Evropsko sodišče zahteva – “Vsaka oblika verskega krsta otrok v Evropi prepovedana !”

Visoke denarne in zaporne kazni za verski krst otroka v Evropi so tu. Prelomen, zgodovinski trenutek se je zgodil včeraj v Strasbourgu, kjer je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vse obrede krsta otrok, vseh religij in verskih prepričanj/skupnosti v Evropi, označila kot zločinsko dejanje in jih v Evropi uradno zakonsko prepovedalo…..

Veliki senat ESČP v Strasbourgu je podal dokončno sodbo, določila sodbe stopijo v polno veljavo izvajanj s prvim dnem naslednjega leta, zoper odločitev sodišča pa ugovor ni možen.

Vseh 17 članov velikega senata je bilo enotnih, da krst otroka v razviti Evropi nima kaj iskati, še posebej v teh časih, ko se Evropa usmerja v multikulturnost. Sodniki so ugotovili tudi, da krst otroka ni v skladu s 3.členom Konvencije o otrokovih pravicah, ki je bila ratificirana 25. maja 1992 s strani vseh držav v Evropi in zato krst ni v interesu otroka, zaradi česar je treba zavarovati otrokovo integriteto in osebno svobodo.

Sodišče je ocenilo tudi, da je obred krsta otroka dosti več, kot le nelogičen obred naivnih in umsko omejenih, saj se s krstom zelo grobo, že zločinsko, kršijo vse možne konvencije otrokovih pravic in nedotakljivosti telesa, z zalivanji in potapljanji v ledeno vodo, ter raznimi obrezovanji, pa se otrokom, poleg iznakaženosti, povzroča tudi doživljenske globoke psihične travme, ki so praviloma neozdravljive in povzročijo, da se otrok praviloma razvije v odraslo nestrpno, nasilno in celo zločinsko osebo.

Poleg tega pa je sodišče ocenilo, da krst otroka ni v kulturi Zahodne napredne civilizacije, ter da ima krst otroka, poleg škodljivosti, tudi izrazit materialističen pomen, saj se, z obredom krsta, otroka brez njegove privolitve protipravno vpisuje v organizacije, ki za svoje članstvo pobirajo denarna sredstva članarine, katerih otrok kot nezaposlen nima in se ga tako za plačevanje članarine prisili v zadolževanje še pred polnoletnostjo, obenem pa Cerkev ta pridobljena sredstva namensko porablja za financiranje vojaške industrije.

Sodišče je Sloveniji obenem naložilo, da mora sodno razveljaviti religijske/verske krstne obrede vseh otrok, ki na dan izvedbe tega obreda niso bili najmanj polnoletni, država pa mora vsakemu, proti svoji volji krščenemu otroku, izplačati odškodnino v višini 10.000 € za posamezno leto od dneva krsta, vključno z zamudnimi obrestmi.

Obenem je sodišče presodilo, da vsaka samoiniciativna zahteva izpisa vernika iz verske skupnosti pomeni, da mora verska organizacija po avtomatizmu brisati izpisnika iz svojega registra vernikov in ga ne sme več uporabljati za pridobivanje državnih in EU sredstev iz naziva številčnosti članov religije oz. verske skupnosti.

Sodišče odločilo na osnovi primera “Mahnić in drugi proti Sloveniji”

Mogoče še najbolj šokantno za koga v naši mali podalpski bo razkrito dejstvo, da je veliki senat ESČP v tem primeru odločil na osnovi primera “Mahnić in drugi proti Sloveniji”

Sodni postopek se je vlekel polnih 8 let, na vseh sodnih stopnjah pa so odvetniki Kristjana Mahnića dosegli, da mora slovenska RKC pisno preklicati krst njegovega sina, a Slovenska škofovska konferenca se ni dala in je vseskozi ugovarjala in primer je končal na ESČP v Strasbourgu, z zdaj že znano odoločitvijo sodišča ne le za Mahniča, pač pa vse države in državljane v Evropi.

Kristjan Mahnić (31) iz vasi Brezje v Občini Radovljica, sicer vojak slovenske vojske, je na novinarski konferenci pojasnil potek svoje in sinove poti tega mučnega 10 letnega sojenja :

Zgodilo se je pred 10imi leti, ko sem odšel na pol letno misijo v Afganistan. Moj sin Rok je imel takrat 1 leto. Ko sem se vrnil, nas je tašča povabila na nedeljsko kosilo in med sladico mi je vsa navdušena rekla, da “kako lepo je zdaj, ko je Rok končno krščen in je tako postal človek”.

Ni se mi le zataknilo, pač pa se mi je tisti puding iz ust razpršil po celi mizi in prisotnih. Pogledal sem ženo, ki je iskala pajka na stropu, vstal in zapustil hišo. Šel sem domov in vse stvari žene zmetal iz bajte na dvorišče in ženi prepovedal vstop v bajto. Naslednji dan sem šel do odvetnika in vložil zahtevek za ločitev. Očitno je bilo, da me je prevarala.

Dejanje je priznala, v svojo obrambo je rekla le, da jo je Jezus prepričal, da njegovega otroka odnese k krstu. Prav, če jo pa lahko vsak klošar prepriča in moja beseda kot njenega moža ni bila nič vredna, pa naj ji zdaj tisti Jezus tudi plačuje vse življenske stroške.”

Kristjan je naslednji dan stopil tudi do cerkve in župnika, ki je krstil njegovega Roka in od njega zahteval, da pisno prekliče krst njegovega otroka, a tega župnik ni hotel narediti in ga je odpravil zgolj z “Rok je zdaj član naše poštene skupnosti in nihče ga ne more odkrstiti, niti Bog“.

Takšen nastop župnika je Kristjana tako zelo zrevoltiral, da ga je začel preganjati po cerkvi, z jasnim namenom fizičnega obračunavanja, spotoma ga je večkrat brcnil, kar je priznal, a ker je župnik hitro bežal, se je zadeva zaključila v sosednji ulici, kjer je posredovala policija in župnika rešila pred očitno težjimi fizičnimi posledicami, Kristjanu pa so izdali plačilni nalog zaradi kršenja ZJRM.

Kristjanu tako dejansko ni preostalo drugega, kot da naslednji dan najame odvetniško družbo “Devil insajd” iz Belgije, za naše odvetnike je namreč prepričan, da “niso vredni pol kurca“, ki je sprožila zahtevo razveljavitve krsta njegovega otroka na slovenskem sodišču, kar je v 8 letih, zaradi nenehnih ugovorov slovenske škofovske konference (SŠK), pripeljalo do presoje Ustavnega sodišča.

A slovensko Ustavno sodišče je v svoji odločitvi ugotovilo le, da vsebine zahtevane presoje ne bo obravnavalo, ker so zaznali proceduralne napake v postopku in zadevo so ponovno prepustili v odločanje okrajnemu sodišču, torej bi moral Kristjan celoten postopek še enkrat ponoviti.

Tako so v njegovi odvetniški družbi “Devil insajd” ocenili, da to ni potrebno, ker so bile vse sodne in zakonske možnosti v Sloveniji že izčrpane in jih nima smisla ponavljati, zato so se usmerili na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ki je primer obravnavalo prednostno in primer po dveh letih zaključilo.

Epilog ESČP, na osnovi primera iz Slovenije, kar je pripomoglo k izjemni prepoznavnosti Slovenije v mednarodni skupnosti, je izdana dokončna sodba, po kateri je v bodoče v državah Evrope strogo prepovedano izvajati verske obrede krsta otroka, ne glede na religijo oz. versko skupnost.

Za nespoštovanje določil te sodbe pa so zagrožene visoke denarne kazne od 80.000 € dalje, pa do zapornih kazni od 5 let dalje. Obenem je sodišče naložilo Sloveniji plačilo kazni v višini 15 milijonov € zaradi dopuščanaj izvajanja krsta otrok proti njihovi volji, ter plačilo odškodnine vsem že krščenim otrokom, ki se bodo odločili tožiti državo zaradi dopuščanja teh zlorab nad njimi v otroštvu.

Prva tožba proti Sloveniji zaradi nasilnega cerkvenega krsta že napovedana

Seveda smo stopili na ulico, med ljudi, in jim predstavili to novost ESČP. Za kar 80% anketiranih je bila ta novica sprejeta pozitivno, celo z navdušenjem, med sogovorniki pa se je pojavil očitno tudi prvi primer, ki bo na osnovi te sodbe odškodninsko tožil državo Slovenijo zaradi povzročenega krsta nad njim.

Miro Glasnik (25) študent, krščeni homoseksualec iz Ljubljane, je razložil :

Seveda jih bom tožil, državo in Cerkev. Nič me niso vprašali, bil sem nemočen, komaj nekaj mesecev star, ko so me krstili v cerkvi. Zdaj je jasno, da je šlo za izjemno nasilno dejanje nad otrokom, več starejših oseb me je zlorabilo, nisem se mogel braniti, razen z dretjem joka. A niso odnehali.

Potem so me od krsta dalje redno psihično mučili, mi prali možgane. Bolečine sem moral blažiti z drogami in alkoholom. Pri 16ih letih sem zbežal od doma, nisem zdržal več te blaznosti. Pri 20ih sem iz starih knjig izvedel, da je Slovenija stara 90 let in ni bila nikoli katoliška država, krst pa nikoli dobro dejanje, pač pa brutalnost mučenja nemočnega otroka.

Še dobro, da ste mi to povedali, ker mi je ravno prejšnji teden mati skrušena priznala, da moj pravi oče ni ta, ki me je dal krstiti in je mislil, da je moj oče, pač pa je moj pravi oče naš, zdaj že upokojeni, poštar Hubert, ki je sicer edini ateist v vasi, kjer sem preživljal otroška leta“.

Za mnenje smo poklicali tudi Slavoja Žižeka, svetovno znanega slovenskega filozofa in kritika, ki je bil že seznanjen s to sodbo ESČP :

Za svobodno, demokratično in multikulturno Evropo so sodniki v Strasbourg-u odigrali ključno vlogo. Pripravili so nam fantastičen dan in fantastično prihodnost. Nihče več ne bo smel izvajati krstnih ritualov nad nezavednimi bitji, obenem pa ostaja odprta možnost, da se otrok po polnoletnosti sam odloči, ali se noče ali hoče krstiti in izbrati vero, katera mu najbolj ugaja, lahko tudi ateistično. Le tako lahko nastane velika, močna Evropa“.

Iz Vatikana so sporočili, da se s prebiranjem sodbe ESČP še seznanjajo in da bodo svoje stališče predstavili javnosti naslednji teden, medtem pa so iz skupine “Za otroke gre !” že napovedali javne proteste zoper to sodbo ESČP, ker so mnenja, da starši lahko otroka tudi mučijo z vero in krstom, nenazadnje je otrok njih lastnina.

Don Marko M

74 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Evropsko sodišče zahteva – “Vsaka oblika verskega krsta otrok v Evropi prepovedana !”

 1. Kam se naj pritožim za to posiljevanje,pri petnajstih sem prekinil diplomatske odnose z temi posiljevalci.Hvala za odgovor pri 67 letih pa bi se tudi izpisal iz tega sranja.

 2. Hmm, pranje možganov je povsod dovolj .Ne samo v cerkvi, tudi v šoli, na TV, tudi doma…. Najbolje, da vse tožimo in čakamo, da nam pade kaj z neba.

 3. Ne vem zakaj bi država plačevala (posledično bi to itak šlo iz naših žepov) – naj Cerkev plačuje odškodnino, saj so oni izvajali nasilje nad otroci

 4. Ce glih je vsak evropski narodi nede tega uposteval vsaka reakcija pride proti reakcija to je naravni zakon

 5. Nič ne bo iz tega, ustavno sodišče bo sprejelo zagotovo ločeno odklonilno mnenje in s tem dokazalo, da je Slovenija suverena in neodvisna država in se takšnih odločb ni dolžna držati. 😀 😀 😀

 6. To je zagotovo proaprilska šala…
  Sicer pa je za to dejanje v prvi vrsti kriv starš. In strš ima vso pravoco kako bo otroka vzgajal.
  Če je to res se bo kmalu našel nekdo, ki bo tožil državov, ker ga je mučila z obvezno osnovno šolo. Pa naj mi kdo reče, da to ni res.

 7. GLEJTE, ČE TO VSE SKUP DRŽI NAJ MI KDO POŠLJE NA MAIL GREGOR.SIMENKO@GMAIL.COM KAKO POVEZAVO NA SODBO ALI BILO KAJ OPRIJEMLJIVEGA, KER TO SODBO JAS IZVAJAM V MUKAH GLEDE NA TAŠČE, STARE MAME BABICE IN PODOBNO…… SRANJE IN SE OKLEPAM IZVAJANJA VERSKEGA NASILJA NAD MOJIM SINOM. hVALA AVTOR TEGA ČLANKA PROSIM ČE ME KONTAKTIRAŠ, KER DELAM V VOJSKI IN BOM TEGA MAJSTRA OSEBNO POISKAL IN MU DAL ENO VLKO MEDALJO ZA HRABROST. HVALA IN LP

 8. “Sodišče je Sloveniji obenem naložilo, da mora sodno razveljaviti religijske/verske krstne obrede vseh otrok, ki na dan izvedbe tega obreda niso bili najmanj polnoletni, država pa mora vsakemu, proti svoji volji krščenemu otroku, izplačati odškodnino v višini 10.000 € za posamezno leto od dneva krsta, vključno z zamudnimi obrestmi.”

  potemtakem bo država bankrotirala x)

 9. Vir: FACT Check

  Škoda! To je laž!

  ht tp://factcheck.ge/en/article/from-march-2016-the-baptism-of-children-will-be-prohibited-in-member-states-of-the-european-union/

  Conclusion
  The information circulated by media sources concerning the decision of the European Court of Human Rights and the prohibiting of the baptism of children starting from March 2016 has not been confirmed by any official source.
  FactCheck’s study makes it clear that this information is false and has been fabricated. It should be noted that the information was circulated by not very well known media sources. In addition, all of the articles have factual inaccuracies which are easily perceived. It is also worth noting that all of these articles have a common trend of having negative attitudes towards European liberal forces and European policies in general. The anti-European attitudes are especially evident in the comments of the readers.
  FactCheck concludes that the information circulated by the media (especially the Russian and Italian media as well as some Georgian sources) about the prohibition of the baptism of children from March 2016 is a LIE.

 10. skrajni čas bi že bil, da se nasilje vseh cerkva in ver do otrok končno konča. amen.

 11. Kakšen butast članek… A obrezovanje pa ni nasilno? Naj se še to prepove v Evropi. Potem pa to ni več podpiranje multikulturnosti a ne? Upam da je to provokativen članek, ker drugače me resno skrbi za inteligenco in pismenost nekaterih…

 12. Ne vem, no. Tule piše malo drugače:

  ht tp://www.thelocal.it/20140422/baptizm-is-a-crime-against-children-european-court

 13. Ko so levaki, katerih podpornik je tudi Žižkov Slavujćek, pred otroki pobijali njihove starše in jih škropili z njihovo krvjo, na koncu exekutirali tudi njih, je bilo to krščevanje veliko bolj blago kot pa z vodo. To je bilo pravično in humano.Ko otrokom ne dajo dihat resnice v šoli in jih celo mladost do starosti ohranjajo brez službe, jim s tem nikakor ne kršijo njihovih pravic, kajne? Ko državne inštitucije pomagajo državljanom samo tam kjer ni treba, je propad družbe že na vidiku. O zgodovina, zakaj se ponavljaš? Idioti vseh držav združite se in pojdite u k….!

 14. Prosim avtorja tega članka, da navede linke iz katerih je jemal informacije. Zakaj? Ker na EUR-Lex ne najdem ničesar o tej temi in ker obstaja stran, kjer je navedeno, da je že leta 2014 nek italijanski časnik pisal o tej prepovedi…naredili so preiskavo in prišli do zaključka, da je to izmišljeno…
  Saj je lepo in prav, da obstaja tema o kateri se lahko piše samo, da pa si ne na vzamete časa in preverite je pa žalostno, ker z tem zavajate ljudi…

  ht tp://factcheck.ge/en/article/from-march-2016-the-baptism-of-children-will-be-prohibited-in-member-states-of-the-european-union/

 15. No sedaj so se z deliteljem izmišljenega in propagandnega članka nabruhali, nalagali in menda tudi dosegli “vrhunec”, pa vendar je učinek minimalen, saj niso ravno vsi, ki so to slučajno brali, na istem levlu IQ kot ta delilec tamm imenovane “resnice”!
  “Gospod odpustiti jim, saj ne vedo kaj delajo”!

 16. Prispevek je predvsem plod bujne domišljije avtorja in “hrana za naivneže”.
  Zraven pa so usmerjeni v vse vernike in predstavljajo svojevrstno nasilje nad slovensko populacijo vernih oseb…

  Vir: ht tp://www.hervardi.com/ustavna_pravica_do_svobode_izrazanja.php

 17. Ne me narobe razumet, sem glede krstov cisto za to da je to stvar vsakega posameznika, ampak a res nimas kaj boljsega za delat ko pa pisat kaj ni res? Mislim a dejansko obstajajo ljudje ki berejo taksne bloge pa verjamejo? Ojoj

 18. veste kaj zakaj naj kdo sodi ali smem otroka krstiti ali ne to je moja odlocitev in ali se sme moj otrok porociti crkveno al ne to je njegova odlocitev dokler je otrok mladoleten se vedno stars odgovarja za njega ko je polnoleten sam odgovarja za svoja dejanja.Kar se krsta tice lejte to ni nobeno mucenje kdo to napise je zame motena oseba kako ga mucimo ko mu ponudimo use kar moremo a sami sebi nenudimo nic samo da to ku…cvo politiko mormo gledat hvala

 19. Kaj ni neke vrste nasilje tudi, ko so nam v Osnovni šoli (in morebiti še kje) hoteli “prodajat jabolke in hruške o rožnatem svetu” oz. to še vedno počnejo? Za čigav blagor?
  Pa brez zamere.

 20. se kaksen uradni vir od te informacije bi bil dobrodosel, zaenkrat ta novica izgleda kot zgolj rumeni tisk, za nabijanje popularnosti…tudi po brskanju na spletu se ne najde nic drugega kot zacetek novice v italiji, ter povzetek rusov te novice

 21. Ja, če bi bila to samo satira in ne resnica, pa sanje… Skoraj ne morem verjeti, da bi sodišče EU tako obsodilo, saj ga je ustanovila CIA in zahteva zanj Putin ukinitev. Če bi to sodišče res bilo sodišče, ki bi sodilo po mednarodnem pravu, tako kot je naciste, potem ne bi presodilo po politiki Jebusejcev (Izraela in Mossada) in Amerike, kjer bi dobili zločini ob razpadu Jugoslavije drugačen pomen.
  A ne le to. Tudi o tem, kakor piše don Marko o krstu, bi bilo zelo prav, če bi se na biku sedeča Evropa odločila biti neverska. A kaj, ko so pa iluminati, jezuiti in politika Vatikana povsem drugačna – satanska. Če bi bilo tako kot piše satirik dom M, bi bilo pa na zemlji že skoraj prelepo…

 22. opomba uredništva blog DMM :
  skladno s pravili obnašanja na blogu DMM, je komentar komentatorja “Navid” moderiran.

  “Na strani ESČP piše, da je sodišče zavrnilo odločbo, da je krst otrok kršitev njegovih pravic.

  Tudi ostalo natolcevanje tukaj gor, da morajo krščeni plačevati “članarino” je laž, še nikoli nisem plačal niti centa za karkoli, pa sem tudi bil krščen več kot 30 let nazaj.
  In ta zgodba o vojaku… ma srečna ta ženska, da se je znebila takega ******* ******* ********, kao vojaka!

  Ta celoten zapis je natolcevanje laži! Ne širite nestrpnost, ker se vam lahko to nekega dne vrne!
  Če ne znate živeti v sožitju z ostalimi, se zaprite v osamo in ne širite sovraštva v svetu!”

 23. Navid,

  za razliko od tebe, se jaz ne skrivam pod nobenim psevdonimom….ime bloga je moje pravo ime, polne podatke pa imaš na FB strani bloga, če te kaj matra…..o širjenju sovraštva ne bi, ker si sam dokazal, da ti gre to zelo odlično od prstov, zato pa imaš komentar moderiran…..
  in ne, ta zapis ni čisto nobena laž……zgolj satira…..in je jasno označeno, da je satira…..kar pa ti v svoji omejenosti verjamem nisi niti opazil…..

 24. Ta inf. ni resnicna..ECHR je v 2014 res odlocal o enem primeru neke italijanke, ki jo je moz prisilil h krstu otroka…ampak to je tudi eden redkih primerov. Po tem so se v italijanskih, ruskih in gruzijskih casopisih vrstili clanki o tem, ampak to ni res.
  ECHR se vedno stoji za tem, da lahko starsi odlocajo, kako vzgajati otroke…

 25. Ce bodo take sodbe veljavne bo naslednja da je terorizem zakonit in bodo zaprli vse ki se borijo proti teroristom. Kaksne so pa posledice razmisljanja cloveka ki je proti krstu je pa v primeru opisano. Stvari se resuje s fizicnim nasiljem…Torej ni to stvar razumnih ljudi ki bi poznali zgodovino ali bi jim bilo mar za otroke. Zgolj za lastne interese… Ce bi se z revscino v Sloveniji pol toliko vsi ukvarjali bi bilo vsem lepse…

 26. Odpira zanimivo vprašanje, ampak za božjo voljo (si nisem mogla kaj), na blogu je ta zapis lepo opredeljen kot satira. Še dobro, da so se tudi Guliverjeva potovanja v resnici zgodila.

 27. Nivo komentiranja v odgovoru Navidu pokaže ne samo omejenosti avtorja bloga in njegovo šibko pismenost pač pa tudi sovražno nastrojenost do sveta nasploh, vzkipljivost in žaljivost. Celo v žaljenju je nekreativen in na prvo žogo.

 28. Bravo Marko!!!!
  Uspelo ti je dregniti v osir tistih katerim se gre za otroke. Pa so pakazali da imajo
  problem s funkcionalno pismenostjo.

  Pa še realen primer ki meji na komedijo. Soproga je pristala v ševilu katolikov tako
  kot večina Slovencev. Po 50 letih življenja pa je doživela šok. Vaščan jo je obvestil
  da je v knjigi krščenih zavedena kot nezakonska. Še dobro da ne piše da je pankrt.
  Problem pa je v tem da sta se starša poročila samo “civilno”.
  Hec pa je še večji. Namreč v rubriki kjer bi moral biti napisan oče je napisano : nezakonska . Oče pa je bil krščen v isti cerkvi in je vpisan v knjigi krščenih v istem
  farovžu – le v drugem letniku.

 29. Joužek,

  glede na to, da sploh ne komentiraš zapisa, bi lahko bil tvoj komentar komot izbrisan kot neprimeren…..pustil sem ga le zato, da si ogledaš svojo omejenost in nekreativnost, ter izjemno nepismenost….in če nisi razumel – Navid je žalil vse komentatorje, tudi tebe in zato je pristal v moderaciji komentarja, skladno s pravili obnašanaj na tem blogu….
  naslednjič pa komentiraj zapis če imaš kaj povedati o tem, ne pa mene, da ne boš spet prikazoval zase natanko to, kar mi očitaš, če pa tega nisi sposoben, pa enostavno preskoči komentiranje….

 30. opomba uredništva blog DMM :
  skladno s pravili obnašanja na blogu DMM, je komentar “prevečprizadete” komentatorke moderiran.

  “Starši se lahko sami odločijo kako bodo SVOJEGA otroka vzgajali, ali ga bodo krstili ali ne, v katero šolo ga bodo vpisali, ali bo hodu na balet, nogomet al v glasbeno šolo … in tako je PRAV.

  To pa nisi napisal, da marsikateri verni starši svoje otroke niti ne krstijo in ne vzgajajo v veri ker so mnenja da pač ko bodo odrasli, se bodo sami odločli? Veliko je tudi takih.

  Ampak samo te prosim, ne piši več takih glupsoti, da je krst mučenje, da otrok trpi ko ga duhovnik z ledeno vodo poškropi, ne vem kje si ti to vidu da bi bilokoga potapljali v vodo in podobno …. in kakšne so to neki organizacije, ki za svoje članstvo pobirajo denarna sredstva članarine?? Nobeden nič ne pobira, ti lahko hodiš k obredom, k maši, pa ne rabiš dat niti centa, če nočeš, in te noben ne bo niti grdo gledal.. in temu se tudi reče zato MILOŠČINA, ti nevednež en, to pa pomeni, da daš neki iz milosti, dobre volje, lahko je to denar, 1 cent, 5e, lahko pa tudi fakin jabolko al karkoli, to ni noben zaslužek, od tega pa duhovnik živi in mu je kot plačilo za to kar dela, nima mesečne plače, ki so najbrž tudi kej plačani da pišejo lahk take in podobne gluposti!
  Za plačevanje članarine se ga prisili v zadolževanje še pred polnoletnostjo, obenem pa Cerkev ta pridobljena sredstva namensko porablja za financiranje vojaške industrije????? Ne vem od kod so ti tile podatki prišli na misel al si si jih izmislil ampak vse kar si napisal v tem članku, od tega nič ne drži in hvala kurcu niti nikoli ne bo! Nobene članarine ni, noben nobenega ne sili.”

  Lepo nedeljo še naprej

 31. Ko sem povedal prijatelju o tej razsodbi mi je posmehljivo povedal, da je to le prvoaprilska šala. Ne verjamem, da je imel prav, saj se mora ta neumnost KC vendarle enkrat za vedno končati.
  Ali obstaja kakšen dokaz, da se je ta razsodba res zgodila. Zakaj to ni objaljeno v medijih.

 32. Sam res prav zanimivo je prebirati komentarje vseh teh kekcev, ki se bunijo in se hocejo neke linke od uradnih virov etc., ne vedoc kako smesno in neumno so izpadli … drugace pa ja, bi bilo lepo, ce bi bilo tole res, ker za moje pojme ni fer “vsiliti” ze v startu otroku neko vero, ki je kasneje morda ne bo zelel ali pa bo zelel drugo. Jaz svoja dva otroka nisem dala krstiti in so jima “odprte” vse poti pa tudi zamere ni bilo nikoli.

  Lep pozdrav!

 33. Meni osebno je ta odločitev sodišča za človekove pravice prav všeč. Mene so tudi starši krstili in stvar se ni ustavila samo pri krstu. Potem sva z bratom morala prisilno vsako nedeljo k maši in ob sobotah k verouku, ker je tako hotela babica. Seveda proti moji volji. Za brata ne morem govoriti. Potem pa še ostale zakremente, za katere nisem prosila. Ko odrasteš in imaš otroka potem katoliška skupnost, v kateri si odraščal, s starši in farjem na čelu, zahtevajo od tebe, da nadaljuješ tradicijo. Prosim lepo, tradicijo? Za koga? Jaz sem to “tradicijo” prekinila in otroka nisem krstila in ga tudi ne mislim, ker je to stvar otroka, če hoče ali ne sprejeti to ali katero drugo vero. Nočem in ne morem posegati v življenje otroka, ker ni moja lastnina, je človek, ki bo nekoč odrastel in bo odločal sam, katero vero, če sploh katero, bo sprejel. In na tem temelji pravica otroka, njegova svoboda odločanja. Meni se to zdi blazno pomembno, da starši razumejo, da otrok NI NJIHOVA LASTNINA. Otrok je individum in ga je treba kot takega vzgajati, da odraste v zdravorazumsko osebo, ki bo svobodno odločala o sebi in svojih stvareh. Na tem bi morala temeljiti Evropa, tako pa smo tisti, ki se zavedno oddaljimo od cerkve in vseh njenih ritualov, nekako pomaknjeni ob stran in se nas grdo gleda. Še posebej v manjših farških skupnostih, kar po mojem kaže na nazadnjaštvo družbe. Žal.

 34. mislim sej smo pa leta 2016 in bi lah blo samomnevno da so vse verske zadeve osnovane na idiotizmu in človeški naivnosti… to je bo pred več tisoč leti za manipulacijo množic da so jih lahko usmerjal zj mamo pa ustavo pa politiko namest tega. žalosti me da kljub današnji tehnologiji ljudje še kr vstrajajo pri teh lopovih

 35. “prevečprizadeta says:
  17. april 2016 at 19:09
  opomba uredništva blog DMM :
  skladno s pravili obnašanja na blogu DMM, je komentar “prevečprizadete” komentatorke moderiran.

  “Starši se lahko sami odločijo kako bodo SVOJEGA otroka vzgajali, ali ga bodo krstili ali ne, v katero šolo ga bodo vpisali, ali bo hodu na balet, nogomet al v glasbeno šolo … in tako je PRAV.”

  “prevečprizadeta” starševstvo ni pravica ampak privilegij ki si ga moreš zaslužit… če pa cerkva pravi tak da starš o vsem odloča pol pa ženske služite svojemu moškemu še na način kot on to želi ker tak tud cerkva pravi… smilite se mi naivneži, manj je dokazov več verjamete…

 36. To je zarad šparanja z vodo? Aja, saj zdaj mi je pa jasno, da so vse stvari v Evropi brez pomena… Torej ta svoboščina, da pospremiš dete v svet z nekim blagoslovom, naj bi se odvijala sedaj odvijala tako, da namesto krsta odpreš račun na banki, še bolje v kaki oazi…
  Že sedaj dec ne ve kako postat dec, ko ni obredov iniciacije in ja morda je spet banka primerno mesto obreda:da dec postane dec ko udari v banki po mizi in zahteva svojo plačo…

 37. Pingback: Krst | whatishuddo

 38. Neverjetno, kakšen naval katolibanske nestrpnosti. 😆 Vedno znova me preseneti, med kakšnimi blazneži živimo. Ne preseneča pa, da so dušebrižniki nepismeni, saj pod člankom jasno piše ‘satira’. Saj ne, da inteligenten (beri: normalen) človek tega ne bi ugotovil tudi sam (kot tudi, da gre za odlično satiro), ampak kaj ‘čmo, takle ‘mamo — tudi Amerikanci pač morajo na svoje vrečke umetnih gnojil eksplicitno ter z dovolj velikimi črkami napisati ‘Embalaža je neprimerna za zaužitje’, za vsak slučaj.

 39. cene
  Ja, je kar provokativno. Sam ne vem zakaj taki ki to pišejo, potem ko zbolijo iščejo pomoč tudi pri bogu. Pa zakaj hočejo imeti pogreb in zraven duhovnika. Če je človek kakor žival ali rastlina, zakaj ga ne vržejo nekam kot organsko gnojilo. Vendarle smo ljudje in imamo dušo. Duša pa ni kar tako. Nad nami JE nekaj pa če verjameš ali ne. Nekaj nadnaravnega se zgodi tudi s smrtjo pa či si krščen ali ne. Povedo tisti ki so bili že klinično mrtvi.
  Tako blesarijo si lahko izmisli samo en pravi provokator, ki seje nestrpnost med normalne ljudi. Upam da ne pride nad njega kakšna božja kazen ali pa Alahova.
  Jaz še zmeraj verjamem da bo vsak po svoji veri zveličan, samo da je dober človek.
  Pa kakšno dobro delo naj naredi, pa magari ne gre v cerkev ali džamijo, pa bo lažje umrl.
  Pa vso srečo z takimi blesarijami

 40. Z zanimanjem sem prebral vaše navedbe, katere so za mene logične in se bi s tem strinjal. Ker pa sem previden do informacij, ki jih ne poznam sem stvari preverjal koliko je pač v moji moči .

  Na strani:ht tp://factcheck.ge/en/article/from-march-2016-the-baptism-of-children-will-be-prohibited-in-member-states-of-the-european-union/
  namreč piše, da za to objavo ne obstoja verodostojni vir, in smatrajo da je
  informacija fabricirana, lažna.

  Zanima me, kaj lahko storite da dokažete nasprotno ?
  Lep pozdrav !

 41. filmoljub,

  ja, tudi mene vedno znova gane, ko opazujem komentarje ravno tistih “pravih” vernikov, katerim tudi njih vera nalaga strpnost, pa se je, kot je jasno vidno, ne zmorejo držati niti do samih sebe….. 😎

 42. Če želimo, da se prave vrednote in spoštovanje do poštenosti, razsodnosti in človekoljubje spet postavi na glavno mesto bo to res potrebno storiti in verske blazneže postaviti kamor spadajo, to pa je v cerkev in nikamor drugam! Ne pa da celo ustavno sodišče razsodi, da moramo davkoplačevalci plačevati njihove zasebne projekte, kar je neverjetna svinjarija in absurd! To ni nič drugega kot ropanje davkoplačevalskega denarja po sistemu Zvonov in nadaljevanje rušenja države tam, kjer so se zvonovi ustavili in bankrotirali. Vse dolgove pa morajo takoj vrniti, ne pa da se norčujejo iz ljudstva in nad cerkve vlagajo hipoteke, nato pa spet pošteno nategnejo narod da to še enkrat odkupi???!!! A je še kdo normalen od tistih, ki to podpirate? Takoj je potrebno uvesti davek, ki ga do sedaj niso plačevali, tudi za nazaj za dobiček iz naših gozdov, ki so jih dobili popolnoma neupravičeno in na skrajno kriminalni način!

 43. AHJA ta hudičeva cerkev. Prepovedat KRST, ampak pustmo opicam obrezovat otroke, kamenja,t vsiljevat šeriatsko pravo, prisilno poroko pri 12 itn.
  Super tale evropska unija, močno upam, da gre vse skupaj čimoprej v K… 🙂

 44. Vsa naša prepričanja in vzgoja otroka so torej zloraba otrokove nezavednosti. AJDE, SE DELOMA STRINJAM, TOREJ POTEM otroka tudi v šolo ne smemo poslati ker ga posiljujemo z znanjem, ki si ga on v polnoletnosti lahko nebi izbral itd. PRAVZAPRAV GA PUSTIMO POPOLNOMA NA MIRU, KER MU LAHKO NAŠA PRISOTNOST KASNEJE ŠKODUJE, POSTANE NESTABILEN ALI NEURAVNOVEŠEN.

 45. kaj pa ima država s tem a te je ona nesla krstit .Toži starše če že moraš

 46. Kakšna je pa številka zadeve ? Nikjer ni navedeno…. je sploh kaj resnice na tem

 47. Bilo bi prelepo da bi.uvedli zakon da do 18leta otroka ne siliš v nobeno vero oz.da ga ne krstiš ali obrezuješ super ideja,glede odskodnine za verske obrede za nazaj pa dvomim kdo bo placal

 48. @tina
  restavracije so kup/ovale/jejo kalamare v velikih količinah. Naj se ti ne zaleti. 😉 Z RKC boš pa na drug način obračunala .. recimo .. s tožbo za prehlad – “enkrat naš, vedno naš” 🙂

 49. jaz pa bi tu zapisala tako – koliko jaz iz vsega tega razberem – le oče ima pravico nekih zahtev – mati je tu nekako ni imela – če on ne želi imeti krščenega otroka – zakaj pa se mora mama podrediti njegovi želji – če si ona mogoče želi drugače – aha – “vojaška discip” – če bi tu nekako še razpredala – je res tudi šola lahko otroka “posiljuje” – in mnogo je škodljivih snovi vsepovsod okrog – a tu v tem se pa gre res samo za očetovo “kaprico” in mogoče je prisotno tudi miselnost – le jaz imam prav (oče) – in jaz sem krščena že skoraj 60 let – pa se ne počutim z verske strani popolnoma nič “posiljene”!

 50. Ja in cepljenje otrok spada v ta isti člen. Ne cepim. Pa me bo država tožila. Ne. Samo moj otrok zato kmalu ne bo mohel v vrtec in šolo. Kako naj se ločim od države, ki ubija na dogi rok vse naše ozroke? Aja pa še kazen moraš plačat, ker nisi zvest.
  Ste za, da izborimo vse pravne pravice, ki so nam kršene.
  Čakam odgovoren odgovor.

 51. Res je pa menda samo to:

  Children, like adults, have the freedom to choose and practice their religion, this right being protected by article 14 of the Convention on the Rights of the Child: “States Parties shall respect the right of the child to freedom of thought, conscience and religion.”

  In Europe, in the 47 countries making up the Council of Europe, freedom of thought and religion are protected by article 9 of the European Convention on Human Rights, for children as well as adults. If a country does not abide by it, it may be punished by the European Court of Human Rights:- znotraj tega je pa toliko pravniškega lufta (zakonskega pravzaprav), da je težko posplošiti, vendar, če bi se človek uprl Cerkvi in bi hotel izstopiti, pa mu ne bi dovolili – tu bi pa nastala pravna podlaga za tožbo in odškodnino. Amapak pri pravicah, ki jih otroci trenutno imajo – nimajo proste izbire religije, dobijo jo šele, ko razumejo vse skupaj in bi jo eventuelno zamenjali. Ampak do takrat ima večina že oprane možgane, in če že niso verniki, se skrivajo v tradicionalost obredov (he, he- radi imajo praznike) in še naprej podpirajo Cerkev – bog jih pa niti ne zanima dosti.
  Jaz poznam kakšnega, milo rečeno, nepridiprava, ki bi ga moralo zelo skrbeti, ker bog vse vidi in sliši – pa ga čisto nič ne – pa je že odrasel človek. In cerkev ga ima z veseljem v evidenci. Jaz vseeno mislim, da bi morali dovoliti krst šele pri 15 letih, nič prej. Takrat pa otrok že malo sam ve kako in kaj – kar se vere tiče. Kako otrok pri starosti mesec dni svobodno izbira religijo, in je Evropska unija s tem zadovoljna, mi pa ni jasno.

 52. Očitno sem bil pred današnjo temo. Jaz nisem veren, stari starši moje hčerke pa so. Ko me je njena prababica (mati je na žalost umrla) vprašala, če bo hčerka krščena sem odgovoril: LAHKO BO, ČE SE BO SAMA ODLOČILA. In o tem nismo nikoli več govorili.
  Do sedaj se še ni odločila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *