Kaos ! Katera je edina prava slovenska navijaška nogometna himna ?

V vsem kaosu, ki vlada v naši mali podalpski je totalen kaos ta, da ostaja le še nekaj dni do odhoda naših nogometašev na SP, navijači pa si še vedno in nikakor nismo enotni, katera navijaška himna je ustrezna za uporabo navijanja našim nogometašem. Kako slovensko zveni, a ? Zdaj že nekoč, smo imeli reprezentačno nogometno “zlato generacijo”, čeprav še zdaj ne vem zakaj je bila zlata, saj ni osvojila nobenega naslova. Ampak takrat smo navijači imeli na razpolago le eno in to super navijaško himno – Slovenija gre naprej, tria IN. In potem se je, po EP in pred SP že pojavil slovenizem in poskus zamenjave navijaške himne, ki pa ni prepričal navijačev. In potem… nekaj let mir. Nič iz naših nogometašev, nič iz naših glasbenikov. Do pred dveh let, ko so se na NZS odločili, da naj bi bila uradna himna Dviga Slovenija zastave by Siddharta. A kljub vsiljevanju NZS se med navijači ni prijela. In potem se je, do danes, usul plaz takšnih in drugačnih samooklicanih navijaških himn v podporo našim nogometašem. Sploh po tisti gol(i) sreči v Mariboru. Ampak zdaj je kar je.

In zdaj imamo situacijo do konca klasično slovensko. Prav vsi avtorji in izvajalci trdijo, da je njih navijaška himna edina prava za navijanje našim nogometašem. Kar jih lahko razumem, saj bi verjetno kot avtor česa podobnega zagovarjal tudi sam. Ampak spet se je potrdilo dejstvo, da je bolje imeti eno, četudi ti gre včasih že na mehur, kot pa deset, ki ti udarjajo na debelo črevo konstantno.

Ker je SP v Afriki, tako kot vsak takšen nogometni turnir, čas, ko se zemlja neha vrteti in njeno vlogo prevzame nogometna žoga, se je pač potrebno na takšen dogodek profesionalno pripraviti. Sploh če tam nastopa tvoja reprezentanca. In ja, nogometna himna je obvezen dodatek navijanja, mogoče celo najbolj pomemben. Nogomet je pač tudi veselje in petje.

Malo sem pobrskal po navijaških himnah drugih reprezentanc in frapirano spoznal, da imajo že desetletja iste, ne glede ali se je njih reprezentanca uvrstila na turnir, ali je tam odigrala sprint vlogo ali pa osvojila turnir. In potem mi je seveda bilo še manj jasno vse skupaj, a obenem dovolj, da sem zaključil, da smo pač v naši podalspki res posebno ljudstvo.
Na koncu sem zaključil, da bi bilo še najbolj pravično, če bi vsak naš nogometaš imel kar svojo navijaško himno, glede na to, koliko so jih že spacali na kup. In poslušati takšno navijanje bi bilo vsekakor svetovna posebnost, ki bi še dodatno zapečatila slovensko homogenost.

Ampak, odločit sem se moral, katero si bom prepeval ob nastopih naših nogometašev pred, na in po SP. Mogoče celo na naslednjem EP. In potem sem, čisto matematično izdelal seznam tistih, ki so prišle v najožji izbor. Od tu dalje pa se prepustil, da se mi pesem vpije v vene, da jo začutim na prvo, drugo, tretjo žogo, pa tudi na dribling in izključitev.
Seveda me čisto nič ne moti, če si boš svojo verzijo izbral/a tudi sam/a in z njo navijal/a našim nogometašem.

SLO max band aid – Slovenija ima krila – različni izvajalci
To je v bistvu zadnja in najbolj sveža verzija, ki je sicer mišljena kot projekt podpore vsem slovenskim športnikom, a autorji poudarjajo, da, glede na okoliščine, tudi našim nogometašem. Mislim, da je projekt Aleša Benka sicer odlične idejne zasnove, malo manj pa mislim za ta komad. Besedilo je brez milosti, obenem pa mi ni jasno, kdo je svetoval avtorju zajetne operne vložke. Opera in navijaštvo nogometa enostavno skupaj nikakor nimata prihodnosti. Offsajd.

Umba Zumba Slovenija – Tamburaška skupina Dupljak
Uf, to besedilo je bilo, v svoji enostavnosti zahtevnosti, zajeten zalogaj za moje sive celice. Rubikova kocka je primerjalno mačji kašelj. Ampak, z vsem spoštovanjem do avtorjev, res upam, da tega komada ne bo nihče predvajal kje v Afriki. Razen če ima kdo iskrene želje povzročit splošno zmedo in užaljenost med tam domačini, posledično pa kak mednarodni incident.

Slovenija spet se zbuja – Ekipa band & navijači
Potem, ko sem že mislil, da legende IN še lep čas ne bo nihče povozil, se je to vseeno zgodilo. Sicer čez čas, a pravi čas. Slovenija se je začela zbujati. Če hočeš pravo navijaško himno, jo je pač potrebno dati v izdelavo tistim, ki jo tudi dejansko uporabljajo. Torej navijačem. In to so storili pri športniku Ekipa. Enostavno, a pravo navijaško besedilo, ki se lahko poje čez celo tekmo, v dovolj črvstih rock ritmih. Šal v roke pa navijat.

Gianni Rijavec –  V meni bije slovensko srce
Gianni je v nekem intervjuju izjavil, da je to nogometno himno ustvarjal celo poletje na svoji barki. Meni se zdi, ob poslušanju, da mu je sredi ustvarjanja, sredi piranskega zaliva, nekdo preluknjal barko in je pospešeno veslal proti obali.

Dvignimo pest v nebo – Joške v’n
No ja, če je to vse kar navijač rabi za pravo navijanje, potem se mi utegne več dogajati na tečaju kvačkanja.

Dviga Slovenija zastave – Siddharta
NZS ta komad promovira kot trenutno uradno navijaško himno. Če poslušaš ta komad trezen, potem težko razbereš kaj treznega. Sploh pa bi rad slišal kakšen trezen komad Siddharte.

Ofsajderji – Mi navijamo za Slovenijo
Ta komad je bil prvi poskus zamenjave Slovenija gre naprej. K sreči je ostalo pri poskusu. Besedilo za prepevanje tam ob štirih zjutraj, ko se že vsi v vaški gostilni vikajo in ni več moči za naročit še eno rundo, jo je pa toliko za to odpet. Vsekakor pa je izvajalec upravičil svoje ime.

Slovenija gre naprej – IN, IN , IN
Ja, to je prva prava navijaška himna slovenske reprezentance in kot takšna bo ostala tudi zapisana. Ima pač vse, kar navijaška himna potrebuje. Kar so trije IN, tudi po 10ih letih, dokazali tudi na Prešercu sredi prestolnice na sprejemu naših nogometašev potem, ko so Rusom spili vodko. In navijači so z njimi vriskali, peli in se veselili. V ritmu in stilu. Nekatere so pač kot vino.

OK, sem se odločil. Na nek način sem himno Slovenija gre naprej shranil v kotiček spominov za občasno (upo)rabo. Poslej bo zame uradna navijaška himna naše nogometne reprezentance Slovenija spet se zbuja. Ker sem že v tem naslovu razbral optimizem in upanje za prihodnost. Ker je res čas, da se Slovenija zbudi.
In upam, upam da se bodo naši nogometaši, za spremembo, naučili celotno nacionalno himno in jo v JAR, tudi pred tv kamerami vsem na očeh, peli razločno, glasno in ponosno…..Da bom videl, da so prebujeni.

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kaos ! Katera je edina prava slovenska navijaška nogometna himna ?

 1. Slovenija gre naprej!Mogoč za rezervo Slovenija se zbuja vse ostalo že premočn obremenjuje bobnče

 2. Gianni Rijavec je se mi zdi doživel brodolom ko je pisal tisto.:)Umba zumba je zombijevska kot polovica slovencev.:)Ker smo naprej že šli ostane samo še Slovenija se zbuja.Je taprava.

 3. Oh, Slovenija velika kmetija 🙂 Upam, da tiste, ki si bodo peli Umbo Zumbo zaprejo.

  Lp

 4. Men je vsak jutr jasn da se slovenija zbuja tko da obm kr tole tud jaz naviju s frendi.

 5. ker bomo na SP vsi gledalci zbujeni upam da bodo tudi naši nogometaši res zbujeni :mrgreen: himna edina in prava zame je Slovenija gre naprej in bo tudi ostala,…čeprav moram priznat da Slovenija se zbuja ni napačna….

 6. Ma jaz sem do zdaj poznala samo tisto navijaško Slovenija gre naprej.Mucek kje si jih vse te nabral,da sem zdaj čisto zmedena za odločanj. 🙂 Tista od giannija me je tako ganila,da razmišljam o spremembi državljanstva.Tiste umba zumba bo res boljše,da je ne slišijo v Afriki da ne bo štala.O drugih škoda razmišljati.Zbirala sem pa med istima dvema kot ti in ostajam zvesta Slovenija gre naprej,ker nazaj nima več kam.Še glasilke pripravim in sosede obvestim o kaljenju javnega reda in miru zaradi petja pri meni in lahko začnemo navijati. 🙂

 7. Ta film bi pa res rad vidu kako bojo naši reprezentanti vsi znal pa pel slovensko himno na glas.Saj jih tričetr sploh besedila ne zna.Mi pa bomo pel Slovenija se zbuja in Slovenija gre naprej mal eno mal drugo. 🙂

 8. mandi

  nobenih ovir ni, da navijaš s svojo himno….če pa misliš peti bandiero rosso pa le poglej če ni Janša kje preblizu….ker se ti lahko pridruži…. 🙂

 9. asinya

  himno, katero navajaš, pojejo za slovenijo izven naših meja, ker pač vidijo nekaj več kot lepo število njih pri nas…. 😉 …se mi pa zdi, da jih bodo res zaprli, če bodo Umbo zumbo peli v Afriki….

 10. snežana

  sem že pripravil obe verziji, a le zato, da na podlagi družinskega referenduma izberemo eno samo za navijanje….izbiralo pa se bo lahko med verzijama Slovenija se zbuja na cd-ju in Slovenija se zbuja na mp3…. 😎

 11. Ivonca

  ne boš verjela, ampak v Sloveniji je vse možno – tudi iti nazaj, čeprav ni več kam…prav, pa bova pela vsak svojo in se ujela na tisti eni vezni besedi – Slovenija…. 😉

 12. Gorenc

  mene tudi zelo resno zanima, koliko naših reprezentatov zna in bo pelo celo nacionalno himno na glas pred tekmo….kolikor jo bodo složno in glasno odpeli skupaj, toliko bodo potem igrali….

 13. Slovenija gre naprej, in nobena druga ne more menjati… Tale nova od Siddarte je nekaj na silo spacano, kar slabo mi je ko poslušam… Ne vem zakaj morajo menjati epic himno Slovenija gre naprej, ko že ceu svet pozna, potem pa grejo menjat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *