Kako se celo leto odlično hraniti brez porabljenega centa

Časi so res malo čudni. Včasih so se kapitalisti znali vsaj primerno obnašati, tej moderni kapitalisti še tega ne znajo. Potem, ko je v svetu vodilna humanitarna organizacija Oksfam oznanila, da se polovica svetovnega premoženja nahaja v rokah zgolj 85 ljudi, je kanadski poslovnež Kevin O’Leary izjavil, da je to fantastična novica….

In ker je to izjavil v tv prajm tajm oddaji je posnetek njegove modrosti seveda obkrožil svet. Seveda pa Kevin, ki je sicer svojo kapitalistično pot začel s podedovanimi milijoni, ni pozabil dodati niti ustaljenega kapitalističnega kanon futra.

“To bo navdihnilo ljudi in jih motiviralo, da si ta 1% najbogatejših vzamejo za vzgled. In sebi bodo rekli – postal bom ena od teh oseb, boril se bom, da bom pristal na vrhu” je še dopolnil Kevin in povzročil pregorevanje telefonske centrale na televiziji. Klicarili so oboževalci, kakopak.

Medtem na drugi strani oceana….

Shaanxi na Kitajskem. Osebje letališča je po dobrem letu dni, bolj po naključju, kot neki načrtni akciji, odkrilo pravi talen.

Odkrili so mladega Kitajca, ki se je na njih letališču, vsak dan v letu, brezplačno in zelo dobro prehranjeval v več kot spodobnem lokalu letališča.

V lokal je prihajal dnevno z letalsko karto 1. razreda, na račun katere se je dobro najedel in napil.

Po zaključenem obroku se je potem odpravil na enega prodajnih mest in zahteval, da mu zamenjajo karto poleta za naslednji dan.

Osebje mu je seveda karto zamenjalo, nakar se je mladi Kitajec odpravil iz letališča, naslednji dan pa vajo ponovil.

In tako je ponavljal ritual “odlično se najem brezplačno in zamenjam letalsko karto” dan na dan, vsak dan, celo leto.

Po letu njegovih brezplačnih iznajdljivih podvigov je spregledalo tudi letasko osebje. A sumljiv jim ni postal, ker se je vsakodnevno dobro in brezplačno najedel in napil, temveč ker je prevečkrat preložil let.

Pa se mladi Kitajec po letu letališke uživancije kljub odkritju ni pustil presenetiti in je izvedel elegantno še poslovilni manever.

Odpovedal je svojo letalsko karto 1. razreda in dobil izplačano, povrnjeno, polno vrednost karte.

In v čemu je razlika med tistim kanadskim poslovnežem in kitajskim zvitežem ? Pa iz kitajskega zviteža bo še kaj pametnega ratalo…..

Don Marko M

Free food (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kako se celo leto odlično hraniti brez porabljenega centa

  1. V Sloveniji je trenutno popularna druga sportna panoga – iz mesta na podezelske njive nabrat ozimnico – seveda brez centa,to da na ta racun nekdo ostane brez pridelka je v tej demokraticni in solidarni druzbi seveda nepomembno

  2. Borut,

    odraščal sem na podeželju…na recimo mini kmetiji, kjer smo, poleg živali, obdelovali še nekaj čez hektar zemlje s poljščinami na način, kateremu danes pravijo eko….in ne boš verjel, športna panoga katero omenjaš je bila že takrat popularna….praviloma čez vikende, sploh pa čez poletje, ko so “kontinentalci” obiskovali naš obmorski kraj so se radi na sprehodih ustavili na naših njivah in si za kakšno vrečko sezonske zelenjave ali sadja nabrali, italijani takoj preko meje ravno tako….pa smo jih v vasi pustili pri tem početju, dokler so si nabirali zgolj za osebno rabo….tisti, ki so hoteli večje količine so itak prišli do nas in jih tudi plačali….skratka, mi zaradi teg anjih početja nismo bili nič revnejši, ker je vedno dovolj ostalo….verjamem pa ti, da se ta hobi danes še vedno prakticira, čeprav verjetno iz povsem drugačnih razlogov kot takrat….

  3. BDM – že res,da se je to tudi včasih dogajalo,toda prišli so z vrečko,ponavadi vprašali,danes pa,ko prideš v sadovnjak so drevesa gola – da ne omenjam kdo bo na sodišču,če takega zlikovca dobim in mu dam kake dve vzgojne okoli ušes

  4. Borut,
    saj vem, kaj si mislil, zato pa sem ti opisal pravila igre nekoč, ki se mi zdijo sprejemljiva še danes….pod tistimi “pravili” je bilo pač za vse sprejemljivo in praktično vsi dobre volje….je pa res, da bi se zadeve drugače odvijale v primeru katerega navajaš….ker eno je, če si človek nabere za osebno rabo, drugo pa če pustoši po pridelkih in/ali jih za nameček potem celo še prodaja na tržnici recimo ali drugače….v tem primeru bi tudi sam dosti drugače ukrepal…..no, upam da je takšnih neodgovornih zmikavtov, navkljub večinski ekonomski situaciji, bolj malo, čeprav je že eden preveč….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *