Švedsko srečala pamet – spet uvajajo naborniško vojsko

Samo 5 let je bilo potrebnih, da so Švedi spoznali, da so brez naborniške vojske povsem nesposobni obraniti svojo državo. Po svojih analizah so nezmožni pred zunanjim napadom obraniti celo zgolj svoje glavno mesto Stockholm, ki šteje skoraj prebivalcev kot naša mala podalpska…..

Pod vplivom NATO, torej ameriške ideologije, so švedski politiki leta 2009 zagotavljali svojim državljanom, da bo opustitev naborniške vojske svojih državljanov leta 2010 in prehod na zgolj poklicno vojsko, zmanjšalo metanje denarja v vojsko za kar 40%.

A zgodilo se je ravno nasprotno. Metanje denarja v njih poklicno vojsko ne le, da ni nikakor zmanjšalo sredstev porabe, ravno nasprotno. Že leta 2012 so sešteli, da za potrebe svoje plačane vojske, kateri so zahtevali vedno višje plače, porabijo skoraj 30% več denarja kot prej, ko so imeli tako poklicne vojake, kot večinsko obvezno naborništvo svojih državljanov.

Zadeva je pridobila še bolj zaskrbljujočo okoliščino ob spoznanju, da je večina njih vojakov skozi na nekih NATO misijah, njih domovine pa ni imel več kdo braniti, državljanov, ki so skozi naborništvo bili usposobljeni braniti svojo državo 24 dnevno po potrebi pa niso več imeli, ker so naborništvo ukinili.

To spoznanje je bilo za celoten švedski narod, ki je poznalo obvezno 11 mesečno državljansko služenje vojaškega roka že od 1901, torej 109 let, tako za ženske kot moške, zaskrbljujoči šok in ukrepanje je bilo neizbežno.

Pred meseci je tako švedsko ministrstvo za obrambo, pod katerega okriljem je ostalo še 34.000 profesionalnih vojakov, dodatnih 38.000 pa v rezervni sestavi, sprožilo javno medijsko kampanjo vabljenja mladih Švedov v vrste poklicne vojske. Učinek odzivnosti mladih je bil – nič.

Mladina je bila pač že leta pumpana, da jim bo državo pač branil NATO, če bo potrebno, posledično je izginila vsaka domoljubna zavest osebnega deleža v obrambni varnostni skrbi svoje države, kar je sicer že značilno tudi za mladino naše male podalpske.

Švedski politiki in skrbniki varnosti države tako niso imeli več druge možnosti kot izbirati med nadaljevanjem zgolj financiranja vedno bolj plačno zahtevne in dražje poklicne vojske ali to razmetavanje denarja vojski ustaviti, vrniti porabo za vojsko na stanje 2010 in ponovno uvesti obvezno naborništvo.

Izbrali so slednje, torej ponovno uvedbo obveznega naborništva za vsa dekleta in fante ob dopolnjenem 18 letu, vsako leto pa bodo vpoklicali najmanj 4000 nabornikov, po potrditvi tega ukrepa še v parlamentu, kar je le še formalnost, pa bodo začeli s prvo novo obvezno naborniško generacijo naslednje leto.

Tako je NATO filozofija skoraj uničila švedsko vojsko in obrambno sposobnost

Vse do leta 2000 je bila švedska vojska ena močnejših na svetu. Dnevno so operirali s 100.000 poklicnimi vojaki, katerim je v oporo v vsakem trenutku stalo 350.000 državljanov naborniškega rezervnega sestava, ki so odslužili svojo naborniško obveznost.

Letalstvo je premoglo 300 sodobnih letal, mornarica 40 vojaških ladij, 12 podmornic, kopnena vojska je štela 28 bataljonov, najsodobneje opremljenih z vsemi vrstami orožja. Leta 2000 je švedski parlament sprejel odločitev, da se bo financiralo vojsko le še v polovičnem dotedanjem znesku, kar je pomenilo, da je za obrambo države šlo vse na pol manj, od vojakov, do oborožitve.

Moderna švedska vojska, grajena celo 100letje, je bila v naslednjih 10ih letih praktično povsem uničena. Ostalo jim je le še 6% bojnih enot, polovica mornarice , tretjina letalstva.

In seveda en velik nič od lokalne obrambe, kar je bila glavna zasluga ravno ukinitvi obveznega naborništva 2010. Danes na Švedskem tedanji kreatorji uničevanja naborništva in posledično obrambnega sistema države javno izrekajo javnosti obžalovanje in opravičevanje za te svoje poteze.

Zdaj spet, tako stroka, politika, kot državljani, poudarjajo, da je nuja v stalni pripravljenosti državljanov po obrambi svoje države, vitalnih infrastrukturah, telekomunikacijah, mestih, letališčih in predvsem v ponovni uvedbi obveznega naborniškega služenja vojske. Švede je torej srečala pamet.

V zapisu Obvezno služenje vojaškega roka v državah EU, za moške in ženske, pa predstavljam še, katere uspešne in razvite evropske države imajo še vedno pameten narod in pametne politike, ki skupaj ohranjajo obvezno naborništvo za bran svoje domovine v vseh okoliščinah…..

Don Marko M

svedska-vojska-blog-don-marko-m

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Švedsko srečala pamet – spet uvajajo naborniško vojsko

  1. Sam sem odslužil vojaški rok in moram povedat, da je bila to daleč največja izguba časa v mojem življenju! Za naborniški sistem moraš imeti najprej DRŽAVO, ki je pa mi NIMAMO!
    VSE kar so nas naučili, bi se lahko realno naučili v enem tednu, s tem, da bi bili za vikend že doma. Torej zakaj je potrebno biti proti svoji volji zaprt od pol pa do enega leta? To, da zapreš komaj polnoletnega zelenca in mu eno leto pereš možgane pod pretvezo, da gre za domovinsko vzgojo, je po drugi strani (vsaj zame) huje kot Nato, članstvo katerega je btw ljudstvo samo izglasovalo na referendumu!
    Teza, da je potrebno domoljubno zavest v glavo vsaditi v času služenja vojaškega roka je skregana z zdravo pametjo! Prav tako ne drži, da se nivo domoljubne zavesti manjša zaradi ukinitve služenja VR. Lahko bi naštel vsaj 100 razlogov, ki k temu bolj pripomorejo. Ukinitev služenja kvečjemu prispeva k d. zavesti!

    Debata kateri sistem stane več in kateri manj, je pa debilna, ko bi se v resnici morali spraševati, kako bomo vsem ljudem na tem planetu dopovedali, da smo vsi na isti ladji in kako vcepiti vsem ljudem ne domovinsko ampak “planetarno” zavest.

    Če bi ves denar, ki ga na planetu porabimo za oboroževanje in urjenje porabili zato, da bi imeli vsi ljudje enake možnosti in bi izkoreninili vzroke, ki nekatere porinejo v nam nerazumna dejanja, bi bili sigurno bolj uspešni. Ampak za to je treba imeti malo poguma, ki pa ga tisti, ki raje prime za orožje pač nima!

  2. Joško, kako to misliš zaprt ?……kolikor vem, so v slovenski vojski imeli tudi opcijo civilnega služenja, torej so bili vsak dan popoldne doma, vikende prosti……
    kar se domovinske zavesti tiče – ta se najprej pridobi doma, pod svojo streho, naborništvo je zgolj način učenja, kako se ubrani svojo domovino pred tujimi vojaškimi napadi, obenem se tako državljane usposobi za hitre mobilizacije tudi za pomoči v primerih naravnih nesreč…..

    zanimivo se mi sicer zdi, da očitaš debilnost Švedski, poleg Švice najbolj razviti in demokratični državi Evrope, če ne že kar sveta, kjer so državljani prišli do zaključkov, da je ukinitev naborništva razkrilo polno opravilno nesposobnost današnje mladine, posledično frigidnost interesa obrambe svoje domovine v vseh možnih okoliščinah……torej so po tvojem debilne tudi preostale tiste najbolj razvite države Evrope, ki še vedno ohranjajo naborništvo, ker se ne zanašajo na NATO, pač pa na svojo državljansko zavest……

    razumem pa tvojo pobožno željo vcepljanja “planetarne domovinske zavesti”…..seveda verjamem, da se zavedaš, da bo kaj takega izvedljivo šele, ko se bodo ZDA nehale s svojo demokracijo sprehajati po svetu, kakor tudi razne verske organizacije……

  3. Če mene vprašaš ni niti v ameriki niti v švici demokracije so samo približki!
    In daleč od tega, da bi zagovarjal Ameriško “demokracijo”, ampak če pogledamo samo ta parameter mi je daleč bolj všeč kot Švicarska!
    Poglej svetovni zemljevid, ki si ga objavil v zgornjem linku http://donmarkom.blog/2014/02/17/obvezno-sluzenje-vojaskega-roka-v-drzavah-eu-za-moske-in-zenske/

    Pa mi ti povej kje bi raje živel v rdečih ali modrih državah?

    Kar se pa tiče civilnega služenja, je to navadno izkoriščanje delovne sile in temu primerno se je ta delovna sila tudi (po moje upravičeno) obnašala. To je bila pač alternativa, ki so si jo morali izmisliti, ker se je pojavljalo vedno več tistih z ugovorom vesti. Če tega ne bi bilo bi se sistem enostavno podrl.

    Tako Švedska kot Švica nista v resnici nič posebnega, kot si sam napisal so državljani prišli do zaključka, enako kot so tudi pri nas prišli do zaključka, pač drugačnega!
    In zakaj bi bilo mnenje njihovih državljanov kaj več vredno od mnenja naših?

    Zakaj se ti zdi zanimivo, ko jaz očitam debilnost Švedski, ko pa si ti prvi že v naslovu napisal, da jo je srečala pamet, torej je bila po tvoje prej v zmoti?
    In posledično podobno očitaš Sloveniji in vsem modrim državam na zemljevidu, zakaj ne braniš Slovenske odločitve, ali ni to demokracija?

  4. Švicarji so zame v bistvu najbližje pravi demokraciji v Evropi, če ne že kar na svetu……ZDA niso nič od demokracije, kar dokazuje že dejstvo, da lahko ljudje že vsa leta volijo med zgolj dvema strankama, da ne naštevam naprej…..želel sem povedati, da Švica svoje demokracije ne izvaža, kot jo ZDA izvažajo in to v obliki vojn, katere spočenjajo po svetu pod parolo “uvajamo demokracijo”…..

    naborništvo pa zame ni prav nobeno izkoriščanje delovne sile, pač pa pomoč sodržavljanom…..tisti, ki so si izbrali civilno služenje, so se sami tako odoločili in imeli so možnost se usposabljati drugače….in da, ravno ponujena možnost ugovora vesti je bila tista, ki je naborništvo v pravem pomenu povsem pokopala in pripeljala zaradi neizanteresiranosti mladih do skrbi in obrambe svoje lastne države do razsutja našega obrambnega sistema……danes imamo tako in zato poklicne vojske toliko, da ni sposobna obraniti niti glavneg amesta, kaj šele države, pa še plačani so za to, da bo paradoks še večji……

    v bistvu me malo žalosti, da ne poznaš vseh koristnih dimenzij naborništva za državljane in državo….
    samo za primer – ko se je pred leti zgodil žledolom, so bili tisoči ljudi povsem odrezani od sveta…..če bi imeli naborniško vojsko, bi le ta že čez uro bila na terenu in tem ljudem takoj pomagala…..tako pa smo gledali burleske tragikomedij, ko je naša kao profi vojska prišla na teren pomagati tem ljudem šele čez teden dni……to je totalna sramota za državo in državljane…..

    jaz nisem nikjer rekel, da je mnenje državljanov Švedske več ali manj vredno od naših državljanov, čeprav je edino vredno in šteje za njih na Švedskem…..ljudje so pač v 5ih letih in na osnovi argumentiranih dokazov spoznali svojo zmoto, ko so 2010 ukinili naborništvo in ugotovili, da nimajo več sposobnega lastnega obrambnega sistema svoje države…..so pač ugotovili, da bi jih v primeru napada lahko povozil praktično kdorkoli in zasedel njih državo, zato so se odločali zavedno državljansko ukrepati…..

    kot bi branili svoj dom, tako pač branijo svojo državo…..verjamem, da si tudi ti pripravljen storiti vse potrebno za obrambo svojega doma, če bi ti ga kdo napadel ali ogrožal….ali bi jim raje enostavno rekel “ajde, postrezite si, namestite se, in hvala ker ste zasedli moj dom in me izgnali iz njega”, ali kako ?….

    kar pa se tiče tvojega zadnjega vprašanja…..jaz sem se 91 boril oborožen v policijskih enotah za – samostojno, neodvisno in suvereno domovino Slovenijo…..temu primerno sem bil in bom vedno nasprotoval izgubi točno vsega tega, za kar sem se s tovariši borci takrat boril, torej sem in bom nasprotoval našemu članstvu v NATO, kakor EU, ker to dvoje povzroča izgubo točno vsega, za kar smo se takrat borili…..brez nabornikov pa država dejansko ni sposobna samoobrambe same sebe…..

    in da, če bi že moral izbirati iz tistega zemljevida, ker ne bi imel druge možnosti, potem bi izbral življenje v tistih rdeče obarvanih državah Evrope, ki imajo svojo redno naborniško vojsko, recimo Švico ali Avstrijo, ki so, začuda, visokega standarda kljub obveznemu naborništvu…..ker imam pač raje zavedne državljane, ki so sposobni obraniti svoj dom in domovino, kot pa one z dvema levima rokama, ki še scat ne znajo sami in jih vsaka prava ženska nabuta z lahkoto, za takšne moške me je pač sram, da delajo sramoto moškosti…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *