Zgodovinsko – prvi glasbeni koncert robotov !

In prišli smo tudi do trenutka, ko so žive človeške glasbenike na odru zamenjali – roboti. V japonskem Tokiu so namreč na odru, v živo, pred 1k izbrane publike, premierno “odšpilali” svoj prvi rock koncert v karieri roboti skupine Z-Machines. Mislim, da so v trenutku prevzeli svetovni primat, kot najbolj metalski band. Dobesedno metal….

Rock band Z-Machines sestavljajo trije roboti in sicer bobnar Ashura, ki ima 6 rok in lahko igra na 22 bobnov istočasno, kitarist Mach, ki igra kitaro s svojimi 78 prsti, s katerimi lahko odbrenka dobesedno najzahtevnejšega kar se mu zljubi in klaviaturist Cosmo, ki je s svojimi prsti neposredno povezan s tipakmi na klaviaturi.

Svoj prvi koncert  zelo v živo je ta rock trojka v Tokiju izvedla v dobrih 30 minutah, pred 1k priviligirano izbranim občinstvom. Nenazadnje je šlo za zgodovinski dogodek in biti prisoten na takšnem dogodku si ne more vsak privoščiti.

Na odru so imeli Z-Machines na svojem prvem koncertu tudi spremstvo in sicer človeško žive bejbe, ki so pop plesale in tudi pele. Rock roboti so jim plesno sicer kar dobro konkurirali, a pevsko jih bo treba še podmazati, nenazadnje pa uradno pevca še niti nimajo. Ta še pride, zelo verjetno v velikem slogu, kot Đastin Bober….

Celo s publiko pod odrom so rock metalci uspešno komunicirali s pomočjo LCD ekrana na Mach-ovem čelu, na katerem se je izpisovalo “hvala” in podobno.

Z-Machines trije roboti so drugače plod misli in dela Yoichira Kawaguchija, kateremu so ta nedvomno drzen projekt pomagali sestaviti njegovi študentje Univerze v Tokiu.

Seveda je glasbeni robotski trio dosti več, kot kup pleha in žic, saj prikazuje zelo uspešno sodelovanje med ljudmi in stroji, obenem pa so ustvarjalci občinstvu dokazali, da so androidi zelo talentirani tudi za glasbo.

Kawaguchi je na tiskovki med ostalim prijavil, da je Z-Machines ustvaril zaradi želje po nečem novem, futurističnem in vznemirljivim. Zaključil pa je z besedami, da je njegov cilj sestaviti android band, ki bo nekega dne nastopal v vesolju.

Mislim, da Kawaguchiju lahko čestitam za ustvarjene Z-Machines, saj je ustvaril nov mejnik v izvajanju glasbe. Obenem pa sem prepričan, da jim vabil na koncerte po svetu, že zaradi firbca, zagotovo ne bo zmanjkalo, torej si bo tudi finančno opomogel do stopnje nadaljnega temeljitejšega razvoja robotov glasbenikov.

V bistvu je ustvaril popolne glasbenike : ne pijejo, ne jejo, ne rabijo honorarja, koncerti ne bodo odpadali zaradi bolezni v ansamblu ali drugih muhavosti glasbenikov, ne bodo zadeti od takšnih in drugačnih narkotikov in alkohola, ne bodo zamujali na koncerte, ne bodo imeli pavz daljših od špila, kot recimo Mambo Kings….

A eno vprašanje me pa vseeno malo muči. Kaj, le kaj in kako bodo z roboti glasbeniki počele lovke na mednožja človeških glasbenikov – Groupie bejbe….

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Z-Machine (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published.