Komar – brez njega ni prave poletne žurke

“In draga, kako je bilo na prvem poletu ?” “Odlično, vsi so mi ploskali.” Tako nekako se začne običajna kariera komarja. Rekordi aplavzov, s katerimi so že zdavnaj zasenčili tudi aplavze vseh svetovnih zvezdnikov, pa so le ena od človeku sorodnih značilnosti. Poleg nadležnosti, nepogrešljivih brenčanj in pikanj. In seveda pitja krvi….

Moram priznati, da te male letalce občudujem. Čak Norisu se recimo večina ne upa približati niti na kilometre, a komar si ga v vsej svoji majhnosti privošči prav na kožo. In preživi. No, oba, le da se Čaku pozna.

Da igrajo komarji še kako pomembno vlogo v človeškem življenju priča nenazadnje tudi dejstvo, da se z njimi spopadajo tudi vlade praktično vseh držav, na vse možne načine, že 10letja. A komarji so vedno pik v prednosti, kar je možno pripisati tudi njih že 170 milijonov letnem obstoju. Izkušnje so pač izkušnje.

Osebna izkaznica komarja

Običajno se predstavlja z – “Komar. Pičim te Komar”, na svetu pa obstaja 3500 različnih vrst komarjev. V Evropi jih svoje pikolovske akrobacije zganja okoli 120, kar mogoče izgleda malo, a kaj, ko so njih populacije milijardne. V naši mali podalpski je car tigrasti komar, ki ima sicer gene v Aziji, in vedno bolj osvaja teritorij Sredozemlja.

In ne, ni toplota poletja tista, ki bi navdušila posebej komarja, pač pa vlaga. Komarji obožujejo vlažna področja in več kot je vlage, bolj in raje pikajo. Ravno zaradi vlage jih je v ogromnih količinah tudi na severu Skandinavije in tudi v Sibiriji, čeprav južneje pridelajo nekaj generacij več letno.

Teoretično sicer komarke lahko preživijo tudi do 8 tednov, a v realnosti le med 1 – 2 tednov zaradi različnih dejavnikov, medtem ko komar prej izjemoma, kot po pravilu, preživi dlje od enega tedna. In ne glede kako zelo si vesel/a zvoka brenčanja njih kril, so komarji zelo slabi letalci.

Pikajo samo komarke

Komarji so pravi pacifisti. Človek jih sploh ne zanima, kaj šele, da bi ga napadali. Skulirano živijo tistih nekaj svojih dni v lagodju in vso pozornost posvečajo pitju rastlinskih sokov, nektarju in ostalim tekočim dobrotam.

Zato pa so komarke njim popolno nasprotje. Babe od hudiča. Ki pijejo kri. Dobesedno. Človeku in živalim. Komarke s pomočjo ustnega “orodja”, ki je prilagojeno za vbode, prebijejo kožo in izločajo slino, ki preprečuje strjevanje krvi gostitelja, obenem pa pomaga komarki hitreje piti kri. In pojedina se začne….

Ta proces pitja krvi komarke praviloma izvedejo neboleče za človeka, razen če so hude amaterke, a veselje pride na vrsto, ko se komarka “odžeja” in odleti. Takrat naš imunski sistem sproži odziv iskanja odgovora na tisto njeno slino, kar pripelje do sproščanja histamina.

Histamin sproži vnetni odziv in evo nas pri vsem znani srbečici, katero zapusti komarka v podobi roza nabrekline.

Obenem pa komarke s temi piki in sesanji krvi prenašajo tudi bolezni, letno na okoli desetino človeške populacije, okoli 2 milijona ljudi pa letno umre zaradi prejema komarkinega pika. A brez panike – v naši mali podalpski tovrstne komarke ne obstajajo. Ne še.

Zakaj komarke izberejo ravno tebe

Tista fora babic, da te komarke rade pikajo, ker imaš sladko kri, žal nimajo nobene zveze, ker komarke nimajo prav nobene alergije na nobeno krvno skupino in jim vse pridejo prav.

Komarka te v bistvu – zavoha. Komarke namreč zaznavajo izpuščen ogljikov dioksid in octenol, nahajata pa se predvsem v sapi in znoju, ki sta prava omama in neubranljivo povabilo na gostijo komarki, ki ju zazna tudi iz razdalje 150 metrov.

A tudi če nisi med prepotenimi in zasoplimi, te bo lahko bistra komarka ukanila in zaznala tudi z uprabo toplotnih senzorjev, če boš dovolj blizu.

Kaj narediti po piku komarja

Praskati zagotovo ne, sploh z nohti, ker ravno tako sprožiš reakcijo in bo srbenje še močnejše, oteklina pa še večja in počasneje izginjajoča. Vem ja, če pa tako paše se popraskati.

Še najenostavneje se je boriti proti ugrizu komarke tako, da na mesto uboda za nekaj ur nalepiš povsem navaden prozoren – lepilni trak – ki bo zmanjšal srbečico, pomagal odstraniti komarkino slino in pospešil čas okrevanja.

Ali pa da narediš pasto iz sode bikarbone in vode, ter jo naneseš na mesto ugriza.

O zaščiti pred piki komark pa ne bom rekel nobene. Kdor ima dlake, jih pač ima, kdor je brez, naj se znajde kot ve in zna….

Don Marko M

Komar (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *