudi takrat.

Spodaj pa še nekaj fotk znanih Mo Bros, kakor tudi zadnjo s prepoznavno kretnjo, po kateri prepoznaš Mo Sista. Priporočena navodila gojenja svojih brkov, kakor tudi še marsikaj o gibanju, pa si lahko ogledaš na uradni strani Movember.com.

Saj veš, hodi kot moški, govori kot moški, prepusti se klicu divjine in naredi po moško bodi Movember !

Don Marko M

Movember 2 (blog Don Marko M)

Movember 4 (blog Don Marko M)

Movember 5 (blog Don Marko M)

Movember 6 (blog Don Marko M)

Movember 7 (blog Don Marko M)

Movember 8 (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *